Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κέρδη 26,30% για το Mid Cap από 21/4 – Ανοδικά στις 14 από τις 16 τελευταίες συνεδριάσεις

Κέρδη 26,30% για το Mid Cap από 21/4 – Ανοδικά στις 14 από τις 16 τελευταίες συνεδριάσεις
Ευπρόσδεκτη αφύπνιση και κινητικότητα παρουσιάζουν οι μετοχές του Mid Cap τελευταία, με τον δείκτη να υπεραποδίδει έναντι της υπόλοιπης αγοράς από 21/4
Ευπρόσδεκτη κινητικότητα και αφύπνιση, μερική αύξηση των όγκων αλλά και σημαντικές αποδόσεις σε αρκετές μετοχές έχει λάβει χώρα τελευταία στις μετοχές της μεσαίας αποτίμησης και του Mid Cap.
Είναι μια εξέλιξη θετική καθώς η αφύπνιση των μετοχών πέρα από το «γκέτο» του FTSE 25 και των τραπεζών, δίνει άλλο χρώμα στην αγορά, η οποία πασχίζει εδώ και πολλά χρόνια να βρει ενδιαφέρον και στις μικρότερες αποτιμήσεις.
Άλλωστε, ένας κυρίαρχος λόγος της απομάκρυνσης των μικροεπενδυτών από το θεσμό του ελληνικού χρηματιστηρίου, είναι η σταδιακή απαξίωση των μετοχών μικρότερης αποτίμησης, εκεί που δραστηριοποιούνταν παλαιότερα το λεγόμενο retail.
Σύμπτωμα βεβαίως που ξεκίνησε από το… αμαρτωλό ’99 και τη φούσκα τότε και έφτασε να… ποινικοποιήσει ολόκληρο το χώρο της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, την περιφέρεια, αγγίζοντας μερικώς και τις μετοχές του Mid Cap.
Και όλα αυτά, ασχέτως ποιότητας, ασχέτως αξιοπιστίας του management, ασχέτως εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των εν λόγω μετοχών – εταιρειών.
Αρκετές εκ των οποίων είχαν και έχουν ποιοτικούς δείκτες ασύγκριτα καλύτερους από τους αντίστοιχους του FTSE 25…
Βεβαίως, τίποτα δεν έχει αλλάξει και για να υπάρξει σημαντική αφύπνιση και μακροχρόνια αύξηση της κινητικότητας και της εμπορευσιμότητας των μετοχών μικρότερης αποτίμησης, χρειάζονται δομικά μέτρα, συγκεκριμένου εστιασμού, αν και όλες οι προσπάθειες στο παρελθόν έχουν αποτύχει.
Σήμερα διορθώνει ο Mid Cap, όμως είναι αξιοσημείωτο ότι κλείνει ανοδικά στις 14 από τις 16 τελευταίες συνεδριάσεις από «γύρισμα» της αγοράς από τις 21 Απριλίου, έχοντας συνολική άνοδο 26,30%!
Ξεπερνά δηλαδή τόσο την άνοδο του Γ.Δ. (+18,26%), όσο και του FTSE 25 (+19,50%) το ίδιο διάστημα.
Παράλληλα, από την αρχή του 2015 ο Mid Cap ενισχύεται σε ποσοστό 16,62%, ο Γενικός Δείκτης χάνει 0,88%, ο FTSE 25 -5,60%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης – παρά το πρόσφατο ράλι – εξακολουθεί να χάνει 30%!
Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, αναβαθμίσεις αλλά και αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI έχουν συμβάλει στη μερική αφύπνιση ορισμένων μετοχών του μεσαίου χώρου, ενώ η αναγγελία συγχώνευσης Viohalco – Σιδενόρ, έδωσε ώθηση και στις υπόλοιπες μετοχές του ομίλου.
Το εν λόγω διάστημα έχουν ξεχωρίσει μετοχές όπως Σιδενόρ (+90% λόγω της σχέσης ανταλλαγής με τη Viohalco που την ευνόησε), Fourlis (+65% από 21/4), Frigoglass (+37%),
 Lamda Development (+33,45%), Ελληνικά Καλώδια (+36,67%), Χαλκόρ (+30,36%), Σωλ. Κορίνθου (+26,26%), ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+22,86%) και Υγεία (+20%).
Σήμερα, σε μια συνεδρίαση πτωτική – διορθωτική και για την υπόλοιπη αγορά, αρκετές μετοχές του Mid Cap διορθώνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης