Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στο φως οι κρυμμένες μισθώσεις των εισηγμένων - Τι προβλέπει νέο Λογιστικό Πρότυπο - Πότε θα εφαρμοστεί;

Στο φως οι κρυμμένες μισθώσεις των εισηγμένων - Τι προβλέπει νέο Λογιστικό Πρότυπο - Πότε θα εφαρμοστεί;
Η εφαρμογή του Προτύπου θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019
Φρένο στις καταχρηστικές πρακτικές διοικήσεων και βασικών μετόχων εταιριών στο σκέλος των μισθώσεων βάζει το νέο λογιστικό πρότυπο που εξέδωσε το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.
Ειδικότερα με το ΔΠΧΑ 16 Μισθώσεις το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) έρχεται να ρίξει άπλετο φως στις μισθώσεις και αντικαθιστά διατάξεις που είχαν θεσπιστεί προ τριάντα ετών.
Έτσι πλέον καθίσταται υποχρεωτική η εμφάνιση των πάσης φύσης μισθώσεων στους ισολογισμούς (ως στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού) πολλές εκ των οποίων μέχρι και σήμερα «εξαφανίζονταν».
Η εφαρμογή του Προτύπου θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ενώ επιτρέπεται η πρόωρη εφαρμογή του από εταιρίες που εφαρμόζουν το ΔΠΧΑ 15 Συμβάσεις με πελάτες.
Χαρακτηριστικό της αλλαγής που αναμένεται να επέλθει είναι το γεγονός ότι σήμερα υπολογίζεται ότι από 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μισθωτικές υποχρεώσεις που έχουν εισηγμένες εταιρείες που χρησιμοποιούν ΔΠΧΑ ή US GAAP το 85% δεν εμφανίζεται στους ισολογισμούς τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι  το παλιό Λογιστικό Πρότυπο για τις μισθώσεις (ΔΛΠ 17 Μισθώσεις) καθιστά πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη για επενδυτές τη διαμόρφωση σαφούς εικόνας για τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις που αφορούν τις μισθώσεις μιας εταιρείας.
Αυτό είναι μάλιστα περισσότερο δύσκολο για κλάδους όπως  οι  αερομεταφορές-μεταφορές και το λιανικό εμπόριο.
Και τούτο διότι οι μισθώσεις ως σήμερα διακρίνονται είτε ως «χρηματοδοτικές μισθώσεις» (που αποτυπώνονται στον ισολογισμό είτε ως «λειτουργικές μισθώσεις» οι οποίες δεν αποτυπώνονται στους ισολογισμούς αλλά στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων.
Έτσι μια εταιρία μέσω της διαδικασίας των μισθώσεων μια εταιρία μπορεί να κρύψει τεράστιου ύψους υποχρεώσεις και να καταρρεύσει πριν καν οι επενδυτές και οι συνεργάτες της αντιληφθούν το παραμικρό ή σε άλλες περιπτώσεις να υπερεκτιμηθούν οι υποχρεώσεις για μισθώσεις.
Επισημαίνεται πάντως ότι προκειμένου να μην υπάρχει αύξηση κόστους για τις εταιρίες εξαιρέθηκαν οι «χαμηλού κόστους» μισθώσεις καθώς και οι μισθώσεις με διάρκεια έως 12 μήνες υπό προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα ή μη επανάληψή τους με συστηματικό τρόπο.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016


Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης