Χρηματιστήριο

Credit Suisse: Μόνο ένα haircut 40-50% θα βοηθήσει την Ελλάδα - Απίθανη η έξοδος από το ευρώ

Credit Suisse: Μόνο ένα haircut 40-50% θα βοηθήσει την Ελλάδα - Απίθανη η έξοδος από το ευρώ
Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη ζώνη του ευρώ, η Credit Suisse, σε έκθεση της με τίτλο «Greece: where next?» (Ελλάδα: Τι έπεται;), επισημαίνοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην ευρωζώνη. Η Credit Suisse θεωρεί ότι μόνο ένα haircut 40-50% θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς η λύση της επιμήκυνσης θα βοηθήσει μόνο στο πρόβλημα της ρευστότητας και όχι της βιωσιμότητας του χρέους.
Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένες δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μειώσει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με τον πυρήνα της ευρωζώνης (υπολογίζεται ότι κατά 40% λιγότερο ανταγωνιστική από τη Γερμανία), ωστόσο πιθανή έξοδος από το ευρώ και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θα έχει μόνο προσωρινά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα της. Μάλιστα, σύμφωνα με την Credit Suisse πιθανή έξοδος από το ευρώ θα προκαλέσει μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων σε πιο σταθερές δημοσιονομικά χώρες, όπως η Γερμανία, ενώ δεν μπορεί να υπολογιστεί και ο αντίκτυπος που θα έχει αυτή η εξέλιξη και σε άλλες αδύναμες χώρες της ζώνης.
Στα πλαίσια αυτά, οι τράπεζες της Ευρώπης θα βρεθούν στο επίκεντρο, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες, καθώς η έκθεση τους στην περιφερειακή Ευρώπη ξεπερνά τα 800 δις. δολάρια. Στον κλάδο αυτό δεν μπορεί να παραληφθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία με έκθεση 200 δις. ευρώ θα χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση από τις κυβερνήσεις.

Έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην Περιφέρεια της Ευρώπης (σε εκατ. δολ)
Ισπανία Ιρλανδία Πορτογαλία Ελλάδα Σύνολο
Γερμανία 182 118 36 34 370
Γαλλία 141 37 27 53 258
Ολλανδία 77 19 5 4 106
Βέλγιο 20 46 2 2 69
Ευρωπαϊκές τράπεζες 642 463 194 130 1.429
Τράπεζες BIS 846 652 226 161 1.885

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Credit Suisse επαναλαμβάνει τη θέση της, η οποία θέλει το γεγονός να είναι αναπόφευκτο. Η μόνη ερώτηση είναι πότε θα γίνει.
Το πρόβλημα να αποφασιστεί μία τέτοια λύση είναι οι αντοχές των τραπεζών που σχετίζονται με το ελληνικό χρέος. Οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν ότι οι τράπεζες, και ιδιαίτερα οι ελληνικές, θα πρέπει να θωρακιστούν έναντι σ’ αυτό το ενδεχόμενο, ώστε οι επιπτώσεις να περιοριστούν και να μην υπάρχει συστημικός κίνδυνος. Εάν λάβουμε υπόψη ότι τα κεφάλαια που διατίθενται για τον κλάδο από την Ευρώπη είναι αρκετά για τα επόμενα 3 χρόνια, επομένως το πιο πιθανό σενάριο είναι να καθυστερήσει ένα ή δύο χρόνια. Το παράδοξο με την Ευρώπη είναι ότι ενώ διαθέτει μη βιώσιμο χρέος έχει αρκετή ρευστότητα, παρατηρεί η Credit Suisse.
Τα γεγονότα που έχουν σημαντική βαρύτητα το επόμενο διάστημα είναι για τη Ελβετική  τράπεζα τα εξής:
1.Οι πορτογαλικές εκλογές
2.Ο σχηματισμός φιλανδικής κυβέρνησης
3.Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests
4.Η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ
Εάν η ελληνική αναδιάρθρωση συνέβαινε τώρα τι μορφή θα είχε;
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Suisse η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 2ετών ελληνικών ομολόγων κατά 3 έτη θα μείωνε την καθαρή παρούσα αξία τους κατά 13%, ενώ οι αποδόσεις των 5ετών ομολόγων θα υποχωρήσει από το 16% στο 12%.
Σύμφωνα με την γαλλική τράπεζα υπάρχουν δύο κίνδυνοι σ’ αυτή τη διαδικασία. Το επίπεδο της αποδοχής από τους πιστωτές και η περίοδος ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση, εάν δηλαδή καθυστερήσει η διαδικασία, θα υπάρξει μαζική και συνεχής μεταφορά κεφαλαίων καταφέροντας μεγάλο πλήγμα στην καταθετική βάση των ελληνικών τραπεζών.
Παράλληλα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας, αλλά δε λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, η Credit Suisse θεωρεί ότι το πρόβλημα θα λυθεί με ένα haircut 40-50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης