Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επενδυτή…. 5 λόγοι να είσαι long και 5 λόγοι να είσαι short στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τράπεζες….

 Επενδυτή…. 5 λόγοι να είσαι long και 5 λόγοι να είσαι short στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τράπεζες….
Το ΧΑ απαξιωμένο σέρνεται λίγο υψηλότερα των 1500 μονάδων, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και προσδοκίες για τις αποκρατικοποιήσεις.

Στα ομόλογα το σκηνικό είναι ξεκάθαρο χρεοκοπία δεν εξηγείται διαφορετικά το CDS στις 1020 μονάδες βάσης αλλά από την άλλη υπάρχει η προσδοκία ότι κάτι θα συμβεί ώστε η Ελλάδα να αποφύγει την βέβαιη με βάση τα τωρινά δεδομένα χρεοκοπία.
Οι τραπεζικές μετοχές, στην κυριολεξία απαξιωμένες προφανώς δεν αξίζουν τέτοια τύχη καθώς ο κλάδος έχει επιδείξει αξιοσημείωτη σταθερότητα.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι εναπομείναντες επενδυτές αμφιταλαντεύονται  να είναι short στην αγορά, να είναι long στην αγορά ή να αναμένουν μην παίρνοντας κανένα ρίσκο;

Οι 5 λόγοι για να είσαι long σε ΧΑ και τράπεζες

1)Προφανώς και το οικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί αλλά μια long θέση με βάθος ετών μπορεί να διασφαλίσει ότι ακόμη και κάτι μοιραίο να συμβεί θα υπάρχει ο χρόνος της ανάκαμψης.
Άρα long μόνο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
2)Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν ένα καλό κίνητρο για τους long αν προχωρήσουν, αν υπάρξει ξένο ενδιαφέρον, αν η κυβέρνηση δείξει πυγμή και επιταχύνει τις διαδικασίες οι αποκρατικοποιήσεις μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό καύσιμο για το ΧΑ. Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων θα δώσει 300 τουλάχιστον μονάδες στο ΧΑ.
3)Τα αποτελέσματα των εταιριών το 2010 ήταν απλά τραγικά.
Μπορεί να γίνουν χειρότερα; Μάλλον το 2011 θα είναι έστω και κατά τι καλύτερα ή παραπλήσια με αυτά του 2010.
Άρα ο κίνδυνος επιδείνωσης των επιδόσεων των τραπεζών και επιχειρήσεων είναι μεν υψηλός αλλά ας ποντάρουμε ότι δεν θα υπάρξουν ακρότητες.
4)Οι ξένοι παρελαύνουν  καθώς θέλουν να αναλάβουν μεγάλες δουλειές του ελληνικού δημοσίου. Οι ξένοι θα δείξουν καλό χαρακτήρα και μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες ανόδου στο ΧΑ έστω και πλασματικές ώστε να φανεί ότι στηρίζουν τις αποκρατικοποιήσεις.
5)Να είσαι long σε πτωτικό χρηματιστήριο είναι μεγάλο ρίσκο αλλά καμιά φορά long και short πρέπει να ρισκάρουν περισσότερο.

Οι 5 λόγοι για να είσαι short σε ΧΑ και τράπεζες

1)O short ποντάρει σε όλες τις αρνητικές ειδήσεις, ποντάρει στην καταστροφή της χώρας και στην εμφάνιση όλων των δεινών μαζί, πιστεύει ένας μέσος επενδυτής. H προσέγγιση αυτή δεν είναι σωστή.
Όμως οι short επενδυτές είναι οι πλέον καλοί γνώστες των αγορών και ξέρουν καλά τα χρηματιστηριακά μονοπάτια.
Σε αυτή την συγκυρία ο βασικός λόγος να είσαι short είναι η αβεβαιότητα ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας.
Τον short δεν τον συμφέρει το τελικό γεγονός αλλά η επιβαρυμένη ψυχολογία.
Για την ώρα έχει δουλέψει καλά, ο short ποντάρει ότι η διάχυτη εικόνα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η χώρα δεν θα τα καταφέρει στηρίζει το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο.
2)Ο short ποντάρει ιδιαίτερα στην στάση των ξένων οι οποίοι δεν πιστεύουν την Ελλάδα και προβλέπουν το οικονομικό της αδιέξοδο.
3)Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει σημάδια αποτελεσματικότητας και εγρήγορσης. Αν δεν πετύχουν οι αποκρατικοποιήσεις το τελευταίο σοβαρό χαρτί της χώρας οι short όχι μόνο πρέπει να έχουν θέσεις αλλά να τις αυξήσουν κατακόρυφα.
4)Το υφεσιακό περιβάλλον  και ο έντονα καθοδικός οικονομικός κύκλος ενθαρρύνει τα χαρτοφυλάκια των short.
Η ανάπτυξη θα αποδειχθεί απατηλός στόχος και η διάψευση των φρούδων ελπίδων ως προς τον χρόνο της ανάκαμψης καθώς θα καθυστερήσει περισσότερο από ότι εκτιμάται θα επιτρέψει στον short να επιτύχει περισσότερα κέρδη.
5)Το ΧΑ δεν έχει κάτι να προεξοφλήσει, ωστόσο ανησυχία των short είναι να μην τους χαλάσει το πάρτι οι αποκρατικοποιήσεις.
Για το 2011 δεν αναμένεται βελτίωση σε αποτελέσματα ή οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης, η χώρα δεν θα βγει στις αγορές άρα αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή τότε και μόνο τότε οι short απλά παραμένουν short.

To συμπέρασμα


Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλες κατηγορίες πότε από short γίνεσαι long και το αντίθετο αλλά η ουσία είναι να δούμε πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό.
Το κλειδί για μια επιτυχημένη επένδυση είναι πάντα ο χρόνος.
Οι short ακόμη κρατούν τα ηνία της αγοράς αλλά οι αντεπιθέσεις των long δεν θα είναι αμελητέες.
Κλειδί πέραν από τον χρόνο θα είναι η στάση των ξένων.
Αν οι ξένοι πάρουν πολλά από την Κυβέρνηση θα ανεβάσουν το ΧΑ άρα συμφέρει long αν όμως δεν πάρουν αυτά που θέλουν και δεν αλλάξει το οικονομικό περιβάλλον ή ουδετερότητα ή short.

Υποσημείωση
Γνωρίζω ότι θα θέλατε να σας πούμε π.χ. στην Εθνική στα 6,20 ευρώ long ή short αλλά αυτά παρ΄ ότι τα γνωρίζουμε πολύ καλά είναι αρμοδιότητες και μόνο των χρηματιστών που εκτελούν τις εντολές σας.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης