Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άνευρη άνοδος +0,47% στο ΧΑ στις 1170 μον. - Η αγορά δεν τραβάει, εγκλωβισμένη σε ουδέτερη ζώνη

Άνευρη άνοδος +0,47% στο ΧΑ στις 1170 μον.  - Η αγορά δεν τραβάει, εγκλωβισμένη σε ουδέτερη ζώνη
Trading στις τράπεζες που παραμένουν όμως σε ομηρία λόγω stress tests - Ήπια κέρδη στον FTSE 25, ξεχώρισαν ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil
(upd23) Η επανεμφάνιση ορισμένων αγοραστών στο ελληνικό χρηματιστήριο προς το πέρας της συνεδρίασης στις τράπεζες αλλά και στον FTSE 25, κράτησε σε θετικό πρόσημο την αγορά που από τα ενδοσυενδριακά χαμηλά των 1.152 μονάδων έφθασε στις 1.170 μονάδες. 
Ωστόσο η εικόνα της αγοράς παραμένει ευμετάβλητη, καθώς μετά την πρόσφατη αποτυχία διάσπασης των 1.200 μονάδων, έχει επανέλθει στην ουδέτερη ζώνη των 1.140 με 1.180 μονάδων ενώ κυρίαρχο στοιχείο είναι οι χαμηλοί όγκοι και η αδυναμία momentum.
Ο Γενικός Δείκτης - που χθες έχασε -2,61% - έκλεισε σήμερα στις 1.170,85 μονάδες με άνοδο +0,47%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 1.152,08 μονάδες (-1,14%) και υψηλό στις 1.175,62 μονάδες (+0,88%).
Ο τζίρος σε πολύ μέτρια επίπεδα και σήμερα διαμορφώθηκε στα 73,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφθασε στα 45,82 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 39,1 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και 1,6 εκατ. στα warrants.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν τραβάει για εσωτερικούς λόγους, δεν είναι η Ουκρανία, ούτε οι τζιχαντιστές, ούτε η Σκοτία, ούτε οι πιγκουίνοι στην Ανταρκτική... Πάντα αναζητούμε άλλοθι σε τρίτους αλλά αποφεύγουμε να δούμε το πρόβλημα.
Η Ελλάδα έχει πολιτικό, οικονομικό και τραπεζικό πρόβλημα και όσο υπάρχει αυτό το πρόβλημα το ελληνικό χρηματιστήριο απλά δεν τραβάει, οι αναλαμπές που σημειώνονται είναι για να συντηρούνται οι επενδυτές σε μια εγρήγορση.
Τον Αύγουστο του 2011 το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στις 1200 μονάδες και μπροστά του είχε την χρεοκοπία της χώρας και των τραπεζών.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται πάλι πέριξ των 1200 μονάδων και έχει μπροστά αύξηση του ΑΕΠ, ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες και τον κίνδυνο χρεοκοπίας να μην υπάρχει.
Κανείς δεν διερεωτάται γιατί συμβαίνει αυτό; Μα κανείς δεν διερωτάται; 
Οι μετοχές των τραπεζών σήμερα κινήθηκαν άνευρα ανοδικά, αρχικά σημείωναν απώλειες αλλά τελικώς έκλεισαν με κέρδη λόγω εμφάνισης ορισμένων αγοραστών, πλην της Attica bank που ταλαιπωρεί και ταλαιπωρείται. 
Είναι προφανές ότι τα stress tests για τις τράπεζες, αποτελούν την βασική αβεβαιότητα έως και τις 24 Οκτωβρίου οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την ΕΚΤ.
Από τα αξιοσημείωτα της σημερινής ημέρας η μεταβλητότητα στις τράπεζες, με μικρούς όγκους επιβεβαιώνοντας ότι παραμένουν εγκλωβισμένες. Οι ξένοι που με εκθέσεις τους αναφέρουν ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν κεφάλαια... γιατί δεν αγοράζουν ελληνικές τράπεζες; Είναι πραγματική απορία.
Στον FTSE 25 επικράτησαν  ήπιες μεικτές τάσεις, με τις ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil και ΕΧΑΕ να επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά.
Αντιθέτως πτώση σημείωσαν ΟΠΑΠ, ΜΙΓ Τιτάναας, ΔΕΗ, Folli Follie κ.α.
Η άνοδος που σημειώθηκε, στο ελληνικό χρηματιστήριο,  από τις 8 Αυγούστου έως πρόσφατα, ήταν περισσότερο εκτόνωση στην πίεση που είχε ασκηθεί παρά αλλαγή τάσης. Οι τράπεζες λόγω των stress tests κρατούν καθηλωμένη την αγορά.

Μετρίασαν οι ξένοι τις συναλλαγές τους στις τράπεζες - Goldman Sachs και Bank of America προβαίνουν σε αγοραπωλησίες

Οι ξένοι επενδυτές έχουν μετριάσει αισθητά τις συναλλαγές τους στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα απόρροια της γενικότερης αβεβαιότητας για την πορεία του τραπεζικού κλάδου.
Στην Alpha Βank σήμερα η Bank of America έχει διακινήσει 1 εκατ. τεμάχια, η Citigroup 800 χιλ μετοχές.
Στην Eurobank η Goldman Sachs διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια, η Deutsche Βank 300 χιλ. τεμάχια και η JP Morgan 500 χιλ μετοχές. Στην Πειραιώς 1,2 εκατ. τεμάχια διακίνησε η Bank of America.

Η μια πλευρά του νομίσματος...

Η ελληνική αγορά σημείωσε ράλι +14% από τα χαμηλά 10μήνου της 8ης Αυγούστου του 2014, ενώ στη διετία έχει δώσει εξωφρενικά κέρδη, τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περισσότερες μετοχές του FTSE 25 από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012 έδωσαν κέρδη από 500% ώς 1000%, όντας η πρώτη θέση αποδόσεων για όλα τα χρηματιστήρια.
Ο Αύγουστος ήταν ο 22ος διαδοχικός μήνας που οι ξένοι ενίσχυσαν τις εισροές τους στο Χ.Α. και αυτό δείχνει ότι οι αγορές - όπως μαρτυρούν τα spreads - εκτιμούν ότι βελτιώνεται - αργά αλλά σταθερά - η εικόνα της Ελλάδας.
Εσχάτως όμως, οι όγκοι και οι τζίροι στην αγορά έχουν μειωθεί - πάντα σε σχέση με τα ιλιγγιώδη επίπεδα της άνοιξης, ενώ σε σχέση με τα επίπεδα του 2012 ή 2013 η αξία συναλλαγών παραμένει - γενικά ενισχυμένη κατά 100%!
Το φετινό Αύγουστο άλλωστε, ο μέσος τζίρος ήταν ενισχυμένος άνω του 100% έναντι του Αυγούστου του 2013!
Οι μεγάλες εισροές στις τράπεζες την άνοιξη που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ ασφαλώς και έχουν μειώσει το τέμπο των καινούριων κεφαλαίων που οι ξένοι "ποντάρουν" στην ελληνική αγορά.
Πόσο μάλλον που η αβεβαιότητα στις τράπεζες, τα σενάρια για νέες αμκ και όλα τα άλλα προκαλούν ανησυχία και αβεβαιότητα.
Παράλληλα, κυρίαρχος καταλύτης που λειτουργεί αρνητικά στις νέες επενδύσεις των ξένων είναι η πολιτική αβεβαιότητα και κυρίως το... μείγμα αυτής.
Παρ' ότι φαίνεται πως τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο δεν επιβεβαιώνονται, η δυστοκία για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας το Μάρτιο είναι υπαρκή, ειδικά μετά τη διάλυση της ΔΗΜΑΡ.
Ο κατακερματισμός της Βουλής, ασφαλώς δυσχεραίνει την προσπάθεια πολιτικού "ελέγχου" 180 βουλευτών για την ψηφοφορία.
Παράλληλα, οι ξένοι γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει και μάλιστα άνετα.
Η ρητορική του εν λόγω κόμματος για καταγγελία μνημονίων και... ανένδοτη στάση έναντι των δανειστών, ασφαλώς και φοβίζει ένα σημαντικό κομμάτι των μακροχρόνιων επενδυτών...

...η άλλη πλευρά του νομίσματος...  


Αν δει κανείς στρατηγικά την πορεία του χρηματιστηρίου βρίσκεται στα επίπεδα αρχών Αυγούστου του 2011 στις 1.200 μονάδες.
Δηλαδή ενώ πέρασε η ελληνική οικονομία καταστροφές, ανέκαμψε, προσβλέπει σε θετικό ΑΕΠ, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν δύο φορές το χρηματιστήριο βρίσκεται στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2011, δηλαδή βρίσκεται στο πουθενά, στο τίποτε.
Η εξέλιξη αυτή πρέπει να προβληματίσει τους πάντες.
Οι ελληνικές τράπεζες στα νέα stress tests στις 24 ή 31 Οκτωβρίου θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου με λελογισμένες αυξήσεις κεφαλαίου. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά λοιπόν έχει νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες και βεβαίως την πιθανότητα πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο του 2015. Τόσο η οικονομία όσο και το χρηματιστήριο βρίσκονται σε μόνιμο ανηφορικό δρόμο. Αν κοιτάξουν προς τα πίσω η κατρακύλα δεν θα έχει τελειωμό.
Αν συνεχίσουν μπροστά θα συνεχίσουν στον επώδυνο ανηφορικό δρόμο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο που αποτελεί προεξοφλητικό μηχανισμό βρίσκεται στα επίπεδα του 2011 αντί να προεξοφλεί τις καλύτερες ημέρες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι απλό.
Το χρηματιστήριο δεν ανησυχεί τόσο για τις τράπεζες αυτές θα ανακεφαλαιοποιηθούν, ανησυχεί για την πορεία της χώρας.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές θα διαχειριστούν την ήττα τους, τίποτε άλλο.
Η επερχόμενη πολιτική αλλαγή με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρχικά ένα σοκ για το χρηματιστήριο αλλά θα εξελιχθεί σε τραγωδία ή πορεία ανάκαμψης ανάλογα με το πραγματικό οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ορισμένες θέσεις είναι ενδιαφέρουσες άλλες πάλι είναι απλά τραγικές και άλλες δεν εφαρμόζονται ούτε στην Βόρειο Κορέα.
Η αγορά όλα αυτά βλέπει και είναι μονίμως καθηλωμένη.
Οι πολιτικοί μιλούν για καλύτερες ημέρες αλλά το χρηματιστήριο δεν τις προεξοφλεί και ξέρετε γιατί, γιατί η πλειοψηφία δεν πιστεύει ότι έρχονται καλύτερες ημέρες.

Το χρηματιστήριο παραμένει ακόμη σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται εκ νέου στην ουδέτερη ζώνη των 1.140 με 1.180 μονάδων. Η αδυναμία διάσπασης των 1.200 μονάδων αναιρεί το ανοδικό σενάριο που ούτως ή άλλως ολοκληρωνόταν στις 1.220 με 1.235 μονάδες το μέγιστο. Η αγορά μέχρι τώρα μας έχει δείξει από τον Μάρτιο του 2014 ότι ακολουθεί την εξής τάση, χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες στα τεχνικά γραφήματα. Από τις 1.379 μονάδες που ήταν το υψηλό έτους στις 19 Μαρτίου του 2014 το χρηματιστήριο υποχώρησε στις 1.062 μονάδες ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 19 Μαΐου ακολούθησε νέα άνοδος στις 1.328 μονάδες ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 10 Ιουνίου και εν συνεχεία πάλι πτώση με χαμηλό τις 1.044 μονάδες στις 8 Αυγούστου.
Η αγορά πραγματοποιεί χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά ακολουθεί μια πλαγιοκαθοδική κίνηση από τον Μάρτιο του 2014 έως και αρχές Σεπτεμβρίου του 2014. Χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες.
Μετά τις 8 Αυγούστου και με εξαίρεση ορισμένες συνεδριάσεις η αγορά ακολούθησε μια έντονη ανοδική πορεία, αλλά ακόμη η αγορά δεν έχει ξεφύγει από αυτό το πλαγιοκαθοδικό κανάλι, η έσχατη πτώση αυτό επιβεβαιώνει.

Χωρίς momentum οι μετοχές των τραπεζών - Αυξημένο το trading

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τράπεζες πλην της Attica Βank, χωρίς ισχυρό momentum, με περιορισμένους τους όγκους και τους τζίρους έναντι προηγούμενων ημερών. Μπορεί να κάλυψαν τις ενδοσυνεδριακές απώλειες αλλά η άνοδος δεν πείθει.
Όπως και να 'χει ο κλάδος βρίσκεται σε ομηρία stress tests δεν θα ανακάμψει ουσιαστικά.
Η Εθνική που έχανε ενδοσυνεδρικαά έως -2,33% έκλεισε στα 2,57 ευρώ αμετάβλητη και όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 9,08 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013. Τα stop losses στην Εθνική βρίσκονται στα 2 -2,13 ευρώ και η ισχυρή αντίσταση στα 2,8 ευρώ.
Η Εθνική θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα νέα stress tests, ωστόσο τα νέα κεφάλαια θα μπορούσε να τα αντλήσει από πώληση μέρους της Finansbank αν το μέγεθος της κεφαλαιακής απαίτησης είναι μικρό.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,6300 ευρώ με οριακή πτώση -0,47% και όγκο 210 χιλ. τεμάχια.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6850 ευρώ με άνοδο +0,74% και όγκο 14 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 8,5 δισ. ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ. Τα ισχυρά stop losses στην μετοχή βρίσκονται  στα 0,55 ευρώ ενώ η αντίσταση στα 0,70 ευρώ.
Η Alpha Βank θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα stress tests ενώ θα υλοποιήσει άμεσα εθελουσία 2000 ατόμων που θα κοστίσει 115 εκατ. ευρώ περίπου.  
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 1,70 ευρώ με άνοδο +2,41% και όγκο 1,090 εκατ. τεμάχια.
Η Πειραιώς που έφτασε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά -2,65% έκλεισε στα 1,52 ευρώ με κέρδη +0,66% και όγκο 6,82 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 9,2 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ. Η Πειραιώς θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα stress tests αλλά το ποσό δεν θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,6100 ευρώ με πτώση -3,17% και όγκο 406 χιλ. τεμάχια.
Η Eurobank που χθες διακίνησε όγκο 57,8 εκατ. τεμαχίων με περίπου 30 εκατ. τεμάχια σε πακέτα, έκλεισε στα 0,3470 ευρώ με άνοδο +2,06% και όγκο 10,5 εκατ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 5 δισ. ευρώ. Το stop losses στα 0,28 και 0,26 ευρώ ενώ η ισχυρή αντίσταση βρίσκεται στα 0,35 ευρώ. Η έσχατη άνοδος της μετοχής της Eurobank συνδέεται με τις εκτιμήσεις ότι η νέα ΑΜΚ θα πρέπει να υλοποιηθεί στα 0,30 με 0,31 ευρώ. Παράλληλα η άνοδος έδωσε κίνητρο σε funds να αποχωρήσουν.
Η Attica Βank που χθες έχασε -9,68% της αξίας της και συνολικά το 3ήμερο -12%, έκλεισε στα 0,1100 ευρώ με πτώση -1,79% και όγκο 1,73 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 115 εκατ. ευρώ.
Η Attica Βank θα υλοποιήσει ΑΜΚ 434 εκατ με τιμή προ reverses plit στα 0,06 με 0,08 ευρώ σε θετικό σενάριο.
Ήδη ανακοινώθηκε reverse split στην μετοχή της Attica Βank. 
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος διαπραγματεύεται στα 13,01 ευρώ με οριακή πτώση -0,69% και αποτίμηση στα 258 εκατ. ευρώ.

Άνευρες μεικτές τάσεις στον FTSE 25 με πολύ χαμηλούς όγκους - Ξεχώρισαν ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil 

Ήπιες μεικτές τάσεις κατεγράφησαν σήμερα στις μετοχές του FTSE 25, με την συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού χρηματιστηρίου.  
Ο ΟΤΕ που κρατάει κέρδη +17% από τα χαμηλά της 8ης Αυγούστου έκλεισε στα 11,05 ευρώ με άνοδο +1,28% και αποτίμηση 5,41 δισ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 10,70 ευρώ και δεύτερη στα 10,50 ευρώ, ενώ οι αντιστάζεις εντοπίζονται στα 11,05 και 11,25 ευρώ αντίστοιχα.
Η ΔΕΗ που έχει κέρδη +14% από 8/8 έκλεισε στα 11,28 ευρώ με πτώση -1,31% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ, με επόμενη στήριξη στη ζώνη των 11 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 11,50 και 11,80 ευρώ διαδοχικά...
Η μετοχή του ΟΠΑΠ που χθες έχασε το -3,41% της αξίας του έκλεισε στα 11,87 ευρώ με οριακή πτώση -0,08% και κεφαλαιοποίηση στα 3,78 δισ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 11,60 ευρώ και δεύτερη στα 11,30 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 12,12 και 12,45 ευρώ αντίστοιχα. Οι επιδόσεις 1ου 6μήνου ήταν ικανοποιητικές καθώς βελτίωσε τον κύκλο εργασιών και την ταμειακή του θέση, ενώ ώθηση έδωσε και το Μουντιάλ το καλοκαίρι.
Η Coca Cola HBC διαπραγματεύεται στα 17,57 ευρώ με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 6,43 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας παρά την πτώση των τελευταίων ημερών κρατάει κέρδη 11,28% από 8/8 έκλεισε στα 20,08 ευρώ με πτώση -1,57% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Η Folli Follie έκλεισε στα 29,50 ευρώ με πτώση -1,01% και αποτίμηση 1,97 δισ. ευρώ.
Η Jumbo που παρά τη διόρθωση -4,43% χθες κρατάει κέρδη 13% από 8/8 έκλεισε στα 11,70 με άνοδο +4,19% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ. Ο τζίρος του ομίλου αυξάνεται με 10% σε ετήσια βάση, ενώ δρομολογεί το άνοιγμα επιπλέον έξι καταστημάτων.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,60 ευρώ χωρίς διακύμανση με κεφαλαιοποίηση στα 1,71 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil που κερδίζει +14% από 8/8 έκλεισε στα 8,25 ευρώ με άνοδο +2,74% και αποτίμηση 913 εκατ. ευρώ, με τις επόμενες στηρίξεις στα 7,87 και 7,75 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 8,12 και 8,30 ευρώ διαδοχικά.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,78 ευρώ αμετάβλητη με αποτίμηση 935 εκατ. ευρώ, ενώ η Viohalco έκλεισε στα 4,04 ευρώ με πτώση -1,46% και αποτίμηση 887 εκατ. ευρώ.
Η MIG - στην οποία χθες πέρασε πακέτο 6,3 εκατ. μετοχών στα 0,4140 ευρώ - έκλεισε στα 0,4050 ευρώ με πτώση -0,74% και όγκο 634 χιλ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 312 εκατ. ευρώ. Το τεχνικό σημείο στήριξης είναι τα 0,38 ευρώ και ισχυρής αντίστασης τα 0,44 ευρώ. Η τιμή μετατροπής του ομολογιακού σε μετοχές θυμίζουμε βρίσκεται στα 0,54 ευρώ.
Η Μυτιληναίος που κρατάει κέρδη 18% από 8 Αυγούστου έκλεισε στα 6,69 ευρώ με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 782 εκατ. ευρώ, με στήριξη στα 6,51 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στα 6,75 ευρώ και η δεύτερη στα 6,90 ευρώ. 
Η Μέτκα έκλεισε στα 11,15 ευρώ με άνοδο +0,45% και αποτίμηση 579 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Properties έκλεισε στα 9 ευρώ με οριακή άνοδο 0,11% και αποτίμηση 911 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάκτωρ έκλεισε στα 3,55 ευρώ αμετάβλητη με αποτίμηση 628 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ έκλεισε στα 7,35 ευρώ με άνοδο +2,08% και αποτίμηση 480 εκατ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 7,10 ευρώ και δεύτερη 6,96 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 7,39 και 7,55 ευρώ αντίστοιχα.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 3,56 ευρώ με πτώση -0,84% και αποτίμηση 389 εκατ. ευρώ, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε επίσης στα 3,56 ευρώ με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση στα 336 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 16,95 ευρώ με άνοδο +1,01% και αποτίμηση 423 εκατ. ευρώ, ενώ η Intralot έκλεισε στα 1,78 ευρώ χωρίς διακύμανση με την κεφαλαιοποίηση στα 282 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ομόλογα, υποχωρούν οι τιμές  - Στο 5,59% η  ελληνική  10ετία και spread 456 μ.β.  – Στο 1,74% η Ιρλανδική 10ετία  

Ισχυρή πτώση, καταγράφεται στα ομόλογα μετά το πρόσφατο ράλι που προκλήθηκε από τις αποφάσεις για ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Από τα αξιοσημείωτα της σημερινής ημέρας το γεγονός ότι εντός και εκτός Ελλάδος σημειώνονται ρευστοποιήσεις, οι επενδυτές παίρνουν κέρδη μετά από μεγάλο ράλι υπερβολής.  
Στην ελληνική 10ετία λήξης 2024 το εύρος τιμών αγοράς και πώλησης, διαμορφώνεται στις 83,50 με 84,40 μονάδες βάσης ή απόδοση 5,59% από 5,55%. Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο του 2014.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων σήμερα στις 456 από 458 μονάδες βάσης, λόγω ανόδου στην απόδοση των 10ετών Γερμανικών ομολόγων στο 1,02%.
Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται σε τιμές υψηλότερες σε σχέση με την τιμή έκδοσης.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 102,68 μονάδες βάσης ή απόδοση 4,09% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του. Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 100,38 μ.β.  με απόδοση 3,23% από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Όσον αφορά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, σήμερα επικρατούν έντονα πτωτικές τάσεις στις τιμές με συνακόλουθη άνοδο των αποδόσεων, λόγω ρευστοποιήσεων.
Η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,74%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  3,24%, η Ισπανία 2,14% και η Ιταλία 2,42%.
Η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο  στο 1,02% (με βάση το ομόλογο λήξης Μαΐου 2024) και η Ιρλανδία 1,74% δηλαδή spread περίπου 72 μονάδες βάσης όταν έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8 βαθμίδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης