Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παγιδευμένο το ΧΑ στις 1106 μον. +0,21% – Έρχονται νέα χαμηλά προς τις 950-900 μον. - Εκτίναξη των spreads στις 528 μ.β.

Παγιδευμένο το ΧΑ στις 1106 μον. +0,21%  – Έρχονται νέα χαμηλά προς τις  950-900 μον. - Εκτίναξη των spreads στις 528 μ.β.
Μεικτές τάσεις στις τράπεζες, κέρδη +4,17% η Attica Bank αλλά -2,66% η Eurobank - Εμφάνιση αγοραστών στον FTSE 25 αλλά χωρίς δυναμική...
(upd23) Παρά την ενδοσυνεδριακή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που έφερε το Γενικό Δείκτη έως τις 1.115 μονάδες, η αγορά δείχνει αδύναμη να υποστηρίξει μια ουσιαστική άνοδο που θα την βγάλει από το καθοδικό τέλμα.
Η ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση τεχνικής υφής, στηρίχθηκε σε χαμηλό τζίρο και ασφαλώς δεν έπεισε για τη δυναμική της, ενώ οι λόγοι που οδήγησαν στην πρόσφατη πτώση δεν έχουν αλλάξει.
Αυτό πιστοποιείται και στη αγορά ομολόγων, με το spread του 10ετούς στις 519 μονάδες βάσης μετά από καιρό, ενώ επίκεινται και τα stress tests των τραπεζών, όπου από τα AQR φαίνεται ότι προκύπτει πρόβλημα... 4,75 δισ. ευρώ.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, καταλαβαίνουμε ότι κάθε άλλο παρά ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις και αύξηση ρίσκου διαμορφώνεται...
Ο
Γενικός Δείκτης, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας έκλεισε στις 1.105,99 μονάδες με άνοδο +0,21%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 1.090,27 μονάδες (-1,27%), ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 1.115,55 μονάδες (+1,07%)
Ο τζίρος σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε στα 79,32 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφθασε στα 76,14 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 67 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και 2,1 εκατ. στα warrants...

Μεικτή εικόνα σε τράπεζες εμφάνιση αγοραστών στον FTSE 25 για τη... διάσωση των 1.100 μονάδων

Η τεχνικής υφής αντίδραση που σημειώθηκε σε ορισμένες μετοχές τραπεζών και FTSE 25 αλλάζοντας την αρχική εικόνα πτώσης και φθοράς, δεν ήταν πειστική. Στις τράπεζες, πιστοποιείται η απουσία momentum αλλά και το ότι ο κλάδος... νοσεί! Μάλλον σε συνεδριάσεις... φθοράς θα πάμε τουλάχιστον έως τα τεστ αντοχής!
Σήμερα η μετοχή της Attica Βank αρχικά σημείωνε πτώση -2,98% με νέα ιστορικά χαμηλά στα 0,0930 ευρώ όμως οι πιέσεις όχι μόνο απορροφήθηκαν αλλά ο τίτλος έκλεισε με κέρδη +4,17% στα 0,10 ευρώ, λόγω προσδοκιών ότι θα υπάρξει λύση για τον στρατηγικό επενδυτή και την ΑΜΚ των 434 εκατ ευρώ.
Πάντως, ο τίτλος της Attica Βank, παραμένει κοντά στα ιστορικά χαμηλά και γενικώς βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας λόγω της αύξησης κεφαλαίου των 434 εκατ. ευρώ.
Στην Εθνική βελτιώθηκε η εικόνα με τον τίτλο να κλείνει στο υψηλό ημέρας και στο +2,6% στην τιμή των 2,37 ευρώ,  ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι Πειραιώς -2,26% και Eurobank -2,66%.
Στο χώρο του FTSE 25 η εικόνα μερικώς βελτιώθηκε, χωρίς κάποια γενναία κίνηση, παρά την πτώση του διημέρου. Ξεχώρισαν μετοχές όπως Eurobank Properties +4,97%, Folli Follie +2,85%, Intralot +2,40%, Τιτάνας +2,77%, ΕΛΠΕ +1,71% και ΓΕΚ Τέρνα +1,19%, ενώ ανοδικά έκλεισαν επίσης οι Coca Cola HBC, ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Αντιθέτως, πτωτικά έκλεισαν μετοχές όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Viohalco, ΕΧΑΕ και MIG.
Στο σύνολο της αγοράς 67 μετοχές έκλεισαν ανοδικά ενώ 50 κατέγραψαν απώλειες.

Σε καθεστώς ομηρίας το ελληνικό χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε καθεστώς πολιτικής και τραπεζικής ομηρίας, η αγορά ακολουθεί μια επώδυνη πτώση φθοράς παρά τις αναλαμπές και αντιδράσεις που σημειώνονται με στόχο να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της επενδυτικής ψυχολογίας.
Το www.bankingnews.gr με συνέπεια, έχει υποστηρίξει ότι η πτώση είναι μονόδρομος με στόχο τις 1.050 μονάδες αρχικά, εν συνεχεία 950-900 μονάδες.
Προσέξτε αυτό δεν το υποστηρίζουμε τώρα, είναι άποψη μας από τον Ιούνιο του 2014 και δεν έχει αλλάξει, χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες μας δίνουν νέα χαμηλά, στο χρηματιστήριο τόσο απλά.
Οι πιθανότητες επιβεβαίωσης του πτωτικού σεναρίου είναι πολύ μεγάλες… και οι όποιες προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης, στις ζώνες των 1.100, 1.080 και 1.050 μονάδων δεν αναιρούν τον βασικό στόχο για τους short που είναι... νέα χαμηλά. 
Στην σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές των τραπεζών κινούνται εν μέσω μεικτών προσήμων με μέτριους όγκους χωρίς ακρότητες, απόρροια της ανησυχίας για τα stress tests και κυρίως της διάχυτης πολιτικής αβεβαιότητας.
Στα stress tests... φαίνεται ότι από τα AQR, δηλαδή την ανάλυση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού προκύπτουν ζητήματα για τις τράπεζες, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις... για τρύπα 4,75 δισ. ευρώ αλλά δεν είναι σαφές αν αφορά κεφάλαιο ή νέες προβλέψεις.
Δεν είναι μόνο η αβεβαιότητα που προκαλούν τα stress tests αλλά και οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις το χρηματιστήριο δεν πείθει ότι μπορεί να αντιδράσει ανοδικά και πειστικά.
Όλα αυτά αποστασιοποιούν τους ξένους, που βλέπουν να μειώνεται αισθητά η ορατότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μια παράμετρος που πρέπει να αποτιμηθεί δεόντως είναι ότι οι ξένοι ενώ είχαν αρχικά υποτιμήσει τον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα αρχίζουν να τον αξιολογούν με μεγαλύτερη προσοχή.
Αυτή η αλλαγή στην στρατηγική τους, οδηγεί σε πτώση, οι ξένοι θεωρούν ότι θα αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα, βλέπουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιμετωπίζουν το κόμμα αυτό με μεγάλη καχυποψία για πολλά στρατηγικά θέματα.

Λίαν επικίνδυνες ακροβασίες οι «χρησμοί» για τις καταθέσεις

Το δρόμο της ακραίας κινδυνολογίας που θα κλιμακωθεί όσο το παιχνίδι στις δημοσκοπήσεις και στις εκλογές – όποτε γίνουν – προδιαγράφεται χαμένο επιλέγουν τα στελέχη της κυβέρνησης. Επικίνδυνες ακροβασίες με χρησμούς για bank run, «σήκωμα» χρημάτων και φυγή καταθέσεων, προξενούν νέο νευρικό κλονισμό στην αγορά, στις τράπεζες, στους πολίτες και σ’ όλο το επενδυτικό σύστημα.
Όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει επίσης επικίνδυνες ακροβασίες και έχει δώσει πρώτος… δικαιώματα περί χρησιμοποίησης των καταθέσεων για επενδύσεις, από έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό μια τέτοια κινδυνολογία κρίνεται εντελώς λανθασμένη.
Διότι, δεν μπορείς να κερδίσεις ψήφους και εμπιστοσύνη «πατώντας» σε επιχειρήματα ανασφάλειας και καταστροφής του συστήματος.
Γιατί ενδέχεται το ίδιο το σύστημα να σε… εκδικηθεί και να σε συμπαρασύρει στην καταστροφή του!
Αποτελούν εντελώς κοντόφθαλμες μικροπολιτικές τακτικές που σε συνάδουν με ευρωπαϊκή χώρα, αλλά παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Πόσο μάλλον σε μια χώρα που είδε τις καταθέσεις από τα 237,5 δισ. ευρώ το 2010 να έχουν κατέλθει στα 162 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 75 δισ. ευρώ λιγότερα, τέτοιοι… προφητείες, υπονομεύουν όλο το σύστημα και όλη την αγορά.
Ως γνωστόν, η αγορά είναι κατά μεγάλο ποσοστό ψυχολογία. Και αυτή η ψυχολογία καταστρέφεται με τέτοια σενάρια και τέτοια «επιχειρήματα» προειδοποίησης, ειδικά από τόσο κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες.

Δε ρισκάρουν νέα κεφάλαια οι ξένοι

Η αγορά βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι σε ότι αφορά τόσο την κατάσταση των τραπεζών όσο κυρίως από την πολιτική κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ - όποτε γίνουν εκλογές - θα είναι το πρώτο κόμμα και μάλλον με διαφορά, οπότε το... κοκτέιλ γίνεται ακόμη πιο... εκρηκτικό μετά και τις δηλώσεις για τις καταθέσεις.
Καταλαβαίνουμε ότι σε τέτοιο περιβάλλον που μοιάζει με κινούμενη... άμμο κανένας σοβαρός επενδυτής δεν αποφασίζει να ρισκάρει νέα επενδυτικά κεφάλαια! Αυτός είναι ο λόγος που εσχάτως έχουν μειωθεί πολύ οι όγκοι και οι τζίροι στην αγορά, πάντα σε σχέση με τι ίσχυε τους πρώτους 6-7 μήνες του έτους!

Χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες - Η τακτική των short που θα οδηγήσει το Χ.Α. κάτω από τις 1000 μονάδες

Η αγορά μέχρι τώρα μας έχει δείξει από τον Μάρτιο του 2014 ότι ακολουθεί την εξής τάση, χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες στα τεχνικά γραφήματα. Αυτή η γενική εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει.
Από τις 1.379 μονάδες που ήταν το υψηλό έτους στις 19 Μαρτίου του 2014 το χρηματιστήριο υποχώρησε στις 1062 μονάδες ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 19 Μαΐου ακολούθησε νέα άνοδος στις 1.328 μονάδες ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 10 Ιουνίου και εν συνεχεία πάλι πτώση με χαμηλό τις 1.044 μονάδες στις 8 Αυγούστου.
Η αγορά πραγματοποιεί χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά ακολουθεί μια πλαγιοκαθοδική κίνηση από τον Μάρτιο του 2014 έως και αρχές Σεπτεμβρίου του 2014. Χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες.
Μετά τις 8 Αυγούστου και με εξαίρεση ορισμένες συνεδριάσεις η αγορά ακολούθησε  μια έντονη ανοδική πορεία, ολοκληρώνοντας την άνοδο περί τις 1203 μονάδες στις 8 Σεπτεμβρίου.  
Δηλαδή το σενάριο χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες συνεχίζει να επιβεβαιώνεται και θα επιβεβαιωθεί ακόμη περισσότερο προσεχώς. Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν, έρχονται οι 1050 μονάδες αρχικά και ακολούθως οι 950-900 μονάδες.

Μεικτή εικόνα στις τράπεζες - Παρά την τεχνική αντίδραση παραμένει εγκλωβισμένος ο κλάδος...

Οι αγοραστικές παρεμβάσεις που σημειώθηκαν στις τράπεζες, βελτίωσε μερικώς την εικόνα, όμως ο κλάδος όσο βρίσκεται σε ομηρία τραπεζικών και πολιτικών stress tests δεν μπορεί να ανακάμψει με ουσιαστικό τρόπο.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,37 ευρώ με άνοδο +2,6% και όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 8,37 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα  2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013. Τα stop losses στην Εθνική βρίσκονται στα 2 -2,13 ευρώ και η ισχυρή αντίσταση στα 2,8 ευρώ.
Η Εθνική θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα νέα stress tests, ωστόσο τα νέα κεφάλαια θα μπορούσε να τα αντλήσει από πώληση μέρους της Finansbank αν το μέγεθος της κεφαλαιακής απαίτησης είναι μικρό.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,5170 ευρώ με πτώση -5,14% και όγκο 455 χιλ. τεμάχια.
Η Alpha Βank που υποχωρεί -4,62% το διήμερο Δευτέρας - Τρίτης έκλεισε στα 0,62 ευρώ αμετάβλητη και όγκο 14,3 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 7,91 δισ. ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ. Τα ισχυρά stop losses στην μετοχή βρίσκονται  στα 0,55 ευρώ ενώ η αντίσταση στα 0,70 ευρώ.
Η Alpha Βank θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα stress tests ενώ θα υλοποιήσει άμεσα εθελουσία 2000 ατόμων που θα κοστίσει 115 εκατ ευρώ περίπου.  
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 1,37 ευρώ αμετάβλητο με όγκο 605 χιλ. τεμάχια.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,30 ευρώ με πτώση -2,26% και όγκο 10,9 εκατ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση στα 8 δισ. ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ.
Η Πειραιώς θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα stress tests αλλά το ποσό δεν θα υπερβαίνει το 1 δισεκ. ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,47 ευρώ με πτώση -4,86% και όγκο 1,05 εκατ. τεμάχια.
Η Eurobank βρίσκεται στα 0,3290 ευρώ με πτώση -2,66% και όγκο 34,67 εκατ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 4,79 δισ. ευρώ.
Το stop losses στα 0,28 και 0,26 ευρώ ενώ η ισχυρή αντίσταση βρίσκεται στα 0,35 ευρώ.
Η Attica Βank που υποχωρεί -8,57% μόνο το τελευταίο διήμερο έκλεισε στα 0,10 ευρώ με άνοδο +4,17% και όγκο 1,82 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 104 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της τράπεζας θα υποστεί reverse split στα 0,06-0,05 ευρώ μάλλον 10 προς 1 στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ. Ήδη ανακοινώθηκε reverse split στην μετοχή της Attica Βank. 
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,70 ευρώ με οριακή πτώση -0,31% και αποτίμηση στα 252 εκατ. ευρώ.

Ήπιες επιλεκτικές κινήσεις στον FTSE 25, χωρίς διάθεση για ανάληψη σημαντικού ρίσκου

Μεικτές τάσεις χωρίς ισχυρές πρωτοβουλίες και χωρίς κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο καταγράφηκαν και σήμερα στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips του FTSE 25, παρ' ότι η εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά το τελευταίο δίωρο σε σχέση με το ξεκίνημα.
Ο ΟΤΕ που υποχωρεί -4,83% το 2ήμερο έκλεισε στα 11,05 ευρώ με άνοδο +0,09% και αποτίμηση 5,41 δισ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 10,88 ευρώ και δεύτερη στα 10,68 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 11,21 και 11,50 ευρώ διαδοχικά...
Η ΔΕΗ που χθες έχασε -3,94% έκλεισε στα 10,46 ευρώ με οριακή πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 10,19 ευρώ και δεύτερη στα 10 ευρώ, ενώ η αντίσταση εντοπίζεται στα 10,72 ευρώ.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ που το 3ήμερο υποχωρεί -6,50% έκλεισε στα 11,40 ευρώ με πτώση -1,55% και κεφαλαιοποίηση στα 3,63 δισ ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 11,40 ευρώ και δεύτερη στα 11,15 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 11,80 και 12,05 ευρώ αντίστοιχα.
Η Coca Cola HBC έκλεισε στα 17,16 ευρώ με άνοδο 0,70% και κεφαλαιοποίηση 6,31 δισ. ευρώ.
H Folli Follie που δέχθηκε ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό -7,56% Δευτέρα και Τρίτη έβγαλε αντίδραση σε ποσοστό +2,85% με αποτίμηση 2 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 10,50 ευρώ με πτώση 0,85 ευρώ και αποτίμηση 1,42 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20 ευρώ με άνοδο +2,77% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,36 ευρώ με άνοδο +1,71% και κεφαλαιοποίηση στα 1,63 δισ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 5,11 ευρώ και δεύτερη στα 4,90 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 5,39 και 5,60 ευρώ αντίστοιχα.
Η Motor Oil που χθες έχασε 2,98% της αξίας της έκλεισε στα 7,85 ευρώ με άνοδο +0,51% και αποτίμηση 869 εκατ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 7,65 ευρώ και δεύτερη στα 7,40 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις βρίσκονται στα 8,07 και 8,30 ευρώ διαδοχικά.
Η ΕΥΔΑΠ που είχε χάσει 7,23% το 2ήμερο έκλεισε στα 7,90 ευρώ με άνοδο +0,89% και αποτίμηση 841 εκατ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 3,74 ευρώ με πτώση -1,06% και αποτίμηση 821 εκατ. ευρώ.
Η MIG που καταγράφει πτώση 4,95% το 2ήμερο Δευτέρας - Τρίτης, έκλεισε στα 0,3590 ευρώ με πτώση -1,64% και όγκο 1,88 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 336 εκατ. ευρώ. Το τεχνικό σημείο στήριξης είναι τα 0,36 ευρώ και ισχυρής αντίστασης τα 0,44 ευρώ.
Η τιμή μετατροπής του ομολογιακού σε μετοχές θυμίζουμε βρίσκεται στα 0,54 ευρώ.
Η Μυτιληναίος που υποχωρεί -5,36% το 2ήμερο Δευτέρας - Τρίτης έκλεισε στα 6,40 ευρώ με άνοδο +0,63% και κεφαλαιοποίηση 748 εκατ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 6,29 ευρώ και δεύτερη στα 6,07 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 6,48 και 6,70 ευρώ αντίστοιχα.
Η Μέτκα που έχει πτώση 4,18% το 2ήμερο έκλεισε στα 11,09 ευρώ με άνοδο +0,82% και κεφαλαιοποίηση 576 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Properties ξεχώρισε στον FTSE 25 κλείνοντας στα 9,30 ευρώ με άνοδο +4,97% και αποτίμηση 941 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ που χθες έχασε 3,39% έκλεισε στα 6,67 ευρώ με πτώση -2,63% και αποτίμηση 436 εκατ. ευρώ, με επόμενη στήριξη στα 6,50 ευρώ, ενώ η αντίσταση εντοπίζεται στα 7 ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 3,32 ευρώ με άνοδο +0,61% και αποτίμηση 362 εκατ. ευρώ, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 3,39 ευρώ με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση 320 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 15,73 ευρώ με οριακή άνοδο 0,13% και κεφαλαιοποίηση 393 εκατ. ευρώ, ενώ η Intralot που είχε χάσει 4,57% το προηγούμενο 2ήμερο έκλεισε στα 1,71 ευρώ με άνοδο +2,40% και αποτίμηση 271 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή πτώση στα ελληνικά ομόλογα, πωλήσεις από ξένους λόγω πολιτικού ρίσκου - Στο 6,23% η 10ετία και spread 528 μ.β.  

Πτώση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα λόγω ρευστοποιήσεων ξένων οι οποίοι ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Στην ελληνική 10ετία λήξης 2024 το εύρος τιμών αγοράς και πώλησης, διαμορφώνεται στις 79,50 με 80,30 μονάδες βάσης ή απόδοση 6,23% από 5,96%.
Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο του 2014.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων σήμερα στις 528 από 501 μονάδες βάσης.
Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται ακόμη σε τιμές λίγο υψηλότερες σε σχέση με την τιμή έκδοσης.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 100,45 μονάδες βάσης ή απόδοση 4,62% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του.
Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 98,70 μ.β.  με απόδοση 3,87% από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Όσον αφορά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, σήμερα επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις, πλην της Ισπανίας που συνεχίζονται οι επιλεκτικές αγορές.
Η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,75%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  3,19%, η Ισπανία 2,08% και η Ιταλία 2,40%.
Η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο  στο 0,95% (με βάση το ομόλογο λήξης Μαΐου 2024) και η Ιρλανδία 1,73% δηλαδή spread περίπου 80 μονάδες βάσης όταν έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8 βαθμίδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης