Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Goldman Sachs: Νέα κεφάλαια έως και 92 δισ. θα χρειαστούν 38 ευρωπαϊκές τράπεζες - Μειώνει σημαντικά τις τιμές στόχους σε 4 ελληνικές

Goldman Sachs: Νέα κεφάλαια έως και 92 δισ. θα χρειαστούν 38 ευρωπαϊκές τράπεζες - Μειώνει σημαντικά τις τιμές στόχους σε 4 ελληνικές
Νέα κεφάλαια από 30 έως και 92 δισ. ευρώ θα χρειαστούν περί τις 38 ευρωπαϊκές τράπεζες εάν επιβληθεί διευρυμένο haircut στα κρατικά ομόλογα της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας που έχουν στην κατοχή τους. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει στην τελευταία έκθεσή της με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου και τίτλο "Banks as bystanders at the sovereign stage of the crisis" η Goldman Sachs.
Στην έκθεσή του αυτή ο οίκος περιλαμβάνει 2 υποθετικά σενάρια για haircut στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου.
Αναλυτικότερα:
Πρώτο σενάριο
- Υπό το σενάριο αυτό η Goldman εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα haircut 60% στα ελληνικά ομόλογα και αντίστοιχα ένα haircut 40% στα ομόλογα Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.
Στην περίπτωση αυτή περί τα 18 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης δεν κατορθώνουν να πιάσουν τον κατώτατο στόχο για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 5%, με τις απώλειες κεφαλαίων να ανέρχονται στα 29,5 δισ ευρώ.
Δεύτερο σενάριο
- Υπό το σενάριο αυτό η Goldman εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα haircut 60% στα ελληνικά ομόλογα, ένα haircut 40% στα ομόλογα Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, αλλά και ένα haircut 10% στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.
Στην περίπτωση αυτή περί τα 27 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης δεν κατορθώνουν να πιάσουν τον κατώτατο στόχο για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 5%, με τις απώλειες κεφαλαίων να ανέρχονται στα 29,8 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε τυχόν επιδείνωση των συνθηκών πίστωσης στις αγορές.
Παράλληλα, η Goldman προχώρησε σε μείωση των τιμών στόχων τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, αναπροσαρμόζοντας τις στα νέα δεδομένα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η τιμή στόχος της τράπεζας Πειραιώς μειώθηκε στα 0,7 ευρώ από 1,05 ευρώ προηγουμένως, για την Κύπρου στα 1,5 ευρώ από 1,9 ευρώ προηγουμένως, για την ATE Bank στα 0,65 ευρώ από 1,1 ευρώ και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 1,5 από 2,5 ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης