Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χρυσοχοΐδης (Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ): «Μικρό το πλήγμα στις καταθέσεις των τραπεζών από το άνοιγμα του Χ.Α.»

Χρυσοχοΐδης (Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ): «Μικρό το πλήγμα στις καταθέσεις των τραπεζών από το άνοιγμα του Χ.Α.»
«Περιμένουμε τις πολιτικές αποφάσεις για τον τρόπο επανέναρξης των συναλλαγών στο Χ.Α.» τονίζει το μέλος του δ.σ. του ΣΜΕΧΑ Νίκος Χρυσοχοΐδης
Η εταιρεία Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς διοικείται πλέον από την Τρίτη γενιά της οικογένειας που ξεκίνησε το τη χρηματιστηριακή ενασχόληση το μακρινό 1928, υπό τον Νικόλαο Χρυσοχοΐδη!
Σήμερα η εταιρεία διοικείται από τον εγγονό του ιδρυτή, από τον κ. Νίκο Χρυσοχοΐδη που εκτός από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι και μέλος του δ.σ. του ΣΜΕΧΑ.
Σε σημερινή παρέμβασή του, ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης συντάχθηκε με τους υπόλοιπους συναδέλφους του σε σχέση με την εύρυθμη – κατά τον δυνατόν – επανέναρξη συναλλαγών στο Χ.Α.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είναι δική μας δουλειά να κανονίσουμε τα τεχνικά ζητήματα του τρόπου επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε ότι αφορά ωράρια, όρια διακύμανσης κ.λπ.».
Επίσης, καθώς οι αρχές φοβούνται περαιτέρω «στέγνωμα» των καταθέσεων και των υπό χρήση κεφαλαίων των τραπεζών αν οι Έλληνες έχουν πλήρη ελευθερία για αγορές στο Χ.Α. και «φυγή» των κεφαλαίων αυτών – μέσω των ξένων – στο εξωτερικό, ο κ. Χρυσοχοίδης έκανε έναν πρόχειρο απολογισμό των τζίρων, ώστε να δείξει ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί.
Κάνοντας μια προσέγγιση σε σχέση με τη ζημιά και τους μειωμένους τζίρους στο Χ.Α. μετά την περιπέτεια της διακοπής, τόνισε ότι ασφαλώς θα υπάρξει μεγάλη πτώση συναλλαγών.
Τόνισε ότι αν αγοράζουν οι Έλληνες και πουλάνε οι ξένοι, ασφαλώς και θα δημιουργηθεί μεγάλη ανισορροπία.
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο Χ.Α. το 2015 είναι πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, με τα 70 εκατ. περίπου να γίνονται από ξένους και τα υπόλοιπα 30 εκατ. από εγχώριους κωδικούς.
Άρα, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αν υποθέσουμε ότι το ήμισυ των 30 εκατ. ευρώ των Ελλήνων είναι αγορές, ήτοι 15 εκατ. ευρώ, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι συνολικές κινήσεις που μπορεί να γίνουν από Έλληνες επενδυτές θα φτάσουν στα 6-7 εκατ. ευρώ ημερησίως. Και αυτά, σύμφωνα με ότι ίσχυε πριν κλείσει το Χ.Α., καθώς τώρα θα είναι πεσμένες οι συναλλαγές.
Άρα, το συμπέρασμα του κ. Χρυσοχοΐδη είναι ότι οι απώλειες για τις τράπεζες, από καταθέσεις κ.λπ. δεν θα είναι μεγάλες, ώστε αυτό να θεωρηθεί ανάχωμα και ισχυρή επίπτωση της αγοράς στο σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης