Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε ομηρία το ΧΑ -0,41% στις 1008 μον. προσεχώς 950 μον. - Ενστάσεις της ΕΚΤ για το tax credit – Spread στις 583 μ.β.

Σε ομηρία το ΧΑ -0,41% στις 1008 μον. προσεχώς 950 μον. - Ενστάσεις της ΕΚΤ για το tax credit – Spread στις 583 μ.β.
Παραμένει θολό το κλίμα στο χρηματιστήριο - Αντίδραση από Eurobank, ΕΛΠΕ, Alpha Bank,πιέσεις σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Πειραιώς έως -4,84%
(upd21) Θολό και άκρως ασταθές παραμένει το χρηματιστηριακό περιβάλλον λόγω της διάχυτης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, η αγορά είναι παγιδευμένη σε πτωτικό κανάλι και δεν μπορεί να ανακάμψει.
Στους παράγοντες προβληματισμού, προστίθενται και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική απαίτηση.
Η ΕΚΤ θα το αποδεχθεί ως μέσο ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών στην Ευρώπη αλλά έχει ενστάσεις...

Χθες ο παράγοντας αυτός επέδρασε σε όλη την Ευρώπη, σήμερα οι αποσαφηνίσεις, δίνουν μικρή ώθηση στις τράπεζες πλην της Εθνικής που συνεχίζει να υποχωρεί...
Ο Γενικός Δείκτης εν μέσω εναλλαγών προσήμων έκλεισε στις 1.007,94 μονάδες με πτώση -0,41%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 1.018,12 μονάδες (+0,60%) και χαμηλό 1003,45 μονάδες (-0,85%).
Πρόκειται για νέο χαμηλό 13 μηνών, καθώς σ' αυτά τα επίπεδα είχε να κλείσει ξανά από τα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2013!
Ο τζίρος παρ' ότι ξεκίνησε καλά εντούτοις δεν είχε ανάλογη συνέχεια...
Πάντως, πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι οι αρκετές τιμές πλέον έχουν χάσει έως και το 30% της αξίας τους σε τράπεζες και FTSE 25 από 8/9, οπότε οι πράξεις γίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Πιο αναλυτικά, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 110,91 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφθασε στα 73,57 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 60,5 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και 5,3 εκατ. στα warrants.

Με τεχνικούς όρους η καθοδική διάσπαση της ζώνης 1044 με 1050 μονάδων θα οδηγήσει το χρηματιστήριο αρχικά στις 1000 μονάδες - ήδη βρίσκεται κοντά σε αυτά τα επίπεδα - και εν συνεχεία κάτω από τις 1000 μονάδες.
Οι πρώτες στηρίξεις εμφανίζονται στις 980 με 950 μονάδες με προοπτική προφανώς να οδηγηθεί η αγορά στο fair value δηλαδή τις 900 με 800 μονάδες.  
Το σενάριο αυτό έχει πιθανότητες επιβεβαίωσης 99,99% και θα δικαιώσει 100% την θέση που έχουμε διατυπώσει για το ελληνικό χρηματιστήριο από τον Ιούνιο του 2014, ότι δηλαδή τα υψηλά έτους τα είδαμε, η άνοδος τελείωσε και η αγορά έως τις εκλογές θα δει νέα χαμηλά ετών.
Βραχυχρόνια η ψήφος εμπιστοσύνης που θα λάβει η κυβέρνηση στις 10 Οκτωβρίου, είναι ένα πολιτικό τρικ όχι ουσιαστική πολιτική λύση για να αντιμετωπιστεί η εικόνα αποσύνθεσης της κυβέρνησης που δεν τραβάει.
Ακόμη και αν υπάρξει ανοδική αναλαμπή στο χρηματιστήριο η πτώση σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει.

Στάση αναμονής στο χρηματιστήριο – Πτώση σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ  - Άνοδος σε Eurobank, ΕΛΠΕ

Με όρους αγοράς σήμερα καταγράφεται στάση αναμονής, η κυρίαρχη τάση είναι πτωτική και κυρίως δεν πρέπει να λησμονούμε.... η πτώση δεν έχει τελειώσει.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία σήμερα η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στις τράπεζες, πλην της Εθνικής τράπεζας,  απόρροια των αποσαφηνίσεων της ΕΚΤ ότι ενώ προβληματίζεται με την αναβαλλόμενη φορολογία και την μετατροπή της σε πιστωτική απαίτηση θα την αποδεχθεί άπαξ και Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις.
Για μια ακόμη ημέρα η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε -0,96% στα 2,07 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 1,99 ευρώ (-4,78%) προφανώς η αγορά ανησυχεί για τα stress tests και τις επιδράσεις των πολιτικών εξελίξεων στην τράπεζα λόγω αλλαγής διοίκησης, ενώ έχει πλήξει την χρηματιστηριακή συμπεριφορά της τράπεζας η απόφαση επιτάχυνσης πώλησης μειοψηφικού πακέτου στην Finansbank.
Άνοδος σημειώθηκε στην Attica Βank +1,41% λόγω της μεγάλης πίεσης που έχει δεχθεί εσχάτως.
Ωστόσο η άνοδος πραγματοποιείται εν μέσω πληροφοριών ότι θα μετατεθεί η ΑΜΚ για ορισμένους μήνες ενώ μάλλον θα ακυρωθεί η διαδικασία ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.
Οι αγορές της Bank of America 5 εκατ. τεμαχίων και της Citigroup στην Alpha Βank ώθησαν ανοδικά την μετοχή +2,5% στα 0,6150 ευρώ.
Κέρδη και για την Eurobank που επανήλθε κοντά στην ζώνη των 0,30 ευρώ, ενώ νέα ισχυρή πτώση σημείωσε  η Πειραιώς -4,84% στα 1,18 ευρώ που αποτελεί χαμηλό έτους.
Στα warrants μια από τα ίδια, η απαξίωση συνεχίζεται με το warrant της Alpha Βank να σημειώνει απώλειες -6,87%. 
Ας παραδεχθούμε όλοι ότι αυτό το παράγωγο από τις Βερμούδες απέτυχε.
Ωστόσο για να αποδοθεί η αλήθεια ως έχει η πτώση στα warrants αποδίδεται στις ανησυχίες ότι οι τράπεζες θα υλοποιήσουν και νέες ΑΜΚ. Αν αυτό συμβεί, τα warrants θα απαξιωθούν ακόμη περισσότερο.
Στον FTSE 25 μετά την πρόσφατη αντίδραση και τα ιστορικά ενδοσυνεδριακά αδειάσματα η αγορά κινείται εν μέσω μεικτών προσήμων, αλλά χωρίς δυναμική λόγω του σαθρού, θολού πολιτικού, οικονομικού και χρηματιστηριακού τοπίου.
Στον FTSE 25 τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν μετοχές όπως ΟΠΑΠ -2,53%, ΔΕΗ -2,4%, Motor Oil -2,75%, Jumbo -2,01%, ΜΙG -2,14%, Eurobank Properties -2,09% κ.λπ.
Στον αντίποδα καλή εικόνα είχαν μετοχές όπως ΜΕΤΚΑ +3,7%, Μυτιληναίος +1,38% λόγω της δικαστικής του δικαίωσης από τα ευρωπαικά δικαστήρια, ΕΛΠΕ +4,11%, ΓΕΚ Τέρνα +2,23%, Τέρνα Ενεργειακή +2,08%, Ελλάκτωρ +1,94%. Στο σύνολο της αγοράς 52 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 73 που κινήθηκαν πτωτικά...

Η ΕΚΤ ανησυχεί για την μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική απαίτηση…

Η ΕΚΤ ανησυχεί για την μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική απαίτηση, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά στην περίπτωση της Πορτογαλίας.
Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία χρησιμοποίησαν την αναβαλλόμενη φορολογία για να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν στα stress tests ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι μελλοντικοί κίνδυνοι στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν εμφανίσουν κέρδη.
Πρόσφατα είχαμε αναφέρει ότι σε  πρόσθετη κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών προχωράει το ελληνικό δημόσιο μετατρέποντας την αναβαλλόμενη φορολογία σε απαίτηση, εξέλιξη που δίνει καθαρό κεφαλαιακό bonus 2,35 έως 2,55 δισεκ. στις τράπεζες, μειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες ενόψει των stress tests αλλά δεν εξαλείφει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις…
Παράλληλα θα πρέπει να τελειώνουμε με τα λογιστικά τρικ της αναβαλλόμενης φορολογίας, δεν μπορεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών να στηρίζεται σε λογιστικές αλχημείες.
Μπορεί να ειπωθεί ότι κατά τράπεζα μειώνονται οι ανάγκες σε νέα κεφάλαια κατά 500 - 600 εκατ με το μεγαλύτερο όφελος ωστόσο να σημειώνεται στην Eurobank.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν εγγράψει συνολικό αναβαλλόμενο φόρο περίπου 12,8-13 δισεκ. ευρώ από το PSI+ και βεβαίως από τα NPLs από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι μεγάλο μέρος του οφέλους από την αναβαλλόμενη φορολογία έχει περάσει στις τράπεζες πριν από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος δηλαδή στο τέλος του 2013.
Οι περισσότερες τράπεζες είχαν αυξήσει τα κεφάλαια τους κοντά στα 4,6 δισεκ. ενισχύοντας αναλογικά και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο α' 6μηνο του 2014 οι ελληνικές τράπεζες ενέγραψαν στα αποτελέσματα τους έκτακτο αναβαλλόμενο φόρο η Εθνική 894 εκατ, η Alpha Βank 419,4 εκατ, η Πειραιώς περίπου 541 εκατ. ευρώ ενώ η Eurobank δεν κατέγραψε στα αποτελέσματα της αναβαλλόμενη φορολογία.
Η αναβαλλόμενη φορολογία ως γνωστό συμψηφίζεται με την μελλοντική κερδοφορία, αρκεί μια τράπεζα κάθε χρόνο να επιτυγχάνει κέρδη ώστε να συμψηφίζει…τους αναβαλλόμενους φόρους.
Με τον νέο νόμο η αναβαλλόμενη φορολογία αναγνωρίζεται ως αναβαλλόμενη φορολογία απαίτησης ωστόσο η παράμετρος αυτή δεν αλλάζει τα δεδομένα του PSI+ ως προς το σκέλος των χρεωστικών διαφορών.
Η λογιστική αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας απαιτήσεων κατ΄ ουσία ως όφελος για τις τράπεζες δεν αλλάζει αν οι τράπεζες συνεχίζουν να επιτυγχάνουν κέρδη.

Χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες, η τακτική που θα οδηγήσει το ΧΑ κάτω από τις 1000 μονάδες

Έχουμε γίνει μονότονοι να επαναλαμβάνουμε το κείμενο που ακολουθεί αλλά τεχνικά δικαιώθηκε 100%.
Η αγορά μέχρι τώρα μας έχει δείξει από τον Μάρτιο του 2014 ότι ακολουθεί την εξής τάση, χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες στα τεχνικά γραφήματα.
Αυτή η γενική εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει.
Από τις 1.379 μονάδες που ήταν το υψηλό έτους στις 19 Μαρτίου του 2014 το χρηματιστήριο υποχώρησε στις 1062 μονάδες ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 19 Μαΐου ακολούθησε νέα άνοδος στις 1.328 μονάδες ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 10 Ιουνίου και εν συνεχεία πάλι πτώση με χαμηλό τις 1.044 μονάδες στις 8 Αυγούστου.
Η αγορά πραγματοποιεί χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά ακολουθεί μια πλαγιοκαθοδική κίνηση από τον Μάρτιο του 2014 έως και αρχές Σεπτεμβρίου του 2014.
Χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες.
Μετά τις 8 Αυγούστου και με εξαίρεση ορισμένες συνεδριάσεις η αγορά ακολούθησε  μια έντονη ανοδική πορεία, ολοκληρώνοντας την άνοδο περί τις 1203 μονάδες στις 8 Σεπτεμβρίου.  
Δηλαδή το σενάριο χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες συνεχίζει να επιβεβαιώνεται και θα επιβεβαιωθεί ακόμη περισσότερο προσεχώς.
Ήδη η αγορά έχει πραγματοποιήσει νέο χαμηλό στις 1030 μονάδες.
Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν, άπαξ και διασπάστηκαν οι 1.050-1.044 μονάδες έρχονται  οι 950-900 μονάδες ενώ το fair value βρίσκεται στις 900-800 μονάδες.

Μεικτές τάσεις στις μετοχές των τραπεζών και νέα ισχυρή πτώση για Πειραιώς και Εθνική

Μεικτές τάσεις σημειώθηκαν στις μετοχές των τραπεζών μετά την παρατεταμένη πτώση αλλά προβληματίζει η συνεχής πίεση τόσο στην Εθνική όσο και στην Πειραιώς.
Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 133,70 μονάδες με πτώση 1,18%, με πρώτη στήριξη στις 132 μονάδες και δεύτερη στις 120 μονάδες, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στις 144 μονάδες.
Η Εθνική που χάνει -23,20% στις 22 συνεδριάσεις από 8/9 έκλεισε στα 2,07 ευρώ με πτώση -0,96% και όγκο 16,7 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 7,31 δισ. ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013. Τα stop losses στην Εθνική βρίσκονται στα 2 ευρώ και η ισχυρή αντίσταση στα 2,5 με 2,8 ευρώ.
Η Εθνική θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα νέα stress tests, ωστόσο τα νέα κεφάλαια θα μπορούσε να τα αντλήσει από πώληση μέρους της Finansbank αν το μέγεθος της κεφαλαιακής απαίτησης είναι μικρό.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,3780 ευρώ με πτώση -1,82% και όγκο 827 χιλ. τεμάχια, ενώ χάνει 44% από 8/9...
Η Alpha Βank που έχει την καλύτερη και πιο ανθεκτική συμπεριφορά στις τράπεζες έκλεισε στα 0,6150 ευρώ με άνοδο +2,5% και όγκο 19,6 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 7,8 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ. Τα ισχυρά stop losses στην μετοχή βρίσκονται  στα 0,55 ευρώ ενώ η αντίσταση στα 0,70 ευρώ.
Η Alpha Bank θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα stress tests ενώ υλοποίησε επιτυχώς εθελουσία 2200 ατόμων που κόστισε 120 εκατ ευρώ περίπου.  
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 1,22 ευρώ με πτώση -6,87% και όγκο 3,87 εκατ. τεμάχια, ενώ χάνει -29% από 8 Σεπτεμβρίου.
Η Πειραιώς που σημειώνει απώλειες -24% από 8/9, έκλεισε στα 1,18 ευρώ με πτώση -4,83% και όγκο 10,16 εκατ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση στα 7,26 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ.
Η Πειραιώς θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα stress tests αλλά το ποσό δεν θα υπερβαίνει το 1 δισεκ. ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,4290 ευρώ με πτώση -2,5% και όγκο 713 χιλ. τεμάχια, ενώ υποχωρεί -35% από 8 Σεπτεμβρίου.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,2980 ευρώ με άνοδο +1,71% και όγκο 12,47 εκατ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 4,38 δισ. ευρώ. Το stop losses στα 0,28 ευρώ ενώ η ισχυρή αντίσταση βρίσκεται στα 0,34-0,35 ευρώ.
Η Attica Βank που έχει υποχωρήσει -42% από 8/9 έκλεισε στα 0,0720 ευρώ με άνοδο +1,41% και όγκο 1,42 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 75 εκατ. ευρώ.  
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος διαπραγματεύεται στα 11,12 ευρώ με άνοδο +0,18% και αποτίμηση στα 220 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στον FTSE 25 – Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ  

Ήπιες μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα στις μετοχές του FTSE 25, με την συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού χρηματιστηρίου. O FTSE 25 βρίσκεται στις 327,19 μονάδες με πτώση 0,78% και όγκο 45 εκατ. τεμάχια, έχοντας πρώτη στήριξη στις 321 μονάδες και δεύτερη στις 309 μονάδες, ενώ η αντίσταση εντοπίζεται στις 344 μονάδες...
Ο ΟΤΕ που έχει γενικά πολύ ανθεκτική εικόνα σε σχέση με άλλα blue chips έκλεισε στα 10,53 ευρώ με άνοδο +0,29% με αποτίμηση 5,16 δισ. ευρώ, με επόμενη στήριξη στα 10,31 ευρώ και δεύτερη στα 10,10 ευρώ, ενώ η αντίσταση εντοπίζεται στα 10,70 ευρώ.
Η ΔΕΗ που υποχωρεί -29,40% από 8/9 με μόλις τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις σε σύνολο 21, συνεχίζει σε διαρκή χαμηλά έτους, προβληματίζοντας τα μέγιστα! 
Σήμερα η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,14 ευρώ με πτώση 2,40% και αποτίμηση στα 1,88 δισ. ευρώ, με πρώτη στήριξη πλέον στα 7,92 ευρώ και δεύτερη στα 7,50 ευρώ, ενώ η αντίσταση εντοπίζεται στα 8,80 ευρώ.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ που έχει χάσει -18,70% από 8/9 έκλεισε στα 10 ευρώ με πτώση -2,53% και κεφαλαιοποίηση στα 3,19 δισ. ευρώ, με επόμενη στήριξη στα 9,87 ευρώ, ενώ η αντίσταση εντοπίζεται στα 10,59 ευρώ.
Η Coca Cola HBC έκλεισε στα 16,86 ευρώ με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση 6,2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή του Τιτάνα έκλεισε στα 19,80 ευρώ χωρίς μεταβολή με κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η Folli Follie έκλεισε στα 26,70 ευρώ με άνοδο +1,56% και αποτίμηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η Jumbo που έχει χάσει -17% από 8/9 χάνοντας κινούμενη πλέον κάτω από τα 10 ευρώ έκλεισε στα 9,75 ευρώ με πτώση 2,01% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ που προέρχονταν από πτώση 19,51% από τις 8 Σεπτεμβρίου με διαρκή χαμηλά έτους, έβγαλε αντίδραση κλείνοντας στα 4,81 ευρώ με άνοδο +4,11% και κεφαλαιοποίηση στα 1,47 δισ. ευρώ, με πρώτη στήριξη πλέον στα 4,55 ευρώ και δεύτερη στα 4,25 ευρώ, ενώ η αντίσταση εντοπίζεται στα 4,90 ευρώ.
Η Motor Oil που χάνει 16,65% από 8/9 έκλεισε στα 6,71 ευρώ με νέα πτώση 2,75% και αποτίμηση 743 εκατ. ευρώ, έχοντας επόμενη στήριξη στα 6,50 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 7,14 ευρώ...
Η ΕΥΔΑΠ που χάνει -24,5% στις 22 συνεδριάσεις από 8/9 με διαρκή χαμηλά έτους, έκλεισε στα 6,82 ευρώ με νέα πτώση 0,29% και αποτίμηση 726 εκατ. ευρώ.
Η Viohalco που υποχωρεί -21,5% από 8/9 έκλεισε στα 3,30 ευρώ αντιδρώντας σε ποσοστό +0,92% με την αποτίμηση στα 724 εκατ. ευρώ.
Η MIG που βρίσκεται στην κορυφή των απωλειών στο χώρο του FTSE 25 από 8/9 χάνοντας -33,57%, έκλεισε στα 0,2750 ευρώ με νέα πτώση -2,14% και όγκο 1,31 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 257 εκατ. ευρώ. Η τιμή μετατροπής του ομολογιακού σε μετοχές θυμίζουμε βρίσκεται στα 0,54 ευρώ.
Η Μυτιληναίος που χάνει 13,5% από 8/9 έκλεισε στα 5,88 ευρώ με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση 687 εκατ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 5,72 ευρώ και δεύτερη στα 5,60 ευρώ, ενώ η αντίσταση εντοπίζεται στα 5,96 ευρώ.
Η Μέτκα που έχανε 16% το εξεταζόμενο διάστημα με διαρκή χαμηλά έτους και απώλεια των 10 ευρώ, έβγαλε αντίδραση +3,70% στην τιμή των 9,80 ευρώ με αποτίμηση 509 εκατ. ευρώ. Γενικώς οι δύο μετοχές του ομίλου Μυτιληναίου επηρεάστηκαν εύλογα θετικά από την απόφαση για την Αλουμίνιο Ελλάδος.
Η Eurobank Properties έκλεισε στα 8,89 ευρώ με πτώση -2,09% και αποτίμηση 900 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάκτωρ έκλεισε στα 3,16 ευρώ με άνοδο +1,94% και αποτίμη 559 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ που έχει χάσει -22,84% από 8/9 έκλεισε στα 5,71 ευρώ με πτώση 0,35% και αποτίμηση 373 εκατ. ευρώ, έχοντας πρώτη στήριξη στα 5,62 ευρώ και δεύτερη τσα 5,35 ευρώ, ενώ η αντίσταση εντοπίζεται στα 5,95 ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή που έχανε 22,57% από 8/9 έκλεισε στα 2,94 ευρώ με άνοδο +2,08% και αποτίμηση 321 εκατ. ευρώ, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 3,21 ευρώ με άνοδο 2,23% και κεφαλαιοποίηση 303 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 15 ευρώ με οριακή πτώση 0,07% και αποτίμηση 375 εκατ. ευρώ, ενώ η Intralot που χάνει 17,68% από 8/9 έκλεισε στα 1,49 ευρω με πτώση 0,67% και κεφαλαιοποίηση 236 εκατ. ευρώ.

Νέα επιδείνωση στην ελληνική 10ετία στο 6,68% και άλμα στο spread στις 583 μ.β.

Σε πολιτική ομηρία βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα, οι επενδυτές προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις, διαβλέπουν πτώση της κυβέρνησης το αργότερο σε 5 μήνες και προφανώς η εξέλιξη αυτή επηρεάζει δυσμενώς τις επενδυτές πρωτοβουλίες.
Στην ελληνική 10ετία λήξης 2024, σήμερα επικρατούν εκ νέου οι πωλητές πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές.
Το εύρος αγοράς και πώλησης στο ελληνικό 10ετές ομόλογο,  βρίσκεται στις 76,90 με 77,70 μονάδων βάσης ή απόδοση 6,68% από 6,42%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μπορεί να ξεπεράσει το 7% αν η κατάσταση επιδεινωθεί.   
Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο του 2014.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων σήμερα στις 583 από 535 μονάδες βάσης.
Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται σε τιμές λίγο χαμηλότερες   σε σχέση με την τιμή έκδοσης.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 99,12 μονάδες βάσης ή απόδοση 4,96% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του.
Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 98,15 μ.β.  με απόδοση 4,09% από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Όσον αφορά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, σήμερα επικρατούν ήπιες ρευστοποιήσεις...
Η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,69%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  3,04%, η Ισπανία 2,04% και η Ιταλία 2,37%.
Η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο  στο 0,84% (με βάση το ομόλογο λήξης Μαΐου 2024) και η Πορτογαλία 3,04% δηλαδή spread περίπου 220 μονάδες βάσης όταν έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8 βαθμίδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης