Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ράλι στις τράπεζες +27% ώθησε το ΧΑ +2,71% στις 694 μον – Θετικά μηνύματα στα 5,5 δισ οι ΑΜΚ με συνολικά stress tests 14 δισ

tags :
Ράλι στις τράπεζες +27% ώθησε το ΧΑ +2,71% στις 694 μον – Θετικά μηνύματα στα 5,5 δισ οι ΑΜΚ με συνολικά stress tests 14 δισ
Εντυπωσιακό ράλι +27,36% στις τράπεζες, πληροφορίες ότι οι τελικές ΑΜΚ θα είναι χαμηλότερες - Προαιρετική πρόταση για τα ομολογιακά από την Πειραιώς - Ανοδικά και ο FTSE 25
(upd25) Οι θετικές ειδήσεις από την Φρανκφούρτη που αφορούν τα stress tests πυροδότησαν εντυπωσιακό ανοδικό ξέσπασμα στις τραπεζικές μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, εν μέσω αυξημένων όγκων και τζίρων, σε μια πολύ υποσχόμενη συνεδρίαση.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό σενάριο των stress tests θα είναι χαμηλότερες από τις αρχικά εκτιμώμενες.
Οι μετοχές των τραπεζών κατέγραψαν ράλι έως +27%, τα warrants έως +42% ενώ εξαιρετική ήταν η εικόνα και του FTSE 25, με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο του Γενικού Δείκτη.
Με βάση πληροφορίες οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες εκτιμώνται σε 14 δισ. με το AQR και βασικό σενάριο στα 9 δισ. και το δυσμενές στα 5 δισ. ευρώ.
Αφαιρώντας τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσουν από τις προαιρετικές προσφορές ανταλλαγής για τα ομολογιακά έως 3 δισ. από όλες τις τράπεζες και το DTA περίπου 1,5 δισ. ευρώ οι τελικές ΑΜΚ θα είναι 5,5 δισ. ευρώ.
Ήδη η Πειραιώς υπέβαλλε προσφορά ανταλλαγής για ομολογιακά 1,1 δισ. ενώ όλες οι τράπεζες θα υποβάλλουν προσφορές ανταλλαγής με μετοχές.
Επίσης η Alpha Βank μπορεί να χρειαστεί μόνο 850 εκατ με 1,2 δισ. ΑΜΚ υπό όρους θα χρειαστεί τα λιγότερα κεφάλαια ιδιωτών.
Τραπεζική πηγή αναφέρει, τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι είχαμε αρχικώς εκτιμήσει όσον αφορά το σκέλος των κεφαλαίων που θα καλυφθούν από ιδιώτες στα stress tests.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο παρ' ότι αρχικά έκανε πολλαπλές εναλλαγές προσήμου, από το μεσημέρι και μετά έδωσε μια εξαιρετική συνεδρίαση, σπάζοντας μετά από ημέρες τη δύσκολη αντίσταση των 685 μονάδων.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 694,48 μονάδες με άνοδο +2,71%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 695,38 μονάδες (+2,85%) και χαμηλό στις 675,81 μονάδες (-0,05%).

Ο βραχυχρόνιος στόχος στο ελληνικό χρηματιστήριο που ήταν η υπέρβαση των 685 μονάδων επιτυγχάνθηκε, κάτι που βεβαίως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην αυριακή συνεδρίαση, ενώ η επόμενη στόχευση των long είναι η υπέρβαση της επόμενης αντίστασης στις 700 μονάδες.
Ο τζίρος σήμερα ήταν αυξημένος έναντι των προηγούμενων εννέα συνεδριάσεων ενώ και ο όγκος ήταν πολύ ενισχυμένος λόγω κυρίως του ντεμαράζ των αγοραστών στις τράπεζες.
Πιο αναλυτικά η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 48,12 εκατ. ευρώ με τα 13,3 εκατ. στον ΟΤΕ και τα 9,7 εκατ. στον ΟΠΑΠ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 196,9 εκατ. τεμάχια, με τα 175 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες και 16,3 εκατ. στα warrants.
Ήταν μια συνεδρίαση υποσχόμενη με καλό τέμπο, ενισχυμένους όγκους και τζίρους, ενώ οι τράπεζες έδωσαν το ρυθμό, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Αγορές από Deutsche Βank, INCA, ΕΧΑΝΕ, Citi στις τράπεζες ενώ χθες υπερκινητική ήταν η Goldman Sachs

Σε επιλεκτικές κινήσεις trading αλλά και αγορές προβαίνουν σήμερα οι ξένοι αν και οι στοχευμένες αγορές είναι περισσότερες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι και σήμερα υπάρχει σταθερός αγοραστής στην Eurobank που δίνει εντολή αγοράς κοντά στα 6 εκατ μετοχές.
Σήμερα στην Eurobank η INCA 8 εκατ  η Deutsche bank 1,8 εκατ. μετοχές, η CVGX 1,5 εκατ. η ΕΧΑΝΕ 700 χιλ. μετοχές
Χθες 14 Οκτωβρίου η Goldman Sachs διακίνησε 19 εκατ μετοχές στην Eurobank και 4 εκατ η CVGX.
Στην Alpha Βank η Citigroup 2,5 εκατ μετοχές και η INCA με 400 χιλ. μετοχές. 
Χθες 14 Οκτωβρίου η Goldman Sachs διακίνησε 2,5 εκατ μετοχές
Στην Πειραιώς η CVGX 150 χιλ. μετοχές και η Credit Suisse 800 χιλ. μετοχές.
Χθες 14 Οκτωβρίου η Goldman Sachs διακίνησε 2 εκατ μετοχές στην Πειραιώς και η INCA 500 χιλ.
Στην Εθνική η Goldman Sachs 250 χιλ μετοχές, η Citigroup 800 χιλ μετοχές και η Credit Suisse 6 χιλ μετοχές.
Χθες 14 Οκτωβρίου η Citigroup διακίνησε 1 εκατ μετοχές στην Εθνική.
Στο ADR της Εθνικής στις 14 Οκτωβρίου η KCG διακίνησε 1,1 εκατ. τεμάχια, η Jefferies 200 χιλ. τεμάχια.  
Να σημειωθεί ότι το ADR της Εθνικής εμφανίζει premium +6% έναντι της μετοχής της Εθνικής στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η διαφορά αυτή προέκυψε μετά την επαναφορά της απαγόρευσης του short selling.
Στον ΟΤΕ η JP Morgan 292 χιλ μετοχές και η HSBC 200 χιλ μετοχές και Citigroup 90 χιλ. μετοχές.

Η επίμονη συσσώρευση... βγάζει άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο

H τεχνική εικόνα τόσο του Γενικού όσο και του τραπεζικού Δείκτη αρχίζει να διαφοροποιείται.
Η βραχυπρόθεσμη τάση συνεχίζει να είναι ουδέτερη καθώς η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και το εξαιρετικά μικρό εύρος (671 -683) που κινείται το χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες δυσκολεύουν αρκετά τόσο την αλλαγή τάσης όσο και την ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές.
Η γνωστή λοιπόν αντίσταση των 685 μονάδων για τον Γενικό συνεχίζει να τον ταλαιπωρεί με τη στήριξη των 667 μονάδων να είναι εξίσου σημαντική.
Οποιαδήποτε διάσπαση λοιπόν ανοδική ή πτωτική θα επιταχύνει την  αντίστοιχη κίνηση ειδικά μετά από την επίμονη συσσώρευση που έχει συντελεστεί.
Η τάση του τραπεζικού δείκτη παραμένει ουδέτερη με τη διαφορά ότι πλέον έχει απομακρυνθεί από την αντίσταση που θα μπορούσε  να διαφοροποιήσει την τάση του σε ανοδική.
Η πρώτη αντίσταση λοιπόν εντοπίζεται στις 219 μονάδες και η δεύτερη πιο σημαντική στις 231 μονάδες.
Οι στηρίξεις βρίσκονται στις 195 και 180 μονάδες.
Άξιο αναφοράς της χθεσινής συνεδρίασης είναι πως ενώ λίγο πριν το κλείσιμο η πλειονότητα των μετοχών ήταν σε αρνητικό έδαφος και όλοι οι δείκτες στο κόκκινο, τα γνωστά "tricks" στις δημοπρασίες (με μία ή δύο μετοχές) κατάφεραν να βελτιώσουν αισθητά την εικόνα τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και του FTSE 25!

Αισιοδοξία ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες στις ΑΜΚ θα είναι χαμηλότερες από τις αρχικά εκτιμώμενες στις τράπεζες

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις μετοχές των τραπεζών με επίκεντρο την Πειραιώς, Eurobank και Alpha bank.  
Οι μετοχές των τραπεζών μετά τις ΑΜΚ θα αποκτήσουν σημαντική αξία.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,5710 ευρώ με άνοδο +4,01% και όγκο 6,9 εκατ. τεμάχια ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 1η Οκτωβρίου του 2015 στα 0,3500 ευρώ.  
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η νέα ΑΜΚ θα υλοποιηθεί στα 0,25 ευρώ.   
Τα ισχυρά stop losses στην Εθνική βρίσκονται στο 0,35 ευρώ.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,0340 ευρώ με άνοδο +30,77% και όγκο 647 χιλ. τεμάχια.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,1350 ευρώ με άνοδο +27,36% και όγκο 29,1 εκατ. τεμάχια, ενώ αποτιμάται στα 1,72 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,0650 ευρώ και σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου του 2015.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η νέα τιμή ΑΜΚ προσδιορίζεται στα 0,06 ευρώ προ reverse split.
Τα ισχυρά stop losses στην μετοχή βρίσκονται  στα 0,10 ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 0,02 ευρώ με άνοδο +42,86% και όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια.
Η Πειραιώς μετά από πτώση -26,60% πρόσφατα έκλεισε στα 0,0860 ευρώ με άνοδο +22,86%, διακινώντας όγκο 20,3 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 524 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς είναι στα 0,0690 ευρώ και σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου αλλά και στις 2 Οκτωβρίου του 2015.  
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η νέα ΑΜΚ προσδιορίζεται στα 0,05 ευρώ προ reverse split.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε  στα 0,01 ευρώ με άνοδο +25% με όγκο 7,9 εκατ. τεμάχια.
Η Eurobank έκλεισε σήμερα στα 0,0250 ευρώ με άνοδο +25%, διακινώντας όγκο 115,8 εκατ. τεμάχια με την κεφαλαιοποίηση στα 367 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Eurobank βρίσκεται εκτός ΑΜΕΜ δηλαδή εκτός του μηχανισμού μεταβλητότητας, καθώς η διοίκηση του χρηματιστηρίου, αποφάσισε το εργαλείο αυτό να μην ισχύει για μετοχές που είναι κάτω από τα 0,05 ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2015 στα 0,0190 ευρώ.
Τα ισχυρά stop losses στα 0,020 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ προ reverse split θα διαμορφωθεί περί τα 0,01 ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 0,1680 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισ. ευρώ.
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,0220 ευρώ αμετάβλητη και όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια με την κεφαλαιοποίηση στα 23 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0210 ευρώ και σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 2015.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 9,47 ευρώ με άνοδο +0,74% και αποτίμηση 188 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις με μικρούς όγκους στον FTSE 25

Ανοδικές τάσεις σημειώθηκαν στον FTSE 25 με κύριο χαρακτηριστικό τους εξαιρετικά περιορισμένους όγκους και τζίρους.
Γενικώς πάντως, αρκετές μετοχές του FTSE 25 κάποια ανθεκτικότητα και άμυνα ωστόσο υπάρχει φόβος μήπως επενδυτές πουλάνε μη τραπεζικές μετοχές για να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ των τραπεζών τον Νοέμβριο του 2015.  
Η Coca Cola HBC έκλεισεστα 20,7 ευρώ με άνοδο +2,58%  με την κεφαλαιοποίηση στα 7,6 δισ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 8,85 ευρώ με άνοδο +2,31% και αποτίμηση 4,3 δισ. ευρώ, όντας στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων πίσω από την Coca Cola HBC...
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,17 ευρώ με άνοδο +3,4% και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισ. ευρώ, με επόμενες στηρίξεις στα 4,41 και 4,24 ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έχει αξιόπιστη συμπεριφορά τελευταία κερδίζοντας +15,43% το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ τη Δευτέρα 5/10 έκλεισε στα 8,43 ευρώ με άνοδο +2,93% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,68 δισ. ευρώ, με επόμενες αντιστάσεις στα 8,15 και 8,39 ευρώ.
Η Folli Follie έκλεισε στα 18,02 ευρώ με άνοδο +0,56% με την αποτίμηση στα 1,2 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 21,3 ευρώ με άνοδο +0,09% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,64 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ που ενισχύθηκε κατά 23,56% το Σεπτέμβριο έκλεισε στα 5,42 ευρώ με άνοδο +4,43% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil που ενισχύθηκε κατά 16,13% το Σεπτέμβριο έκλεισε στα 10,3 ευρώ με άνοδο +2,08% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 8,27 ευρώ με άνοδο +1,47% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ που ενισχύθηκε κατά 14,92% το μήνα που πέρασε έκλεισε στα 5,62 ευρώ με πτώση -1,4% και αποτίμηση 598 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που δεν ανήκει πλέον στον FTSE 25) έκλεισε στα 0,0820 ευρώ με κέρδη +6,49% και όγκο 592 χιλ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 68 εκατ. ευρώ.
Η MIG έχει επόμενη αντίσταση στα 0,0740 ευρώ, ενώ οι στηρίξεις συναντώνται στα 0,066 και 0,063 ευρώ αντίστοιχα.
Η Μυτιληναίος έκλεισε στα 4,93 ευρώ με άνοδο +3,57%, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 576 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάκτωρ που ενισχύθηκε κατά 23,39% το Σεπτέμβριο έκλεισε στα 1,78 ευρώ με άνοδο +2,89% και αποτίμηση 315 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 16,29 ευρώ με άνοδο +0,8% και αποτίμηση 407 εκατ. ευρώ.
Η Aegean Airlines έκλεισε σήμερα στα 7,25 ευρώ με άνοδο +2,69% και αποτίμηση 517 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ που ενισχύθηκε κατά 14,85% το Σεπτέμβριο έκλεισε στα 5,18 ευρώ με άνοδο +4,23% και αποτίμηση 338 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές 7,62%, το 2ετές 9,39% και spreads 722 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα μετά την πρόσφατη μεγάλη βελτίωση όπου οι αποδόσεις υποχώρησαν σε χαμηλά έτους.
Η μείωση των αποδόσεων είναι εντυπωσιακή π.χ. το  2ετές βρισκόταν στο 59% για να διαμορφωθεί σήμερα 15 Οκτωβρίου στο 9,39% ενώ πρόσφατα είχε βρεθεί στο 8,33% που ήταν νέο χαμηλό έτους πλησιάζοντας τις επιδόσεις του 2014.
Η ελληνική 10ετία λήξης 2025 βρίσκεται μεταξύ 71,75 με 73,20 μονάδων βάσης με απόδοση αγοράς 7,89% και απόδοση πώλησης 7,62%.
Η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά ετών με απόδοση 19,27% στις  8 Ιουλίου του 2015.
Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 722 μονάδες βάσης  από 724 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις στις 1154 μονάδες βάσης από 1143 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής.
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 11,5% ή 1,15 εκατ δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το 5ετές και 2ετές ελληνικό ομόλογο.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 88,80 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 8,57%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,95%.
Το 2ετές λήξης 2017 (πρώην 3ετές ομόλογο) εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 90,60 μ.β. με μέση απόδοση 9,39%, απόδοση αγοράς 9,70%.... από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Το υψηλό έτους στο 59% στην 2ετία και σημειώθηκε στις 8 Ιουλίου του 2015.  

Σταθεροποιητικά και τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Οι αποδόσεις και αντίστοιχα οι τιμές των ομολόγων στην Ευρώπη βρίσκονται σε κρίσιμα τεχνικά σημεία μετά την μεγάλη βελτίωση των τελευταίων μηνών, που ξεκίνησε με την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2025 εμφανίζει απόδοση 1,14%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 2,48%, η Ισπανία 1,79% και η Ιταλία 1,64%.
Η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο στο 0,54% με βάση το ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2025 – θυμίζουμε ότι το υψηλό έτους 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 -  ενώ απέχει σημαντικά από το ιστορικό χαμηλό των 0,06% που σημειώθηκε στις 10 Απριλίου του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης