Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ελληνοαμερικανική ΑΧΕ - Τα capital controls στο χρηματιστήριο θα οδηγήσουν σε βίαιη ανακατανομή του πλούτου

Ελληνοαμερικανική ΑΧΕ - Τα capital controls στο χρηματιστήριο θα οδηγήσουν σε βίαιη ανακατανομή του πλούτου
Άρθρο από την Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ
Πρωτόγνωρο, ανασφαλές και χαοτικό είναι το κλίμα που επικρατεί στην επενδυτική κοινότητα ύστερα από την επιβολή των capital controls και εν συνεχεία του κλειστού χρηματιστηρίου, κάτι που είχε να συμβεί 19 χρόνια.
Μην ξεχνάμε πως το χρηματιστήριο μιας χώρας αντικατοπτρίζει την πραγματική της οικονομία, άρα ένα κλειστό χρηματιστήριο προκαλεί σαφέστατα φόβο, ανασφάλεια και αβεβαιότητα τόσο στους επενδυτές όσο και στους επαγγελματίες του χώρου…
Αναφορικά με τα capital controls θα θέλαμε να τονίσουμε πως πέραν των πολλαπλών σοβαρών προβλημάτων, επιβάλουν μία ανισότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο γιατί λόγω αυτών θα ευνοούνται κυρίως οι πωλητές οι οποίοι θα μπορούν, εάν επιθυμούν, να πουλήσουν όλο τους το χαρτοφυλάκιο, εν αντιθέσει με τους αγοραστές που αναγκαστικά θα έχουν περιορισμούς στα χρηματικά ποσά που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για αγορές στο Χ.Α.Α.
Πιστεύουμε πως αυτό που συμβαίνει είναι μία βίαιη ανακατανομή πλούτου και πολύ δύσκολα θα ξαναδούμε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα.
Αναφορικά με τα επίπεδα τιμών ορισμένων αξιόλογων εταιρειών εισηγμένων στο Χ.Α.Α, θεωρούμε πως πλέον είναι εξαιρετικά χαμηλά και αν προκύψουν νέες χαμηλότερες τιμές, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ιστορικές χαμηλές στον επόμενο ανοδικό κύκλο (κατά τους Ελλιοτιστές το μεγάλο τριάρι).
Όλα τα παραπάνω συσσωρευμένα θα αποτυπωθούν στο ταμπλό την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης αλλά και σε πολλές από τις επόμενες…
Το βέβαιο είναι ότι οι αξίες δεν χάνονται, αυξομειώνονται αλλά καλό θα ήταν η αναδιάρθρωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων να μη γίνει “ εν θερμώ “.
Σύσσωμη η ελληνική βουλή δείχνει ότι προσπαθεί να επαναφέρει την οικονομία σε σταθερότητα με τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων.
Με παρόμοιο τρόπο θα κινηθούν και τα ξένα χαρτοφυλάκια όπου ανάλογα με το προφίλ τους θα αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.
Βέβαιο είναι ότι θα επιδιώξουν να κερδοσκοπήσουν από την έντονη μεταβλητότητα ή να αποκτήσουν θέση σε τίτλους που εμπιστεύονται.
Οι ξένοι επενδυτές περιμένουν αγωνιωδώς να δουν επιτέλους ένα “σοβαρό”ευρωπαϊκό κράτος με ξεκάθαρους κανόνες και υλοποίηση των πολιτικών δεσμεύσεων.
Κλείνοντας θα θέλαμε να απευθυνθούμε στους Έλληνες μικροεπενδυτές που έχουν πληγεί περισσότερο απ’όλουςτόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά… και δε θα διαφοροποιηθούμε λέγοντας πως ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο πανικός γιατί αυτή είναι η αλήθεια!
“ Επενδυτές προσπαθήστε, όσο μπορείτε , να είστε ψύχραιμοι και να αποβάλλετε το άγχος που έχει κυριεύσει τους πάντες, λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καταστάσεων που βιώνουμε. Μη διστάσετε , πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια, να μας συμβουλευτείτε…Να θυμάστε πως η σχέση χρηματιστή – επενδυτή είναι “ιερή” και μαζί θα αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες όποιες κι αν είναι αυτές…”

Ελληνοαμερικανική Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης