Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πτώση στο ΧΑ -0,83% στις 1243 μον. με μόλις 76 εκ. τζίρο - Ναι στην ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ αλλά ο τρόπος είναι απαράδεκτος

Πτώση στο ΧΑ -0,83% στις 1243 μον. με μόλις 76 εκ. τζίρο - Ναι στην ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ αλλά ο τρόπος είναι απαράδεκτος
Ήπιες κινήσεις στις τράπεζες, με Εθνική -2,48%  - Πτώση στον FTSE 25, κέρδη +1,91% για την ΔΕΗ, συνεχίζεται η κερδοσκοπία στο ΛΑΜΔΑΔ -11,81%
(upd22) Πτώση σημειώθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο ενώ περιδινείτο περί τις 1.250 μονάδες στις δημοπρασίες εμφανίστηκαν πωλητές οδηγώντας χαμηλότερα την αγορά, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνονται επί της ουσίας τα τεχνικά κεκτημένα. Η αγορά προέρχονταν από 4ήμερο ήπιας ανόδου, που βελτίωσε την γενική εικόνα.
Οι εξελίξεις περί την μικρή ΔΕΗ θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την πορεία της αγοράς και ειδικά... ο μαγικός αριθμός των 120 βουλευτών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.243,80 μονάδες με πτώση με πτώση -0,83% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ στο υψηλό βρέθηκε στις 1.256,57 μονάδες (+0,19%).
Ο τζίρος σε πολύ χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε στα 76 εκατ. ευρώ, από τα οποία όμως τα 30,2 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι ο "καθαρός" τζίρος συναλλαγών ήταν εξαιρετικά μικρός σήμερα!
Ο όγκος έφθασε στα 51,86 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 42,9 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και 2,74 εκατ. στα warrants.
Ηπιότερες ήταν οι κινήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σήμερα, καθώς λόγω της αργίας στη Wall Street καθώς η 4η Ιουλίου είναι η Ημέρα Ανεξαρτησίας, (Independence Day), οι κινήσεις των ισχυρών χαρτοφυλακίων ήταν περιορισμένες. Πολλοί επενδυτικοί οίκοι υπολειτουργούν.
Με όρους αγοράς η σημερινή μέρα τελεί υπό το βάρος της μικρής ΔΕΗ… ωστόσο η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε κέρδη 1,91% στα 11,21 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2,6 ευρώ.
Συνολικά στον FTSE 25 η εικόνα ήταν αρνητική αλλά δεν υπήρξαν μεγάλες διαθέσεις ξεπουλήματος. Επιμένουμε ότι η άνοδος που έχει συντελεστεί ειδικά στον FTSE 25 πλην τραπεζών ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει αν εμφανιστούν πωλητές καθώς ανακτήθηκαν τεχνικά σημεία χωρίς όγκους και χωρίς ουσιαστική κατοχύρωση επενδυτικών θέσεων.
Στο δικαίωμα της Lamda Development οι προκλητικές κερδοσκοπικές κινήσεις συνεχίστηκαν όλη την εβδομάδα. Τη Δευτέρα έκλεισε στο -64%, την Τρίτη κέρδισε +177,78%, την Τετάρτη -3,33%, την Πέμπτη +81% και σήμερα είχε πτώση -11,81%!
Την προσεχή Δευτέρα7 Ιουλίου ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση του δικαιώματος.
Στις μετοχές των τραπεζών σημειώθηκαν άτονες μεικτές τάσεις με τις Εθνική και Πειραιώς να πιέζονται σε ποσοστό -2,48% και -1,72% αντίστοιχα, ενώ καλύτερη ήταν η εικόνα σε Attica Bank και Eurobank.
Στα warrants επικράτησε ακινησία, πλην της Alpha Bank που πιέστηκε σε ποσοστό -2,12%, ενώ όπως όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη.
Στα αξιοοσημείωτα αυτής της εβδομάδας ήταν το μερικό ξύπνημα μετοχών μικρότερης αποτίμησης έως και περιφέρειας, που κατέγραψαν σημαντικές αντιδράσεις σε κάποιες συνεδριάσεις. Σήμερα, στο σύνολο της αγοράς 43 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά έναντι 72 που κατέγραψαν απώλειες. 

Η ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ δεν είναι λάθος αλλά οι χειρισιμοί της κυβέρνησης είναι απαράδεκτα πρόχειροι 

Οι εξελίξεις με την μικρή ΔΕΗ έχουν τεράστια σημασία κυρίως πολιτική σημειολογία καθώς αν συγκεντρωθούν οι 120 βουλευτές που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ…η ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ θα προχωρήσει αλλά η εκλογική προέδρου της δημοκρατίας…τίθεται εν αμφιβόλω, ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών θα είναι ορατός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να μπλοκάρει την διαδικασία, το δημοψήφισμα ίσως να μην είναι ο πραγματικός στόχος για την ΔΕΗ αλλά σίγουρα είναι ο στόχος η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.  
Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ δηλαδή η πώληση έως και του 30% δεν είναι λάθος αλλά σίγουρα είναι επιεικώς απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί η κυβέρνηση την όλη υπόθεση.
Περίπου 2,2 εκατ καταναλωτές τίθενται σε ομηρία γιατί υποχρεωτικά θα υπαχθούν ως πελάτες στον νέο ιδιοκτήτη αυτό είναι απαράδεκτο, ανέντιμο, επιπόλαιο και επικίνδυνο.
Επίσης πρέπει να διευκρινιστεί τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση, γιατί π.χ. και στον ΟΤΕ υπήρξε ιδιωτικοποίηση και όλες οι εταιρίες που ενεπλάκησαν σχεδόν χρεοκόπησαν. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχει και το προηγούμενο της Βουλγαρίας, όπου η ιδιωτικοποίηση της βουλγαρικής ΔΕΗ…. κατέληξε σε χάος, πραγματική παταγώδης αποτυχία.
Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται την υπόθεση της ΔΕΗ είναι επικίνδυνα πρόχειρος, δεν είχαν μεριμνήσει για το ελάχιστο του τιμήματος και ξαφνικά έφεραν τροπολογία για το νομοσχέδιο της μικρή ΔΕΗ....προσδιορίζοντας την λογιστική αξία.
Η προχειρότητα σε όλο το μεγαλείο.

Άνευρες οι τραπεζικές μετοχές, πτώση στην Εθνική,  με χαμηλούς όγκους  

Μια από τα ίδια και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο o οποίος αφομοιώνει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με πολύ μέτριους όγκους, πλην εξαιρέσεων όπως η Alpha Bank που χθες διακίνησε 29,5 εκατ. τεμάχια. Πάντως, οι θετικές εκθέσεις - αναλύσεις από μεγάλους ξένους οίκους συνεχίζονται, υποτιμώντας τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Η Deutsche Bank ξεκίνησε την έναρξη κάλυψης της Eurobank, με σύσταση buy (αγορά) και τιμή στόχο στα 0,60 ευρώ, ενώ η Goldman Sachs διατυπώνει σύσταση buy (αγορά) για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, με τιμές στόχους τα 0,80 ευρώ και στα 3,15 ευρώ αντίστοιχα! Επίσης, για την  Τράπεζα Πειραιώς διατυπώνει ουδέτερη σύσταση με τιμή στόχο τα 1,75 ευρώ ενώ για τη Eurobank η τιμή στόχος είναι τα 0,40 ευρώ.
Σήμερα η Εθνική έκλεισε στα 2,75 ευρώ με πτώση -2,48% και όγκο 6 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 9,71 δισ. ευρώ. Η πρώτη στήριξη βρίσκεται στα 2,75 ευρώ και η δεύτερη στα 2,60 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στα 2,84 ευρώ και η δεύτερη στα 2,94 ευρώ. Η τιμή της νέας αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα  2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013.  
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,8350 ευρώ με άνοδο +0,12% και όγκο 105 χιλ. τεμάχια.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7050 ευρώ αμετάβλητη και όγκο 14,4 εκατ. τεμάχια (με τα 9 εκατ. περίπου σε πακέτα) με την αποτίμηση στα 9 δισ. ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 1,85 ευρώ με πτώση -2,12% και όγκο 1,23 εκατ. τεμάχια.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,71 ευρώ με πτώση -1,72% και όγκο 3,77 εκατ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση στα 10,4 δισ. ευρώ.
Η πρώτη στήριξη συναντάται στα 1,68 ευρώ και η δεύτερη στα 1,63 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στα 1,74 ευρώ και η δεύτερη στα 1,79 ευρώ. Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,9600 ευρώ αμετάβλητο  και όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3830 ευρώ με άνοδο +0,79% και όγκο 18 εκατ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 5,7 δισ. ευρώ.
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,1400 ευρώ με άνοδο +1,45% και όγκο 627 χιλ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση 145 εκατ. ευρώ.   
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος διαπραγματεύεται στα 14,22 ευρώ με άνοδο +1,35% και αποτίμηση 282 εκατ. ευρώ.

Άνευρα πτωτικά ο FTSE 25 με προκλητικά μικρούς όγκους

Άνευρα πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι μετοχές του FTSE 25, με την συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει ωστόσο σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα όπως και όλο το τελευταίο διάστημα. Γενικώς υπάρχει στάση αναμονής από τους θεσμικούς και μολονότι δε βγαίνουν καινούριες αγορές, εντούτοις δε βγαίνουν και πωλητές, παρ' ότι τα κέρδη τη 2ετία είναι ιδιαιτέρως μεγάλα. Αυτό, λέει πολλά για τις διαθέσεις και τους στόχους των ξένων χαρτοφυλακίων.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,30 ευρώ αμετάβλητος και αποτίμηση 5,53 δισ. ευρώ, με το πρώτο σημείο στήριξης στα 10,70 ευρώ και δεύτερο τα 10,40 ευρών ενώ η αντίσταση βρίσκονταν στα 11,28 ευρώ την οποία και διέσπασε...
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,21 ευρώ με άνοδο +1,91% και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ, με την πρώτη στήριξη στα 10,80 ευρώ και τη δεύτερη στα 10,50 ευρώ, ενώ η αντίσταση συναντάται στα 11,34 ευρώ.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13 ευρώ με πτώση -1,89% και κεφαλαιοποίηση στα 4,14 δισ. ευρώ, με κρίσιμο τεχνικό σημείο πρώτης στήριξης στα 12,60 ευρώ και δεύτερης στα 12,20 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στα 13,55 ευρώ και η 2η στα 13,80 ευρώ.
Η Coca Cola HBC έκλεισε στα 16,71 ευρώ με πτώση -1,71% και κεφαλαιοποίηση 6,14 δισ. ευρώ, ενώ η μετοχή του Τιτάνα έκλεισε στα 24,31 ευρώ με πτώση -1,18% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η Folli Follie έκλεισε στα 32,10 ευρώ με πτώση -0,96% και αποτίμηση 2,14 δισ. ευρώ, ενώ η Jumbo έκλεισε στα 12,25 ευρώ με άνοδο +3,55% και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε τα 5,94 ευρώ με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση στα 1,81 δισ. ευρώ, ενώ η Motor Oil έκλεισε στα 8 ευρώ με πτώση -1,23% και αποτίμηση 886 εκατ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 4,39 ευρώ με πτώση -2,01% και αποτίμηση 964 εκατ. ευρώ, ενώ η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 9,35 ευρώ με πτώση 2,60% και αποτίμηση 995 εκατ. ευρώ.
Η MIG έκλεισε στα 0,48 ευρώ με πτώση -1,23% και όγκο 663 χιλ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 369 εκατ. ευρώ. Η πρώτη στήριξη βρίσκεται στα 0,48 ευρώ (όπου και έκλεισε) ενώ η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στα 0,50 ευρώ και η δεύτερη στα 0,5110 ευρώ.
Η Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,34 ευρώ με πτώση -1,71% και κεφαλαιοποίηση 741 εκατ. ευρώ, έχοντας πρώτο σημείο στήριξης στα 6,25 ευρώ και δεύτερο στα 6,05 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στα 6,45 ευρώ (όπου και έκλεισε) και η δεύτερη στα 6,62 ευρώ.
Η θυγατρική του Μέτκα έκλεισε στα 12,84 ευρώ με οριακή άνοδο +0,08% και αποτίμηση 667 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Properties έκλεισε στα 8,76 ευρώ με πτώση -2,67% και αποτίμηση 887 εκατ. ευρώ παρά την ενίσχυση της μετοχικής της σύνθεσης με το Capital και Wellington, ενώη Ελλάκτωρ έκλεισε στα 4,03 ευρώ με πτώση -3,12% και αποτίμηση 713 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ έκλεισε στα 8,26 ευρώ με πτώση -1,43% και αποτίμηση 539 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 3,93 ευρώ με πτώση -1,26% και αποτίμηση 429 εκατ. ευρώ, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 3,84 ευρώ με πτώση -0,78% και αποτίμηση 362 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 18,52 ευρώ με πτώση -0,64% και αποτίμηση 463 εκατ. ευρώ, ενώ η Intralot έκλεισε στα 1,98 ευρώ με απώλειες -0,50% και κεφαλαιοποίηση 314 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα… λόγω Γερμανίας - Στο 5,91% η ελληνική 10ετία και spread στις 468 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια της ανόδου των τιμών που σημειώθηκαν στο γερμανικό 10ετές ομόλογο. Στην 10ετία λήξης 2024 το εύρος τιμών αγοράς και πώλησης διαμορφώνεται στις 80,75 με 82 μονάδες βάσης ή απόδοση 5,90% από 5,98%. Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων σήμερα στις 468 από 472 μονάδες βάσης χθες. Η νέα Γερμανική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,23% από 1,26%.
Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται σε τιμές υψηλότερες  σε σχέση με την τιμή έκδοσης.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 102,95 μονάδες βάσης ή απόδοση 4,05% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του. Όσον αφορά την ευρωπεριφέρεια, οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν πτωτικές τάσεις. Η Ιρλανδική 10ετία στο 2,30%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  3,55%, η Ισπανία 2,65% και η Ιταλία 2,70%.
Το έχουμε επισημάνει δεν μπορεί η Γερμανία να εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο της στο 1,23% και η Ιρλανδία 2,3% δηλαδή spread περίπου 1,07% όταν έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8-9 βαθμίδων.
Αυτό λέγεται….ακραία στρέβλωση.
Τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου έχουν χαρακτηριστικά φούσκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης