Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως η ΑΤΕ Bank που δεν πέρασε τα stress tests επαναγόρασε μετά από 48 ώρες τις προνομιούχες μετοχές και Εθνική, ΤΤ και Attica bank….περιμένουν ακόμη….

tags :
    Πως η ΑΤΕ Bank  που δεν πέρασε τα stress tests επαναγόρασε  μετά από 48 ώρες τις προνομιούχες μετοχές και Εθνική, ΤΤ και Attica bank….περιμένουν ακόμη….
Σε χρόνο ρεκόρ η ΑΤΕ έλαβε εγκρίσεις να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο τα 675 εκατ που αντιστοιχούσαν στις προνομιούχες μετοχές. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες η ΑΤΕ επαναγόρασε τις προνομιούχες μετοχές και θα τις διαγράψει όπως ο νόμος ορίζει....

Ωστόσο το βασικό ερώτημα που εγείρεται είναι πως η ΤτΕ επέτρεψε στην ΑΤΕ να επιστρέψει τα κεφάλαια από τις προνομιούχες μετοχές μόλις 48 ώρες μετά τα stress tests αφού ούτως ή άλλως εμφάνισε κεφαλαιακό έλλειμμα η τράπεζα με βάση τα test ακραίας προσομοίωσης που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 15 Ιουλίου.
Η ΑΤΕ αξιολογήθηκε με core tier 1 -6% την χαμηλότερη στην Ευρώπη ενώ και με βάση τις παραδοχές έως τον Απρίλιο του 2011 έλαβε -0,8% core tier 1 δηλαδή πάλι δεν τα πέρασε.
Έπρεπε να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου για να φθάσει στο 6% από 5% που όριζαν τα stress tests.
Σημειώνεται ότι ενόψει και της επιδεινούμενης οικονομικής συγκυρίας η ΑΤΕ έχει ήδη προβεί στη διενέργεια σημαντικών προβλέψεων  ύψους 750εκ. ευρώ οι οποίες δεν λήφθηκαν υπόψη στα stress – test και οι οποίες θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών. Παράλληλα, η γενική συνέλευση των μετόχων έχει εγκρίνει την έκδοση ομολόγου υποχρεωτικά μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές, ύψους 235εκ., που προγραμματίζεται για το τέλος του 2012 σε αντικατάσταση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης. Με τα μέτρα αυτά ο δείκτης των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων Core Tier 1 της διαμορφώνεται σε 6% στο δυσμενές σενάριο, παρουσιάζοντας πλεόνασμα 123εκ. ευρώ.
Όμως το βασικό ερώτημα παραμένει. Η ΑΤΕ με ομόλογα 4,35 δις ευρώ όπως και όλες οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση.
Το ερώτημα είναι αν υπάρξει μια ακραία λύση στα ελληνικά ομόλογα και οι τράπεζες υποστούν ζημία η ΑΤΕ πως θα αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση;
Τα κεφάλαια από τις προνομιούχες μετοχές δεν θα έπρεπε να επιστραφούν τώρα.
Η επιστροφή τους δεν έγινε με γνώμονα την κεφαλαιακή επάρκεια της ΑΤΕ αλλά με γνώμονα τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου το οποίο έβαλε νέα κεφάλαια ώστε να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ.
Όμως ενώ δίδεται το πράσινο φως στην ΑΤΕ μια τράπεζα που μόλις 48 ώρες δεν πέρασε τα stress tests δίδεται το πράσινο φως να αποπληρώσει τις προνομιούχες  μετοχές η ΑΤΕ, το ΤΤ, και η Attica bank μέχρι και αποφάσεις εδώ και μήνες από τις γενικές τους συνελεύσεις έχουν πάρει και ακόμη περιμένουν ώστε να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές.
Δεν αποκλείεται λόγω ΑΤΕ και άλλες τράπεζες να λάβουν άμεσα το πράσινο φως αλλά η συγκυρία επιστροφής των κεφαλαίων είναι λανθασμένη.

Οι λόγοι για τους οποίους οι τράπεζες δεν έχουν αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές είναι κατά βάση 3.

1) Τα νέα stress tests που ολοκληρώθηκαν και όλοι γνωρίζουν πλέον τις δυνατότητες των τραπεζών με βάση τις παραδοχές των τεστ προσομοίωσης.
2)O δεύτερος λόγος που σχετίζεται και με τον πρώτο είναι το πώς αντιλαμβάνεται η ΤτΕ και το ελληνικό δημόσιο τον έλεγχο.
Το ελληνικό δημόσιο έχει δώσει σειρά εγγυήσεων στις τράπεζες, αν οι τράπεζες θα αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές θα χαθεί και ο υποτυπώδης έλεγχος που ασκεί το κράτος.
Για την ΤτΕ η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, θέλει οι τράπεζες να διαθέτουν υπερεπάρκεια κεφαλαίων και ως εκ τούτου δεν βιάζεται να δώσει το πράσινο φως στα αιτήματα των τραπεζών να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές. Αυτό ίσχυε έως πρότινος στην ΑΤΕ το έδωσε άμεσα.
3)Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με τις γενικότερες ισορροπίες.
Κάποιες τράπεζες μπορούν και κάποιες άλλες όχι.
Έτσι παρασκηνιακώς πιέζουν ώστε όλες να παραμείνουν για να μην αποκαλυφθούν τυχόν κεφαλαιακές αδυναμίες σε ορισμένες εξ αυτών….

Προνομιούχες μετοχές και ονομαστικές αξίες των τραπεζών

Τράπεζα         Προνομιούχες          Ονομαστική αξία
Εκατ ευρώ             Ευρώ

Εθνική                   350                       5

Alpha                      950                      4,7  - 0,30

Euroabank              965                      2,75-2,81

Πειραιώς                 370                   4,77- 0,30-1,20

Κύπρου                     -                           1

Marfin PB                 -                         0,85

ATE Bank               675                       0,72/0,60

TT                             225                      3,70

Geniki bank                -                         1

Attica bank                100                     0,35

Proton bank               80                       4,49/0,30

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης