Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποια είναι η πραγματική εικόνα της Proton bank; Δεν είναι δυνατό μια τράπεζα με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,34% να πωληθεί σε εξευτελιστική τιμή;

tags :
  Ποια είναι η πραγματική εικόνα της Proton bank; Δεν είναι δυνατό μια τράπεζα με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,34% να πωληθεί σε εξευτελιστική τιμή;
Η Proton bank δεν είναι μια τράπεζα  χωρίς αξία ούτε χρεοκοπημένη όπως μπορεί πολλοί από άγνοια να υποστηρίζουν ή σκόπιμα να διαρρέουν.
Προφανώς είναι μια μικρή τράπεζα με προβλήματα παρόμοια των άλλων τραπεζών.

Στοχοποιήθηκε από προφανώς λάθους χειρισμούς του μεγαλομετόχου του τύπου «αφού είναι όλες εταιρίας μας μπορούμε να μεταφέρουμε χρήματα δεξιά και αριστερά χωρίς να ενημερώνουμε κανένα».  Από άποψης κανονιστικής συμμόρφωσης απαράδεκτοι αλλά αυτό δεν σημαίνει υπεξαίρεση…
Θα μας φαινόταν αδιανόητο ένας επιχειρηματίας τύπου Λαυρεντιάδη πολλών  εκατομμυρίων να υπεξαιρέσει 51 εκατ. Δεν νομίζουμε ότι έχει ανάγκη τα 51 εκατ. Μάλιστα πληροφορούμαστε ότι σχεδιάζει να καταθέσει ένα πολύ μεγάλο ποσό στην τράπεζα…
Άρα το θέμα δεν ήταν υπεξαίρεση αλλά κανόνες τραπεζικής αρχής που δεν τηρήθηκαν.
Επίσης δεν μας φαίνεται πιστευτό ότι ο Α. Αθανάσογλου ή ο Τρύφ. Κολλίντζας θα μπορούσαν να υπεξαιρέσουν χρήματα.
Μόνο τα δεκάδες εκατομμύρια της προσωπικής του περιουσίας που έχει επενδύσει και επενδύει ο Αθανάσογλου είναι απόδειξη αδιαμφισβήτητη.
Όσον αφορά τον Τρ. Κολλίντζα ή τα άλλα μέλη του ΔΣ έχουμε την αίσθηση ότι απλά ήσαν σε λάθος στιγμή την λάθος περίοδο έχουν μεγάλη επαγγελματική διαδρομή και δεν είχαν δείξει κανένα δείγμα στο παρελθόν τουναντίον μάλιστα ήταν άψογοι.
Δεν είμαστε δικαστές να βγάζουμε αποφάσεις αθωωτικές ή καταδικαστικές αλλά η άποψη μας είναι ότι δεν υπάρχει υπεξαίρεση στην Proton bank. Ότι ακολουθήθηκαν πρακτικές ασύμβατες έως αστείες για να μην κάνουμε άλλο χαρακτηρισμό είναι γεγονός, ότι ακολουθήθηκαν πρακτικές οι οποίες ηθικά είναι απαράδεκτες θα το δεχθούμε,  αλλά αυτό δεν σημαίνει υπεξαίρεση.
Θα περιμένουμε την έρευνα και θα επανέλθουμε για να δούμε αν όντως η εκτίμηση μας θα επιβεβαιωθεί…
Όσον αφορά την Proton bank η τράπεζα εδώ και μήνες από την διοίκηση Αθανάσογλου είχε δρομολογήσει την αύξηση κεφαλαίου.
Από τον Μάρτιο συγκεκριμένα. Η αύξηση 50 εκατ και το ομολογιακό άλλα 50 εκατ είχαν σχεδιαστεί πριν μήνες και όχι τώρα αυτό είναι γεγονός και το έχουμε επισημάνει… Η αύξηση καθυστέρησε γιατί ο Λ Λαυρεντιάδης βασικός μέτοχος με 15% ήθελε να πωλήσει και να αποχωρήσει
Επίσης οι συζητήσεις με την Attica bank χρονολογούνται εδώ και μήνες…
Η αύξηση θα βοηθήσει την Proton bank να ισχυροποιήσει τα κεφάλαια της θα βρεθεί με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,34% και core tier 1 13,8%.
Με τους δείκτες αυτούς θα απορροφήσει και τους κραδασμούς από την εμπλοκή της στα ομόλογα περίπου 20-30 εκατ ευρώ.
Η εικόνα ωστόσο που προβάλλεται είναι ότι η Proton bank είναι σχεδόν έτοιμη να καταρρεύσει και ότι χρειάζεται σωτήρα, δεν είναι πραγματική.
Αυτό μπορεί να βολεύει συμφέροντα  αλλά δεν είναι αλήθεια.
Μια υποσημείωση που δεν πρέπει να παραβλέψουμε…η στάση του Βενιζέλου του υπουργού Οικονομικών ήταν σωστή και συνέβαλλε ώστε να εκτονωθεί η πίεση στην τράπεζα.
Ο Βενιζέλος δεν στήριξε την Proton με την στάση του αλλά διασφάλισε να μην απασφαλιστεί η χειροβομβίδα που επικρέμεται στο τραπεζικό σύστημα….
Η ασφάλεια του συστήματος προέχει.. αν οι τράπεζες καταρρεύσουν θα καταρρεύσει και η χώρα η οποία από δυτικοευρωπαϊκή οικονομία θα μετεξελιχτεί σε κεντροαφρικανική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης