Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Υπάρχει λύση σωτηρίας για τις τράπεζες – Να προσφύγουν άμεσα στο ΤΧΣ και να εκδοθούν προνομιούχες μετοχές – Οι κοινές μετοχές θα οδηγήσουν σε de facto κρατικοποίηση

   Υπάρχει λύση σωτηρίας για τις τράπεζες  – Να προσφύγουν άμεσα  στο ΤΧΣ και να εκδοθούν προνομιούχες μετοχές – Οι κοινές μετοχές θα οδηγήσουν σε de facto κρατικοποίηση
Η άμεση προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται ότι αποτελεί το κλειδί για την σταθερότητα των τραπεζών.
Όλοι έχουν κατανοήσει ότι οι ζημίες που θα προκύψουν από το haircut στα ομόλογα 21% το δυνητικό haircut 30% που μπορεί να έρθει στο μέλλον αλλά και από την Blackrock, να φθάσουν τα 10 δις ευρώ. Οι τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 δις ευρώ νέα κεφάλαια και με βάση τα τωρινά δεδομένα μόνο ελάχιστες τράπεζες μπορούν να τα αντλήσουν.

Οι βασικοί μέτοχοι αποφεύγουν να πάρουν ρίσκα και γενικώς δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν νέα κεφάλαια.
Αν οι τράπεζες δεν διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας – το 2012 το core tier 1 θα πρέπει να είναι κατ ελάχιστο 10% - τότε η ΤτΕ εφόσον έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες εναλλακτικές λύσεις π.χ. αυξήσεις κεφαλαίου, πώληση περιουσιακών στοιχείων και άλλα θα ζητήσει να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το κλειδί για την προσφυγή στο Ταμείο που οιονεί θα οδηγήσει σε κρατικοποίηση ή μη κρατικοποίηση είναι το είδος των μετοχών που θα εκδοθούν από το ταμείο για να καλυφθεί η κεφαλαιακή ανεπάρκεια των τραπεζών.
Με βάση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αν μια τράπεζα εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές μορφές άντλησης κεφαλαίων και δεν καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια αλλά διαθέτει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όπως ορίζονται από την ΤτΕ και προσφύγει στο Ταμείο τότε θα εκδοθούν προνομιούχες μετοχές.
Το ταμείο εκ του καταστατικού του θα αξιολογήσει με μελέτη βιωσιμότητας αν θα κάνει αποδεκτή την προσφυγή της τράπεζας και με βάση την διαδικασία η τράπεζα θα υποβάλλει σχέδιο 3ετούς διάρκειας εξυγίανσης.
Στον αντίποδα αν μια τράπεζα έχει εξαντλήσει όλες τις πιθανές δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων και δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια, δεν διαθέτει επαρκή κεφάλαια, τότε καταφεύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές.
Ποιες είναι οι τεράστιες διαφορές μεταξύ κοινών και προνομιούχων μετοχών;
Με την έκδοση προνομιούχων μετοχών οι τράπεζες ενισχύονται από το κράτος και την Τρόικα αλλά δεν κρατικοποιούνται. Θα τοποθετηθεί εκπρόσωπος του κράτους και του ταμείου, οι διοικήσεις παραμένουν και βεβαίως και οι βασικοί μέτοχοι.
Με μια τέτοια διαδικασία οι βασικοί μέτοχοι έχουν την δυνατότητα στο μέλλον να βρουν κεφάλαια να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές και να  ανακτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους.
Ότι συμβαίνει με τις προνομιούχες μετοχές του νόμου Αλογοσκούφη. Οι προνομιούχες μετοχές διακρατώνται έως 5 χρόνια και αν δεν αποπληρωθούν μετατρέπονται σε κοινές.
Αν στον αντίποδα εκδοθούν κοινές μετοχές τότε η τράπεζα αυτομάτως κρατικοποιείται.
Οι μέτοχοι μειώνουν δραστικά τα ποσοστά τους, η μετοχή καταρρέει και γενικώς οι βασικοί μέτοχοι και οι διοικήσεις των τραπεζών χάνουν πλήρως τον έλεγχο που περνάει αποκλειστικά στο ταμείο. Το ΤΧΣ σε διάστημα 3 ή 2 ετών θα έχει την δυνατότητα να πωλήσει τις κοινές μετοχές μέσω διαγωνισμού στην διεθνή αγορά.

Το μεγάλο μυστικό….

Το μεγάλο μυστικό αυτής της διαδικασίας είναι η κεφαλαιακή επάρκεια. Αν υπάρχει κεφαλαιακή επάρκεια ανεκτή και εντός των πλαισίων που θέτει η ΤτΕ εκδίδονται προνομιούχες μετοχές.
Αν δεν υπάρχουν επαρκή κεφάλαια εκδίδονται κοινές μετοχές άρα κρατικοποίηση.
Με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν σημαντικά στους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας λόγω haircut και Blackrock είναι πιθανό να συμβεί το εξής να διαθέτουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά όχι και στο μέλλον.
Αν προσφύγουν τώρα οι τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασφαλίζουν ότι θα εκδοθούν προνομιούχες μετοχές άρα δεν κρατικοποιούνται. Υπάρχει ο κίνδυνος κρατικοποίησης αλλά όχι άμεσα.
Αν δεν προσφύγουν τώρα αλλά αργότερα και στο μεσοδιάστημα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας έχουν μειωθεί λόγω ζημιών τότε θα εκδοθούν κοινές μετοχές και οι τράπεζες κρατικοποιούνται άρα χάνονται control στο management και οι βασικοί μέτοχοι χάνουν την περιουσία τους.
Το μυστικό λοιπόν είναι να προσφύγουν έγκαιρα οι τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο να εκδοθούν προνομιούχες μετοχές. Η λύση αυτή αποτελεί και πρόταση του www.bankingnews.gr προς το τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες έχουν προνομιούχες μετοχές, δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα αν αυξηθούν οι προνομιούχες μετοχές;

Τα σχέδια Βενιζέλου

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί κρατικοποιήσεις αλλά θα επιζητούσε την εξυγίανση με έκδοση προνομιούχων μετοχών.
Με βάση πληροφορίες σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος θα εξετάσει μέτρα για την σταθερότητα των τραπεζών και με βάση ενδείξεις περιλαμβάνονται 1)ρήτρες για την λειτουργία του ταμείου, των κοινών και των προνομιούχων 2) ενδεχομένως και για τις εγγυήσεις των 30 δις ευρώ.

Τι συμβαίνει με τις εγγυήσεις των 30 δις ευρώ;

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα 30 δις ευρώ εγγυήσεων του νόμου 3695 του Μαΐου του 2011;
Περί τον Μάρτιο του 2011 κυβέρνηση, Τρόικα και βεβαίως οι τράπεζες πρόβαλλαν ως ελπίδα…την απόφαση του δημοσίου να εγκρίνει νέες εγγυήσεις 30 δις ευρώ προς το τραπεζικό σύστημα.
Εγγυήσεις σημαίνει ότι το κράτος εγγυάται εκδόσεις κυρίως κοινά ομολογιακά δάνεια που εκδίδουν οι τράπεζες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος έχει δώσει 3 πακέτα εγγυήσεων στις ελληνικές τράπεζες 15 δις από τον νόμο Αλογοσκούφη, 25 δις επί θητείας Παπακωνσταντίνου και επίσης 15 δις ευρώ και προετοιμάσθηκαν και τα 30 δις ευρώ νέων εγγυήσεων.
Δηλαδή μέχρι τώρα έχουν δοθεί 55 δις ευρώ υπό την μορφή εγγυήσεων από το κράτος στις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες έναντι αυτών των εγγυήσεων εξέδιδαν ομολογιακά δάνεια τα οποία τα χρησιμοποιούσαν ως collaterals στην ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι τα συνολικά collaterals (εγγυήσεις) των τραπεζών στην ΕΚΤ είναι 149,8 δις ευρώ.
Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά οι τράπεζες ανέμεναν τις νέες εγγυήσεις των 30 δις ευρώ ώστε να μπορέσουν να καλύψουν προβλήματα που προέβλεπαν ότι θα ανακύψουν με τις εγγυήσεις τους στην ΕΚΤ όπως και έγινε βεβαίως.
Τα 30 δις ευρώ των εγγυήσεων τα περίμεναν και 30 δις ευρώ δεν έβλεπαν οι τράπεζες;
Τι συνέβη;
Η ΕΚΤ έστειλε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και στις τράπεζες ξεχάστε τις εγγυήσεις με τέτοια βαθμολογία.
Η ΕΚΤ ζητάει να μειωθεί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών και αντί να μειώνεται αυξάνεται πλησιάζει πλέον τα 105 δις ευρώ.
Η ΕΚΤ μπλόκαρε τις νέες εγγυήσεις και το ελληνικό δημόσιο υποχρεώθηκε να χρησιμοποιηθεί 10 δις ευρώ ρευστότητας που έχει σε βραχυχρόνιες καταθέσεις στις τράπεζες για να τις διασώσει.
Τα 30 δις ευρώ θα χορηγούνταν για να δοθούν δάνεια και μάλιστα κάθε τράπεζα θα εκπονούσε σχέδιο και θα το κατέθετε στην ΤτΕ.
Το όλο σχέδιο πήγε κατά το ελληνικόν λεγόμενο περίπατο κοινώς παραγκωνίσθηκε.
Πάει λοιπόν και η ανάπτυξη πάει και η προοπτική.
Και μετά πιστεύουμε ότι η χώρα θα ορθοποδήσει.
Μια υποσημείωση
Όσοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ τυχαία πάγωσε τα 30 δις ευρώ νέων εγγυήσεων ή με γνώμονα μόνο την πιστοληπτική ικανότητα θα πούμε όχι και η ΕΚΤ θέλει την μερική κρατικοποίηση των τραπεζών.

Προνομιούχες μετοχές και ονομαστικές αξίες των τραπεζών

Τράπεζα         Προνομιούχες          Ονομαστική αξία
Εκατ ευρώ             Ευρώ

Εθνική                   350                       5

Alpha                      950                      4,7 -0,30

Eurobank              965                      2,75-2,81

Πειραιώς                 370                   4,77- 0,30-1,20

Κύπρου                     -                           1

Marfin PB                 -                         0,85 -1,70

ATE Bank               675                       0,72/0,60

TT                             225                      3,70

Geniki bank                -                         1

Attica bank                100                     0,35

Proton bank               80                       4,49/0,30



----------------------------------------------------

Οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών

Εθνική

Ταμεία 17% ,
Εκκλησία 1,5%
Οι ξένοι 39%
4 ξένοι κατέχουν πάνω από 1% έκαστος
Bank of New York Mellon 5%
Μικρομέτοχοι 27%

Alpha bank

Γ Κωστόπουλος και Ιδρύματα 9%
Ολλανδικό fund ABP 5%
Morgan Stanley 4%
Paramount Qatar 4%
Fidelity 2,5%
Ξένοι 34%
Μικρομέτοχοι  46%


Eurobank

Οικογένεια Λάτση 44,6%
Οι ξένοι 19%
Μικρομέτοχοι  24,5%


Πειραιώς

PPF Group 5,72%
ICT Group 4,6%
Οικογένεια Βαρδινογιάννη 4,5%
First Gulf bank 3,01%
ΑΤΕ Βank 2%
Εταιρίες ομίλου 2%
Μ. Σάλλας 1,397%
Κ Αγγελόπουλος 1,3%
ΔΕΚΑ 1,3%
Γ Βαρδινογιάννης 0,3%
Ξένοι θεσμικοί 30,6%
Ιδιώτες 32,7%


Κύπρου

Rybolovlev Odella Resources  Madura Holdings 9,99%
Εκκλησία Κύπρου 5,5%
Τσάκος 2%
Οι ξένοι 21,6% (31%)
Μικρομέτοχοι 57%
Σύνολο μετόχων 79.150


Marfin Popular Bank

Dubai 18,69%
MIG 9,49%
Οι ιδιώτες επενδυτές 58%
Ξένοι 7%
Προσωπικό  Λαϊκής 2,07%.
Λανίτης 4,61%
Θεοχαράκης 1,23%
Ανδρέας Βγενόπουλος   0,51%
Σύνολο μετόχων 94.000


MIG

Dubai investment Group 17,28%
IRF 13,88%
Marfin Popular Bank 2,7%
Ξένοι θεσμικοί 19,15%
Ιδιώτες 45,26%
Βγενόπουλος 7,8% (Ε)


ΑΤΕ Bank

Ελληνικό δημόσιο 89,7%
Τράπεζες 7,8%
Μικρομέτοχοι 1,6%


Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Δημόσιο  34%
ΕΛΤΑ 10%
Εθνική 6%
Eurobank  6%
Marfin Popular 4%
Ξένοι 5%
Μικρομέτοχοι 32%


Geniki

Societe Generale  88%
MTΣ 0,4%
MIG 0,5%;
Μικρομέτοχοι 9,9%


Attica bank

ΤΣΜΕΔΕ 42%
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο  22,55%
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 19%
Μικρομέτοχοι 17%


Proton bank

Λ Λαυρεντιάδης 15%
Μικρομέτοχοι 50%
Λοιποί θεσμικοί 20%
Αμερικανικό fund 4,90%


FBBank

Οικογένεια Ρέστη 57,42%
ΑΤΕ Bank 40%
Λοιποί Μέτοχοι 2,06%
Σταύρος Ψυχάρης 1%

-------------------------------

Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr

 



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης