Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Proton bank: Μια περιπετειώδης πορεία - Το παρελθόν με Πειραιώς, Κοντομηνά και Λαυρεντιάδη, το παρόν με 4 τράπεζες να «διορίζονται» με επίτροπο και το μέλλον…

tags :
  Proton bank: Μια περιπετειώδης πορεία  - Το παρελθόν με Πειραιώς, Κοντομηνά και Λαυρεντιάδη,  το παρόν με 4 τράπεζες να «διορίζονται» με επίτροπο και το μέλλον…
Μια περιπετειώδη πορεία έχει ακολουθήσει η Proton bank τα τελευταία χρόνια με αναζητήσεις στρατηγικών συμμαχιών, διασώσεις, επαναπωλήσεις και νέους στρατηγικούς συμμάχους και νέες διασώσεις. Πραγματική περιπέτεια.

Αρχικά αναζητούσε στρατηγικές συμμαχίες είχε στραφεί πάνω από 3 φορές στην Probank του Δαμανάκη ώστε να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική συμμαχία.
Είχε πλησιάσει την τράπεζα ο Π. Ψωμιάδης για να πωλήσει την Aspis bank καθώς και η FBBank. Η ΑΤΕ μάλιστα στο πλαίσιο διερεύνησης του σχεδίου της να πωλήσει το 39% της FBBank είχε προσεγγίσει εσχάτως και την Proton bank.
Το μεγάλο  deal για την Proton bank ήταν η Hapoalim η τράπεζα από το Ισραήλ η οποία είχε φθάσει τόσο κοντά που έλειπαν μόνο οι υπογραφές. Η βασική αιτία που δεν προχώρησε το deal με την Hapoalim ήταν το ξέσπασμα της κρίσης των subprime στις ΗΠΑ στα οποία είχε μεγάλη έκθεση η τράπεζα από το Ισραήλ. Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ μπλόκαρε τα σχέδια της Hapoalim στην Ελλάδα. Η Ισραηλινή τράπεζα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.
Τον Οκτώβριο του 2008 τα προβλήματα ρευστότητας αυξήθηκαν κατακόρυφα στην Proton bank.  Είχαν υπάρξει συζητήσεις ώστε η Marfin να αγοράσει την Proton bank αλλά οι αποτιμήσεις της Grand Thornton «έβγαζαν περίεργα πράγματα». Είχε προηγηθεί η παρουσία του IRF της Αγγελικής Φράγκου fund το οποίο τουλάχιστον τότε λειτουργούσε και για λογαριασμό του Α. Βγενόπουλου.
Η Marfin δεν επέδειξε ενδιαφέρον για την Proton bank  και η αποχώρηση του IRF απλά επέτεινε τα προβλήματα ρευστότητας.
Η ΤτΕ διαπίστωσε ότι απαιτείται λύση σωτηρίας και η λύση σωτηρίας βρέθηκε η Πειραιώς η οποία τον Οκτώβριο του 2008 ανακοινώνει σε συνεργασία με την ΤτΕ ότι θα αγοράσει ένα ποσοστό κοντά στο 26% με 27% της Proton bank όχι με μετρητά αλλά με μετοχές.
Η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε μία μετοχή Τράπεζας Πειραιώς για κάθε 5,5 μετοχές Proton Bank δηλαδή τίμημα 1,2 ευρώ ανά μετοχή.  Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς δόθηκαν  από ίδιες μετοχές (treasury stock). Η Πειραιώς τότε ενίσχυσε κατά 200 εκατ τα κεφάλαια της.
Το παρασκήνιο της τότε περιόδου ήταν ότι οι παλαιοί βασικοί μέτοχοι της Proton bank έχασαν  περίπου εξολοκλήρου τα λεφτά τους λόγω της βύθισης της μετοχής…  
Και ενώ υπήρχε σχέδιο για την απορρόφηση της Proton bank από την Πειραιώς αποφασίζει η Πειραιώς προς στο τέλος του 2009 να πωλήσει το στρατηγικό ποσοστό που κατείχε στην Proton bank.
Τότε εμφανίστηκαν δύο ενδιαφερόμενοι ο Λαυρέντης  Λαυρεντιάδης και ο Δημήτρης Κοντομηνάς.
Και οι δύο προσεγγίζουν τον Μιχάλη Σάλλα της Πειραιώς και του ζητούν να αγοράσουν την Proton bank.
Για τον Μιχάλη Σάλλα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία γιατί διαπίστωσε ότι λόγω του ενδιαφέροντος θα επιτύχει ένα καλό τίμημα.
Έτσι και έγινε.
Αγόρασε στα 1,2 ευρώ με μετοχές και πήρε από τον μεν Λαυρεντιάδη για το 30% της Proton bank, 3,6 ευρώ ανά μετοχή ή 70,665 εκατ ευρώ και από τον Κοντομηνά 3 ευρώ ανά μετοχή ή 58 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς αποφασίζει να πωλήσει την Proton bank στον Λ Λαυρεντιάδη και η εξέλιξη αυτή ενόχλησε σφόδρα τον Δ. Κοντομηνά καθώς ήθελε να υλοποιήσει ένα μεγάλο βήμα στις τράπεζες μετά την αποχώρηση του από την Millennium bank με πολύ μεγάλο κέρδος.
Ο Δ. Κοντομηνάς ήθελε να αξιοποιήσει και τον Γ. Τανισκίδη ο οποίος τότε ήταν διευθύνων σύμβουλος της Millennium bank, τοποθετήθηκε εσχάτως από τον Λ Λαυρεντιάδη στην Proton bank ενώ υποστηρίζεται και από την οικογένεια Βαρδινογιάννη λόγω….της Xiosbank που εξαγοράστηκε από την Πειραιώς.
Το κεφάλαιο Proton bank δεν έκλεισε για τον Δ. Κοντομηνά καθώς και περί τον Μάρτιο του 2011 επανεμφανίστηκε εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την Proton bank χωρίς όμως να υπάρχει συνέχεια.
Τον Μάιο του 2011 εμφανίστηκε ένα fund ελληνοαμερικανικό με αποδεδειγμένα σημαντικά κεφάλαια και ελεγμένα από τις αρχές με εκπρόσωπο τον Δ. Μηλιάκο τον πρώην διοικητή της ΑΤΕ που ζήτησαν  να τους πουλήσει ο Λαυρεντιάδης το ποσοστό του στην Proton bank το οποίο είχε υποχωρήσει στο 15%. Είχε προηγηθεί ένα αμερικανικό fund το οποίο απέκτησε το 4,99% της Proton bank ενώ πρόεδρος της τράπεζας ανέλαβε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Το ελληνοαμερικανικό fund με τον Μηλιάκο δεν έχει καμία σχέση με τον Λαυρεντιάδη και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν ήθελε να τους πωλήσει την Proton bank αρχικά και εν συνεχεία όταν άλλαξε στάση τους ζητούσε τίμημα 2 ευρώ ανά μετοχή και παράλληλα να αγοράσει το ελληνοαμερικανικό fund και την Alapis.

Οι νέες εξελίξεις…..

Η ΤτΕ με ένα πολύ περίτεχνο τρόπο έλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία για την διασφάλιση της Proton bank.
Ο Γιώργος Προβόπουλος ο διοικητής της ΤτΕ όταν ανέκυψε το θέμα της Proton με την εμπλοκή Λαυρεντιάδη με δικαστικές προεκτάσεις αποφάσισε να λύσει αποτελεσματικά το όλο θέμα.
Έπρεπε να βρεθεί μια λύση που να έχει τα εξής χαρακτηριστικά να είναι άμεση, διάφανη και αποφασιστική.
Το πρώτο βήμα που πραγματοποιήθηκε από την ΤτΕ ήταν να ζητήσει από την Attica bank να ξεκινήσει εκ νέου οικονομικό έλεγχο στην Proton bank. Ο οικονομικός έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε καθώς ο επίτροπος του δημοσίου δεν επέτρεψε να παρασχεθούν  τα οικονομικά στοιχεία της Proton bank στην Attica bank καθώς θεωρούσαν ότι η τράπεζα δεν ενδιαφέρεται.
Το ελληνοαμερικανικό fund στο οποίο συμμετέχει ο Δ. Μηλιάκος έθεσαν ορισμένες παραμέτρους στην συνάντηση που είχαν με την ΤτΕ οι οποίες όχι από πλευράς της ΤτΕ αλλά λόγω της συγκυρίας δεν ικανοποιούνταν. Η ΤτΕ μίλησε με πολύ καθαρό τρόπο στο ελληνοαμερικανικό fund παρουσίασε όλες τις πραγματικές ανάγκες σε κεφάλαια και ρευστότητα της Proton bank αλλά και τα δυνητικά προβλήματα που θα ανακύψουν.
Το ελληνοαμερικανικό fund συνεχίζει να δηλώνει παρόν στις εξελίξεις.
Εν τω μεταξύ και λόγω της σοβούσας κρίσης η Proton bank κυρίως μέσω της παλαιάς διοίκησης  μπορεί να μην έχει θεσμικό ρόλο αλλά προσπάθησε με  κάθε τρόπο να κρατήσει τις καταθέσεις και το πέτυχε.
Ο τωρινός διευθύνων σύμβουλος ο Γ. Τανισκίδης είχε αλλεπάλληλες επαφές με την τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των επαφών για την εξεύρεση μια λύσης για την Proton bank.
Στα μέσα της εβδομάδας εξυφαίνεται ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης ο βασικός μέτοχος της Proton bank θα πραγματοποιήσει μια κίνηση καλής θέλησης δηλαδή θα αποπληρώσει ένα δάνειο 31 εκατ ευρώ στην Proton bank,  ώστε να αποδείξει ότι δεν υπεξαίρεσε χρήματα από τράπεζα στην οποία ήταν βασικός μέτοχος. Πιθανότατα πάντως να μην προκύψει υπεξαίρεση αλλά κανονιστικές παραβάσεις σοβαρότατες.
Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά η ΤτΕ αποφασίζει να πάρει την υπόθεση Proton bank πάνω της με στόχο να βρεθεί μια άμεση και καθαρή λύση.
Ενημερώνει τον Ε. Βενιζέλο τον υπουργό οικονομικών ότι θα ζητήσει από τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να καλύψουν την κεφαλαιακή ενίσχυση της Proton bank.
Ο υπουργός ενώ αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της πώλησης της Proton bank σε όποιον ενδιαφέρεται τις τελευταίες μέρες προσαρτήθηκε στο σχέδιο Προβόπουλου η Proton bank να περάσει στον έλεγχο των 4 μεγάλων τραπεζών Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.
Ο Απόστολος Ταμβακάκης διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής συμφωνεί με το σχέδιο έχει δώσει και 60 από τα 120 εκατ σε ρευστότητα στην διατραπεζική στην Proton bank και προφανώς ούσα η μεγαλύτερη τράπεζα είχε και τον πρώτο λόγο.
Η Εθνική ζητάει από την ΤτΕ ότι για να συμμετάσχουν οι 4 τράπεζες θα πρέπει να τοποθετηθεί και επίτροπος.
Το αίτημα γίνεται αποδεκτό καθώς και ο Δ. Μαντζούνης της Alpha bank προτρέπει για μια τέτοια εξέλιξη.
Ο Μ. Σάλλας της Πειραιώς ο πρόεδρος ήταν θετικός οι τράπεζες να στηρίξουν το εγχείρημα της ΤτΕ.
Παρασκευή πρωί 19 Αυγούστου η ΤτΕ ενημερώνει τον Γ Τανισκίδη για το σχέδιο και του ζητάει να υποβάλλουν την παραίτηση τους μέλη του ΔΣ της Proton bank τα οποία λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχαν τοποθετηθεί.
Ανακοινώνεται ότι οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας θα προχωρήσουν στην κάλυψη του ομολογιακού της Proton bank και ταυτόχρονα διορίζεται επίτροπος από την ΤτΕ ενώ συμμετέχουν στο ΔΣ και μέλη των 4 τραπεζών.
Τα ερωτήματα είναι 3
1)Ποιος ο στόχος της ΤτΕ;
2)Ποιοι οι στόχοι των 4 τραπεζών
3)Ποιο το μέλλον της Proton bank;

Οι κρίσιμες απαντήσεις

Η ΤτΕ είναι προφανές ως εποπτική αρχή αναζητούσε μια λύση που θα καθάριζε το θολό τοπίο και τις σκιές που είχαν δημιουργηθεί πάνω από την υπόθεση της Proton bank.
Θεώρησε ότι έτσι διασφαλίζεται η τράπεζα και δεν αποσταθεροποιείται το τραπεζικό σύστημα.
Η εμπλοκή των τραπεζών είχε την εξής σκοπιμότητα.
Οι 4 τράπεζες έχουν δανείσει την Proton bank στην διατραπεζική αλλά το ακόμη σημαντικότερο έχουν δανείσει τις επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη.
Η διατραπεζική είναι το έλασσον. Η Εθνική έχει δανείσει 60 εκατ, το ΤΤ 20 εκατ η Alpha 20 εκατ η Πειραιώς 20 εκατ συνολικά 120 εκατ ευρώ.
Τα δάνεια του Λαυρεντιάδη ήταν το μείζον.
Συνολικά τα δάνεια Λαυρεντιάδη φθάνουν τα 1,54 δις ευρώ στο τραπεζικό σύστημα και οι τράπεζες φοβούμενες μην υπάρξουν εμπλοκές αποφάσισαν από κοινού να μπουν στην Proton bank και να διαχειριστούν τα δάνεια Λαυρεντιάδη. Οι επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη έχουν δανεισθεί από την Proton bank 580 εκατ ευρώ.
Οι τράπεζες θα επιδιώξουν να αυξήσουν τα collaterals στα δάνεια και να διαχειριστούν την όλη κατάσταση.

Το μέλλον

Το ακόμη σημαντικότερο ερώτημα τι θα γίνει στο μέλλον για την Proton bank;
Θα υλοποιηθεί ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές 50 εκατ ευρώ και θα καλυφθεί από τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες.
Όμως οι τράπεζες δεν θα είναι ο νέος στρατηγικός επενδυτής.
Νέος στρατηγικός επενδυτής υπάρχει στην Proton bank και θα αποκαλυφθεί προσεχώς.
Σημαντικότατη υποσημείωση. Στρατηγικός επενδυτής για την Proton bank υπάρχει.
Όμως θα πρέπει να αξιολογηθούν οι εξής παράμετροι
Η έλευση των τραπεζών στην Proton bank έχει ως στόχο την εξυγίανση ή υπάρχει σχέδιο εξόντωσης του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη μέσω της πλήρους απαξίωσης της Proton bank;
Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο και ότι οι τράπεζες το μόνο που θα θέλουν είναι να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους.
Ο καιρός γαρ εγγύς καθώς οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Σημαντικότατη υποσημείωση 2

Παραθέτουμε σε αυτή την φάση μόνο το 20% αυτών που πραγματικά γνωρίζουμε. Μπορεί να είναι αντιδεοντολογικό αυτό που διαβάζετε αλλά ενίοτε ακόμη και η δημοσιογραφία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για το καλό της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης