Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε εποχές προ 2001 το ΧΑ – Η πρώτη συνεδρίαση ως αναδυόμενη αγορά και τα «απόνερα» από τις 18/3

Σε εποχές προ 2001 το ΧΑ – Η πρώτη συνεδρίαση ως αναδυόμενη αγορά και τα «απόνερα» από τις 18/3
Τώρα θα δουν οι επενδυτές την πραγματικότητα
Η αγορά γυρίζει πίσω πολλά χρόνια, κάπου στο 2001, λόγω των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις και των capital controls.
Ωστόσο, έχει κερδίσει μία ακόμα ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες και πλέον η συμμετοχή των ξένων επενδυτών έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα έχουμε σε βάθος χρόνου τοποθετήσεις από ξένα funds, κάτι όμως που ακούμε καιρό.
Η λύση για να δούμε τοποθετήσεις μακροπρόθεσμες και να δούμε την αγορά του ΧΑ ξανά στα «μεγάλα σαλόνια» περνάει από την εφαρμογή του μνημονίου.
Κάπου εδώ, σήμερα, οι επενδυτές του ΧΑ προσγειώνονται στην πραγματικότητα.
Οι εισροές και οι εκροές λόγω FTSE τελείωσαν και σήμερα θα δούμε τα… απόνερα.
Τα σημαντικά τώρα ξεκινάνε ή μάλλον τώρα επιστρέφουν στο προσκήνιο.
Τώρα θα δουν οι επενδυτές την πραγματικότητα.
Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση;
Πόσο προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις;
Πόσα καλά ή πόσο άσχημα πηγαίνει η οικονομία; Τι κέρδισε η χώρα στο προσφυγικό;
Το ΧΑ πάντως σήμερα έχει μία ευκαιρία να διορθώσει μέρος της υπερβολής της Παρασκευής όπου λόγω της μετάταξης της αγοράς στις αναδυόμενες, το ρεκόρ των συναλλαγών και της αλλαγής των επενδυτών, πολλές μετοχές υποχώρησαν αισθητά στη δημοπρασία, σπρώχνοντας τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 550 μονάδες.
Μετοχές όπως η Grivalia, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, η ΕΧΑΕ, τα ΕΛΠΕ κ.α. λόγω δημοπρασίας πιέστηκαν αισθητά. Αρκετοί τίτλοι λόγω των αλλαγών από τον οίκο FTSE έκλεισαν με μεγάλες απώλειες. Πρέπει όμως να τονιστεί πως έκλεισαν και με σημαντικούς αγοραστές.
Έτσι ίσως σήμερα ανακτήσουν μέρος των απωλειών. Για παράδειγμα ο όγκος στην Grivalia ξεπέρασε το 1,25 εκατ. μετοχές και ο τίτλος έχασε 13,75%. Είχε κόψει μέρισμα αλλά έχασε επιπλέον 10%. Η μετοχή δείχνει όλο το τελευταίο διάστημα εντυπωσιακή σταθερότητα και χωρίς τη συνεδρίαση της Παρασκευής από την αρχή του έτους είχε άνοδο 1,5%. Στο κλείσιμο η αγοραστές ζητούσαν 25 χιλ. τεμάχια.
Εκτός των τραπεζών μεγάλο όγκο είχαν οι μετοχές του ΟΤΕ (5,3 εκατ. τεμάχια), του ΟΠΑΠ (4,5 εκατ. τεμάχια) κ.α. Στον ΟΤΕ οι αγοραστές ζητούσαν 200 χιλ. τεμάχια και στον ΟΠΑΠ 180 χιλ. τεμάχια. Ο ΟΤΕ πριν τη δημοπρασία ήταν στα 7,70 ευρώ και μετά στα 7,40 ευρώ. Ο ΟΠΑΠ από 6,37 ευρώ έκλεισα στα 6,17 ευρώ. Η ΕΧΑΕ από 4,95 ευρώ έκλεισε στα 4,82 ευρώ και οι αγοραστές ζητούσαν 37 χιλ. τεμάχια. Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,88 ευρώ και πριν τη δημοπρασία ήταν στα 2,98 ευρώ. Στο κλείσιμο ζητούσαν για αγορά 95 χιλ. τεμάχια.
Σε εκείνες λοιπόν που είχαν αποκλείσεις την Παρασκευή θα εστιαστεί το βλέμμα των επενδυτών στο σημερινό άνοιγμα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αξιόλογες υπεραξίες για όσους αγόρασαν στη δημοπρασία της Παρασκευής ή στα χαμηλά.
Όμως η αγορά επιστρέφει στην κανονικότητα και στα βασικά.
Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση;
Μήπως οι προσδοκίες για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και μάλιστα με υποχωρήσεις από τους θεσμούς λόγω προσφυγικού δεν επιβεβαιώθηκαν;
Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει πρόοδος αλλά ακόμα υπάρχουν θέματα ανοικτά.
Άρα επιστρέφουμε στο σενάριο που θέλει κλείσιμο αξιολόγησης κατά τον Μάιο.
Στις τράπεζες το βασικό θέμα είναι η πώληση κόκκινων δανείων και στη μείωση των θέσεων εργασίας που θέλουν οι ξένοι.
Το πρώτο πάει από αναβολή σε αναβολή, ενώ στο δεύτερο υπάρχει μικρή κινητικότητα.
Η οικονομία δεν είναι στα καλύτερά της και οι επιχειρηματίες δίνουν καθημερινή μάχη για λίγη ρευστότητα.
Είναι κομβικής σημασίας και για αυτούς η αξιολόγηση αλλά κανείς από την κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται και να έχει αντιληφθεί τις επιπτώσεις της καθυστέρησης.
Τα αποτελέσματα που θα δημοσιευτούν στις επόμενες μέρες θα δείξουν πολλά.
Τέλος, σε τεχνικό επίπεδο το ΧΑ έδειχνε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις σημάδια κόπωσης, ενώ δεν κατάφερε να περάσει πάνω από τις 578 μονάδες, ώστε ο πήχης να πάει στις 600 μονάδες.
Θα δοθεί μάχη για τις 550 μονάδες, αλλά το σενάριο για άνοδο χαλάει μόνο σε περίπτωση που ο δείκτης πάει κάτω από τις 530 μονάδες.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης