Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Την στήριξη των ελληνικών τραπεζών ώστε να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ ζήτησε το δημόσιο – Δεν είναι ταμπού η πώληση…. – Μέτοχος με 15% το ΤΠ&Δ

tags :
   Την στήριξη των ελληνικών τραπεζών ώστε να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ ζήτησε το δημόσιο – Δεν είναι ταμπού η πώληση…. – Μέτοχος με 15% το ΤΠ&Δ
(upd)Την στήριξη 5 τραπεζών έχει ζητήσει το ελληνικό δημόσιο ως βασικός μέτοχος στην ΑΤΕ με ποσοστό 77,7% για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου των 1,259,5 δις ευρώ.
Με τους υφιστάμενους όρους δηλαδή την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 1,07 ευρώ και τρέχουσα χρηματιστηριακή στα 0,59 με 0,60 ευρώ είναι σχεδόν αδύνατο να συμμετάσχουν οι μικρομέτοχοι.

Άρα είναι προφανές ότι θα υπάρξει μια μεγάλη ανατροπή στην μετοχική δομή της ΑΤΕ καθώς θα κρατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο σε επικοινωνία με τις διοικήσεις των 5 τραπεζών την Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Marfin ώστε να στηρίξουν την αύξηση και κοινώς να καταβάλλουν 115 εκατ ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούν περίπου 23 εκατ ευρώ σε κάθε τράπεζα αν λειτουργήσει η αρχή της αναλογικότητας.
Και ενώ το δημόσιο στηρίζεται στο δημόσιο και σε 5 τράπεζες ώστε να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ φαίνεται ότι στο υπουργείο οικονομικών έχουν εξετάσει ακόμη και την πώληση της τράπεζας.
Μάλιστα πηγή στο Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι δεν αποτελεί ταμπού η πώληση μεγάλου ποσοστού της ΑΤΕ Bank.  
Τα περί δημοσίου πυλώνα αναγνωρίζουν ότι πάσχουν σοβαρά αλλά ουσία είναι ότι αν βρεθεί ενδιαφερόμενος το δημόσιο δεν θα αρνιόταν να πωλήσει.
Σε ένα περιβάλλον όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά το κράτος χρησιμοποιεί τα αποθεματικά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου. Το Ταμείο θα αποτελέσει το νέο μέτοχο μαζί με τις τράπεζες με ποσοστό 15%.

Οι όροι της αύξησης κεφαλαίου

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωράει η ΑΤΕ Bank  ύψους 1,259,5  δις ευρώ.
Αρχικά θα αυξηθεί η ονομαστική αξία από 0,72 ευρώ σε 7,20 ευρώ ανά μετοχή με ταυτόχρονη συνένωση και μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών (reverse split) με αναλογία 10 παλαιές μετοχές για κάθε μία (1) νέα μετοχή, δηλαδή από 905.444.444 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,72 η κάθε μια σε 90.544.444 κοινές ονομαστικές μετοχές συνολικά, ονομαστικής αξίας 7,20 ευρώ η κάθε μία.
Εν συνεχεία θα μειωθεί το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ  κατά 597,593 εκατ ευρώ  με μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών από 7,20 σε 0,60, με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού.
Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών μέσω της έκδοσης 1.177.077.772  νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών  ονομαστικής αξίας 0,60 και προτεινόμενη τιμή διάθεσης 1,07 ευρώ   η οποία θα δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης,  με σκοπό την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,259.5 δις  και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών κοινών μετόχων σε αναλογία 13 νέες κοινές μετοχές για κάθε μία (1) παλαιά κοινή ονομαστική μετά ψήφου μετοχή.
Το Ελληνικό Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος της τράπεζας,  δηλώνει ότι θα ασκήσει πλήρως με άμεσο και έμμεσο τρόπο τα δικαιώματα προτίμησής του,  εισφέροντας κεφάλαια ύψους 973,7 εκατ.  και επιπλέον θα συμμετάσχει στην αύξηση μέσω τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών έως το ποσό των 170,75  εκατ.
Η αύξηση κεφαλαίου θα φέρει  εγγυητές κάλυψης την Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Marfin.
Αυτά είναι τα δεδομένα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ bank.
Για τον μέτοχο μειοψηφίας που ελέγχει το 22,3% της τράπεζας οι όροι προφανώς δεν είναι καλοί, θα μπορούσαν να είναι και καλύτεροι.
Με βάση την διαδικασία το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,26 δισ. ευρώ της ΑΤΕ.
Συγκεκριμένα δεσμεύεται να καλύψει τα 1,175 δις ευρώ ενώ τα υπόλοιπα θα τα καλύψουν οι εγγυητές ανάδοχοι.
Από αυτά τα 675 εκατ. θα αφορούν τις  προνομιούχες μετοχές. Aπό τα υπόλοιπα 585 εκατ. τα 250 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ τα υπόλοιπα θα εξευρεθούν από άλλους φορείς του δημοσίου.
Οι μικρομέτοχοι και θεσμικοί επενδυτές με ποσοστό 22,3% δεν φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στην ΑΤΕ θα προσεγγίσει το 90%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης