Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αμφιβολίες Trichet για την επιτυχία του roll over των ελληνικών ομολόγων - Δεν θα συμμετάσχει η ΕΚΤ - Η Ελλάδα να βγεί το συντομότερο στις αγορές

tags :
Αμφιβολίες Trichet για την επιτυχία του roll over των ελληνικών ομολόγων - Δεν θα συμμετάσχει η ΕΚΤ - Η Ελλάδα να βγεί το συντομότερο στις αγορές
(upd)Αμφιβολίες για το αν θα πετύχει τελικά το σχέδιο του roll over των ελληνικών ομολόγων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέτοντας ως επιτακτική την ανάγκη η χώρα μας να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στις αγορές ώστε να καλύπτει από εκεί τις δανειακές της ανάγκες. "Η συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας είναι πολύ πιο περίπλοκη από όσο νομίζουν οι πολιτικοι", ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε γνωστό ότι η ΕΚΤ δε θα συμμετάσχει στη διαδικασία. Δεν παρέλειψε να σημειώσει πόσο σημαντικές είναι οι αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να προωθηθούν ώστε να μειωθεί καίρια το ύψος του χρέους της Ελλάδας.
Τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης είναι θετικά, παρά την υποκειμενική δυναμική της περιφέρειας, ωστόσο, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, η εγχώρια ζήτηση θα πρέπει να συμβάλλει ολοένα και περισσότερο στην ανάπτυξη. Χρειάζεται ένα σχέδιο ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη.
Η τρέχουσα νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα στηρίζει την ανάπτυξη, δήλωσε ο Trichet, όμως ο ίδιος συνέστησε ισχυρή επαγρύπνηση σε ότι αφορά τον πληθωρισμό. Κατά τον ίδιο, ο κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού προέρχεται κυρίως από τις τιμές ενέργειας.
Παράλληλα, ο Trichet ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν θα αγνοήσει την οικονομική ποικιλομορφία που παρουσιάζει η Ευρωζώνη, τόνίζοντας ότι θα καθορίσει τα επιτόκια λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το δεδομένο αυτό. Η κεντρική τράπεζα, εξάλλου, προσέθεσε ο ίδιος, έχει καταστήσει σαφές ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων είναι η προσκόλληση στα προγράμματα δημοσιονομικής πολιτικής.
Εξέφρασε μάλιστα, την επιθυμία έστω και της παραμικρής δυνατότητας για ελαστικότητα εκ μέρους του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF).
Αναφορικά με την γαλλική πρόταση για rollover των ελληνικών ομολόγων, ο Trichet απέφυγε να απαντήσει, καθώς, όπως είπε, δεν έχει ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις από τις κυβερνήσεις, ως βάση, για να τεθεί η πρόταση αυτή προς συζήτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης