Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πιέζει η Τρόικα ώστε να πωληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά μια τέτοια λύση ίσως να αποδειχθεί λανθασμένη….

  Πιέζει η Τρόικα ώστε να πωληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά μια τέτοια λύση ίσως να αποδειχθεί λανθασμένη….
Πιέσεις ασκούνται στην κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες από την Τρόικα ώστε να πωλήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο οποίο συμμετέχει με ποσοστό 34% άμεσα και 10% έμμεσα από τα ΕΛΤΑ που κατέχουν το 10%.
Το ελληνικό δημόσιο φαίνεται ότι έχει πάρει μια θέση όσον αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παραμένει σημαντικό μέρος του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.
Έως το 2013 θα μετεξελιχτεί με τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου και την ενδυνάμωση του ρόλου του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που θα του  επιτρέψει να συνεχίσει τη σημερινή του δραστηριότητα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να πωλήσει από το 34% ένα ποσοστό 14% να υποχωρήσει στο 20% αλλά θα διατηρήσει το management.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα δεν δέχεται αυτή την στρατηγική και πιέζουν ώστε να πωληθεί πλήρως το ΤΤ.
Το ΤΤ με ενεργητικό 16,5 δις καταθέσεις 12,1 δις δάνεια 8,2 δις και κεφάλαια 900 εκατ ευρώ έχει αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας σταθεροποίησης στο σύστημα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι είχε την μικρότερη μείωση καταθέσεων μεταξύ ελληνικών τραπεζών.
To www.bankingnews.gr παρ΄ ότι στηρίζει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και τις ιδιωτικοποίησης θα πάρει μια ξεκάθαρη θέση.
Η πλήρης πώληση του ΤΤ θα ήταν λάθος για το δημόσιο για 3 λόγους
Πρωτίστως αν θέλει το δημόσιο να πωλήσει ένα επιπλέον 14% προφανώς και δεν θα ήταν λάθος στρατηγική αλλά η πλήρης πώληση του δεν θα ήταν σκόπιμη.
1)Το ΤΤ αποτελεί την μόνη άμεση συμμετοχή του κράτους στο τραπεζικό σύστημα με το οποίο μπορεί να έχει λόγο και ρόλο στα δρώμενα της αγοράς.
2)Η πώληση του ΤΤ θα προσφέρει όφελος στον αγοραστή, δεν θα βοηθήσει την ανάπτυξη, θα χάσει ένα πλεονέκτημα το κράτος και στην ουσία απλά ο μόνος κερδισμένος θα είναι η τράπεζα αγοραστής και όχι η οικονομία
3)Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση μόλις 770 δις ευρώ το 34% αποτιμάται 261 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ εν μέσω ανοδικού κύκλου στο παρελθόν είχε πετύχει 135 εκατ ετήσια κέρδη.
Η πώληση του ΤΤ θα είναι λάθος στρατηγική και χρήζει μεγάλης προσοχής αν τελικώς περάσουν οι πιέσεις της Τρόικα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης