Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

HSBC: Να συμμετάσχουν οι τράπεζες στην ελληνική αναδιάταξη χρέους – Αλλά η Ευρώπη να μην ξεχάσει την ανάπτυξη

tags :
HSBC: Να συμμετάσχουν οι τράπεζες στην ελληνική αναδιάταξη χρέους – Αλλά η Ευρώπη να μην ξεχάσει την ανάπτυξη
Να συμμετάσχουν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προτρέπει η HSBC στη νέα 15σέλιδη έκθεση της με τίτλο «Greek bond swap - Go with it» (ανταλλαγή ελληνικού χρέους – Να συμμετάσχετε) επισημαίνοντας μία σειρά από οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με την HSBC το νέο σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους (PSI) θα δώσει στην Ελλάδα το χρόνο να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει το προφίλ ωρίμανσης των ομολόγων της. Υπό αυτές τις προοπτικές θα κερδηθεί χρόνος τόσο για τη μείωση των ελλειμμάτων όσο και για τη μείωση του χρέους, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, με την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει το χρέος της κατά 12,6 δις. ευρώ ή 5,6% του ΑΕΠ της, ενώ σε συνδυασμό με το όφελος του 6% ή 13,5 δις. ευρώ που εκτιμάται από την ανταλλαγή ομολόγων, η συνολική θετική επίπτωση μπορεί να φτάσει ακόμη και το 11,6% του ΑΕΠ.
Πριν ανακοινωθεί το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών στην ελληνική αναδιάρθρωση χρέους, η Κομισιόν εκτιμούσε ότι το χρέος της Ελλάδας θα έφτανε το 161% του ΑΕΠ το 2012 και θα υποχωρούσε έως το 130% το 2020. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις από το PSI (11,6%) το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί την επόμενη χρονιά κοντά στο 150% ενώ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 115% μέχρι το 2020.
Αξίζει ωστόσο εδώ να σημειωθεί ότι χωρίς να υπάρξουν αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην ελληνική οικονομία το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν θα πετύχει, αναφέρει η HSBC. Μάλιστα θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό να τεθεί άμεσα σε λειτουργία το ανακοινωθέν πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσω ενός «σχεδίου Μάρσαλ» ώστε τα αποτελέσματα του να διαφανούν άμεσα για τη μείωση του ελλείμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης