Μετά το σοκ των τελευταίων ημερών υπήρξε αδύναμη αντίδραση στο Χ.Α. με τις τράπεζες έως +1,65% – Μεικτή εικόνα στον FTSE 25 χωρίς τζίρο
(upd23) Τεχνική αναλαμπή που όμως σε καμιά περίπτωση δεν έπεισε καθώς έχασε σχεδόν όλη την αρχική δυναμική της επιχειρήθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από 3ήμερη ισχυρή πτώση, όμως η αντίδραση αποδυναμώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο φινάλε.
Άλλωστε και πρωτύτερα η αντίδραση υπήρξε καθώς οι short ανέκρουσαν πρύμναν και με μικρές αγορές των long η αγορά κινήθηκε σε θετικό έδαφος.
Οι αρνητικές εξελίξεις στην Πορτογαλία με την Banco Espirito Santo, μετριάζονται και η παράμετρος αυτή επιδρά στις πειρφερειακές αγορές με άνοδο σε αγορές και βελτίωση στα ομόλογα.
Η ελληνική αγορά συνεχίζεται να βρίσκεται κοντά στο επικίνδυνο εύρος των 1.170 - 1.180 μονάδων και προφανώς οι επόμενες συνεδριάσεις θεωρούνται κρισιμότατες.
Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος μόνιμα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 1.154,89 μονάδες με άνοδο +0,30% στο χαμηλό ημέρας, παρ' ότι τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης έφτασε έως το υψηλό των 1.171,73 μονάδων (+1,76%).
Ο τζίρος σε χαμηλά επίπεδα - επιβεβαιώνει απόλυτα την αδυναμία της αγοράς - καθώς διαμορφώθηκε μόλις στα 79,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 60,65 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 50,75 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και 4,8 εκατ. στα warrants. Είναι ενδεικτικό ότι και σήμερα οι όγκοι στις μη τραπεζικές μετοχές ήταν αστείοι μόλις 5,5 εκατ. τεμάχια, αυτή δεν είναι σοβαρή αγορά. Η αγορά έχει συμπληρώσει 5ήμερο σερί πτώσης, με το Γενικό Δείκτη να χάνει -8,19%, τον FTSE 25 -8,74% και τον τραπεζικό δείκτη -12,04%. Εύλογα λοιπόν υπάρχει "χώρος" για τεχνικής μορφής αντίδραση, δεδομένου ότι δείκτες και μετοχές βρέθηκαν σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Όμως, κεντρικό δομικό πρόβλημα της αγοράς παραμένει η απουσία τζίρου, καθώς ανακυκλώνονται τα ίδια κεφάλαια και δεν εισρέουν καινούρια. Έτσι και σήμερα, η αντίδραση της αγοράς δεν πείθει, άνοδος με μικρούς τζίρους και χωρίς δυναμική ενώ δεν θα πρέπει να λησμονούμε το μήνυμα των ξένων προς την Ελλάδα στην έκδοση των 3ετών ομολόγων που απέτυχε καθώς το ελληνικό δημόσιο ήθελε να αντλήσει 3 δισ. και τελικώς άντλησε 1,5 δισ. με επιτόκιο 3,5%.
Θετικά συνέβαλαν οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως οι Πειραιώς και Εθνική ενώ οι υπόλοιπες είχαν αδιάφορη κίνηση, ενώ όλος ο κλάδος διακίνησε μικρότερους όγκους.
Η εικόνα των τραπεζών δεν βοηθάει για σοβαρή εξαγωγή συμπερασμάτων λόγω της σημερινής αντίδρασης.
Στα warrants επιχειρήθηκε αντίδραση έως +4,55% μετά την πρώτη προηγούμενων ημερών, όμως στο φινάλε, η πτώση πάλι κυριάρχησε, παρ' ότι προέρχονταν από πιέσεις έως -19,42% το 5ήμερο!
Στον FTSE 25 η θετική εικόνα του πρώτου 5ώρου χάλασε καθώς βγήκαν και πωλήσεις με μεικτές τάσεις στο φινάλε, αλλά με εξαιρετικά μικρούς όγκους και τζίρους, που μαρτυρά ότι δεν μπαίνουν νέα κεφάλαια στην αγορά αλλά ανακυκλώνοντια - σε χαμηλό τέμπο - τα ήδη υπάρχοντα.
Πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ -1,54%, Folli Follie -3,04%, Τιτάνας -1,32%, ΕΛΠΕ -1,64%, Jumbo -1,56%, ΕΥΔΑΠ -1,77%, Viohalco -2,59%, Μυτιληναίος -1,51%, ΓΕΚ Τέρνα -1,17% κ.λπ.
Αντιθέτως, με ήπια κέρδη που εξανεμίστηκε το μεγαλύτερο μέρος τους έκλεισαν τίτλοι όπως Coca Cola HBC +2,23%, ΟΠΑΠ +1,67%, ΟΤΕ +0,96%, ΕΧΑΕ +2,47% και MIG +1,82%. Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα η εικόνα των μη τραπεζικών μετοχών είναι απογοητευτική για ένα λόγο δεν είναι δυνατό δήθεν μεγάλες εταιρίες της Ελλάδος να σημειώνουν εξευτελιστικούς όγκους και τζίρους. Στο σύνολο της αγοράς, 67 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 56 που κατέγραψαν απώλειες.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα είναι 4-5 δισ. και όχι 1,8 με 2 δισ.
Παρά την σκόπιμα διοχετευμένη αισιοδοξία για τα stress tests των τραπεζών για επικοινωνιακούς λόγους τελικώς θα φθάσουν στα 4-5 δισ. εντός του εύρους των 2,5 με 5,5 δισ. που πολύ έγκαιρα είχε παρουσιάσει το bankingnews.gr.
Όμως η Τράπεζα της Ελλάδος στην εισηγητική της πρόταση προς την ΕΚΤ και την EBA που διεξάγουν τα stress tests προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 1,8 με 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:
για την Εθνική προσδιορίζει 750 εκατ. ευρω
για την Alpha Βank 200 εκατ. ευρώ
για την Πειραιώς 250 εκατ και
για την Eurobank 750 εκατ ευρώ.
Η πρόταση αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι τελική καθώς μπορεί να εναρμονίζεται με το πλαίσιο της ΕΚΤ και της EBA με όρους τεχνοκρατικούς αλλά όχι με όρους πολιτικούς. Το ΔΝΤ πιέζει ώστε οι κεφαλαιακές ζημίες να βγουν στα 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο θεωρούμε παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται ότι για 84 δισ. NPLs δύσκολα η ΕΚΤ θα καταλήξει σε κεφαλαιακές ανάγκες μόνο 1,8 με 2 δισ. και πιθανότερο σενάριο είναι να προσδιοριστούν στα 4 με 5 δισ. ευρώ.
Μην σας ξεγελούν οι αναλαμπές η πτώση δεν τελείωσε – Θα τα ξαναπούμε στις 1050 μονάδες…
Δεν πρέπει να μας ξεγελούν οι αναλαμπές. Η άποψη μας την οποία παρουσιάζουμε με πολύ σαφήνεια είναι η εξής.
Η πτώση δεν έχει τελειώσει. Η αγορά θα ξαναδεί τις 1050 μονάδες όπου εκεί θα κριθεί όχι η μακροχρόνια τάση που παραμένει ακόμη καθοδική αλλά αν θα σπάσουν οι 1050 μονάδες για να οδηγηθούμε πολύ πολύ χαμηλότερα.
Η αγορά θα κριθεί στις 1050 μονάδες. Εκτιμούμε ότι στις 1050 μονάδες θα υπάρξει αντίδραση θα καλλιεργηθεί η άποψη ότι όλα βελτιώνονται έως ότου ξαφνικά….το χρηματιστήριο βρεθεί κάτω από τις 1050 μονάδες.
Τι θα συμβεί μετά… τα έχουμε γράψει.
Χωρίς δυναμική οι τράπεζες με μικρούς όγκους - Πτώση έως -12,48% το 5ήμερο
Ατόνησε η αρχική δυναμική των τραπεζικών μετοχών, σε μια συνεδρίαση με μικρούς όγκους και τζίρους, ενώ κάποια από τα κέρδη τους κράτησαν μόνο οι Πειραιώς και Εθνική. Ο κλάδος συνεχίζει να βρίσκεται εγκλωβισμένος λόγω των stress tests, οι μετοχές δείχνουν δομικές αδυναμίες.
Η Εθνική που έχασε το 5ήμερο σε ποσοστό -10,18% έκλεισε την Παρασκευή στα 2,47 με άνοδο +1,65% και όγκο 6,15 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 8,72 δισ. ευρώ. (Ως υπενθύμιση αναφέρουμε ότι στις 20 Μαΐου 2014 έφθασε ενδοσυνεδριακά στο χαμηλό των 1,98 ευρώ). Η τιμή της νέας αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013.
Το warrant της Εθνικής ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,6610 ευρώ με πτώση -1,64% και όγκο 785 χιλ. τεμάχια, χάνοντας μάλιστα το 20,84% της αξίας του σε εβδομαδιαίο επίπεδο.
Η Alpha Βank που είχε πτώση -12,48% το 5ήμερο έκλεισε στα 0,6170 ευρώ με πτώση -0,64% και όγκο 11,88 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 7,87 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 1,57 ευρώ με άνοδο +1,95% και όγκο 2,48 εκατ. τεμάχια, έχοντας πτώση -15% το 5ήμερο.
Η Πειραιώς που είχε απώλειες σε εβδομαδιαίο επίπεδο σε ποσοστό 11,11% έκλεισε στα 1,52 ευρώ με άνοδο +1,33% και όγκο 13 εκατ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση στα 9,27 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,8950 ευρώ με άνοδο +2,29% και όγκο 1,16 εκατ. τεμάχια.
Η Eurobank που είχε πτώση -7,83% την εβδομάδα έκλεισε στα 0,3530 ευρώ με άνοδο +0,86% και όγκο 18,6 εκατ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 5,19 δισ. ευρώ.
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,13 ευρώ χωρίς διακύμανση με όγκο 1 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 135 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,93 ευρώ με άνοδο +0,36% και αποτίμηση στα 277 εκατ. ευρώ.
Βγήκαν ρευστοποιήσεις ξανά στο χώρο του FTSE 25, μεικτή η τελική εικόνα
Παρά την καλήαντίδραση αρχικά, η ανασφάλεια και η ανησυχία της αγοράς αποτυπώθηκε και σήμερα στο χώρο του FTSE 25 με την τελική εικόνα να είναι μεικτή, ενώ η μη εισροή νέων κεφαλαίων οδηγεί σε κόπωση τους περισσότερους τίτλους.
Η εξέλιξη αυτή των χαμηλών όγκων είναι παθογενής καθώς δείχνει ότι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές έχουν αποστασιοποιηθεί από τις μη τραπεζικές μετοχές. Οι όγκοι είναι τραγικά χαμηλοί, εσχάτως διακινούνται 5-8 εκατ. τεμάχια συνολικά.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,50 ευρώ με άνοδο +0,96% και αποτίμηση 5,14 δισ. ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη βρίσκεται στα 10,09 ευρώ και η δεύτερη στα 9,80 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στα 10,95 ευρώ.
Η ΔΕΗ που έχασε την εβδομάδα 8,65% έκλεισε στα 10,24 ευρώ με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ, με την πρώτη στήριξη στα 10,12 ευρώ και τη δεύτερη στα 9,65 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στα 10,90 ευρώ.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,20 ευρώ με άνοδο +1,67% και κεφαλαιοποίηση στα 3,89 δισ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 11,85 ευρώ και δεύτερη στα 11,45 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 12,50 ευρώ.
Η Coca Cola HBC έκλεισε στα 16,99 ευρώ με άνοδο +2,23% και κεφαλαιοποίηση 6,24 δισ. ευρώ, ενώ η Τιτάνας έκλεισε στα 21,71 ευρώ με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισ. ευρώ, χάνοντας μάλιστα το 5ήμερο 10,70% της αξίας του!
H Folli Follie παρουσίασε αδύναμη εικόνα και έκλεισε στα 30,99 ευρώ με ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό -3,04% με αποτίμηση 2,07 δισ. ευρώ, ενώ η Jumbo που έχασε σε εβδομαδιαίο επίπεδο 12,41% της αξίας της έκλεισε στα 10,73 ευρώ με πτώση -1,56% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ που έχασε το 5ήμερο -9,26% έκλεισε στα 5,39 ευρώ με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση στα 1,64 δισ. ευρώ, ενώ η Motor Oil έκλεισε στα 7,75 ευρώ με οριακή πτώση -0,13% και αποτίμηση 858 εκατ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισεστα 4,13 ευρώ με πτώση -2,59% και αποτίμηση 906 εκατ. ευρώ, ενώ η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 9,42 ευρώ με πτώση -1,77% και αποτίμηση 1 δισ. ευρώ.
Η MIG έκλεισε 0,4470 ευρώ με άνοδο +1,82% και όγκο 1,14 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 344 εκατ. ευρώ. Το τεχνικό σημείο στήριξης είναι τα 0,44 ευρώ και αντίστασης τα 0,54 ευρώ η τιμή μετατροπής του ομολογιακού σε μετοχές.
Η Μυτιληναίος έκλεισεστα 5,88 ευρώ με πτώση -1,51% και κεφαλαιοποίηση 687 εκατ. ευρώ, έχοντας πρώτη στήριξη στα 5,82 ευρώ και δεύτερη στα 5,65 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση συναντάται στα 6,25 ευρώ.
Η θυγατρική του Μέτκα έκλεισε στα 12,20 ευρώ αμετάβλητη με αποτίμηση 633 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Properties έκλεισε 9,01 ευρώ με πτώση -0,33% και αποτίμηση 912 εκατ. ευρώ παρά την ενίσχυση της μετοχικής της σύνθεσης με το Capital και Wellington, ενώ η Ελλάκτωρ έκλεισε στα 3,70 ευρώ αμετάβλητη, με κεφαλαιοποίηση 655 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 3,76 ευρώ χωρίς διακύμανση με κεφαλαιοποίηση 411 εκατ. ευρώ, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα που είχε πτώση -12% το 5ήμερο έκλεισε στα 3,38 ευρώ με πτώση -1,17% και αποτίμηση 319 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 17,25 ευρώ με πτώση -1,43% και κεφαλαιοποίηση 431 εκατ. ευρώ, ενώ η Intralot έκλεισε στα 1,89 ευρώ χωρίς διακύμανση με κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα - Στο 6,2% η 10ετία και spread 503 μ.β. – Στο 3,87% η Πορτογαλική 10ετία
Σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζει σήμερα η εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων λόγω της ανόδου του χρηματιστηρίου και της μερικής εκτόνωσης των πιέσεων στα ομόλογα της περιφέρειας ειδικά της Πορτογαλίας λόγω των αρνητικών εξελίξεων με την Banco Espirito Santo. Στην ελληνική 10ετία λήξης 2024 το εύρος τιμών αγοράς και πώλησης, έχει σταθεροποιηθεί και διαμορφώνεται στις 78,90 με 80,15 μονάδες βάσης ή απόδοση 6,20%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων σήμερα στις 503 από 483 μονάδες βάσης χθες στο χαμηλό ημέρας. Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται σε τιμές υψηλότερες σε σχέση με την τιμή έκδοσης. Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 102,05 μονάδες βάσης ή απόδοση 4,26% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του. Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα με απόδοση 3,5%.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται και στην περιφέρεια.
Η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 2,33%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 3,87% από 4,02% χθες, η Ισπανία 2,79% και η Ιταλία 2,80%. Τα ομόλογα της περιφέρειας αποτελούν φούσκα.
Η Γερμανία εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο της στο 1,17% και η Ιρλανδία 2,3% δηλαδή spread περίπου 1,14% όταν έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8-9 βαθμίδων.
Αυτό λέγεται….ακραία στρέβλωση.
Τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου έχουν χαρακτηριστικά φούσκας.
www.bankingnews.gr
Άλλωστε και πρωτύτερα η αντίδραση υπήρξε καθώς οι short ανέκρουσαν πρύμναν και με μικρές αγορές των long η αγορά κινήθηκε σε θετικό έδαφος.
Οι αρνητικές εξελίξεις στην Πορτογαλία με την Banco Espirito Santo, μετριάζονται και η παράμετρος αυτή επιδρά στις πειρφερειακές αγορές με άνοδο σε αγορές και βελτίωση στα ομόλογα.
Η ελληνική αγορά συνεχίζεται να βρίσκεται κοντά στο επικίνδυνο εύρος των 1.170 - 1.180 μονάδων και προφανώς οι επόμενες συνεδριάσεις θεωρούνται κρισιμότατες.
Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος μόνιμα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 1.154,89 μονάδες με άνοδο +0,30% στο χαμηλό ημέρας, παρ' ότι τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης έφτασε έως το υψηλό των 1.171,73 μονάδων (+1,76%).
Ο τζίρος σε χαμηλά επίπεδα - επιβεβαιώνει απόλυτα την αδυναμία της αγοράς - καθώς διαμορφώθηκε μόλις στα 79,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 60,65 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 50,75 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και 4,8 εκατ. στα warrants. Είναι ενδεικτικό ότι και σήμερα οι όγκοι στις μη τραπεζικές μετοχές ήταν αστείοι μόλις 5,5 εκατ. τεμάχια, αυτή δεν είναι σοβαρή αγορά. Η αγορά έχει συμπληρώσει 5ήμερο σερί πτώσης, με το Γενικό Δείκτη να χάνει -8,19%, τον FTSE 25 -8,74% και τον τραπεζικό δείκτη -12,04%. Εύλογα λοιπόν υπάρχει "χώρος" για τεχνικής μορφής αντίδραση, δεδομένου ότι δείκτες και μετοχές βρέθηκαν σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Όμως, κεντρικό δομικό πρόβλημα της αγοράς παραμένει η απουσία τζίρου, καθώς ανακυκλώνονται τα ίδια κεφάλαια και δεν εισρέουν καινούρια. Έτσι και σήμερα, η αντίδραση της αγοράς δεν πείθει, άνοδος με μικρούς τζίρους και χωρίς δυναμική ενώ δεν θα πρέπει να λησμονούμε το μήνυμα των ξένων προς την Ελλάδα στην έκδοση των 3ετών ομολόγων που απέτυχε καθώς το ελληνικό δημόσιο ήθελε να αντλήσει 3 δισ. και τελικώς άντλησε 1,5 δισ. με επιτόκιο 3,5%.
Θετικά συνέβαλαν οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως οι Πειραιώς και Εθνική ενώ οι υπόλοιπες είχαν αδιάφορη κίνηση, ενώ όλος ο κλάδος διακίνησε μικρότερους όγκους.
Η εικόνα των τραπεζών δεν βοηθάει για σοβαρή εξαγωγή συμπερασμάτων λόγω της σημερινής αντίδρασης.
Στα warrants επιχειρήθηκε αντίδραση έως +4,55% μετά την πρώτη προηγούμενων ημερών, όμως στο φινάλε, η πτώση πάλι κυριάρχησε, παρ' ότι προέρχονταν από πιέσεις έως -19,42% το 5ήμερο!
Στον FTSE 25 η θετική εικόνα του πρώτου 5ώρου χάλασε καθώς βγήκαν και πωλήσεις με μεικτές τάσεις στο φινάλε, αλλά με εξαιρετικά μικρούς όγκους και τζίρους, που μαρτυρά ότι δεν μπαίνουν νέα κεφάλαια στην αγορά αλλά ανακυκλώνοντια - σε χαμηλό τέμπο - τα ήδη υπάρχοντα.
Πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ -1,54%, Folli Follie -3,04%, Τιτάνας -1,32%, ΕΛΠΕ -1,64%, Jumbo -1,56%, ΕΥΔΑΠ -1,77%, Viohalco -2,59%, Μυτιληναίος -1,51%, ΓΕΚ Τέρνα -1,17% κ.λπ.
Αντιθέτως, με ήπια κέρδη που εξανεμίστηκε το μεγαλύτερο μέρος τους έκλεισαν τίτλοι όπως Coca Cola HBC +2,23%, ΟΠΑΠ +1,67%, ΟΤΕ +0,96%, ΕΧΑΕ +2,47% και MIG +1,82%. Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα η εικόνα των μη τραπεζικών μετοχών είναι απογοητευτική για ένα λόγο δεν είναι δυνατό δήθεν μεγάλες εταιρίες της Ελλάδος να σημειώνουν εξευτελιστικούς όγκους και τζίρους. Στο σύνολο της αγοράς, 67 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 56 που κατέγραψαν απώλειες.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα είναι 4-5 δισ. και όχι 1,8 με 2 δισ.
Παρά την σκόπιμα διοχετευμένη αισιοδοξία για τα stress tests των τραπεζών για επικοινωνιακούς λόγους τελικώς θα φθάσουν στα 4-5 δισ. εντός του εύρους των 2,5 με 5,5 δισ. που πολύ έγκαιρα είχε παρουσιάσει το bankingnews.gr.
Όμως η Τράπεζα της Ελλάδος στην εισηγητική της πρόταση προς την ΕΚΤ και την EBA που διεξάγουν τα stress tests προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 1,8 με 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:
για την Εθνική προσδιορίζει 750 εκατ. ευρω
για την Alpha Βank 200 εκατ. ευρώ
για την Πειραιώς 250 εκατ και
για την Eurobank 750 εκατ ευρώ.
Η πρόταση αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι τελική καθώς μπορεί να εναρμονίζεται με το πλαίσιο της ΕΚΤ και της EBA με όρους τεχνοκρατικούς αλλά όχι με όρους πολιτικούς. Το ΔΝΤ πιέζει ώστε οι κεφαλαιακές ζημίες να βγουν στα 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο θεωρούμε παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται ότι για 84 δισ. NPLs δύσκολα η ΕΚΤ θα καταλήξει σε κεφαλαιακές ανάγκες μόνο 1,8 με 2 δισ. και πιθανότερο σενάριο είναι να προσδιοριστούν στα 4 με 5 δισ. ευρώ.
Μην σας ξεγελούν οι αναλαμπές η πτώση δεν τελείωσε – Θα τα ξαναπούμε στις 1050 μονάδες…
Δεν πρέπει να μας ξεγελούν οι αναλαμπές. Η άποψη μας την οποία παρουσιάζουμε με πολύ σαφήνεια είναι η εξής.
Η πτώση δεν έχει τελειώσει. Η αγορά θα ξαναδεί τις 1050 μονάδες όπου εκεί θα κριθεί όχι η μακροχρόνια τάση που παραμένει ακόμη καθοδική αλλά αν θα σπάσουν οι 1050 μονάδες για να οδηγηθούμε πολύ πολύ χαμηλότερα.
Η αγορά θα κριθεί στις 1050 μονάδες. Εκτιμούμε ότι στις 1050 μονάδες θα υπάρξει αντίδραση θα καλλιεργηθεί η άποψη ότι όλα βελτιώνονται έως ότου ξαφνικά….το χρηματιστήριο βρεθεί κάτω από τις 1050 μονάδες.
Τι θα συμβεί μετά… τα έχουμε γράψει.
Χωρίς δυναμική οι τράπεζες με μικρούς όγκους - Πτώση έως -12,48% το 5ήμερο
Ατόνησε η αρχική δυναμική των τραπεζικών μετοχών, σε μια συνεδρίαση με μικρούς όγκους και τζίρους, ενώ κάποια από τα κέρδη τους κράτησαν μόνο οι Πειραιώς και Εθνική. Ο κλάδος συνεχίζει να βρίσκεται εγκλωβισμένος λόγω των stress tests, οι μετοχές δείχνουν δομικές αδυναμίες.
Η Εθνική που έχασε το 5ήμερο σε ποσοστό -10,18% έκλεισε την Παρασκευή στα 2,47 με άνοδο +1,65% και όγκο 6,15 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 8,72 δισ. ευρώ. (Ως υπενθύμιση αναφέρουμε ότι στις 20 Μαΐου 2014 έφθασε ενδοσυνεδριακά στο χαμηλό των 1,98 ευρώ). Η τιμή της νέας αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013.
Το warrant της Εθνικής ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,6610 ευρώ με πτώση -1,64% και όγκο 785 χιλ. τεμάχια, χάνοντας μάλιστα το 20,84% της αξίας του σε εβδομαδιαίο επίπεδο.
Η Alpha Βank που είχε πτώση -12,48% το 5ήμερο έκλεισε στα 0,6170 ευρώ με πτώση -0,64% και όγκο 11,88 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 7,87 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 1,57 ευρώ με άνοδο +1,95% και όγκο 2,48 εκατ. τεμάχια, έχοντας πτώση -15% το 5ήμερο.
Η Πειραιώς που είχε απώλειες σε εβδομαδιαίο επίπεδο σε ποσοστό 11,11% έκλεισε στα 1,52 ευρώ με άνοδο +1,33% και όγκο 13 εκατ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση στα 9,27 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,8950 ευρώ με άνοδο +2,29% και όγκο 1,16 εκατ. τεμάχια.
Η Eurobank που είχε πτώση -7,83% την εβδομάδα έκλεισε στα 0,3530 ευρώ με άνοδο +0,86% και όγκο 18,6 εκατ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 5,19 δισ. ευρώ.
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,13 ευρώ χωρίς διακύμανση με όγκο 1 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 135 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,93 ευρώ με άνοδο +0,36% και αποτίμηση στα 277 εκατ. ευρώ.
Βγήκαν ρευστοποιήσεις ξανά στο χώρο του FTSE 25, μεικτή η τελική εικόνα
Παρά την καλήαντίδραση αρχικά, η ανασφάλεια και η ανησυχία της αγοράς αποτυπώθηκε και σήμερα στο χώρο του FTSE 25 με την τελική εικόνα να είναι μεικτή, ενώ η μη εισροή νέων κεφαλαίων οδηγεί σε κόπωση τους περισσότερους τίτλους.
Η εξέλιξη αυτή των χαμηλών όγκων είναι παθογενής καθώς δείχνει ότι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές έχουν αποστασιοποιηθεί από τις μη τραπεζικές μετοχές. Οι όγκοι είναι τραγικά χαμηλοί, εσχάτως διακινούνται 5-8 εκατ. τεμάχια συνολικά.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,50 ευρώ με άνοδο +0,96% και αποτίμηση 5,14 δισ. ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη βρίσκεται στα 10,09 ευρώ και η δεύτερη στα 9,80 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στα 10,95 ευρώ.
Η ΔΕΗ που έχασε την εβδομάδα 8,65% έκλεισε στα 10,24 ευρώ με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ, με την πρώτη στήριξη στα 10,12 ευρώ και τη δεύτερη στα 9,65 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στα 10,90 ευρώ.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,20 ευρώ με άνοδο +1,67% και κεφαλαιοποίηση στα 3,89 δισ. ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 11,85 ευρώ και δεύτερη στα 11,45 ευρώ, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 12,50 ευρώ.
Η Coca Cola HBC έκλεισε στα 16,99 ευρώ με άνοδο +2,23% και κεφαλαιοποίηση 6,24 δισ. ευρώ, ενώ η Τιτάνας έκλεισε στα 21,71 ευρώ με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισ. ευρώ, χάνοντας μάλιστα το 5ήμερο 10,70% της αξίας του!
H Folli Follie παρουσίασε αδύναμη εικόνα και έκλεισε στα 30,99 ευρώ με ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό -3,04% με αποτίμηση 2,07 δισ. ευρώ, ενώ η Jumbo που έχασε σε εβδομαδιαίο επίπεδο 12,41% της αξίας της έκλεισε στα 10,73 ευρώ με πτώση -1,56% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ που έχασε το 5ήμερο -9,26% έκλεισε στα 5,39 ευρώ με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση στα 1,64 δισ. ευρώ, ενώ η Motor Oil έκλεισε στα 7,75 ευρώ με οριακή πτώση -0,13% και αποτίμηση 858 εκατ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισεστα 4,13 ευρώ με πτώση -2,59% και αποτίμηση 906 εκατ. ευρώ, ενώ η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 9,42 ευρώ με πτώση -1,77% και αποτίμηση 1 δισ. ευρώ.
Η MIG έκλεισε 0,4470 ευρώ με άνοδο +1,82% και όγκο 1,14 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 344 εκατ. ευρώ. Το τεχνικό σημείο στήριξης είναι τα 0,44 ευρώ και αντίστασης τα 0,54 ευρώ η τιμή μετατροπής του ομολογιακού σε μετοχές.
Η Μυτιληναίος έκλεισεστα 5,88 ευρώ με πτώση -1,51% και κεφαλαιοποίηση 687 εκατ. ευρώ, έχοντας πρώτη στήριξη στα 5,82 ευρώ και δεύτερη στα 5,65 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση συναντάται στα 6,25 ευρώ.
Η θυγατρική του Μέτκα έκλεισε στα 12,20 ευρώ αμετάβλητη με αποτίμηση 633 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Properties έκλεισε 9,01 ευρώ με πτώση -0,33% και αποτίμηση 912 εκατ. ευρώ παρά την ενίσχυση της μετοχικής της σύνθεσης με το Capital και Wellington, ενώ η Ελλάκτωρ έκλεισε στα 3,70 ευρώ αμετάβλητη, με κεφαλαιοποίηση 655 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 3,76 ευρώ χωρίς διακύμανση με κεφαλαιοποίηση 411 εκατ. ευρώ, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα που είχε πτώση -12% το 5ήμερο έκλεισε στα 3,38 ευρώ με πτώση -1,17% και αποτίμηση 319 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 17,25 ευρώ με πτώση -1,43% και κεφαλαιοποίηση 431 εκατ. ευρώ, ενώ η Intralot έκλεισε στα 1,89 ευρώ χωρίς διακύμανση με κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα - Στο 6,2% η 10ετία και spread 503 μ.β. – Στο 3,87% η Πορτογαλική 10ετία
Σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζει σήμερα η εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων λόγω της ανόδου του χρηματιστηρίου και της μερικής εκτόνωσης των πιέσεων στα ομόλογα της περιφέρειας ειδικά της Πορτογαλίας λόγω των αρνητικών εξελίξεων με την Banco Espirito Santo. Στην ελληνική 10ετία λήξης 2024 το εύρος τιμών αγοράς και πώλησης, έχει σταθεροποιηθεί και διαμορφώνεται στις 78,90 με 80,15 μονάδες βάσης ή απόδοση 6,20%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων σήμερα στις 503 από 483 μονάδες βάσης χθες στο χαμηλό ημέρας. Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται σε τιμές υψηλότερες σε σχέση με την τιμή έκδοσης. Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 102,05 μονάδες βάσης ή απόδοση 4,26% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του. Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα με απόδοση 3,5%.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται και στην περιφέρεια.
Η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 2,33%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 3,87% από 4,02% χθες, η Ισπανία 2,79% και η Ιταλία 2,80%. Τα ομόλογα της περιφέρειας αποτελούν φούσκα.
Η Γερμανία εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο της στο 1,17% και η Ιρλανδία 2,3% δηλαδή spread περίπου 1,14% όταν έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8-9 βαθμίδων.
Αυτό λέγεται….ακραία στρέβλωση.
Τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου έχουν χαρακτηριστικά φούσκας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών