(upd22) Απόλυτα καταστροφικός ήταν ο μήνας Αύγουστος για τις τραπεζικές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο κλάδος βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία με τα capital controls και τα υπόλοιπα.
Η Πειραιώς έκλεισε το μήνα με πτώση -78,50%, η Eurobank -75%, η Alpha Bank -74%, η Εθνική -56,67% και η Attica Bank -48,57%!
Ο Γενικός Δείκτης είχε πτώση -21,73% το μήνα Αύγουστο, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 24,25%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες σε ποσοστό 68,43%!
Ο Αύγουστος του 2015 ασφαλώς θα μείνει στην ιστορία καθώς η επανέναρξη των συναλλαγών στις 3/8 έφερε τεράστιους κλυδωνισμούς και αναταράξεις, πρωτοφανείς από κάθε άποψη...
Σήμερα, με κλειστή την αγορά του Λονδίνου οι όγκοι και ο τζίρος στο ελληνικό χρηματιστήριο μειώθηκαν δραστικά, όμως προς το φινάλε της συνεδρίασης λόγω της επίθεσης πωλητών στις τράπεζες, η αξία συναλλαγών ξεπέρασε απρόσμενα τα 30 εκατ. ευρώ.
Κατά τα λοιπά, οι νέες ρευστοποιήσεις (αλλά κυρίως η απουσία αγοραστών) διατήρησαν το Γενικό Δείκτη στην τεχνική ζώνη πέριξ των 620-630 μονάδων.
Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα 31/8 στις τράπεζες λόγω αναδιάρθρωσης MSCI κατ' εξαίρεση Δευτέρα και όχι Παρασκευή ως συνηθίζεται.
Αλλαγές σε ειδικά βάρη ή μετοχές δεν υπήρξαν αλλά αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, εξού και η κλιμάκωση των όγκων στις τράπεζες και ειδικά στις Eurobank και Alpha Bank στο τέλος.
Συγκεκριμένα με απώλειες -10,64% έκλεισε η Alpha Bank, ενώ η Eurobank υποχώρησε -10% (έφτασε έως -17,50%), διακινώντας ξανά μακράν το μεγαλύτερο όγκο στην αγορά, ενώ ανθεκτικότητα έδειξε η μετοχή της Εθνικής λόγω του arbitrage που σημειώνεται με το ADRs.
Έχει επιτραπεί η ανταλλαξιμότητα μεταξύ μετοχής και ADRs και αυτό οδήγησε στο βίαιο κλείσιμο του premium μεταξύ μετοχής και ADRs από 40% σε 11%.
Ωστόσο το κερδοσκοπικό πάρτι στην μετοχή της Εθνικής τελείωσε λόγω ADRs.
Με τεχνικούς όρους οι 650 μονάδες οριοθετούν το πέρας της αντίδρασης ενώ οι 550 μονάδες κρίνουν την τύχη της αγοράς.
Το short selling θα επιτρέπεται από αύριο 1η Σεπτεμβρίου εξέλιξη που μπορεί να επιτείνει την πτώση.
Τα βασικά στοιχεία που κρίνουν την αγορά είναι:
1) Οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου όπου θα καταγραφεί η ανάγκη για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς να αποκλείεται σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ.
2) Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα stress tests θα είναι 10-11 δισ. ευρώ στο αισιόδοξο δυσμενές σενάριο και 15 δισ. στο απαισιόδοξο δυσμενές σενάριο.
Μέσα σ' αυτό το ρευστό περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε για άλλη μια συνεδρίαση πτωτικά, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 624,20 μονάδες με απώλειες -1,52%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 621,57 μονάδες (-1,93%) και υψηλό στις 631,74 μονάδες (-0,33%) στο ξεκίνημα.
Οι 650 μονάδες είναι τεχνικό σημείο αντίστασης και οριοθετεί το τέλος της ανόδου της αγοράς.
Ο τζίρος σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς οι τιμές έχουν απαξιωθεί πολύ, όπως και ο όγκος, ενώ σήμερα λόγω της αργίας Summer Bank ο FTSE 100 του Λονδίνου είναι κλειστός, επηρεάζοντας σημαντικά τις συναλλαγές και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η αργία του Λονδίνου, οι περιορισμοί στις συναλλαγές των Ελλήνων, η άρση της απαγόρευσης του short selling και το πολιτικό ρίσκο είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε εξαιρετικά μειωμένες συναλλαγές σήμερα.
Πιο αναλυτικά η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,5 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 95,85 εκατ. τεμάχια, με τα 88 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες και τα 3,5 εκατ. στα warrants.
Σήμερα ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, με το μήνα να μένει στην ιστορία λόγω των εξαιρετικά μεγάλων αναταράξεων, της ισοπεδωτικής πτώσης στις τράπεζες με τα διαρκή ιστορικά χαμηλά...
Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. έμεινε κλειστό για πέντε εβδομάδες, καθώς έκλεισε στις 26 Ιουνίου και η επανέναρξη των συναλλαγών έγινε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.
Ο μήνας έφυγε με ισχυρότατες απώλειες για τις τράπεζες, ενώ σαφώς καλύτερη και πιο ανθεκτική είναι η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα σημειώνουν και κέρδη τον Αύγουστο!
Ισχυρές πωλήσεις στις τράπεζες από ξένους λόγω MSCI
Λόγω των αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων από MSCI σήμερα 31 Αυγούστου - κατ' εξαίρεση - καθώς οπι αναδιαρθρώσεις πραγματοποιούνται Παρασκευή, σημειώθηκαν ισχυρές πωλήσεις στις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν αλλαγές σε μετοχές ή ειδικά βάρη στον MSCI σε αυτή την φάση αλλά χαρτοφυλάκια που ήταν υπό- ή υπερ-αγορασμένα τράπεζες προέβησαν σε κινήσεις κατά βάση πώλησης.
Η επόμενη αξιολόγηση του MSCI θα είναι τον Νοέμβριο και τότε αναμένονται...σοβαρές αλλαγές
Σήμερα 31 Αυγούστου του 2015 οι ξένοι ήταν πωλητές στις τράπεζες.
Συγκεκριμένα στην Eurobank η Credit Suisse 9,3 εκατ, η CVGX 3,4 εκατ, η BTIG 2 εκατ και η Citigroup 1,5 εκατ τεμάχια.
Στην Πειραιώς η Deutsche Βank διακίνησε 8,5 εκατ. μετοχές, η Goldman Sachs διακίνησε 600 χιλ. και η Citigroup 200 χιλ. μετοχές.
Στην Alpha Βank η Credit Suisse διακίνησε 5,2 εκατ. τεμάχια, η Citigroup 1,4 εκατ. και η CVGX 200 χιλ. μετοχές.
Στην Εθνική η Citigroup διακίνησε 1,2 εκατ. μετοχές, η INCA 1 εκατ. και η Goldman Sachs 1 εκατ. τεμάχια.
Στον ΟΠΑΠ 250 χιλ. μετοχές διακίνησε η UBS, η Citigroup 150 χιλ. και η Bank of America 80 χιλ. μετοχές.
Δραστικά έχει μειωθεί το premium μεταξύ μετοχής και ADRs της Εθνικής - Το κερδοσκοπικό πάρτι τελειώνει
Στο 10% από 40% που ήταν σχετικά πρόσφατα έχει μειωθεί το premium, το υπερτίμημα στο arbitrage δηλαδή την διαφορά μεταξύ της τιμής της μετοχής της Εθνικής στο ελληνικό χρηματιστήριο και της τιμής του ADRs στην Νέα Υόρκη στον NYSE.
Το ράλι +16% στην μετοχή της Εθνικής στις 28 Αυγούστου, σχετιζόταν - όπως πρώτο ανέφερε το bankingnews.gr - στην απόφαση να επιτραπεί η ανταλλαξιμότητα μεταξύ μετοχής της Εθνικής και ADRs.
Λόγω των capital controls είχαν υπάρξει περιορισμοί και όταν υπήρξε απελευθέρωση, οι επενδυτές πουλούσαν ADRs και αγόρζαν μετοχές Εθνικής τράπεζας στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αυτό συνέβη γιατί είχε προκύψει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της μετοχής της Εθνικής στο ελληνικό χρηματιστήριο και του ADRs της Εθνικής.
Το ADRs διαπραγματευόταν έως +40% υψηλότερα έναντι της μετοχής της Εθνικής στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Πλέον το ADRs διαπραγματεύεται στα 0,6750 δολάρια ή περίπου 0,60 ευρώ και η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται στα 0,5330 ευρώ δηλαδή υπάρχει μια διαφορά 11%.
Αυτό σημαίνει ότι υποχωρώντας το ADRs και λίγο ανεβάζοντας την μετοχή της Εθνικής έκλεισε το premium στο ADRs.
Πρακτικά το κερδοσκοπικό παιχνίδι του arbitrage μεταξύ μετοχής της Εθνικής και ADRs ολοκληρώνεται και μετοχή Εθνικής στην Αθήνα και ADRs θα έχουν σύντομα παραπλήσια τιμή.
Το fair value του ελληνικού χρηματιστηρίου 550 μονάδες
Το fair value της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι οι 550 μονάδες, μετά την καταστροφή που επέφερε η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αναπτυχθούν αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης.
Οι 550 μονάδες θα κρίνουν την μακροχρόνια τάση καθώς αποτελούν πολύ ισχυρό σημείο στήριξης.
Οι 630-650 μονάδες οριοθετούν το μέγιστο της ανοδικής αντίδρασης της χρηματιστηριακής αγοράς.
Νέα πτώση έως 10,64% στις τράπεζες – Στο επίκεντρο Eurobank και Alpha - Tελειώνει η κερδοσκοπία με το ADR της ΕΤΕ
Ο φετινός Αύγουστος θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου για την ισοπέδωση που έφερε στις τραπεζικές μετοχές με τα διαρκή ιστορικά χαμηλά και την πλήρη απαξίωση, λόγω των εξελίξεων με τα capital controls και όλες τις υπόλοιπες δραματικές επιπτώσεις.
Εντυπωσιακή η "επιδρομή" πωλητών στη Eurobank μετά τις 16:30 μ.μ. που την οδήγησε έως το -17,50% ενδοσυνεδριακά, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκε και η Alpha Bank.
Η Εθνική ξεχώρισε στο πρώτο 4ωρο της συνεδρίασης φτάνοντας έως το +2,65%, λόγω του ADR και του κερδοσκοπικού παιχνιδού που ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου, το premium μεταξύ μετοχής και ADRs κλείνει από +40% στο +11%...
Η Εθνική που παρά το ράλι (+16,16%) της Παρασκευής 28 Αυγούστου κατέγραψε πτώση -56,67% τον Αύγουστο, κλείνοντας τη Δευτέρα στα 0,52 ευρώ με πτώση -1,70% και όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,83 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου του 2015 στα 0,3550 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η νέα ΑΜΚ θα υλοποιηθεί στα 0,25 ευρώ.
Τα ισχυρά stop losses στην Εθνική βρίσκονται στο 0,5 ευρώ.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,0490 ευρώ αμετάβλητο με όγκο 86 χιλ. τεμάχια, ενώ στις 25 Αυγούστου έκανε ράλι +36,36%, όμως έβγαλε το μήνα με πτώση 77,73%!
Η Alpha Βank που κατέγραψε πτώση 74% τον Αύγουστο έκλεισε στα 0,0840 ευρώ με απώλειες -10,64% και όγκο 14,86 εκατ. τεμάχια, ενώ αποτιμάται στα 1,07 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,0650 ευρώ και σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου του 2015.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η νέα τιμή ΑΜΚ προσδιορίζεται στα 0,06 ευρώ προ reverse split.
Τα ισχυρά stop losses στην μετοχή βρίσκονται στα 0,10 ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 0,0270 ευρώ με πτώση 10% και όγκο 1 εκατ. τεμάχια, ενώ απώλεσε τον Αύγουστο το 94,43% της αξίας του!
Η Πειραιώς που έχει πέσει στη 16η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στον FTSE 25, όντας στην πρώτη θέση των απωλειών τον Αύγουστο (-78,50%) έκλεισε στα 0,0860 ευρώ με απώλειες -4,44%, διακινώντας όγκο 12,66 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 524 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών σημειώθηκε στην Πειραιώς στις 24 Αυγούστου του 2015 στα 0,0690 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η νέα ΑΜΚ προσδιορίζεται στα 0,05 ευρώ προ reverse split.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,0130 ευρώ
με απώλειες -7,14% και όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια, υποχωρώντας τον Αύγουστο κατά 90%!
Η Eurobank που σημείωσε πτώση 75% το μήνα Αύγουστο δέχτηκε νέα επίθεση πωλητών υποχωρώντας 10% (έφτασε να χάνει 17,50%) στα 0,0360 ευρώ, διακινώντας όγκο 52,43 εκατ. τεμάχια με την κεφαλαιοποίηση στα 529 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου του 2015 στα 0,032 ευρώ.
Τα ισχυρά stop losses στα 0,040 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ προ reverse split θα διαμορφωθεί περί τα 0,02 ή 0,01 ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 0,1920 ευρώ με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ.
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,0360 ευρώ με πτώση -5,26% και όγκο 146 χιλ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση 37 εκατ. ευρώ, χάνοντας τον Αύγουστο το 48,57% της αξίας της.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank 0,0260 ευρώ στις 24 Αυγούστου του 2015.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 8,80 ευρώ με πτώση -1% και αποτίμηση 174 εκατ. ευρώ.
Ήπια πτώση με μικρούς όγκους στον FTSE 25
Ήπιες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στον FTSE 25 με κύριο χαρακτηριστικό τους εξαιρετικά περιορισμένους όγκους και τζίρους, σύμπτωμα που διογκώνεται σήμερα λόγω της αργίας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Γενικώς πάντως, αρκετές μετοχές του FTSE 25 έδειξαν το μήνα Αύγουστο κάποια ανθεκτικότητα και άμυνα σε σύγκρινη με την ισοπεδωτική πτώση των τραπεζικών μετοχών.
Ανοδικά έβγαλαν το μήνα μετοχές όπως Motor Oil, Lamda Development, Jumbo, Grivalia Properties, ΟΛΠ και Aegean.
Η Coca Cola HBC έκλεισε στα 17,98 ευρώ με πτώση -1,69% και μηδαμινό όγκο μόλις 5.914 χιλ τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 6,61 δισ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 8,15 ευρώ με πτώση -2,86% και αποτίμηση 3,99 δισ. ευρώ, όντας στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων πίσω από την Coca Cola HBC...
Η ΔΕΗ είχε πτώση 13,80% τον Αύγουστο, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα έκλεισε στα 4,06 ευρώ με πτώση -3,10% και κεφαλαιοποίηση 941 εκατ. ευρώ, με ισχυρή στήριξη στα 3,7 ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έχει αξιόπιστη συμπεριφορά τελευταία, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου θα δώσει προμέρισμα 0,17 ευρώ ανά μετοχή.
Σήμερα ο τίτλος του οργανισμού έκλεισε στα 7 ευρώ με πτώση 2,23% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,23 δισ. ευρώ, με ισχυρή στήριξη στα 6,5 ευρώ, ενώ ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα 1ου 6μήνου του 2015.
Η Folli Follie έκλεισε στα 19 ευρώ χωρίς διακύμανση με την αποτίμηση στα 1,27 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 18,72 ευρώ με ισχυρή πτώση 5,22% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,44 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,33 ευρώ με άνοδο 0,70% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil που ενισχύθηκε το μήνα Αύγουστο κατά +9,41%, έκλεισε στα 9,30 ευρώ με άνοδο 0,22% και κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ.
Η Jumbo είχε οριακή άνοδο 1% τον Αύγουστο ενώ σήμερα έκλεισε στα 7,50 ευρώ με άνοδο 2,60% και κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 4,96 ευρώ με πτώση -0,80% και αποτίμηση 528 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που δεν βρίσκεται πλέον στον FTSE 25) έκλεισε στα 0,0770 ευρώ με κέρδη +1,32% και όγκο 344 χιλ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 72 εκατ. ευρώ. Το τεχνικό σημείο στήριξης είναι τα 0,06 ευρώ.
Η Μυτιληναίος έκλεισε στα 4,54 ευρώ με πτώση -4,62%, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 530 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάκτωρ έκλεισε στα 1,24 ευρώ με πτώση -2,36% και αποτίμηση 219 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ είχε τον Αύγουστο άνοδο 6,76% ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα έκλεισε στα 14,21 ευρώ με πτώση -3,20% και αποτίμηση 355 εκατ. ευρώ.
Η Aegean Airlines είχε άνοδο 5,19% το μήνα, ενώ σήμεραέκλεισε στα 6,50 ευρώ με πτώση 0,76% και αποτίμηση 464 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ που επλήγη από το κλείσιμο του χρηματιστηρίου για πέντε εβδομάδες, είχε απώλειες 7,11% τον Αύγουστο, ενώ σήμερα έκλεισε στα 4,31 ευρώ με πτώση -1,60% και αποτίμηση 281 εκατ. ευρώ.
Νέα βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα – Στο 11,10% το 2ετές και το 10ετές 8,80%
Μετά την σημαντική βελτίωση του τελευταίου διαστήματος και τις ήπιες ρευστοποιήσεις που ακολούθησαν, η ελληνική αγορά ομολόγων τείνει να σταθεροποιηθεί σε τεχνικά σημεία αν και σήμερα ορισμένες αγορές οδηγούν σε μικρή άνοδο τις τιμές και ήπια πτώση στις αποδόσεις.
Η αγορά προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ακρότητες του παρελθόντος.
Μετά την συνεχή και εντυπωσιακή μείωση των αποδόσεων π.χ. το 2ετές βρισκόταν στο 59% και υποχώρησε προς το 9,8% για να διαμορφωθεί σήμερα 31 Αυγούστου στο 11,10%.
Τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης των αποδόσεων αρχίζουν πλέον να περιορίζονται σε αυτή την φάση.
Η ελληνική 10ετία λήξης 2025 βρίσκεται μεταξύ 65 με 66,5 μονάδων βάσης με απόδοση αγοράς 8,80% και απόδοση πώλησης 9,10%.
Η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά ετών με απόδοση 19,27% στις 8 Ιουλίου του 2015.
Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 845 μονάδες βάσης από 861 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα εμφανίζει οριακή σήμερα στις 1576 μονάδες βάσης από 1604 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής.
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 15,76% ή 1,57 εκατ δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στις τιμές σημειώνονται σήμερα στο 5ετές και 2ετές, ελληνικό ομόλογο.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 84 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 10,1%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,95%.
Το 2ετές λήξης 2017 (πρώην 3ετές ομόλογο) εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 86,70 μ.β. με μέση απόδοση 11,10% και απόδοση αγοράς 12,30%.... από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Το υψηλό έτους στο 59% στην 2ετία και σημειώθηκε στις 8 Ιουλίου του 2015.
Ήπια βελτίωση στις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων
Ήπια βελτίωση καταγράφεται στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με τις αποδόσεις να παραμένουν κοντά σε τεχνικά σημεία.
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2025 εμφανίζει απόδοση 1,37%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 2,61%, η Ισπανία 2,07% και η Ιταλία 1,92%.
Η Γερμανία εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο στο 0,54% με βάση το ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2025 – θυμίζουμε ότι το υψηλό έτους 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 - ενώ απέχει σημαντικά από το ιστορικό χαμηλό των 0,06% που σημειώθηκε στις 10 Απριλίου του 2015.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών