Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικό ράλι προσδοκίας στο ΧΑ +2,87% στις 744 μον. – Υπό όρους η συμφωνία και η χρηματοδότηση έως 6 δισ με 3 τρόπους

Τραπεζικό ράλι προσδοκίας στο ΧΑ +2,87% στις 744 μον. – Υπό όρους η συμφωνία και η χρηματοδότηση έως 6 δισ με 3 τρόπους
Διττή η εικόνα της αγοράς - Στο χρηματιστήριο ράλι ειδικά στις τράπεζες έως +16,67% η Εθνική, έως +16,86% τα warrants, μεικτές τάσεις στον FTSE 25 έως -10,32% η MIG - Παραμένει αρνητικό το κλίμα στα ομόλογα
(upd22) Ισχυρότατο ράλι προσδοκιών - που ενισχύθηκε μετά τη συνέντευξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες - έλαβε χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, απόρροια της συμφωνίας υπό αυστηρούς όρους... που επιτεύχθηκε στην συνάντηση των οκτώ κορυφαίων ηγετών και θεσμικών παραγόντων με επίκεντρο την Ελλάδα.
Το ράλι εντάθηκε στην αγορά με επίκεντρο τις τράπεζες κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τσίπρα που αναφέρθηκε σε ασφαλείς καταθέσεις και σε σημαντική συμφωνία.
Η Ευρώπη θα χρηματοδοτήσει με 3 τρόπους την Ελλάδα έως και 6 δισ. κατ' εκτίμηση αρκεί να παρουσιάσει ξεκάθαρο πλάνο μεταρρυθμίσεων.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι όλοι διακήρυξαν ότι το Grexit η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή, κανείς δεν θέλει ατύχημα ή διάσπαση της ευρωζώνης.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε ισχυρότατη άνοδο με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 744,42 μονάδες με άνοδο +2,87%, έχοντας υψηλό ημέρας λίγο πριν το κλείσιμο στις 753,78 μονάδες (+4,16%) και χαμηλό στις 728,99 μονάδες (+0,74%).
Ο τζίρος σε εντυπωσιακά αυξημένα επίπεδα και λόγω Eurostoxx 600 διαμορφώθηκε στα 205,8 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφθασε στα 667,9 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 635 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες και 5,8 εκατ. στα warrants.
Σήμερα ολοκληρώθηκαν και οι αναδιαρθρώσεις λόγω διαγραφής των Eurobank και Πειραιώς από τον πανευρωπαϊκό δείκτη  Eurostoxx 600 με τις δύο μετοχές να καγράφουν "τρελούς" όγκους, εκτοξεύοντας γενικότερα τις συναλλαγές στον κλάδο.

Τα βασικότερα συμπεράσματα της σημερινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της χρηματιστηριακής αγοράς σήμερα ήταν.
1)
Το τραπεζικό ράλι που έλαβε χώρα με επίκεντρο Εθνική, Attica και Alpha Βank, οι επενδυτές ποντάρουν σε τελική συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ.
2) Eurobank και Πειραιώς πραγματοποίησαν εντυπωσιακούς όγκους καθώς σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξόδου funds λόγω της απόσυρσης των δύο τραπεζικών μετοχών από τον Eurostoxx 600.
3) Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 668 εκατ. όγκο τα 489 εκατ διακινήθηκαν στην Eurobank και 70 εκατ. στην Πειραιώς.
Funds που επενδύουν με βάση τον Eurostoxx 600 αποχώρησαν αλλά νέα funds αγόρασαν.
4) Και σήμερα το Capital ήταν επιθετικός πωλητής στην Eurobank.
5)
Οι ισχυρές πιέσεις στην MIG έκλεισε -10,32% στα 0,1390 ευρώ με όγκο 9,7 εκατ αποδίδονται στην έξοδο hedge funds που χτύπησαν stop loss.

Οι κρίσιμες 750 μονάδες βραχυχρόνια

Πάντως, προς το παρόν καταγράφεται αδυναμία υπέρβασης και πειστικού "ελέγχου" της ζώνης των 750 μονάδων, καθώς απαιτείται αύξηση του τζίρου και δραστηριοποίηση πιο ισχυρών "παικτών".
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η αγορά ήταν σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα το τελευταίο διάστημα, καθώς έκλεινε πτωτικά στις 13 από τις 17 τελευταίες (πλην της συνεδρίασης της Παρασκευής) συνεδριάσεις από το "γύρισμα" της αγοράς που έγινε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στα υψηλά των 937 μονάδων.
Σ' αυτές τις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει πτώση -22,85%, ο FTSE 25 είχε χάσει -23,84% ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες -43,76%.
Τεχνικά η αγορά - μετά την απώλεια της κρίσιμης στήριξης των 745 μονάδων - βρέθηκε στο φάσμα της απώλειας και των 700 μονάδων, καθώς την Πέμπτη 19/3 έκλεισε στις 723,66 μονάδες, όμως η αντίδραση της Παρασκευής απομάκρυνε το Γ.Δ. από τη ζώνη των 700 μονάδων που ασφαλώς είναι τεχνικό και ψυχολογικό ανάχωμα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Ελληνοαμερικανικής ΑΧΕΠΕΥ, οι επόμενες στηρίξεις για το Γενικό Δείκτη συναντώνται στις 706 και 680 μονάδες, ενώ η αντίσταση στις 773 μονάδες.
Κατά την χθεσινή 19 Μαρτίου του 2015 ειδική σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα, συμφωνήθηκε ότι... είχε συμφωνηθεί και στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.
Η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδότηση αν υποβάλλει ένα πλάνο ξεκάθαρων μεταρρυθμίσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα και εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να φθάσει αρχικά στις 780 και εν συνεχεία 820-830 μονάδες εκεί που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Αν τώρα υπάρξουν εμπλοκές ή καθυστερήσεις τότε η αγορά θα επιχειρήσει καθοδική διάσπαση των 700 μονάδων με στόχο για τους short τις 650 μονάδες.
Με όρους αγοράς σήμερα κατεγράφησαν ισχυρές ανοδικές τάσεις στις τράπεζες και μεικτές τάσεις στον  FTSE 25 ενώ οι όγκοι εντυπωσίασαν.
Οι τράπεζες ενισχύθηκαν έως +16,67% η Εθνική και +16% η Attica Βank ενώ γενικώς οι μετοχές των τραπεζών προσπαθούν να ξεφύγουν από τα ιστορικά τους χαμηλά.
Αντιθέτως Eurobank και Πειραιώς δεν ακολούθησαν την γενική τάση προφανώς λόγω των ρευστοποιήσεων εξαιτίας του Eurostoxx 600.
Στα warrants επικράτησαν ανοδικές τάσεις έως +16,86% χωρίς όμως να εκπλήσσει η εικόνα.
Στον FTSE 25 πλην τραπεζών σημειώθηκε μετρημένου εύρους αντίδραση, χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο, ενώ μετοχές όπως MIG, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με απώλειες.
Στο χρηματιστήριο μεταξύ 13:45 και 14:00 έλαβαν χώρα οι δημοπρασίες παραγώγων στον FTSE 25 όπου προκάλεσαν αρκετές αναταράξεις, αύξησαν σημαντικά όγκους και τζίρους, μειώνοντας και τα κέρδη σε κάποια blue chips.

Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Citigroup προβαίνουν σε αγοραπωλησίες στις ελληνικές τράπεζες

Κινήσεις αγοραπωλησιών καταγράφησαν σήμερα στις μετοχές των τραπεζών από ξένους επενδυτές.
Ωστόσο παρά τους όγκους οι συναλλαγές των ξένων δεν ενθουσιάζουν.
Στο κλείσιμο της αγοράς ολοκληρώθηκαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω εξόδου της Eurobank και Πειραιώς από τον Euostoxx 600.
Επίσης κατά τις δημοπρασίες στα παράγωγα υπήρξε αυξημένη κινητικότητα αλλά και πάλι οι ξένοι ήταν μοιρασμένοι στις τράπεζες.
Στην Eurobank η Bank of America έχει διακινήσει 50 εκατ. μετοχές, η Citigroup 50 εκατ. μετοχές και η Morgan Stanley 34 εκατ. μετοχές.
Στην Πειραιώς 17 εκατ. τεμάχια διακίνησε η Credit Suisse, η Citigroup 17 εκατ. μετοχές και η Bank of America 10 εκατ. μετοχές.
Στην Alpha Βank 12 εκατ. μετοχές διακίνησε η Citigroup και 8 εκατ. μετοχές η Deutsche Βank.

Συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ υπό όρους - Δημιουργείται capital buffer αρκεί η Ελλάδα να υποβάλλει πλάνο μεταρρυθμίσεων

Συμφωνία με όρους, προυποθέσεις και αστερίσκους για την Ελλάδα επιτεύχθηκε στην πολύ σημαντική έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα χθες 19 Μαρτίου του 2015.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν επανάληψη της συμφωνίας του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2015.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι θεσμικοί παράγοντες Merkel Γερμανία, Hollande Γαλλία, Draghi ΕΚΤ, Juncker Κομισιόν, Daiselbloom Eurogroup, Tusk έστειλαν ένα πολύ καθαρό μήνυμα στην Ελλάδα.
Θα λάβει χρηματοδότηση αν καταθέσει άμεσα ένα ξεκάθαρο και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Εφόσον εγκριθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση σε 3 πηγές χρηματοδότησης
1) Θα πάρει μέρος της δόσης των 7,2 δισ. του 2ου μνημονίου - δανειακή σύμβασης που υπολογίζεται σε πρώτη φάση 2 με 3,3 δισ. ευρώ.
2) Θα επιστραφούν στην Ελλάδα τα 1,92 δισ. που είναι τα κέρδη που πέτυχαν οι Κεντρικές Τράπεζες και η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.
3) Η Ελλάδα θα ενταχθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα Juncker της Κομισιόν και δυνητικά θα μπορούσε να λάβει 2 δισ. ευρώ.
Δημιουργείται ένα capital buffer για την Ελλάδα σε πρώτη φάση 6 δισ. αρκεί να υποβάλλει ξεκάθρο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ράλι αντίδρασης - αναλαμπή στις τράπεζες μετά την δραματική απαξίωση του κλάδου

Αγορές σημειώθηκαν  σήμερα στις τράπεζες μετά το σοκ των τελευταίων ημερών και βεβαίως της συμφωνίας - με αστερίσκους - που επιτεύχθηκε.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν στην κυριολεξία κατακρημνιστεί και ήταν εύλογη μια αντίδραση έστω και τεχνικής υφής.
Η Εθνική που είχε χάσει -39,29% στις 17 προηγούμενες συνεδριάσεις από 24/2 έκλεισε στα 1,19 ευρώ με ισχυρή άνοδο +16,67% και όγκο 33,7 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 4,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 2015 στα 0,79 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013.  
Τα ισχυρά stop losses στην Εθνική βρίσκονται στο 0,6 ευρώ και η ισχυρή αντίσταση στα 1,8 ευρώ.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,2010 ευρώ με άνοδο +16,86% και όγκο 879 χιλ. τεμάχια.
Η Alpha Βank που είχε υποχωρήσει -35,33% από 24/2 έκλεισε στα 0,3160 ευρώ με άνοδο +12,86% και όγκο 38,78 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 4 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank στα 0,2590 ευρώ σημειώθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 2015.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ.
Τα ισχυρά stop losses στην μετοχή βρίσκονται  στα 0,26 ευρώ ενώ η ισχυρή αντίσταση στα 0,45 ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 0,42 ευρώ με άνοδο +9,37% και όγκο 1,65 εκατ. τεμάχια.
Η Πειραιώς που είχε πτώση -53,86% από 24/2 έκλεισε στα 0,3590 ευρώ με άνοδο +5,28% διακινώντας όγκο 70,16 εκατ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση στα 2,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα 16 Μαρτίου του 2015 στα 0,3210 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,1150 ευρώ με άνοδο +15% και όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια.
Η Eurobank που είχε πτώση -51,15% στις 17 προηγούμενες συνεδριάσεις έκλεισε στα 0,0860 ευρώ με άνοδο μόλις +1,18% και όγκο 489,6 εκατ. τεμάχια με κεφαλαιοποίηση στα 1,26 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην μετοχή της Eurobank στα 0,0850 ευρώ και σημειώθηκε στις 19 Μαρτίου του 2015.
Τα ισχυρά stop losses στα 0,08 ευρώ ενώ η ισχυρή αντίσταση βρίσκεται στα 0,15 ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 0,1910 ευρώ αμετάβλητη με κεφαλαιοποίηση στα 1,70 δισ. ευρώ.
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,0580 ευρώ με άνοδο +16% και όγκο 2,34 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 60 εκατ. ευρώ.  
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 10,02 ευρώ με άνοδο +1,73% και αποτίμηση στα 199 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στον FTSE 25 αλλά απουσιάζουν όγκοι και δυναμική

Ανοδικές τάσεις σημειώνονται σήμερα στις μετοχές του FTSE 25, με την συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε πολύ μέτρια  επίπεδα.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 8,40 ευρώ με άνοδο +3,70% και αποτίμηση 4,1 δισ. ευρώ, με επόμενες στηρίξεις στα 8 και στα 7,60 ευρώ, ενώ η αντίσταση συναντάται στα 8,50 ευρώ.
Η ΔΕΗ που είχε πτώση 30% το προηγούμενο 17ήμερο έκλεισε στα 5,01 ευρώ με άνοδο +3,51% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισ. ευρώ, με επόμενες στηρίξεις στις 4,60 και 4,31 ευρώ, ενώ η αντίσταση συναντάται στα 5,30 ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,71% ευρώ με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση στα 2,45 δισ. ευρώ, με επόμενες στηρίξεις στα 7,65 και 7,40 ευρώ, ενώ η αντίσταση συναντάται στα 8,30 ευρώ.
Η Coca Cola HBC που χρησιμοποιείται ως μοχλός αναχώματος έκλεισε στα 16,54 ευρώ με άνοδο +1,78% και κεφαλαιοποίηση 6 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,31 ευρώ με πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ που έχει πιεστεί τα μέγιστα τελευταία έκλεισε στα 3,42 ευρώ με πτώση -1,16% και κεφαλαιοποίηση στα 1,04 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 6,59 ευρώ με πτώση -1,49% και αποτίμηση 730 εκατ. ευρώ.
Η Folli Follie έκλεισε στα 24,10 ευρώ με πτώση -2,82% και αποτίμηση 1,61 δισ. ευρώ.
Η Jumbo που σημειώνει πτώση 28,13% από 24/2 έκλεισε στα 7,74 ευρώ με άνοδο +3,06% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ που δέχεται πιέσεις σε ποσοστό 28,63% από 24/2 έκλεισε στα 5,19 ευρώ με άνοδο +1,57% και αποτίμηση 552 εκατ. ευρώ.
Η MIG που υποχωρεί -28% το ίδιο διάστημα έκλεισε στα 0,1390 ευρώ με νέα πτώση -10,32% και όγκο 9,7 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 130 εκατ. ευρώ. Το τεχνικό σημείο στήριξης είναι τα 0,12 ευρώ και ισχυρής αντίστασης τα 0,22 ευρώ.
Η τιμή μετατροπής του ομολογιακού σε μετοχές θυμίζουμε βρίσκεται στα 0,54 ευρώ.
Η Μυτιληναίος που σημειώνει πτώση 24,21% το τελευταίο πτωτικό 17ήμερο έκλεισε στα 5,40 ευρώ με άνοδο +2,66% και κεφαλαιοποίηση 631 εκατ. ευρώ, με επόμενες στηρίξεις στα 5,23 και 5 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 5,60 ευρώ.
Η Aegean Airlines έκλεισε στα 6,70 ευρώ με άνοδο +2,29% και αποτίμηση 478 εκατ. ευρώ.
Η Grivalia Properties έκλεισε στα 8 ευρώ με άνοδο +8,11% και αποτίμηση 810 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάκτωρ που έχει εξαιρετικά μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 35,48% από 24/2 έκλεισε στα 1,65 ευρώ με άνοδο +3,13% και αποτίμηση 292 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ που είχε απώλειες 29,55% από 24 Φεβρουαρίου έκλεισε στα 4,80 ευρώ με άνοδο +3,23% και κεφαλαιοποίηση 313 εκατ. ευρώ, με επόμενες στηρίξεις στα 4,60 και 4,45 ευρώ, ενώ η αντίσταση συναντάται στα 4,91 ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 11 ευρώ με πτώση -1,43% και αποτίμηση 275 εκ. ευρώ

Παρά την συμφωνία χάος στα ομόλογα, συνεχίζονται οι πωλήσεις – Το 3ετές 22,43% και CDS στις 2668 μ.β.

Χείριστο παραμένει το κλίμα και σήμερα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που αποτυπώνει την χρεοκοπία της Ελλάδος.
Παρά την «συμφωνία» της Ελλάδος με την ΕΕ οι επενδυτές των ομολόγων θέλουν πρακτικές λύσεις.
Από την χθεσινή ιστορική συνάντηση των 8 με επίκεντρο την Ελλάδα επιβεβαιώθηκε το εξής.
Πρώτα θα υποβληθεί το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων και εν συνεχεία θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα με 3 τρόπους από την δόση των 7,2 δισεκ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ περίπου 1,92 δισεκ. και από το αναπτυξιακό πακέτο Juncker περίπου 2 με 3 δισεκ.
Επειδή το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης δεν έχει ακόμη επιλυθεί, προτάθηκαν λύσεις αλά τέθηκαν αυστηροί όροι οι επενδυτές στην ελληνική αγορά ομολόγων συνεχίζουν να πωλούν.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας και όσο παραμένει σε ένα τέτοιο δραματικό καθεστώς η αγορά ομολόγων θα επιδεινώνεται.
Και ενώ η Ελλάδα αιμορραγεί στην Ευρώπη οι αποδόσεις παραμένουν κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά.
Σήμερα καταγράφεται νέα δραματική επιδείνωση στα ομόλογα.
Η ελληνική 10ετία λήξης 2025 βρίσκεται μεταξύ 52,25 με 54,75 μονάδων βάσης με απόδοση αγοράς 12% και απόδοση πώλησης 11,6%.
Η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά με απόδοση 12,2% σήμερα 20 Μαρτίου του 2015.
Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 1160 μονάδες βάσης  από 1125 μονάδες βάσης λόγω της επιδείνωσης στην Ελλάδα αλλά και της μεγάλης βελτίωσης στην Γερμανία.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark διαμορφώνεται στις 2668 μ.β. έχει επιδεινωθεί δραματικά σε σχέση με τις 19 Μαρτίου που ήταν στις 2206 μ.β..
Το CDS δουλεύει ως εξής.
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 26,68% ή 2,66 εκατ δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται σε τιμές πολύ χαμηλότερες  σε σχέση με την τιμή έκδοσης, ενώ και σήμερα επικρατούν ισχυρές πτωτικές τάσεις στις τιμές.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 66,5 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 17,15% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του.
Το 3ετές που έχει μετατραπεί σε 2ετές ομόλογο πλέον εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 68,65 μ.β.  με μέση απόδοση 22,04% και απόδοση αγοράς 22,43% .... από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Το υψηλό έτους ήταν στο  24,42%-24,53% στην 3ετία σημειώθηκε χθες 19 Μαρτίου του 2015.  
Όσον αφορά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, η άριστη εικόνα διατηρείται ενώ σήμερα επικρατούν ήπιες ανοδικές τάσεις στις τιμές.   
Γενικώς τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας έχουν καταγράψει άριστη συμπεριφορά, διαφοροποιήθηκαν από την ελληνική κρίση και προφανώς παίρνουν ώθηση από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου η ΕΚΤ.
Τα περιθώρια μεγάλης πτώσης στις αποδόσεις έχουν περιοριστεί αλλά το νέο ποιοτικό στοιχείο είναι ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα για καιρό.
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2025 εμφανίζει απόδοση 0,78%  το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 1,66%, η Ισπανία 1,21% και η Ιταλία 1,20%.
Η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο  στο 0,19% (με βάση το ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2025) παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 0,18% που σημειώθηκε στις 19 Μαρτίου του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης