Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι απαντά η ΑΤΕ Bank στο www.bankingnews.gr για τις συναλλαγές με την Citibank αλλά και για τα δομημένα….

tags :
  Τι απαντά η ΑΤΕ Bank στο www.bankingnews.gr  για τις συναλλαγές με την Citibank αλλά και για τα δομημένα….
Λάβαμε μια ενδιαφέρουσα διαμαρτυρία  από την ΑΤΕ Bank η οποία με αυτό τον τρόπο μας απαντάει στα 3 δημοσιεύματα του www.bankingnews.gr για τις συναλλαγές που είχε πραγματοποιήσει η ΑΤΕ με την Citigroup το 2010 και 2011.
Η διαμαρτυρία απεστάλει  προς το site  και εμού προσωπικά παρ΄ ότι ανυπόγραφο το δημοσίευμα – ξεπερνάμε τις εμμονές κάποιων και δεν θα τις σχολιάσουμε – και μας απαντά με αφορμή το δημοσίευμα που έκανε λόγο για νέο παρασκήνιο πίσω από την συνεργασία μεταξύ ΑΤΕ και Citibank.
Θα απαντήσουμε και ως προς την ουσία αλλά και ως προς την ηθική διάσταση του θέματος.

Ως προς την ουσία ως www.bankingnews.gr αναφερθήκαμε σε συναλλαγές μεταξύ ΑΤΕ και Citibank από τις οποίες προέκυψε μεγάλο κέρδος της Citigroup όπως υποστηρίξαμε.
Η ΑΤΕ απαντάει
Το έτος 2010 δεν διενεργήθηκε καμιά συναλλαγή swaps μεταξύ της ΑΤΕ και της Citibank και ειδικότερα συναλλαγή που αφορούσε το χαρτοφυλάκιο δομημένων ομολόγων με το αναφερόμενο κέρδος (σημείωση το www.bankingnews.gr ανέφερε κέρδος 12 και 17,2 εκατ ευρώ από αυτές τις συναλλαγές του 2010 και 2011).
Όλες οι συναλλαγές που πραγματοποίησε η ΑΤΕ με την Citibank το έτος 2010 αφορούσαν αποκλειστικά απλές συναλλαγές repos με υποκείμενους τίτλους μόνο ομόλογα ελληνικού και Γαλλικού δημοσίου.
Τον Φεβρουάριο του έτους 2011 συνεχίζει η ΑΤΕ η τράπεζα για να αυξήσει και διαφοροποιήσει τις πηγές άντλησης ρευστότητας της και να απεμπλακεί εν μέρει από την εξάρτηση της από την ΕΚΤ προέβη και πάλι σε συνηθισμένη συναλλαγή repos και όχι swaps, με την Citibank επί δύο δομημένων ομολόγων χαρτοφυλακίου της ονομαστικής αξίας 70 εκατ ευρώ συνολικά.
Με τα repos αυτά η ΑΤΕ δανείστηκε συνολικά το ποσό των 70 εκατ ευρώ και ταυτόχρονα ενεχυρίασε ομόλογα Γαλλικού δημοσίου για το ποσό των 17,3 εκατ ευρώ.
Τα ενέχυρα αυτά ανήκουν στην ΑΤΕbank και αποτελούν απαίτηση της από την Citibank και όχι κέρδος για την Citibank.
Αυτά λέει η ΑΤΕ bank.
Επειδή η διαμαρτυρία  με αφορούσε και προσωπικά παρ΄ ότι το κείμενο που δημοσιεύθηκε στο site ήταν ανυπόγραφο θα προβώ σε ορισμένα σχόλια ενδιαφέροντα πιστεύω.
Πρωτίστως ζητώ από την ΑΤΕ να μας κοινοποιήσει το κέρδος που αποκόμισε από αυτές τις συναλλαγές η Citigroup.
Πληροφορούμεθα ότι η υπόθεση έχει φθάσει στο κοινοβούλιο και πιθανότατα θα τεθεί ερώτημα για το θέμα.
Προσωπικά οι διοικούντες στην ΑΤΕ γνωρίζουν πολύ καλά το πόσο στενά παρακολουθώ τα τραπεζικά δρώμενα και ακόμη ειδικότερα αν γνωρίζουμε για το πώς πραγματοποιούνται συνολικά οι συναλλαγές σε διατραπεζικό επίπεδο και άλλα.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι η ΑΤΕ να μας απαντήσει σε αυτό το απλό ερώτημα ποιο ήταν το συνολικό κέρδος της Citibank το 2010 και 2011 από τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν.
Το www.bankingnews.gr πραγματοποίησε συνολικά 7 τηλεφωνήματα προς διάφορές υπηρεσίες της τράπεζας αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.
Αντί απάντησης, λαμβάνουμε διαμαρτυρία από την ΑΤΕ Βank.
Το www.bankingnews.gr δεν έχει κανένα ανοικτό ζήτημα με τους εργαζομένους της ΑΤΕ και τον θεσμικό ρόλο της τράπεζας το οποίο σεβόμαστε πολλώ δε μάλλον που είμαστε εξειδικευμένο τραπεζικό site.
Το www.bankingnews.gr όμως θα φέρνει κάθε φορά στο φως σκοτεινές ή δυσδιάκριτες υποθέσεις που χρήζουν αποσαφήνισης.
Δεν υπήρχε αναφορά  ότι η ΑΤΕ έχασε αλλά ότι μια ξένη τράπεζα κέρδισε.
Είχαμε  αναφερθεί και στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της τράπεζας που εμφανιζόταν στα stress tests ότι διαθέτει 10 δις ευρώ και χρειαζόταν να διερευνήσουμε επί εβδομάδες το όλο θέμα για να διαπιστωθεί ότι η τράπεζα ήταν ο δανειστής του δημοσίου.
Αποκαλύψαμε  ότι η ΑΤΕ ανέθεσε  σε εξειδικευμένη εταιρία την αξιολόγηση των δανείων της.
Αποκαλύψαμε  τα σχέδια του δημοσίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την εμπλοκή του στην αύξηση της ΑΤΕ.
Το www.bankingnews.gr αναφέρθηκε και στις αθρόες αναβαθμίσεις εσχάτως διευθυντικών στελεχών και μέσα στην τράπεζα όχι απέξω ή γύρω μιλούν για αναβαθμίσεις με πολύ «συγκεκριμένα κριτήρια»
Εμείς  θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις επιλογές, αποφάσεις και κινήσεις των διοικήσεων και της διοίκησης της ΑΤΕ υπό τον Θ. Πανταλάκη και θα παρεμβαίνουμε καθότι η ΑΤΕ είναι δημόσια περιουσία οπότε όλα πρέπει να έρχονται στο φως.
Όσον αφορά την ηθική διάσταση του θέματος θα πω ότι τώρα ακόμη περισσότερο θα παρακολουθούμε στο πλαίσιο των δημοσιογραφικών μας αρμοδιοτήτων την πορεία της ΑΤΕ.
Δεν μιλήσαμε εμείς για ανεπαρκή κεφαλαιακά τράπεζα, δεν αυξήσαμε εμείς κατακόρυφα τα επιτόκια δανείων καθιστώντας την ΑΤΕ μια από τις ακριβότερες στην αγορά ενώ υποτίθεται ότι είναι κρατική τράπεζα και στηρίζει την οικονομία.
Το www.bankingnews.gr σέβεται την νομική οντότητα και την ΑΤΕ ως θεσμό στον χώρο των τραπεζών αλλά σε καμία περίπτωση μα σε καμία δεν θα σταματήσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις επιλογές της διοίκησης.
Όλα στο φως και το www.bankingnews.gr θα τα φέρνει όλα στο φως.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης