Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επικίνδυνη… ζαριά και αλχημεία η επαναδιαπραγμάτευση των τραπεζών – Θα υπάρξει παρέμβαση από την Ε.Κ.;

Επικίνδυνη… ζαριά και αλχημεία η επαναδιαπραγμάτευση των τραπεζών – Θα υπάρξει παρέμβαση από την Ε.Κ.;
Το τριήμερο "κλειδωμένο" limit down των τραπεζικών μετοχών και η χειμαρρώδης ισοπέδωση, φέρνει τις αρχές προ των ευθυνών τους
Εκ του αποτελέσματος κρίνονται τα πάντα και κυρίως στις αγορές. Αυτό που λαμβάνει χώρα το τελευταίο τριήμερο, στις τρεις πρώτες ημέρες επανέναρξης συναλλαγών στο χρηματιστήριο, δεν έχει προηγούμενο και δείχνει ότι κακώς «επιτράπηκε» η επαναδιαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών.
Παρ’ ότι αναγνωρίζουμε τις ειλικρινείς προσπάθειες για την καλύτερη «επάνοδο» στην κανονικότητα από την πλευρά των εποπτικών αρχών, η εικόνα των τραπεζικών μετοχών δείχνει ότι δεν έπρεπε να «παίξουν» ξανά, στην παρούσα φάση, στην αγορά.
Φυσικά και δεν ευθύνεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, που ήρθε ως… ανωτέρα βία, από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, τα capital controls και τα προβλήματα εκκαθάρισης.
Όμως, αυτό που γίνεται αυτό το τριήμερο, όχι μόνο δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, αλλά είναι και… όνειδος για την αγορά. Μια μαύρη σελίδα.
Οι τράπεζες έπρεπε να «προστατευτούν» και να μπουν ξανά στη διαπραγμάτευση μετά το κλείσιμο της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών.
Οι τραπεζικές μετοχές… που δεν έπρεπε να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση και έπρεπε να μείνουν εκτός για προστασία του επενδυτικού κοινού αλλά και περιφρούρηση του θεσμού.
Η διαπραγμάτευση τώρα των τραπεζικών μετοχών αποδείχτηκε πως ήταν μια άκρως επικίνδυνη… ζαριά, μια αλχημεία που δεν δικαίωσε την εποπτική αρχή. Βλέπουμε επί ένα 3ήμερο «καρφωμένες» στο limit down τις τραπεζικές μετοχές και καμιά κίνηση δεν υπάρχει από τις αρχές!
Το Χρηματιστήριο δεν είναι ούτε κάποια παράνομη λέσχη σε υπόγειο της Πατησίων, ούτε κάποιος… τεκές και άντρο (παράνομης) κερδοσκοπίας.
Είναι ο επίσημος επενδυτικός φορέας του κράτους και δεν είναι δυνατόν να παρατηρούνται τέτοια ισοπεδωτικά φαινόμενα με τα warrants σε διακύμανση έως 100% την ίδια ημέρα και τις τράπεζες κλειδωμένες στο limit down επί τριήμερο και να μην κουνιέται φύλλο!
Τεράστια ποσά χάνονται, δισ. η ζημιά, πλήρης εξαΰλωση του τραπεζικού κλάδου!
Μιλάμε για σκηνικό ισοπέδωσης. Στο εξωτερικό, έχουμε δει π.χ. στην Ιταλία αλλά και σε πολλές άλλες αγορές να υπάρχει αναστολή διαπραγμάτευσης με πτώσεις 10% ή 12%, ή όταν συντρέχουν λόγοι που ενδέχεται να διαταράξουν με απρόσμενο τρόπο τη λειτουργία της αγοράς, ή να γκρεμίσουν – εν μέσω σύγχυσης – την επενδυτική περιουσία των μετόχων!
Ασφαλώς στο Χ.Α. και δεν διανύουμε μια… κανονική περίοδο, πρόκειται για ιδιάζουσες συνθήκες, ενώ για όλους το άνοιγμα της αγοράς σήμαινε μετάβαση σε… αχαρτογράφητες ζώνες.

Οι δύο "σχολές" σκέψης για την επανέναρξη των συναλλαγών

Υπήρχαν δύο «σχολές» σκέψης. Η μία ήθελε ένα πιο οργανωμένο άνοιγμα του Χ.Α. καθώς η ζημιά έτσι κι αλλιώς είχε γίνει. Οι θιασώτες αυτής της άποψης υποστήριζαν ότι εφόσον υπάρχουν περιορισμοί από την ΕΚΤ, άρα άνιση μεταχείριση των επενυτών και εφόσον ακόμη υπάρχουν capital controls, ουσιαστική μετάβαση στην κανονικότητα δεν μπορεί να γίνει. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριζαν ότι πριν τη συμφωνία, τουλάχιστον οι τράπεζες δεν έπρεπε να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση.
Η άλλη «σχολή» σκέψης – την οποία εύλογα υποστήριξαν τόσο η διοίκηση του Χ.Α. όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ήταν ότι ιδανικές συνθήκες για άνοιγμα δε θα υπήρχαν ποτέ.
Κρίθηκε, όπως τόνισε προχθές ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος ότι περαιτέρω περιορισμοί, επιπλέον από αυτούς που έβαλε η ΕΚΤ, δε θα ήταν καλή επιλογή για μια τραυματισμένη αγορά. Μετά από ένα και πλέον μήνα αναστολής λειτουργίας, βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο και πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρξει εξομάλυνση το ταχύτερο.
Βεβαίως, ο κ. Μποτόπουλος παραδέχτηκε ότι σημαντικό ρόλο στην επίσπευση του ανοίγματος του Χ.Α. έπαιξαν και τα deadline που έχουν βάλει οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης, που απειλούσαν να υποβαθμίσουν το Χ.Α. σε ακόμη πιο περιθωριακή κατηγορία, ήτοι σε standalone indices (μεταφορά σε μεμονωμένους δείκτες).
Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την περαιτέρω απαξίωση των μετοχών και τη φυγή των ξένων κεφαλαίων, που επενδύουν ανάλογα με τις επιταγές των δεικτών.

Αμείλικτα ερωτήματα

Τα ερωτήματα όμως πλέον είναι αμείλικτα: Πότε, ποια πτώση θα "κριθεί" ως... υπερβολική από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να παρέμβει;
Ποια κατάσταση, ποια εικόνα της αγοράς θα θεωρηθεί ως μή... ορθόδοξη ώστε να αναγκάσει την εποπτική αρχή στο να λάβει μέτρα;
Πως θα ανακάμψουν οι τράπεζες; Πως θα καλυφτούν οι τρομερές ζημιές στο ταμπλό; Απαιτούνται τεράστια κεφάλαια για να μπορέσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος οι τραπεζικές μετοχές. Πως θα γίνει αυτό; Είναι εφικτό;

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης