Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επενδυτικά καταφύγια κόντρα στο λιώσιμο των τραπεζών τα blue chips του FTSE 25 - Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Επενδυτικά καταφύγια κόντρα στο λιώσιμο των τραπεζών τα blue chips του FTSE 25 - Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν
Ανθεκτικά τα μη τραπεζικά blue chips, κρατούν το Γ.Δ. από το «βύθισμα» σε νέα χαμηλά λόγω τραπεζών
Παρ’ ότι έχουν πληγεί από την τραπεζική πτώση – ισοπέδωση που έχει λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες, εντούτοις τα μη τραπεζικά blue chips αλλά και κάποιες μετοχές μικρότερης αποτίμησης έχουν σαφώς ανθεκτικότερη συμπεριφορά.
Με τις τράπεζες πλησίον στα ιστορικά χαμηλά τους, τα οποία πρόσφατα βεβαίως βρέθηκαν με το «βύθισμα» του Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης βρήκε αναχώματα και άμυνες στα blue chips και στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και δεν κατήλθε στα επίπεδα του 2012…
Μάλιστα, αρκετά blue chips συνεχίζουν να βάζουν ισχυρά αναχώματα και μετά την επανέναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α. και παρ’ ότι πιέστηκαν τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, εντούτοις πλέον κινούνται υψηλότερα από την 26η Ιουνίου, που ήταν η τελευταία ημέρα πριν το κλείσιμο για πέντε εβδομάδες του Χ.Α.
Παράλληλα, αρκετές μη τραπεζικές μετοχές κινούνται σε θετικό έδαφος το 9μηνο του 2015, παρ’ ότι ο Γ.Δ. καταγράφει πτώση 18,54% αυτό το διάστημα.
Για άλλη μια φορά λοιπόν αποδεικνύεται ότι αρκετές μετοχές της πραγματικής οικονομίας μπορούν να λειτουργήσουν ως επενδυτικά… καταφύγια σε περιόδους τραπεζικού… κατατρεγμού.
Άλλωστε, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ακραία στρεβλό, ακραία τραπεζοκεντρικό, σε βαθμό που ελάχιστες αγορές έχουν αντίστοιχη μονοδιάστατη εικόνα παγκόσμια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τα χαμηλά 3ετίας της αγοράς και τη «μαύρη» Δευτέρα της 24ης Αυγούστου, όταν ο Γ.Δ. κατήλθε στις 562,87 μονάδες ενδοσυνεδριακά, υπάρχει σημαντική ανοδική διόρθωση και μερική τακτοποίηση τόσο στις τράπεζες όσο και στα blue chips.
Στις 15 (χωρίς τη σημερινή) συνεδριάσεις που έχουν μεσολαβήσει από τις 24/8, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 18,41%, ο FTSE 25 +20,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 54,56%.
Ειδικά στις τράπεζες, δεν πρόκειται για τίποτα άλλο πλην μιας ανοδικής διόρθωσης στην πρότερη ισοπέδωση. Άλλωστε, καμιά άνοδος βραχυχρόνια ή μακροπρόθεσμη, δεν δύναται να καλύψει τη ζημιά των χαρτοφυλακίων στις τράπεζες.
Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν μετοχές που δεν ανήκουν στην «κάστα» των τραπεζών με σημαντικές αποδόσεις αυτό το 15ήμερο.
Η ΔΕΗ έχει την καλύτερη συμπεριφορά στον Large Cap με άνοδο 47,31% από 24/8, η Ελλάκτωρ ενισχύεται 32%, η ΕΥΔΑΠ +23,25%, Jumbo +22,79%, EXAE +22,68%, Viohalco +21%, ΟΠΑΠ +20,16%, ΟΤΕ +18,51%, Τιτάνας +14,66%, Motor Oil +14% κ.ο.κ.
Καλή εικόνα στον Mid Cap έχουν επίσης μετοχές της πραγματικής οικονομίας όπως Fourlis +41,36%, Σωλ. Κορίνθου +41,53%, Intracom +30,32%, Χαλκόρ +24,55%, Υγεία +23,76% κ.ο.κ.

(Πρώτη ενημέρωση 5 Σεπτεμβρίου 2015, 15:34)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης