Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική άνοδος έως +14,3% και παράγωγα σε premium άλλαξαν το κλίμα στο ΧΑ +0,76% στις 697 μον. - Αγορές από BofA, SC

Τραπεζική άνοδος έως +14,3% και παράγωγα σε premium άλλαξαν το κλίμα στο ΧΑ +0,76% στις 697 μον. - Αγορές από BofA, SC
Εντυπωσιακό θετικό γύρισμα στις τράπεζες έως +14,3% και +23,68% στα warrants μετά την τριπλή λήξη παραγώγων, άλλαξε την εικόνα στο χρηματιστήριο - Βελτίωση και στον FTSE 25
(upd24) Εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης έλαβε χώρα στις τράπεζες που ενισχύθηκαν έως +14% μετά τις δημοπρασίες στην τριπλή λήξη παραγώγων που πέρασαν σε premium,  οδηγώντας σε άνοδο το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ ισχυρές ήταν οι αγορές από Bank of America Merill Lynch και Societe Generale στις τράπεζες.
Εντυπωσιακή κίνηση από Alpha Bank +14,29%, Εθνική +5,17%, Eurobank +5% και Πειραιώς +3,45% ενώ το warrant της Alpha Bank έκλεισε με ράλι +23,68%.
Όσον αφορά τα παράγωγα πρόκειται για το triple witching, την τριπλή λήξη που λαμβάνει χώρα τέσσερις φορές το χρόνο, κάθε τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου!
Σήμερα ήταν η τελευταία συνεδρίαση προ των εκλογών της Κυριακής, οπότε εύλογα τα χαρτοφυλάκια δεν προχώρησαν σε πολύ μεγάλες κινήσεις και ισχυρές πρωτοβουλίες, έως ότου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό.
Πάντως, καταγράφηκε αύξηση της κινητικότητας στις τράπεζες, στα warrants και μερικώς στον FTSE 25 μετά τη λήξη παραγώγων.
Θετικός πρωταγωνιστής σήμερα είναι τα ελληνικά ομόλογα όπου το 10ετές υποχώρησε στο 7,81% που αποτελεί χαμηλό 13 μηνών.
 Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία είναι η άποψη της ΕΕ ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα θα εφαρμόσει το μνημόνιο…καθώς και η μεγάλη κινητικότητα στην Eurobank όπου μέσω πακέτων και αγορών τοποθετούνται αμερικανικά fund ενώ ισχυρές αγορές πραγματοποίησε και η Societe Generale στην Alpha bank.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον στην τελευταία συνεδρίαση προ των εκλογών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 697,57 μονάδες με άνοδο +0,76% που ήταν το υψηλό ημέρας, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 682,05 μονάδες (-1,48%).
Η ζώνη των 700 μονάδων είναι τεχνικό σημείο αντίστασης και ιδιαίτερα κρίσιμο βραχυχρόνια.
Με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης η αγορά θα μπορούσε να φθάσει έως τις 780 μονάδες και μετά πάλι πτώση.
Ο τζίρος, παρ' ότι το πρώτο 5ωρο ήταν αδύναμος, εντούτοις προς το φινάλε υπήρξε καλή κλιμάκωση και τηρουμένων των αναλογιών και των περιορισμών κρίνεται θετικός. Άλλωστε και οι τιμές έχουν απαξιωθεί πολύ.
Πιο αναλυτικά η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,4 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 166,7 εκατ. τεμάχια, με τα 154,8 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες και 6 εκατ. στα warrants.

Οι κρίσιμες εκλογές και το διακύβευμα

Αν οι κάλπες βγάλουν κυβέρνηση, δηλαδή αν δεν οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, τότε αυτό θα είναι θετική εξέλιξη για τη χώρα και την οικονομία, καθώς το πρώτιστο, το έλασσον ζητούμενο σ' αυτή τη φάση ολοκληρωτικής αποσύνθεσης, είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Η χώρα έφτασε στην κόψη του ξυραφιού, μια ανάσα να φύγει από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, με τον κίνδυνο να βρεθεί σε ολοκληρωτική διεθνή απομόνωση, σε μια συγκυρία τρομερών γεωστρατηγικών μεταλλαγών και εξελίξεων!
Άρα, το πρώτιστο ζητούμενο είναι να επιστρέψει η χώρα σε μια... κανονικότητα, να αρχίσει να λειτουργεί ξανά η οικονομίια και να εφαρμοστούν οι υποχρεώσεις που έχουν υπογραφεί.
Γιατί αν δεν εφαρμοστούν, οι δόσεις δεν θα έρχονται από τους δανειστές και η χώρα θα βυθιστεί σε μια νέα, σαφώς πιο επώδυνη εσωστρέφεια, με τον κίνδυνο εκτροπής και άτακτης χρεοκοπίας, συνδυαστικά με την εύλογη κόπωση και αγανάκτηση της κοινωνίας.
Μιας κοινωνίας που άγεται και φέρεται από λαϊκιστές και "εμπόρους" του πόνου, οι οποίοι χειραγωγούν ξεδιάντροπα το δημόσιο βίο.

Λήξη παραγώγων.... και στόχος για Γενικό Δείκτη οι 750 μονάδες προσεχώς

Τριπλή λήξη παραγώγων σήμερα στο ελληνικό χρηματιστηρίο και η παράμετρος αυτή θα διαδραματίσει ρόλο στην ενδοημερήσια τάση της αγοράς.
1. Triple witching (τριπλή σειρά λήξης παραγώγων).. Σεπτεμβρίου  Στις 13.45 -14.00 έγιναν οι δημοπρασίες για τη λήξη των παραγώγων σειράς Σεπτεμβρίου!
2. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να βρίσκεται στην κρισιμότατη ζώνη  των 685 - 690 μονάδων και μόνο εάν καταφέρει να διασπάσει τη ζώνη  των 700 -708 μονάδων θα μπορούσε να επιταχυνθεί η άνοδος.
Η βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη  είναι πλέον ανοδική άρα με καλές ειδήσεις και διάσπαση της προαναφερθείσας ζώνης (700-708) θα μπορούσε άνετα το χρηματιστήριο να κινηθεί έως τις 750 μονάδες!

Κινήσεις από Bank of America, Goldman Sachs, Societe Generale στις τράπεζες - Στο επίκεντρο παραμένει η Eurobank σε όγκους και η Alpha σε άνοδο 

Ο τίτλος της Eurobank έχει προσελκύσει το τελευταίο διάστημα μεγάλο ενδιαφέρον ξένων.
Τα road shows της διοίκησης της Eurobank σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη διαδραμάτισε καίριο ρόλο, αμερικανικά funds έχουν αγοράσει Eurobank τις τελευταίες ημέρες.
Σήμερα στην Eurobank η Bank of America 30 εκατ. μτχ η Citigroup 31,5 εκατ. και η Societe Generale 12 εκατ. μτχ
Χθες 17/9 στην Eurobank η Bank of America Merill Lynch 86 εκατ. η Goldman Sachs 19 εκατ και η Loop 3 εκατ μετοχές.
Στις 16/9 η Bank of America 163 εκατ μετοχές, η Goldman Sachs 34,6 εκατ. και η Γερμανική AGCO (Auerbach Grayson Company) 5 εκατ. μτχ.
Στην Alpha Βank η Societe Grenerale διακίνησε 5,5 εκατ. μετοχές η Bank of America Merrill Lynch διακίνησε 4 εκατ. η Goldman Sachs 5,2 εκατ. μετοχές και η Deutsche Βank 200 χιλ..
Στην Πειραιώς η Citigroup διακίνησε 8,9 εκατ. μτχ η Goldman Sachs 700 χιλ. μετοχές, η BofA 6,5 εκατ. μετοχές και η Societe Generale 5,3 εκατ. μτχ.
Στην Εθνική η Credit Suisse διακίνησε 150 χιλ. μετοχές, η Societe Generale 2,6 εκατ. η HSBC 45 χιλ. η Barcalys 300 χιλ. και η Citigroup 250 χιλ.
Στο ADR της Εθνικής στις 17/9 η KCG διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια και η CVGX 300 χιλ. μετοχές. 
Στον ΟΠΑΠ η Bank of America διακίνησε 400 χιλ. μετοχές και η Goldman Sachs 270 χιλ. μετοχές.
Στον ΟΤΕ η HSBC διακίνησε 50 χιλ μτχ και η JP Morgan 270 χιλ. τεμάχια.

Ισχυρή άνοδος έως +14,68% στην Alpha Βank – Μεγάλοι όγκοι ξανά στη Eurobank

Ισχυρές ανοδικές τάσεις σημειώθηκαν στις μετοχές των τραπεζών, καθώς μετά τις αρχικές πιέσεις γύρισαν θετικά.
Η μετοχή της Eurobank συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς αμερικανικά funds έχουν έντονη δραστηριοποίηση, με αυξημένους όγκους, πολλαπλά πακέτα και γενικώς κινητικότητα.
Η Alpha Βank πρωτοστάτησε σε ράλι σήμερα λόγω των προσδοκιών ότι θα χρειαστεί τα λιγότερα κεφάλαια στα stress tests.
Η Εθνική που κερδίζει 70% από 24/8 έκλεισε στα 0,61 ευρώ με άνοδο +5,17% (παρ' ότι έχανε έως 6,55%) και όγκο 6,75 εκατ. τεμάχια ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 2,15 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου του 2015 στα 0,3550 ευρώ.  
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η νέα ΑΜΚ θα υλοποιηθεί στα 0,25 ευρώ.   
Τα ισχυρά stop losses στην Εθνική βρίσκονται στο 0,5 ευρώ.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,065 ευρώ με άνοδο +4,84% και όγκο 393 χιλ. τεμάχια, ενώ θυμίζουμε έβγαλε τον Αύγουστο με πτώση -77,73%!
Η Alpha Βank που ενισχύεται σε ποσοστό 145% από τα χαμηλά της 24ης Αυγούστου έκλεισε στα 0,1760 ευρώ με άνοδο +14,29% και όγκο 20,9 εκατ. τεμάχια, ενώ αποτιμάται στα 2,24 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,0650 ευρώ και σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου του 2015.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η νέα τιμή ΑΜΚ προσδιορίζεται στα 0,06 ευρώ προ reverse split.
Τα ισχυρά stop losses στην μετοχή βρίσκονται  στα 0,10 ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 0,0470 ευρώ με ράλι +23,68% και όγκο 3,31 εκατ. τεμάχια, ενώ απώλεσε τον Αύγουστο το -94,43% της αξίας του!
Η Πειραιώς που έχει αντίδραση 67% από 24/8 έκλεισε στα 0,12 ευρώ με άνοδο +3,45%, διακινώντας όγκο 27,6 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 732 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών σημειώθηκε στην Πειραιώς στις 24 Αυγούστου του 2015 στα 0,0690 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η νέα ΑΜΚ προσδιορίζεται στα 0,05 ευρώ προ reverse split.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,0170 ευρώ αμετάβλητο με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια, υποχωρώντας τον Αύγουστο κατά -90%!
Η Eurobank που διακινεί τους μεγαλύτερους όγκους όλο το τελευταίο διάστημα, έκλεισε στα 0,0420 ευρώ με άνοδο +5% (έχανε έως 5% ενδοσυνεδριακά) διακινώντας όγκο 99 εκατ. τεμάχια με την κεφαλαιοποίηση στα 617 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου του 2015 στα 0,032 ευρώ.
Τα ισχυρά stop losses στα 0,040 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ προ reverse split θα διαμορφωθεί περί τα 0,02 ή 0,01 ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 0,1840 ευρώ με άνοδο +0,55% και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισ. ευρώ.
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,0420 ευρώ με πτώση -2,33% και όγκο 262 χιλ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση 44 εκατ. ευρώ, χάνοντας τον Αύγουστο το -48,57% της αξίας της.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank 0,0260 ευρώ στις 24 Αυγούστου του 2015.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 9,54 ευρώ με πτώση -0,73% και αποτίμηση 189 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις με μικρούς όγκους στον FTSE 25 - Ξεχώρισαν ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ 

Μεικτές τάσεις σημειώθηκαν στον FTSE 25 με κύριο χαρακτηριστικό τους εξαιρετικά περιορισμένους όγκους και τζίρους.
Γενικώς πάντως οι μη τραπεζικές μετοχές έχουν εντυπωσιακά καλύτερη, πιο συμπαγή και πιο ανθεκτική συμπεριφορά στο ταμπλό του Χ.Α. έναντι των τραπεζικών τίτλων.
Μετοχές όπως ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ έχουν αποδόσεις από 30% έως 50% στις 17 τελευταίες συνεδριάσεις από τα χαμηλά της "μαύρης" Δευτέρας 24 Αυγούστου.
Η Coca Cola HBC έκλεισε στα 18,85 ευρώ με πτώση -0,79%, με την κεφαλαιοποίηση στα 6,93 δισ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 8,04 ευρώ με άνοδο +0,50% και αποτίμηση 3,9 δισ. ευρώ, με επόμενες στηρίξεις στα 7,80 και 7,60 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις συναντώνται στα 8,25 και 8,46 ευρώ αντίστοιχα.
Η ΔΕΗ που ενισχύεται κατά 47% από τις 24/8 έκλεισε στα 5,16 ευρώ με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση 1,19 εκατ. ευρώ, με στήριξη στα 5,10 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις συναντώνται στα 5,36 και 5,60 ευρώ αντίστοιχα.
Ο ΟΠΑΠ που είναι ανάμεσα στα πιο ελκυστικά blue chips της αγοράς για τους περισσότερους εγχώριους και διεθνείς αναλυτές, έκλεισε στα 8,41 ευρώ με άνοδο +1,94%, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 2,68 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έχει επόμενη στήριξη στα 8,05 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις συναντώνται στα 8,45 και 8,60 ευρώ αντίστοιχα.
Η Folli Follie έκλεισε στα 19 ευρώ με απώλειες -1,50%, με την αποτίμηση στα 1,27 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε  στα 19,84 ευρώ με χωρίς μεταβολή, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ που ενισχύεται σε ποσοστό 48% στις 17 τελευταίες συνεδριάσεις από 24/8, έκλεισε στα 5,35 ευρώ με πτώση -2,37% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil που έχει άριστη εικόνα τελευταία με πολλαπλά πακέτα χθες από τη Goldman Sachs κερδίζει 25% από τις 24/8, ενώ σήμερα έκλεισε  στα 10,14 ευρώ με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισ. ευρώ.
Η Jumbo που παρά τη χθεσινή διόρθωση 4,60% κερδίζει 22% από 24/8 έκλεισε στα 8,38 ευρώ με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ ενισχύεται κατά 33% από τις 24/8 ενώ σήμερα έκλεισε στα 5,75 ευρώ με πτώση -2,38% και αποτίμηση 612 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που δεν βρίσκεται πλέον στον FTSE 25) έκλεισε στα 0,0820 ευρώ με κέρδη +6,49% και όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 74 εκατ. ευρώ. Το τεχνικό σημείο στήριξης είναι τα 0,06 ευρώ.
Η Μυτιληναίος έκλεισε στα 5,11 ευρώ με άνοδο +0,59% με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 597 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάκτωρ ενισχύεται σε ποσοστό 46% στις 17 τελευταίες συνεδριάσεις από τα χαμηλά της 24ης Αυγούστου, ενώ σήμερα έκλεισε στα 1,55 ευρώ με διόρθωση -2,52% και αποτίμηση 274 εκατ. ευρώ.
Η Aegean Airlines έκλεισε στα 6,92 ευρώ με πτώση -1,42% και αποτίμηση 494 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ που ενισχύεται κατά 37% από 24/8 έκλεισε στα 5,61 ευρώ με άνοδο +4,66% και αποτίμηση 366 εκατ. ευρώ.

Εντυπωσιακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα  – Το 10ετές 7,81%, το 2ετές 10,23%  και CDS 1275 μον.

Εντυπωσιακή βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα, με αξιόλογη μείωση των CDS και ισχυρή άνοδο των τιμών.
Η βελτίωση οφείλεται σε δύο λόγους αφενός στην απόφαση της FED να μην αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου αφετέρου στην πεποίθηση της αγοράς ότι θα υπάρξει κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει τα μνημόνια.
Μετά την συνεχή και εντυπωσιακή μείωση των αποδόσεων π.χ. το  2ετές βρισκόταν στο 59% και υποχώρησε προς το 9,8% για να διαμορφωθεί σήμερα 18 Σεπτεμβρίου στο 10,23%.
Ωστόσο στο 10ετές ομόλογο η βελτίωση είναι εντυπωσιακή.
Η ελληνική 10ετία λήξης 2025 βρίσκεται μεταξύ 70 με 72 μονάδων βάσης με απόδοση αγοράς 8,09% και απόδοση πώλησης 7,81%.
Η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά ετών με απόδοση 19,27% στις  8 Ιουλίου του 2015.
Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 731 μονάδες βάσης  από 764 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα εμφανίζει βελτίωση στις 1275 μονάδες βάσης από 1324 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής.
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 12,75% ή 1,27 εκατ δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Νέα μεγάλη βελτίωση σημειώνεται στις τιμές του 5ετούς και 2ετούς, ελληνικού ομολόγου.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 87,6 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 8,94%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,95%.
Το 2ετές λήξης 2017 (πρώην 3ετές ομόλογο) εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 89,1 μ.β. με μέση απόδοση 10,23% και απόδοση αγοράς 10,58%.... από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Το υψηλό έτους στο 59% στην 2ετία και σημειώθηκε στις 8 Ιουλίου του 2015.  

Βελτίωση και στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Βελτίωση καταγράφεται στα ευρωπαϊκά ομόλογα, οι τιμές ενισχύονται λόγω προφανώς της απόφασης της FED της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας να μην αυξήσει τα επιτόκια.  
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2025 εμφανίζει απόδοση 1,29%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 2,58%, η Ισπανία 2,03% και η Ιταλία 1,83%.
Η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο στο 0,65% με βάση το ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2025 – θυμίζουμε ότι το υψηλό έτους 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 -  ενώ απέχει σημαντικά από το ιστορικό χαμηλό των 0,06% που σημειώθηκε στις 10 Απριλίου του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης