Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν στοιχειοθετείται υπεξαίρεση για τον Λαυρεντιάδη - Proton bank – Τι συμβαίνει με τα δάνεια στις ελληνικές και ξένες τράπεζες ύψους 2,38 δις ευρώ

tags :
  Δεν στοιχειοθετείται υπεξαίρεση για τον  Λαυρεντιάδη  - Proton bank – Τι συμβαίνει με τα δάνεια στις ελληνικές και ξένες τράπεζες ύψους 2,38 δις ευρώ
Δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται υπεξαίρεση στην περίπτωση του Λαυρένη Λαυρεντιάδη όσον αφορά τα 32,5 εκατ ευρώ τα οποία φέρονται να έχουν ακολουθήσει ύποπτες διαδρομές.
Με βάση πηγές από το δικαστικό ρεπορτάζ προκύπτουν 3 ενδιαφέρουσες παράμετροι.  

1)Ότι δεν προκύπτει υπεξαίρεση αλλά μια ασυνήθη -  εξωσυμβατική πρακτική – χαρακτηρίζεται .
2)Το ποσό για το οποίο εξετάζεται αν υπήρξε υπεξαίρεση δεν είναι τα αρχικώς 51 εκατ που είχαν αναφερθεί αλλά 32,5 εκατ ευρώ
3)Από τα 32,5 εκατ ευρώ μόνο τα 3,1 εκατ αφορούν την Proton bank τα υπόλοιπα αφορούν άλλες τράπεζες.
Ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης μέτοχος της Proton, Alapis, Νεοχημική κ.α. έχει δανεισθεί από πλήθος τραπεζών, έχει δημιουργήσει πλήθος εταιριών και για ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει επιδείξει την επιχειρηματική τόλμη που απαιτείται.
Ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στις τράπεζες τα δάνεια των 32,5 εκατ ευρώ όχι μόνο ως ένδειξη καλής θέλησης αλλά και με στόχο την υστεροφημία του.
Στην Ελλάδα εύκολα στιγματίζονται πολλοί η ουσία είναι όμως με τις πράξεις τους να αποδεικνύουν ότι είναι καθαροί…
Ο Λ Λαυρεντιάδης αν καταβάλλει 32,5 εκατ ευρώ θα έχει κερδίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Αν κατηγορείσαι ότι πήρες 32,5 εκατ και τα επιστρέφεις τότε προφανώς και αλλάζουν τα δεδομένα.
Αν καταβάλλει σήμερα κιόλας τα 32,5 εκατ ευρώ το ευρύτερο σύστημα θα αξιολογήσει αυτή την παράμετρο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν σχεδιάζει να  καταβάλλει 32,5 εκατ ευρώ με στόχο να αποδείξει ότι δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια μη σύννομη. Επίσης θα περάσει και ένα μήνυμα στην ΤτΕ ότι σέβεται τους κανόνες της.

Ο ρόλος των δανείων…..


Οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες ουσιαστικά διορίστηκαν από την ΤτΕ να αναλάβουν προσωρινά την διαχείριση της Proton bank.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 4 τράπεζες δεν πολυενδιαφέρονται για το ομολογιακό των 50 εκατ ευρώ αλλά για να αξιολογήσουν τα δάνεια του Λ Λαυρεντιάδη.
Τα δάνεια των επιχειρήσεων Λαυρεντιάδη από τις τράπεζες εξυπηρετούνται κανονικά και  προσεγγίζουν για την Alapis 1,54 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, 340 εκατ από την ABN και την Royal Bank of Scotland και περίπου 500 εκατ για την Νεοχημική δηλαδή σύνολο 2,38 δις ευρώ
Το  μεγάλο δανειακό άνοιγμα των επιχειρήσεων Λαυρεντιάδη ή κατά το ορθότερο επιχειρήσεων και συνδεδεμένων ή μη συνδεδεμένων εταιριών και συμμετοχών έχει κινητοποιήσει το τραπεζικό σύστημα.
Ποιες τράπεζες έχουν δανείσει τα περισσότερα δάνεια, ποιες οι εξασφαλίσει και το κυριότερο τι μέλλει γενέσθαι;
Με βάση τα ποσά που έχουν χορηγηθεί έμμεσα ή άμεσα προς τις επιχειρήσεις του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ειδικά προς την Alapis, από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες είναι
Proton bank 581 εκατ ευρώ
Emporiki Bank 520 εκατ ευρώ
Εθνική 211 εκατ ευρώ
Πειραιώς 200 εκατ ευρώ
Alpha 24 εκατ ευρώ
Eurobank 4 εκατ ευρώ
Σύνολο στην Ελλάδα 1,54 δις ευρώ

Στα δάνεια αυτά έχουν συμπεριληφθεί και δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ανεξάρτητες εταιρίες οι οποίες τα τελευταία χρόνια εξαγόρασαν ποσοστά των εταιριών Λαυρεντιάδη ή εξαγόρασαν εξολοκλήρου επιχειρήσεις του Λαυρεντιάδη.
Άρα στο πρώτο ερώτημα ποιο το δανειακό άνοιγμα των τραπεζών στις επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη προκύπτει ότι είναι 2,38  δις ευρώ.
Κρίσιμο ερώτημα και οι εξασφαλίσεις που έχουν χορηγηθεί.
Με βάση ενδείξεις και πληροφορίες από το τραπεζικό σύστημα εξασφαλίσεις υπάρχουν και συνδέονται με ακίνητα ιδιοκτησίας των εταιριών του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, από βιομηχανικά ακίνητα τα οποία έχουν χαμηλή αξία έως άλλα ακίνητα υψηλής αξίας.
Εγγυήσεις από συμφωνίες των εταιριών με το κράτος. Να σημειωθεί ότι το κράτος μέσω των νοσοκομείων  χρωστάει σημαντικά ποσά στις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν ή εμπορεύονται φάρμακα.
Οι εμπράγματες εξασφαλίσεις των δανείων σε ποσοστό επί του συνόλου των δανείων αγγίζουν τα 650 με 700 εκατ ευρώ έναντι δανείων 1,54 δις ευρώ π.χ. για την Alapis.
Τα 650 με 700 εκατ ευρώ θεωρούνται αξιόπιστα collaterals.
Στο τρίτο και ίσως πιο ουσιαστικό ερώτημα είναι ποιο είναι το μέλλον των εταιρών αυτών; Έχουν αξία Alapis, Νεοχημική και άλλες;
Στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθούν οι εταιρίες που παράγουν φάρμακα για τον άνθρωπο και φάρμακα που δεν σχετίζονται με τον άνθρωπο.
Προφανώς είναι κατανοητές οι διαφορές και ακόμη πιο προφανές ποια κατηγορία πηγαίνει αρκετά καλά…
Η Αlapis αποτελεί την εταιρία που έχει τον μεγαλύτερο τζίρο και μεγαλύτερο δανεισμό.
Η εταιρία αυτή έχει αντικείμενο έχει δραστηριότητα και πολύ μεγάλο τζίρο και ταυτόχρονα είναι και η περισσότερο δανεισμένη εταιρία.
Η Alapis με σωστό management και μια αξιόλογη όχι υπέρμετρη κεφαλαιακή ενίσχυση μπορεί να είναι μια βιώσιμη εταιρία.
Ωστόσο αν δεν παρθούν μέτρα άμεσα σε διάστημα 3-6 μηνών η Alapis θα μπορούσε να προσφύγει στο άρθρο 99 για προστασία από τους πιστωτές.
Η Νεοχημική αποτελεί εταιρικό μόρφωμα μεγάλου ρίσκου και στην εταιρία αυτή θα πρέπει να εστιαστεί  η μεγαλύτερη προσοχή  όσον αφορά την δυνατότητα της εταιρίας να αποπληρώνει τα δάνεια της στο μέλλον καθώς έως τώρα η εταιρία πληρώνει κανονικά.
Οι εταιρίες αυτές μέλλον έχουν υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Χρειάζονται νέους στρατηγικούς επενδυτές και νέα management τα οποία θα αναπτύξουν τις εταιρίες.
Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτόν τον στρατηγικό στόχο θα δημιουργήσει μείζονος σημασίας λειτουργικά προβλήματα στις εταιρίες και θα προκαλέσει σοβαρότατες δυσλειτουργίες στην αποπληρωμή των δανείων που έχουν χορηγηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης