Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τετραήμερο ισορροπημένης αντίδρασης και μερικής αποκατάστασης στο Χ.Α. – Κατώτερη του αναμενομένου η εικόνα

Τετραήμερο ισορροπημένης αντίδρασης και μερικής αποκατάστασης στο Χ.Α. – Κατώτερη του αναμενομένου η εικόνα
Βραχυχρόνια αντίδραση μερικής ανασύνταξης στο Χ.Α. -- Το momentum θα «κριθεί» και θα ζυγιστεί άμα ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση από το φθινόπωρο και μετά


Tα… κομμάτια της προσπαθεί να μαζέψει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά τις πρόσφατες ακρότητες που ακολούθησαν το κλείσιμο της αγοράς για πέντε συναπτές εβδομάδες, εν μέσω τραπεζικής κρίσης, capital controls και περιορισμών…
Μετά τις ακρότητες των τριών πρώτων συνεδριάσεων από την επανέναρξη των συναλλαγών όπου καταγράφηκαν απώλειες έως 65% στις τράπεζες, με νέα ιστορικά χαμηλά και πρωτοφανές ξεπούλημα, το Χ.Α. έχει συμπληρώσει ένα 4ήμερο ισορροπημένης αντίδρασης.
Πρόκειται για μια αντίδραση μερικής αποκατάστασης, ανασύνταξης και διόρθωσης των ιδιαίτερα μεγάλων στρεβλώσεων, όμως οι πληγές είναι τόσο μεγάλες, που χρειάζεται χρόνος και κυρίως… επενδυτικά κεφάλαια για να υπάρχει εξομάλυνση. Αυτά τα επενδυτικά κεφάλαια στην παρούσα φάση δε φαίνεται να υπάρχουν, ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα σύντομα αιτία ή αφορμή για σημαντική αλλαγή του σκηνικού. Και τούτο διότι, παρ’ όλη τη μερική εξομάλυνση σε σχέση με το δραματικό πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου, με το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls και το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, τα δύσκολα είναι μπροστά.
Το πρόγραμμα είναι δύσκολο, ενώ υπάρχει μια κυβέρνηση εντελώς ετερόκλητη, κουρασμένη, συγχυσμένη, εν μέσω διχόνοιας και διαφωνιών, που κυρίως δεν πιστεύει στο… project που συμφωνεί!
Παράλληλα, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ασφαλώς και δεν ενθαρρύνουν το… άνοιγμα νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών στη χώρα μας. Άρα, το όποιο momentum στο Χ.Α. θα «κριθεί» και θα ζυγιστεί άμα ξεκαθαρίσει η κατάσταση από το φθινόπωρο και μετά.
Και όλα αυτά, ασχέτως με τις απαξιωμένες ή όχι τιμές, ασχέτως με τις όποιες ευκαιρίες δημιουργούνται…
Ο πολιτικός παράγοντας είναι ο κυριότερος καταλύτης που οριοθετεί την πορεία των επενδυτικών πρωτοβουλιών, όπως άλλωστε έδειξε και η κίνηση της αγοράς από το 2012 και μετά, όταν ο Γ.Δ. ξεκόλλησε από τα χαμηλά 22,5 ετών τότε και τις 471 μονάδες.

Ευπρόσδεκτη αντίδραση το τελευταίο 4ήμερο

Πάντως, αυτό το 4ήμερο υπάρχει μια ευπρόσδεκτη αντίδραση μερικής αποκατάστασης, με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται σε ποσοστό 9,60% αυτό το διάστημα, τον FTSE 25 να κερδίζει 11,66% και τον τραπεζικό δείκτη στο +29,15%.
Η αντίδραση δεικτών και μετοχών δεν συγκρίνεται με το «μαύρο τριήμερο» της αγοράς, ήτοι από 3 έως 6 Αυγούστου, όμως έχει δώσει σημαντικές ανάσες σε κάποια χαρτοφυλάκια. Όμως, η αλήθεια είναι ότι – τουλάχιστον χθες – αναμέναμε σαφώς καλύτερη και πιο πειστική ανοδική αντίδραση, ειδικά μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 705,00 μονάδες με άνοδο +2,14%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 692,09 μονάδες (+0,27%) και υψηλό στις 708,29 μονάδες (+2,62%).
Ο Γ.Δ. «χτύπησε» την αντίσταση των 708 μονάδων αλλά δεν κατάφερε να τη διασπάσει.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,7 εκατ. ευρώ που – τηρουμένων των αναλογιών – εβδομάδα Δεκαπενταύγουστου και αποχή των περισσότερων εγχώριων επενδυτών, δε κρίνεται μικρός. Άλλωστε και οι τιμές είναι απαξιωμένες ενώ ο όγκος των 224 εκατ. τεμαχίων δεν είναι μικρός.

H αντίδραση τραπεζών και blue chips

Οι τράπεζες, εύλογα έχουν κάνει κάποια αντίδραση μετά το μακελειό του πρώτου 3ημέρου επανέναρξης των συναλλαγών. Η Εθνική ενισχύεται σε ποσοστό 39,56% στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, η Attica Bank κερδίζει 76,92%, η Eurobank στο +28,85%, Πειραιώς +20,29% και Alpha Bank +17%.
Καλύτερη και πιο πειστική η εικόνα στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips και των μετοχών της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας, που δείχνει ότι μετά το «χτύπημα» της προηγούμενης Δευτέρας, υπάρχει διάθεση για εξισορρόπηση και διόρθωση των ακροτήτων.
Πολλά blue chips έχουν συμπληρώσει 6μερο αντίδρασης, με την ΕΧΑΕ να ενισχύεται σε ποσοστό 39,44%, τη ΔΕΗ +31,15%, ΓΕΚ Τέρνα +34,13%, ΕΥΔΑΠ +26,80%, Ελλάκτωρ +26%, ΟΠΑΠ +23,27%, ΟΛΠ +21,61%, Viohalco +19,12%, Coca Cola HBC +16,16%, Lamda Development +19% κ.ο.κ.
Χθες, ισχυρή στήριξη δόθηκε από την Coca Cola HBC που στις δημοπρασίες έκλεισε στα 22 ευρώ με άνοδο 5,56%, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 20 μηνών για τον τίτλο, καθώς είχε να βρεθεί εκεί από τις 8 Ιανουαρίου του 2014...

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης