Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κέρδη +4,44% το 3ήμερο στις 1197 μον. στο +6,8% η Πειραιώς – Δεσμευμένα collaterals και stress tests βαρύνουν τις τράπεζες

Κέρδη +4,44% το 3ήμερο στις 1197 μον. στο +6,8% η Πειραιώς – Δεσμευμένα collaterals και stress tests βαρύνουν τις τράπεζες
Ξεχώρισε σήμερα η Πειραιώς μεταξύ των τραπεζών με κέρδη +6,8% - Επιλεκτικό ενδιαφέρον στον FTSE 25 στο επίκεντρο ΕΛΠΕ, Τιτάνας, Jumbo, Motor Oil
(upd21) Η επανεμφάνιση των αγοραστών μετά από διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων ισχυροποίησε εκ νέου την εξ αρχής ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο επανήλθε πλησίον των 1.200 μονάδων, μετά την ενδοσυνεδριακή διόρθωση - αποφόρτιση.
Η άνοδος στηρίχθηκε σε μετοχές όπως Πειραιώς +6,8%, ΕΛΠΕ +4,51% (βγαίνουν από δείκτη FTSE), Τιτάνας +5,15%, Jumbo +4,26% και Motor Oil +4,61%. 
Ωστόσο η γενική εικόνα της αγοράς θα μπορούσε να έχει ακόμη περισσότερο ενθουσιασμό, μετά από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση και τις δηλώσεις Merkel ότι η ΕΕ θα άρει τις κυρώσεις στην Ρωσία αν υπάρξει ουσιαστική κατάπαυση του πυρός στην Α. Ουκρανία. 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.197,11 μονάδες με άνοδο +1,33%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 1.198,15 μονάδες (+1,42%) και χαμηλό τις 1.180,86 μονάδες.
Ο τζίρος σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώθηκε στα 130,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφθασε στα 98,64 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 87 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και 4,2 εκατ. στα warrants.
Στα warrants της Πειραιώς όπως κάθε μέρα η JP Morgan διακινεί όγκους, funds αποχωρούν από το warrant, ωστόσο άλλοι αγοράζουν στην ζώνη των 0,60-0,65 ευρώ.
Το ρεπορτάζ του bankingnews.gr ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν πολλά ποιοτικά στοιχεία γιατί έχουν κατατεθεί ως collaterals στην ΕΚΤ άρα δεν θα κερδίσουν κάτι ουσιαστικό από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ αποτιμάται ξεκάθαρα από την αγορά, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια στα stress tests. 
Πάντως,η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ήταν ανοδική, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 3,04%, τον FTSE 25 +3,15% και τον τραπεζικό δείκτη +4,92%.
Μάλιστα, ακόμη καλύτερες είναι οι επιδόσεις το τριήμερο Τετάρτης - Πέμπτης - Παρασκευής, καθώς ο Γ.Δ. κερδίζει 4,44%, ο FTSE 25 +4,85% και ο τραπεζικός δείκτης +8,52%.
Η αγορά προσέγγισε την ζώνη των 1.200 μονάδων, εν συνεχεία εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις ενώ προς το πέρας της συνεδρίασης εμφανίστηκαν εκ νέου αγοραστές.
Γενικότερα, θα πρέπει να τονιστεί ότι θα αναμένονταν καλύτερη κίνηση σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επενδυτικοί οίκοι, αναλυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι.
Θεωρούν ότι ο αντίκτυπος στην Ευρώπη θα είναι άνισος, ανησυχούν για παγίδα ρευστότητας και εστιάζονται στην αγορά κρατικών ομολόγων και όχι μόνο τραπεζικών assets.
Η ποσοτική χαλάρωση στις ελληνικές τράπεζες θα έχει πολύ περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς οι τράπεζες, τα ποιο ποιοτικά τους στοιχεία, τα έχουν ήδη καταθέσει στην ΕΚΤ  ως collaterals.
Συν τοις άλλοις, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν τα stress tests όπου θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες και η παράμετρος αυτή, θα οδηγήσει τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα.

Με τεχνικούς όρους το ελληνικό χρηματιστήριο διέσπασε την ουδέτερη ζώνη των 1140 με 1180 μονάδων ωστόσο αντιμετωπίζει δυσκολίες υπέρβασης των 1200 μονάδων.
Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση έως τις 1.220 μονάδες, μάλλον είναι το βασικό σενάριο δηλαδή προσέγγιση των 1.220 μονάδων, ωστόσο ο ενθουσιασμός για τις αποφάσεις της ΕΚΤ έχει μειωθεί.
Η αγορά βραχυχρόνια πάει για πάνω.
Οι μετοχές των τραπεζών μετά το χθεσινό εντυπωσιακό κλείσιμο στα υψηλά ημέρας ή πλησίον αυτών κινήθηκαν άνευρα σήμερα με την Πειραιώς ωστόσο να ξεχωρίζει με κέρδη +6,80% στα 1,57 ευρώ.
Η Εθνική στη ζώνη των 2,74 ευρώ εμφανίζει σημάδια κόπωσης όσο πλησιάζει προς τα 2,80 ευρώ, παρά το ανοδικό τράβηγμα στις δημοπρασίες, ενώ η Eurobank έφθασε στην ζώνη των 0,35 ευρώ όπου εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι παρέχεται στήριξη στην Eurobank, ώστε όταν υλοποιηθεί η νέα αύξηση κεφαλαίου η τιμή της αύξησης να μην πέσει κάτω από τα 0,30 ευρώ.
Συνολικά ωστόσο μπορεί να ειπωθεί ότι οι μετοχές των τραπεζών κινήθηκαν άτονα, μετά μάλιστα τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση, ο κλάδος συνεχίζει να βρίσκεται σε ομηρία stress tests και νέων αυξήσεων κεφαλαίου. Στρατηγικά οι μετοχές των τραπεζών είναι για κάτω.
Στο χώρο του FTSE 25 υπήρξε επιλεκτικό ενδιαφέρον κυρίως για τίτλους που γενικά είχαν μείνει αρκετά πίσω, όπως αυτοί που αναφέρθηκαν πιο πάνω... Καλή εικόνα είχαν επίσης μετοχές όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, Viohalco, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, MIG και Intralot. Αντιθέτως, βαρίδι για την αγορά ήταν η Coca Cola HBC -2,64%, ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν και οι ΕΥΔΑΠ, Μέτκα και ΟΛΠ.
Στο σύνολο της αγοράς, 83 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 43 που είχαν πτώση.

Αγοραπωλησίες ξένων στις τράπεζες - Στο επίκεντρο J P Morgan, Goldman Sachs, UBS, Kepler

Κινητικότητα εμφανίζουν σήμερα οι ξένοι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Χθες ήταν αγοραστές και σήμερα, πλην της Πειραιώς, βγαίνουν πωλητές. Υπό το βάρος των stress tests που θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες και υπό το βάρος των ελλιπών collaterals των τραπεζών, είναι προφανές ότι οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται σε ομηρία.
Σήμερα στην Eurobank με 6,3 εκατ. η Goldman Sachs, η Citigroup 3 εκατ., η Kepler 5,1 εκατ. και η UBS 2,2 εκατ. μετοχές. Χθες η JP Morgan πραγματοποίησε κίνηση 14 εκατ. μετοχών στην Eurobank.
Στην Alpha Βank σήμερα η Citigroup 1,8 εκατ., η Deutsche Βank 1,6 εκατ. και η Bank of America 4,4 εκατ. τεμάχια. Στην Πειραιώς πολλοί ξένοι σήμερα.
Η Citigroup 4,2 εκατ., η Deutsche Βank 3,5 εκατ. τεμάχια, η UBS 1,8 εκατ., η Barclays 750 χιλ και η Bank of America 700 χιλ μετοχές.

Οι ελληνικές τράπεζες ελλείψει collaterals θα έχουν μικρό όφελος από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (που ίσως φθάσει στα 500 δισεκ. ευρώ συνολικά) που ανακοίνωσε η ΕΚΤ μέσω της αγοράς καλυμμένων ομολόγων και asset back securities (ABS) δηλαδή στοιχείων ενεργητικού κατά βάση δανείων είναι ένα μεγάλο και σίγουρα θετικό νέο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ θα αγοράζει περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και έτσι θα αυξάνεται η ρευστότητα τους και με την ρευστότητα που αποκτούν θα μπορούν να χρηματοδοτούν την οικονομία.
Το Ευρωσύστημα διαθέτει μια αγορά ABS συνολικής αξίας 690 δισ. ευρώ και καλυμμένες ομολογίες ύψους 1,4 τρισ. ευρώ. Η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει περί τα 70-110 δισ. ABS
Ενώ λοιπόν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ένα πραγματικά μεγάλο νέο και θετικό νέο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν το ίδιο όφελος λόγω έλλειψης καλών ποιοτικών assets καθώς ήδη όλα τα καλυμμένα ομόλογα και τα ABS είναι collaterals  εγγυήσεις στην ΕΚΤ.  Η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι στις 2 Οκτωβρίου θα εξειδικεύσει τα μέτρα και έχει επισημάνει ότι θα αγοράζει δεν θα δέχεται δηλαδή collaterals. Τι συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες;
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 44,6 δισ. ρευστότητα από την ΕΚΤ με βάση τα επίσημα στοιχεία ενώ η δανεική ρευστότητα από την ΕΚΤ έχει υποχωρήσει στα 40 δισεκ. με βάση ανεπίσημες πηγές.
Για την ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ εγγυήσεις collaterals 74 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ και 14 δισεκ. για έκτακτη παροχή ρευστότητας εγγυήσεις στην ΤτΕ.
Επίσης στα 30 δισ. λοιποί λογαριασμοί τάξης στην ΤτΕ τα περίπου 12 με 15 δισ. είναι απόθεμα εγγυήσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει στο ευρωσύστημα περίπου 100 δισεκ. για να λάβουν ρευστότητα 44 με 40 δισ. ευρώ. Τα καλά ποιοτικά τους στοιχεία έχουν κατατεθεί ως εγγύηση στην ΕΚΤ και απομένουν ελάχιστα για συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση. Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να πωλήσουν assets γιατί απλά είναι εγγυήσεις στην ΕΚΤ.

Το χρηματιστήριο παραμένει ακόμη σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι

Άπαξ και διασπάστηκε ανοδικά η ουδέτερη ζώνη των 1.140 με 1.180 μονάδων το ελληνικό χρηματιστήριο πρέπει να διασπάσει τις 1.190 -1.200 μονάδες με προοπτική έως τις 1.220 μονάδες, αν θέλει να δημιουργήσει ανοδική δυναμική.
 Η αγορά μέχρι τώρα μας έχει δείξει από τον Μάρτιο του 2014 ότι ακολουθεί την εξής τάση, χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες στα τεχνικά γραφήματα.
Από τις 1.379 μονάδες που ήταν το υψηλό έτους στις 19 Μαρτίου του 2014 το χρηματιστήριο υποχώρησε στις 1062 μονάδες ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 19 Μαΐου ακολούθησε νέα άνοδος στις 1.328 μονάδες ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 10 Ιουνίου και εν συνεχεία πάλι πτώση με χαμηλό τις 1.044 μονάδες στις 8 Αυγούστου.
Η αγορά πραγματοποιεί χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά ακολουθεί μια πλαγιοκαθοδική κίνηση από τον Μάρτιο του 2014 έως και αρχές Σεπτεμβρίου του 2014. Χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες.
Μετά τις 8 Αυγούστου και με εξαίρεση ορισμένες συνεδριάσεις η αγορά έχει ακολουθήσει μια έντονη ανοδική πορεία καταγράφοντας κέρδη 10,5% σε επίπεδο γενικού δείκτη απόδοση προφανώς θετική μεν αλλά ακόμη η αγορά δεν έχει ξεφύγει από αυτό το πλαγιοκαθοδικό κανάλι, η έσχατη πτώση αυτό μας επιβεβαιώνει.

Μεικτές τάσεις στις μετοχές των τραπεζών - Κέρδη για την Πειραιώς

Μεικτές τάσεις με ικανοποιητικούς όγκους κατεγράφησαν στις μετοχές των τραπεζών. Αρχικά υπήρξαν αγορές αλλά, οι πωλητές επανήλθαν στις τράπεζες αλλάζοντας το κλίμα. Ξεχώρισε η Πειραιώς που είχε πιεστεί εσχάτως και ενισχύεται για 3η διαδοχική συνεδρίαση.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,74 ευρώ με άνοδο +1,1% και όγκο 10,4 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 9,68 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισεκ. ευρώ στα  2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013. Τα stop losses στην Εθνική βρίσκονται στα 2 -2,13 ευρώ και η ισχυρή αντίσταση στα 2,8 ευρώ.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,6650 ευρώ με πτώση -1,77% και όγκο 310 χιλ. τεμάχια.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6850 ευρώ με πτώση -0,72% και όγκο 17,2 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 8,85 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ. Τα ισχυρά stop losses στην μετοχή βρίσκονται  στα 0,55 ευρώ ενώ η αντίσταση στα 0,70 ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 1,70 ευρώ με πτώση -4,49% και όγκο 609 χιλ. τεμάχια.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,57 ευρώ με άνοδο +6,8% με όγκο 18,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 9,2 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,65 ευρώ με πτώση -0,61% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3460 ευρώ με πτώση -0,86% και όγκο 39,8 εκατ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 5,1 δισ. ευρώ. Το stop losses στα 0,28 και 0,26 ευρώ ενώ η ισχυρή αντίσταση βρίσκεται στα 0,34 ευρώ.
Η Attica Βank διαπραγματεύεται στα 0,1250 ευρώ με πτώση -2,34% και όγκο 762 χιλ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 130 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Attica Βank θα υποστεί reverse split στα 0,08 ευρώ μάλλον 10 προς 1 στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, τα κερδοσκοπικά φαινόμενα στην μετοχή προβληματίζουν.  
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος διαπραγματεύεται στα 13,20 ευρώ με άνοδο +1,69% και αποτίμηση στα 262 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στον FTSE 25 με επιλεκτικό ενδιαφέρον σε ΕΛΠΕ, Τιτάνα, Motor Oil

Ανοδικά έκλεισαν οι περισσότερες μετοχές του FTSE 25 με το ενδιαφέρον σε επιλεγμένες μετοχές της πραγματικής οικονομίας που δεν είχαν τρέξει εσχάτως, ενώ βγήκαν και ρευστοποιήσεις. Ανεβασμένοι ήταν επίσης οι όγκοι και οι τζίροι έναντι προηγούμενων συνεδριάσεις, χωρίς όμως κάτι εντυπωσιακό.  
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,11 ευρώ με άνοδο +1% και αποτίμηση 5,44 δισ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 10,83 ευρώ και δεύτερη στα 10,60 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στις 11,07 και 11,37 ευρώ αντίστοιχα.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,37 ευρώ με άνοδο +1,61% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ, με τη στήριξη στα 11,03 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στα 11,26 ευρώ και η δεύτερη στα 11,50 ευρώ.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,34 ευρώ με άνοδο +0,33% και κεφαλαιοποίηση στα 3,93 δισ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 12,20 ευρώ και δεύτερη στα 11,95 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 12,47 και 12,75 ευρώ αντίστοιχα. Οι επιδόσεις 1ου 6μήνου ήταν ικανοποιητικές καθώς βελτίωσε τον κύκλο εργασιών και την ταμειακή του θέση.
Η Coca Cola HBC μετά από διήμερο ανόδου έκλεισε στα 17,72 ευρώ με πτώση -2,64% και κεφαλαιοποίηση 6,51 δισ. ευρώ.
Η Folli Follie έκλεισε στα 31,50 ευρώ με οριακή άνοδο +0,48% και αποτίμηση 2,1 δισ. ευρώ, ενώ η Jumbo έκλεισε στα 11,75 ευρώ με άνοδο +4,26% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 21,03 ευρώ με άνοδο +5,15% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,79 ευρώ με άνοδο +4,51% και κεφαλαιοποίηση στα 1,76 δισ. ευρώ, ενώ η Motor Oil έκλεισε στα 8,17 ευρώ με άνοδο +4,61% και αποτίμηση 905 εκατ. ευρώ. Η πρώτη στήριξη για τη Motor Oil βρίσκεται στα 7,78 ευρώ και η δεύτερη στα 7,56 ευρώ, ενώ η επόμενη αντίσταση συναντάται στα 8,20 ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,97 ευρώ με πτώση -1,43% και αποτίμηση 955 εκατ. ευρώ, ενώ η Viohalco έκλεισε στα 4,13 ευρώ με άνοδο +1,23% και αποτίμηση 905 εκατ. ευρώ.
Η MIG έκλεισε στα 0,4060 ευρώ με άνοδο +1,50% και όγκο 1,37 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 312 εκατ. ευρώ, με την πρώτη στήριξη στα 0,3870 ευρώ και τη δεύτερη στα 0,3750 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 0,4110 και 0,4210 ευρώ αντίστοιχα. Η τιμή μετατροπής του ομολογιακού σε μετοχές θυμίζουμε βρίσκεται στα 0,54 ευρώ.
Η Μυτιληναίος που κέρδισε 10,59% στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις έκλεισε στα 6,79 ευρώ με άνοδο +2,41% και κεφαλαιοποίηση 793 εκατ. ευρώ, με επόμενη στήριξη στα 6,49 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 6,89 ευρώ.
Η Μέτκα έκλεισε στα 11,12 ευρώ με πτώση -2,80% και αποτίμηση 577 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Properties έκλεισε στα 9,24 ευρώ με άνοδο +0,33% και αποτίμηση 935 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάκτωρ έκλεισε στα 3,55 ευρώ με άνοδο +2,90% και κεφαλαιοποίηση 628 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ έκλεισε στα 7,51 ευρώ με άνοδο 2,88% και αποτίμηση 490 εκατ. ευρώ, με στήριξη στα 7,16 ευρώ, ενώ η επόμενη αντίσταση συναντάται στα 7,60 ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 3,65 ευρώ με άνοδο +1,39% και αποτίμηση 398 εκατ. ευρώ, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 3,64 ευρώ με άνοδο +2,54% και κεφαλαιοποίηση 337 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 17,09 ευρώ με πτώση -0,06% και αποτίμηση 427 εκατ. ευρώ, ενώ η Intralot έκλεισε στα 1,81 ευρώ με άνοδο +2,26% και κεφαλαιοποίηση στα 287 εκατ. ευρώ.

Κύμα αγορών προκαλεί νέο ράλι στα ομόλογα - Στο 5,65% η  ελληνική  10ετία και spread 457 μ.β.  – Στο 1,70% η Ιρλανδική 10ετία  

Νέο ράλι καταγράφεται στα ομόλογα σήμερα  απόρροια της απόφασης για ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ. Κύμα αγορών ωθεί όλες τις αγορές ομολόγων σε άνοδο, που σημαίνει πτώση αποδόσεων, άνοδος τιμών.
Στην ελληνική 10ετία λήξης 2024 το εύρος τιμών αγοράς και πώλησης, διαμορφώνεται στις 83,70 με 84,80 μονάδες βάσης ή απόδοση 5,53% από 5,65%. Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο του 2014.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων σήμερα στις 457 από 481 μονάδες βάσης. Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται σε τιμές πολύ υψηλότερες σε σχέση με την τιμή έκδοσης. Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 103,80 μονάδες βάσης ή απόδοση 3,83% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του.
Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 100,60 μ.β.  με απόδοση 3,15% από 3,5% όταν εκδόθηκε. Όσον αφορά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, σήμερα επικρατούν έντονα ανοδικές τάσεις, λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων. Η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,70%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  3,04%, η Ισπανία 1,98% και η Ιταλία 2,30%.
Η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο  στο 0,96% (με βάση το ομόλογο λήξης Μαΐου 2024) και η Ιρλανδία 1,70% δηλαδή spread περίπου 74 μονάδες βάσης όταν έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8 βαθμίδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης