Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μεγάλη η ζημιά για τις ΑΧΕ από το κλείσιμο του χρηματιστηρίου – Υπολειτουργία, αναγκαστικές άδειες

Μεγάλη η ζημιά για τις ΑΧΕ από το κλείσιμο του χρηματιστηρίου – Υπολειτουργία, αναγκαστικές άδειες
Από το σεισμό του Σεπτέμβρη του '99 είχε να κλείσει το ελληνικό χρηματιστήριο - Μεγάλη η ζημιά για τις ΑΧΕ
Πάνω από τέσσερα εκατ. ευρώ είναι η απώλεια από προμήθειες για τις χρηματιστηριακές εταιρείες από τις δέκα – έως τώρα – ημέρες που παραμένει κλειστό το ελληνικό χρηματιστήριο.
Πρόκειται για έσοδα ζωτικά για τη λειτουργία και την επιβίωση των ΑΧΕ, σε έναν κλάδο που έχει πληγεί σημαντικά όλα τα τελευταία χρόνια για πολλούς και διάφορους λόγους. Κλειστό χρηματιστήριο σημαίνει χρεοκοπημένη χώρα, προκαλώντας μεγάλες ζημίες στις χρηματιστηριακές.
Μια μέση, ιδιωτική ΑΧΕ χάνει περίπου 20 με 30.000 ευρώ εβδομαδιαίως από προμήθειες, που σημαίνει ότι μπαίνει… μέσα, καταγράφοντας μεγάλες ζημιές. Στις ΑΧΕ «τρέχουν» έξοδα για πληρωμές σε ΕΤΕΣΕΠ, Συνεγγυητικό Ταμείο, έξοδα εκκαθάρισης παραγώγων αλλά και της spot αγοράς, έξοδα αμοιβών για παρόχους δεδομένων όπως Bloomberg, μισθοί, ασφαλιστικά ταμεία υπαλλήλων κ.λπ.  
Ήδη οι χρηματιστηριακές αυτό το «νεκρό» 11ήμερο υπολειτούργησαν, καθώς έκαναν κινήσεις μόνο στις ξένες αγορές, ενώ έδωσαν και αναγκαστικές άδειες σε μέρος του προσωπικού.
Ανάλογα με την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή λοιπόν, αν ανοίξουν οι τράπεζες στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης τότε θα ανοίξει και το χρηματιστήριο. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και το πώς θα αντιδράσει η αγορά μετά τις τελευταίες – λίαν σοκαριστικές – εξελίξεις. Κάποιες… ταγμένες ρευστοποιήσεις ασφαλώς θα γίνουν, καθώς η ζημιά που έχει γίνει σε τράπεζες, οικονομία και επιχειρήσεις από αυτό το «νεκρό» διάστημα, είναι τεράστια. Μένει να δούμε πως θα αποτιμηθεί όλο αυτό.
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά είχε «πληρώσει» πρωτύτερα την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, άρα – αν κλειδώσει και ψηφιστεί η συμφωνία – κάποια στιγμή η αγορά ίσως «δει» και το θετικό σενάριο. Όλα αυτά είναι θεωρητικά καθώς ουδέποτε η αγορά έχει βρεθεί σε τέτοιες… αχαρτογράφητες περιοχές, ουδέποτε τις τελευταίες δεκαετίες δεν έκλεισαν οι τράπεζες και το χρηματιστήριο. Χρειάζεται προσοχή και σύνεση απ’ όλους, τόσο από τους επενδυτές και τους χρηματιστές όσο βεβαίως και από τις εποπτικές αρχές και τη διοίκηση του χρηματιστηρίου.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είχε να κλείσει από το '99, όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου. Ο σεισμός έγινε ημέρα Τρίτη, το Χ.Α. έκλεισε Τετάρτη και Πέμπτη 8 και 9 Σεπτεμβρίου και λειτούργησε ξανά την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου.
Πρωτύτερα από αυτό, το Χ.Α. είχε κλείσει το 1996, με το σκάνδαλο της Δέλτα Χρηματιστηριακή και την υπόθεση Μαγρίζου...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης