Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σοκάρει η απαίτηση της ΕΚΤ στην TBank να επιστρέψει άμεσα τα 550 εκατ ρευστότητας που της έχει δανείσει – Παρενέβησαν η ΤτΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

tags :
 Σοκάρει η απαίτηση της ΕΚΤ στην  TBank να επιστρέψει άμεσα τα 550 εκατ ρευστότητας που της έχει  δανείσει – Παρενέβησαν η ΤτΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Αποκλειστικό. Μείζονος σημασίας ζήτημα ανέκυψε με την ρευστότητα της TBank σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι οποίες διασταυρώθηκαν.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες πριν λίγες μέρες η ΕΚΤ θεωρώντας αφερέγγυα την TBank καθώς δεν πληρεί τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ζήτησε να επιστρέψει η μικρή ελληνική τράπεζα το σύνολο της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει ύψους 550 εκατ ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται μείζονος σημασίας και προφανώς σοκάρει καθώς η ΕΚΤ απαίτησε να επιστραφεί πίσω όλη η ρευστότητα που έχει δανείσει.
Η ΤτΕ κινητοποιήθηκε  και παρ΄ ότι δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία ζήτησε άμεσα από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να καλύψει την TBank.
Ποια λύση προτάθηκε και υιοθετείται;
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο ελέγχει το 32,9% του μετοχικού κεφαλαίου της TBank χρησιμοποίησε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από το χαρτοφυλάκιο της ώστε να αντλήσει ρευστότητα ύψους 550 εκατ ευρώ για  να αναπληρωθεί η ρευστότητα που υποχρεωτικά επιστρέφει η TBank στην ΕΚΤ,  με νέα ρευστότητα και προφανώς με τις διασφαλίσεις του ΤΤ.
Το πρώτος μέρος της ρευστότητας που θα πρέπει να επιστραφεί στην ΕΚΤ θα πρέπει να καταβληθεί σήμερα και ήδη οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στήριξε για πολλοστή φορά την TBank η οποία σημειωτέον κατέχει χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 550 εκατ ευρώ.
Αν δεν υπήρχε το ΤΤ η TBank χαρακτηριζόμενη αφερέγγυα λόγω των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας θα αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας.
Το www.bankingnews.gr έχει απόλυτα διασταυρώσει την πληροφορία που μεταδίδει η οποία είναι ξεκάθαρο ότι σοκάρει καθώς ουδέποτε στα χρονικά η ΕΚΤ ζήτησε από τράπεζα που την δάνεισε με ρευστότητα να την επιστρέψει πίσω στο ακέραιο και μάλιστα άμεσα.
Η ΤBank διευθετεί το πρόβλημα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ο κίνδυνος κατάρρευσης της TBank αποτρέπεται.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης