Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι ακτιβισμοί του ΣΥΡΙΖΑ και ο φόβος εκτροπής - Πρωτοφανής πτώση 20% το 3ήμερο στο Χ.Α.

Οι ακτιβισμοί του ΣΥΡΙΖΑ και ο φόβος εκτροπής - Πρωτοφανής πτώση 20% το 3ήμερο στο Χ.Α.
Πτωτικός τυφώνας πλήττει το Χ.Α. λόγω άμεσης αποχώρησης ξένων χαρτοφυλακίων - Ροντέο η αγορά, με φόντο τον κίνδυνο δραματικής εκτροπής
Πρωτοφανείς είναι οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο τριήμερο, ξεπερνώντας όλες τις άλλες περιόδους κρίσης των δύο τελευταίων δεκαετιών! Ούτε το 2012 με τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις, ούτε το 2010 με την (πρώτη) εμπλοκή στα μνημόνια, ούτε στην εποχή της Lehman Brothers το 2008, ούτε κατά τη διόρθωση από τη νιρβάνα του ’99 υπήρξαν αντίστοιχης βιαιότητας φαινόμενα!
Πρόκειται ασφαλώς για φαινόμενα που μαρτυρούν ξεκάθαρα την κρισιμότητα της συγκυρίας για τη χώρα, την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την αγορά εν γένει.
Επαναλαμβάνουμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια ρηχή, περιφερειακή αναδυόμενη αγορά, εξαιρετικά ευάλωτη στις ρευστοποιήσεις και στις αλλαγές «κατεύθυνσης» των διαθέσεων των ξένων. Το Χ.Α. «απασχολεί» ένα απειροελάχιστο μέρος από την παγκόσμια – γιγάντια – επενδυτική «πίτα», με ότι αυτό σημαίνει για την ευκολία με την οποία οι διεθνείς διαχειριστές προβαίνουν σε… σήκωμα των τοποθετήσεών τους.
Αυτό που λαμβάνει χώρα αυτό το τριήμερο δεν είναι τίποτα άλλο από προεξόφληση ότι η χώρα – αδυνατώντας να εκλέξει Πρόεδρο – θα πάει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες ενδέχεται να φέρουν νέα περίοδο μεγάλης αστάθειας και ανασφάλειας.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει από τώρα αν το πρώτο κόμμα θα μπορέσει να δημιουργήσει κυβέρνηση – προς το παρόν αυτό φαντάζει δύσκολο – οπότε η χώρα ίσως συρθεί σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και γενικώς περίοδο γενικευμένης ανακατωσούρας.

Οι ακτιβιστικού τύπου δοξασίες του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Παράλληλα, οι εξαγγελίες και οι έως τώρα «δεσμεύσεις» του κόμματος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ήτοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «φιλικές» προς τις επενδύσεις, καθώς κινούνται σε μια άλλη – υπερβατική για τη σύγχρονη πραγματικότητα των αγορών – βάση. Καλές ή… κακές, ρομαντικές ή όχι, οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σ’ ένα επί 10ετίες εγκαθιδρυμένο διεθνές περιβάλλον με αγορές, επενδύσεις, χρηματιστήρια, αποκρατικοποιήσεις και γενικώς… λιγότερο κράτος, φαντάζουν τουλάχιστον ανεφάρμοστες και μη ρεαλιστικές.
Σε ένα περιβάλλον που διεθνώς τα κράτη έχουν αποτύχει ως… επιχειρηματίες, οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία νέου Εθνικού Αερομεταφορέα, επανακρατικοποίηση κορυφαίων ΔΕΚΟ, κρατικός έλεγχος στις τράπεζες κ.λπ. φαντάζουν περισσότερο ως… ασκήσεις ακτιβιστικού – ακαδημαϊκού τύπου, παρά ως σύγχρονες αντιλήψεις διακυβέρνησης!  
Πολλώ δε μάλλον που αυτά εξαγγέλλονται σε μια χώρα που… γνωρίζει τι θα πει «κρατική» Ολυμπιακή, που έχει πληρώσει με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα την «πορνική» σχέση πολιτικής και κρατικών επιχειρήσεων, με τους διορισμούς στις κορυφαίες θέσεις αποτυχημένων βουλευτών, αλλά και τους «τυφλούς» διορισμούς!
Οι ακτιβιστικού τύπου θεωρίες του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να συζητηθούν σε ένα ακαδημαϊκό – θεωρητικό επίπεδο ως υποθέσεις… εργασίας, ίσως μέσα σ’ ένα περιβάλλον που θα αλλάξουν διεθνώς οι δοξασίες για τη λειτουργία της οικονομίας.
Γιατί, κανένας δε διαφωνεί ότι οι επιχειρήσεις κρίσιμων νευραλγικών τομέων, οι Εθνικοί Πρωταθλητές, ίσως θα πρέπει να μένουν υπό κρατικό έλεγχο, χωρίς διαπραγμάτευση, μακριά από χρηματιστήρια, μακριά από τον… καταναγκασμό να φέρνουν κέρδη στους μετόχους. Πρωτίστως είναι δημιουργήματα για να προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες στους πολίτες.
Όμως, η διαπραγματευτική ισχύ της χώρας μας, η αδυναμία μας να παράξουμε σχεδόν οτιδήποτε, μας καθιστά την πλέον ακατάλληλη χώρα για να υποστηρίξουμε – σε τόσο… καυτή διεθνή συγκυρία – απόψεις και θέσεις τόσο ρηξικέλευθες. Τη στιγμή μάλιστα που εξαρτόμαστε από τη… ροή των δόσεων των ξένων δανειστών που ζητούν (δικαίως) μεταρρυθμίσεις, μείωση της… χοάνης του δημοσίου και γενικώς περικοπής «τυφλών» (πελατειακών) δαπανών!

Τρομερή πτώση το τριήμερο

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 20,01% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, με τον FTSE 25 να χάνει 20,62% και τον τραπεζικό δείκτη -26%! Συντριπτικές απώλειες που μαρτυρούν το «μένος» των πωλητών.
Πλέον μέσα σ’ αυτό το σκηνικό πανικού έχει εύλογα χαθεί κάθε έννοια στηρίξεων, τεχνικών απόψεων και άλλων δεδομένων. Βεβαίως, καμιά αντίδραση δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς οι short ίσως επιζητήσουν «σκαλιά» για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους. Τα πάντα όμως μπορούν να διαφοροποιηθούν αν τυχόν (λέμε αν) αλλάξουν τα δεδομένα στο θέμα της ψήφισης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 827,98 μονάδες με απώλειες 7,35%, επίπεδα που είχε να δει από τα μέσα του Ιουλίου του 2013, ήτοι κατήλθε σε νέα χαμηλά ενάμιση έτους περίπου.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 99,04 μονάδες με πτώση 8,82% με επόμενες στηρίξεις στις 98 και 85 μονάδες.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 266,34 μονάδες με πτώση 7,69% χάνοντας τη στήριξη των 274 μονάδων, ενώ η επόμενη βρίσκεται στις 250 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο δραματικό τριήμερο η Πειραιώς χάνει 30,60% της αξίας της, η Εθνική -29,27%, Eurobank -21,25%, Alpha Bank -20,21% και Attica Bank -43,96%!
Στο χώρο του FTSE 25 οι απώλειες είναι επίσης συντριπτικές με τη MIG να χάνει το 3ήμερο σε ποσοστό 31,33%, ΓΕΚ Τέρνα -28,36%, ΔΕΗ -27,59%, ΟΠΑΠ -25%, Ελλάκτωρ -25%, Τέρνα Ενεργειακή -24,45%, ΟΛΠ -24,51% κ.ο.κ. Απώλειες έως 35% καταγράφουν αυτό το 3ήμερο και αρκετές μετοχές του Mid Cap με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος στο -35,59%, Intracom -30%, Σιδενόρ -30%, Frigoglass -29,50%, Υγεία -20% κ.λπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης