Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι πολιτικές εξελίξεις μετέθεσαν τις αποφάσεις των διοικήσεων ΤΤ και Tbank για απορρόφηση ή υπάρχει και κάτι άλλο;

   Οι πολιτικές εξελίξεις μετέθεσαν τις αποφάσεις των διοικήσεων ΤΤ και Tbank για απορρόφηση ή υπάρχει και κάτι άλλο;
Υπήρξαν όχι 1 ή 2 αλλά 3 αναβολές ουσιαστικά πριν το ΤΤ και η Tbank ανακοινώσουν ότι λόγω των γενικότερων εξελίξεων οι αποφάσεις για την συγχώνευση των δύο τραπεζών θα παρθούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
Οι διοικήσεις και των δύο τραπεζών διακρίνονται από συνέπεια.

Τι οδήγησε το ΤΤ και την Tbank στην αναβολή του σχεδίου απορρόφησης;
Οι πολιτικές εξελίξεις σπεύδουν να αναφέρουν ορισμένοι και η αιτιολογία αυτή φαίνεται ότι είναι πολύ λογικοφανής πολύ ορθολογική.
Όμως οι πολιτικές εξελίξεις ακολούθησαν της αρχικής απόφασης για συγχώνευση οπότε αναφέρουν κάποιοι άλλοι φαίνεται ότι μπορεί να υποκρύπτει κάτι αυτή η απόφαση ίσως να έχουν περάσει δεύτερες σκέψεις στο ΤΤ.
Το όλο θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση. Ωστόσο το επιχείρημα ότι οι πολιτικές εξελίξεις πάγωσαν προσωρινά τις συζητήσεις είναι ισχυρό.
Πρόσφατα το  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε  την απορρόφηση της TBank.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ΤΤ κατέχει το 32,9% της TBank.
Η διαδικασία απορρόφησης αποφασίστηκε  για 3 βασικούς λόγους.
1)Γιατί τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΤτΕ είχαν ζητήσει από το ΤΤ να πάρει άμεσα μέτρα καθώς η Tbank ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκής με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να έχουν καταβαραθρωθεί στο 3% από 8% που επιτάσσει η ΤτΕ.
Έτσι ή θα πωλείτο ή το ΤΤ θα απορροφούσε την Tbank.
H λύση της απορρόφησης όμως ήταν μονόδρομος αφενός γιατί η απέτυχε η προσπάθεια πώλησης πρόσφατα αφετέρου γιατί όπως είναι δομημένη η Tbank δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη λύση.
2)Η απορρόφηση της Tbank επισπεύστηκε μετά την σημαντική εξέλιξη κατά την οποία η ΕΚΤ ζήτησε να επιστραφεί η ρευστότητα των 550 εκατ ευρώ που είχε χορηγήσει με το αιτιολογικό ότι η Tbank είναι αφερέγγυα λόγω χαμηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
3)Γιατί το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να αποκρατικοποιήσει το ΤΤ και ήθελε να έχει επιλύσει το πρόβλημα με την  Tbank.
Δεν είναι βέβαιο πάντως αν η απορρόφηση της Tbank θα δυσχεράνει την πώληση αν υπάρξει τελικά του ΤΤ λόγω του μικρού μεγέθους της Tbank
Η ΤBank είναι μια μικρή τράπεζα η πρώην Aspis bank δάνεια 1,93 δις ευρώ καταθέσεις 1,55 δις ευρώ και κεφάλαια μόλις 66,7 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ διαθέτει ενεργητικό 15,6 δις, δάνεια 8 δις καταθέσεις 11,7 δις και κεφάλαια 968 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης