Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Credit Suisse: Μην περιμένετε νέο πακέτο για την Ελλάδα πριν το Σεπτέμβριο

Credit Suisse: Μην περιμένετε νέο πακέτο για την Ελλάδα πριν το Σεπτέμβριο
(upd)Όχι νωρίτερα από το Σεπτέμβριο βλέπει την ενδεχόμενη απόφαση για νέα στήριξη της Ελλάδας, η Credit Suisse, στη σημερινή της 14σέλιδη ανάλυση με τίτλο «A solution likely soon, but to fall short of market expectations?» (πιθανόν σύντομα η λύση, αλλά κατώτερη των εκτιμήσεων;), η οποία αναφέρεται στα ελληνικά δρώμενα, επισημαίνοντας ότι η εκταμίευση της πέμπτης δόσης δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο αρνητική, ακόμη και μετά την ανακοίνωση ότι υπήρξε άνοδος 0,2% στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο. Η CS θεωρεί ότι η ύφεση συνεχίζεται επηρεάζοντας τόσο την πιστωτική επέκταση όσο και την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.
Οι ενστάσεις και η αναβλητικότητα που παρατηρείται στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε μία λύση κατώτερη των προσδοκιών για την Ελλάδα, ενώ κρίσιμες θα είναι και οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα. Ωστόσο, θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει κάποια εμπλοκή στην ομαλή αποπληρωμή ελληνικών ομολόγων.
Η CS επισημαίνει τρεις εναλλακτικές για την λύση που θα προταθεί για την Ελλάδα:
1η Εναλλακτική: Πέμπτη δόση 12 δις. ευρώ – Δεύτερο πακέτο 60 δις. ευρώ τον Ιούλιο
2η Εναλλακτική:
α) σενάριο: Πέμπτη δόση 12 δις. ευρώ τον Ιούλιο – Δεύτερο πακέτο 60 δις. ευρώ τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο
β) σενάριο: Πέμπτη δόση 12 δις. ευρώ τον Ιούλιο στα πλαίσια ενός δεύτερου πακέτου – Δεύτερο πακέτο 60 δις. ευρώ τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο
3η Εναλλακτική: Πέμπτη δόση 9 δις. ευρώ μόνο από την ΕΕ –Δεύτερο πακέτο 60 δις. ευρώ τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την CS, το πρώτο σενάριο της δεύτερης εναλλακτικής φαίνεται απίθανο, όπως άλλωστε και η πρώτη εναλλακτική. Πολιτικά μη εφικτή φαίνεται και η Τρίτη επιλογή, ενώ το δεύτερο σενάριο από την δεύτερη εναλλακτική συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Η CS θεωρεί ότι το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας είναι αρκετά μεγάλο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι τον Αύγουστο λήγει ομόλογο 6,8 δις. ευρώ και το Δεκέμβριο 5,8 δις. ευρώ. Την ίδια ώρα, το 2012 οι λήξεις ομολόγων είναι 31 δις. ευρώ και το 2013 26 δις. ευρώ.
Η πέμπτη δόση είναι πολύ πιθανό να εγκριθεί, εμφανιζόμενη όμως ως αντάλλαγμα στην πιθανή ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων για την ελληνική οικονομία και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αναφορικά με την πορεία των αγορών, η CS θεωρεί ότι μετά από μία πιθανή λύση για την Ελλάδα θα επακολουθήσει ανοδική αντίδραση, που θα λειτουργήσει ως ανακούφιση στις πιέσεις των τελευταίων μηνών. Ωστόσο, ήδη η αγορά αποτιμά για τις ελληνικές τράπεζες ένα haircut ύψους 35% και μία κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξεως του 9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης