Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιο είναι το μέλλον της Citibank Ελλάδος; Θα κλείσουν μόνο καταστήματα ή θα κλείσει και η τράπεζα – Η προσπάθεια πώλησης δεν καρποφορεί….

tags :
  Ποιο είναι το μέλλον της Citibank Ελλάδος; Θα κλείσουν μόνο καταστήματα ή θα κλείσει και η τράπεζα – Η προσπάθεια πώλησης δεν καρποφορεί….
Επιθετική συρρίκνωση καταστημάτων και αν η κατάσταση επιδεινωθεί στην Ελλάδα ακόμη και διακοπή της λειτουργίας δηλαδή κλείσιμο της  Citibank φαίνεται ότι έχει αποφασίσει ο αμερικανικός όμιλος για την Ελλάδα.

Για την παρακμή της Citibank στην Ελλάδα δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι που διαχρονικά είχαν και έχουν υψηλό ποσοστό κατάρτισης και τραπεζικής τεχνογνωσίας αλλά το management και όχι μόνο η κορυφή της ηγετικής πυραμίδας της τράπεζας.
Η παρακμή της Citibank Ελλάδος δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην Lehman Brothers αλλά στις  λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές της διοίκησης που δεν κατανόησε τα ρίσκα τα οποία ουσιαστικά αποδεκάτισαν την επί πολλά χρόνια συμβατική πορεία της τράπεζας στην Ελλάδα.
Μετά τις πρόσφατες διοικητικές αλλαγές και την απομάκρυνση του Χ Βασιλειάδη από την διοίκηση της Citibank Ελλάδος ο προσωρινός νέος επικεφαλής ο  Grant Carson, διαθέτει εμπειρία και αποφασιστικότητα,  θα ανακοινώσει την άλλη εβδομάδα τα σχέδια του νέου management.
Ήδη εκπονείται ένα ευρύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα περιλαμβάνει κυρίως συρρίκνωση δραστηριοτήτων, κλείσιμο καταστημάτων και σε επόμενη φάση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.
Η επιθετική συρρίκνωση της Citibank Ελλάδος είναι γεγονός.
Ποια βήματα υλοποιήθηκαν.
Έκλεισε το shipping μετά από χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Μάλιστα απολύθηκαν περίπου όλοι οι εργαζόμενοι και μόνο ελάχιστοι απορροφήθηκαν σε άλλες δραστηριότητες.
O  επικεφαλής Καρτών υπέβαλλε την παραίτηση ενώ η μονάδα αποδυναμώνεται.  
Οι δραστηριότητες συναλλάγματος συρρικνώθηκαν επιθετικά με στόχο μάλλον να κλείσουν.
Η διεύθυνση capital market υπολειτουργεί.
Η Citigroup Global Market  θα συρρικνωθεί περαιτέρω και δεν αποκλείεται παρ΄ ότι άνοιξε εκ νέου στην Ελλάδα να μεταφερθούν οι δραστηριότητες στο Λονδίνο.
Ταυτόχρονα τελευταίες πληροφορίες θέλουν να κλείνουν άλλα 15 καταστήματα όπερ σημαίνει ότι το δίκτυο θα μειωθεί περαιτέρω.
Όλα αυτά συνηγορούν στην συρρίκνωση της Citibank Ελλάδος.
Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Citibank Ελλάδος έχασε στο παρελθόν μια ευκαιρία να πωληθεί.
Πριν λίγα χρόνια συζητείτο τίμημα πέριξ των 200 εκατ ευρώ. Τώρα η τράπεζα δεν βγάζει κέρδη και το ενδιαφέρον για αγορές τραπεζών από άλλες μεγαλύτερες τράπεζες έχει ατονήσει ή κατά το ορθότερο δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Citibank Ελλάδος.  
Όμως μια νέα παράμετρος που έρχεται να προστεθεί στο μετέωρο βήμα της Citibank είναι ότι αν η κατάσταση στην Ελληνική οικονομία   δεν βελτιωθεί και η Citibank δεν καταφέρει να πωλήσει την παρουσία της στην Ελλάδα τότε μέσα στα σενάρια που θα εξεταστούν  είναι και η παύση λειτουργιών δηλαδή το κλείσιμο του brand στην Ελλάδα.

Υποσημείωση:
Η Citibank Ελλάδος έχει ενταχθεί στην Holding του ομίλου Citigroup.
Όσες δραστηριότητες εντάχθηκαν στην Holding ή θα πωληθούν ή θα κλείσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης