(upd22) Εγκλωβισμένη στη φθορά παραμένει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με την επενδυτική άπνοια να είναι το κύριο γνώρισμα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα έχει ατονήσει επικίνδυνα. Η αγορά παλινδρομεί σε ένα στενό εύρος διακύμανσης και δεν πείθει ότι μπορεί να κάνει υπερβάσεις και να διαμορφώσει πειστική τάση, πιστοποιώντας ότι βρίσκεται σε ομηρία...
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.249,96 μονάδες με οριακή πτώση -0,02%, έχοντας αλλάξει πάρα πολλές φορές πρόσημο, ενώ είχε ενδοσυνεδριακή διακύμανση από τα χαμηλά των 1.238,29 μονάδων (-0,96%) έως τα υψηλά των 1.260,11 μονάδων (+0,79%). Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ξανά πολύ μικρή καθώς διαμορφώθηκε στα 61,77 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 26,2 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 13,2 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και στα 5,8 εκατ. στα warrants.
Η αγορά προεξόφλησε πολύ γρήγορα τις προσδοκώμενες εξελίξεις και αναμένει γεγονότα τα οποία ακόμη καθυστερούν και έτσι οι επενδυτές στον κίνδυνο αύξησης του ρίσκου έχουν ανακρούσει πρύμναν.
Οι χαμηλοί όγκοι και τζίροι ξεκάθαρα προβλημάτιζαν και προβληματίζουν, αποδεικνύουν ότι η αγορά στηρίζεται σε εσωτερικές δυνάμεις, οι ξένοι έχουν ανακρούσει πρύμναν.
Η τρέχουσα εβδομάδα είχε το μικρότερο μέσο ημερήσιο τζίρο πολλών μηνών (!!) καθώς κατήλθε στα 61 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 17% έναντι της αμέσως προηγούμενης, στοιχείο που επιβεβαιώνει την αποχή των ισχυρών χαρτοφυλακίων καθώς και το ότι δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στο σύστημα. Παράλληλα, σχεδόν το 1/3 των μετοχών δεν ανοίγει καν στο ταμπλό, ενώ την επενδυτική κοινότητα «απασχολούν» μόνο οι μετοχές του FTSE 25 και ορισμένες του μεσαίου χώρου, ενώ επιμέρους αναλαμπές και ξεσπάσματα υπάρχουν ενίοτε στο χώρο της περιφέρειας. Και οι 5 συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ήταν πτωτικές με το Γενικό Δείκτη να χάνει -2,38%, τον FTSE 25 -2,49% και τον τραπεζικό δείκτη -1,35%.
Το κακό με τη μείωση του τζίρου στην αγορά είναι ότι καθίσταται ακόμη πιο ευάλωτη και ρηχή απ’ ότι ήδη ήταν ως μια περιφερειακή αναδυόμενη – μικρή – χρηματιστηριακή αγορά. Εύλογα, ρετουσάρεται εύκολα, χειραγωγείται με λίγα σχετικά κεφάλαια.
Οι συγκεχυμένες δηλώσεις για την Ελλάδα και τα 4,5 δισ. κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών
Ένα προκλητικό θέατρο του παραλόγου εκτυλίσσεται για μια ακόμη φορά με επίκεντρο την Ελλάδα. Ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει ότι ίσως η Ελλάδα να μην χρειαστεί νέα βοήθεια. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει haircut αλλά αν χρειαστεί νέα βοήθεια η Ελλάδα θα της παρασχεθεί. Το απόλυτο αλαλούμ. Άλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος.
Η ελληνική πλευρά εγκλωβισμένη στα φοβικά σύνδρομα δεν μπορεί να σηκώσει ανάστημα. Ανάστημα… πάντως προσπαθεί να σηκώσει η ΤτΕ που έχει προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 4,5 δισ. ευρώ.
Περίπου 2,5 δισ. για την Eurobank, 2 δισ. για την Εθνική που θα χρειαστεί νέα κεφάλαια και μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες για Πειραιώς και Alpha Βank. Τα 4,5 δισ. κεφαλαιακών αναγκών ωστόσο τελούν υπό την αίρεση της Τρόικα.
Θα υπάρξουν κρίσιμες συναντήσεις στις 26 Φεβρουαρίου.
Άνευρη εικόνα στις τράπεζες, μεικτές τάσεις στον FTSE 25
Η εικόνα της αγοράς είναι συνολικά αποκαρδιωτική. Χωρίς τζίρους, χωρίς όγκους έχει εγκλωβιστεί, οι επενδυτές έχουν αναδιπλωθεί.
Σήμερα οι μετοχές των τραπεζών κινήθηκαν αρχικά πτωτικά, όμως τώρα οι περισσότερες έχουν γυρίσει ήπια θετικά, πλην της Εθνικής.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,50 ευρώ με τις κεφαλαιακές ανάγκες της λόγω Blackrock, φθάνουν τα 2,3 δισ. με προοπτική να μειωθούν στα 2 δισ. ευρώ.
Στα 0,50 ευρώ η Eurobank με τις κεφαλαιακές ανάγκες να προσδιορίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ (αρχικά 2,7 δισ.) ενώ η ιδιωτικοποίηση πρέπει να είναι μονόδρομος, ορισμένοι σχεδιάζουν καταστροφικά σενάρια με επίκεντρο την Eurobank.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον τίτλο.
Η Πειραιώς σήμερα έκλεισε στα 1,94, ενώ διατηρεί στο θετικό σενάριο την προοπτική των 2,2 ευρώ και η Alpha Βank στα 0,6950 ευρώ με προοπτική τα 0,80 ευρώ. Οι δύο τράπεζες εμφανίζουν σχεδόν μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες με βάση την Blackrock.
Η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών μάλλον αρχίζει να ξεκαθαρίζει σταδιακά με την Πειραιώς να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση με 9,84 δισ. ευρώ, έναντι 8,38 δισ. της Εθνικής, 7,66 δισ. ευρώ της η Alpha Βank και 6,98 δισ. ευρώ της Coca Cola HBC.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips η εικόνα βελτιώθηκε στο φινάλε, ενώ ανοδικά ξεχώρισαν οι ΟΛΠ +5,26%, Eurobank Properties +3,02%, Folli Follie +2,39%, Τιτάνας +2,29%, Jumbo +1,49%, Μυτιληναίος +1,29%, ενώ ανοδικά έκλεισαν στα ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα.
Πτωτικά έκλεισαν οι MIG -3,30%, Ελλάκτωρ -1,98%, ΕΥΔΑΠ -1,88%, ΟΤΕ -1,82%, Coca Cola HBC -1,81% κ.λπ.
Στο σύνολο της αγοράς, 69 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 61 που είχαν απώλειες.
Σταθεροποιητικά η ελληνική 10ετία στο 7,5% και spread στις 595 μ.β.
Με νέο benchmark στο ελληνικό 10ετές ομόλογο τον τίτλο λήξης 2024 σήμερα καταγράφονται σταθεροποιητικές τάσεις.
Στην νέα 10ετία η τιμή διαμορφώνεται μεταξύ 70,10 με 71,20 μονάδες βάσης που ισοδυναμεί με απόδοση 7,51% από 7,50%.
Το spread στις 596 μονάδες βάσης από 595 μονάδες βάσης με την Γερμανική 10ετία στο 1,55%.
Σταθεροποιητικά τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας στην 10ετία, της Ιρλανδίας 3,23%, της Πορτογαλίας 4,82%, Ιταλίας 3,57% και της Ισπανίας 3,46%.
Εγκλωβισμένες στην στασιμότητα οι μετοχές των τραπεζών
Χωρίς ουσιαστικό παλμό κινήθηκαν (και) σήμερα οι μετοχές των τραπεζών, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται σε τραγικά χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα του κλάδου. Ισχνοί είναι οι όγκοι και στα warrants.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,50 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 8,38 δισ. ευρώ. Το P/BV διαμορφώνεται στο 1,78, ενώ η τιμή της αύξησης κεφαλαίου ήταν στα 4,29 ευρώ.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 1,11 ευρώ με άνοδο +2,78% και όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7020 ευρώ με άνοδο +0,72% και όγκο 3,62 εκατ. τεμάχια, με αποτίμηση 7,66 δισ. ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 1,44 ευρώ αμετάβλητο με όγκο 1,28 εκατ. τεμάχια.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,94 ευρώ με άνοδο +1,04% και όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 9,84 δισ. ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,92 ευρώ με άνοδο +1,88% και όγκο 2 εκατ. τεμάχια.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,50 ευρώ με πτώση -1,19% και κεφαλαιοποίηση 2,73 δισ. ευρώ. Μόνη λύση είναι η αμκ και η ιδιωτικοποίηση, όλα τα άλλα σενάρια είναι καταστροφικά…
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,2340 ευρώ με άνοδο +0,43% και όγκο 1,24 εκατ. τεμαχίων, με την κεφαλαιοποίηση στα 243 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,67 ευρώ με πτώση -0,70% και αποτίμηση στα 308 εκατ. ευρώ.
Μεικτή εικόνα και επιλεκτικές κινήσεις στον FTSE 25 με μικρούς όγκους
Μοιρασμένηήταν η εικόνα στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips του FTSE 25, καθώς υπήρξαν επιλεκτικές κινήσεις σε ορισμένους τίτλους όπως ΟΛΠ, Eurobank Properties, Folli Follie, Jumbo και Τιτάνας, ενώ πιέστηκαν MIG, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Coca Cola HBC.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,85 ευρώ με πτώση -1,82% με αποτίμηση 5,8 δισ. ευρώ και μένει να δούμε αν θα επανέλθει άμεσα πάνω από τη ζώνη των 12 ευρώ που έχασε σήμερα.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,84 ευρώ με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ, ενώ η Coca Cola HBC έκλεισε στα 19 ευρώ με πτώση -1,81% και κεφαλαιοποίηση 6,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,89 ευρώ με πτώση -1,85% και κεφαλαιοποίηση στα 2,10 δισ. ευρώ, ενώ η έταιρη μετοχή των διυλιστηρίων η Motor Oil έκλεισε στα 8,85 ευρώ με πτώση -0,56% και αποτίμηση 980 εκατ. ευρώ.
Ο Τιτάνας που μετά το πρόσφατο ράλι διόρθωσε σε ποσοστό -6,50% το προηγούμενο 3ήμερο σήμερα έκλεισε στα 22,75 ευρώ με άνοδο +2,29% και κεφαλαιοποίηση στα 1,75 δισ. ευρώ.
Η Folli Follie έκλεισε στα 24,88 ευρώ με άνοδο +2,39% και αποτίμηση 1,66 δισ. ευρώ, ενώ η Jumbo έκλεισε στα 12,94 ευρώ με άνοδο +1,49% και αποτίμηση 1,68 δισ. ευρώ.
Η MIG έκλεισε με σημαντικές πιέσεις -3,30% στα 0,44 ευρώ με όγκο 1,75 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση στα 338 εκατ. ευρώ, με σημείο αντίστασης όπως έδειξε το πρόσφατο παρελθόν τα 0,47 ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,26 ευρώ με άνοδο +1,29% και κεφαλαιοποίηση 731 εκατ. ευρώ, έχοντας τεχνικό σημείο αντίστασης τα 6,5 με 6,8 ευρώ, ενώ η θυγατρική Μέτκα έκλεισε στα 12,64 ευρώ με πτώση -0,39% και αποτίμηση 656 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Properties έκλεισε στα 8,20 ευρώ με άνοδο +3,02% και αποτίμηση 830 εκατ. ευρώ, η Ελλάκτωρ έκλεισε στα 3,46 ευρώ με πτώση -1,98% και αποτίμηση 612 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή στα 4,19 ευρώ με άνοδο +1,21% και αποτίμηση 458 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ έκλεισε στα 7,80 ευρώ με άνοδο +0,65% και αποτίμηση 509 εκατ. ευρώ και ο ΟΛΠ έκλεισε στα 18 ευρώ με ισχυρή άνοδο +5,26% και αποτίμηση 450 εκατ. ευρώ.
Η Intralot έκλεισε στα 2,09 ευρώ με πτώση -0,48% και αποτίμηση 332 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ανθεκτικότητα πάνω από τη ζώνη των 2 ευρώ, παρ' ότι όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει τα επίπεδα των 2,2 ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 3,53 ευρώ με άνοδο +1,15% και αποτίμηση 333 εκατ. ευρώ, η Σωλ. Κορίνθου έκλεισε στα 1,89 ευρώ με πτώση -1,05% και αποτίμηση 234 εκατ. ευρώ, ενώ η Frigoglass έκλεισε στα 4,65 ευρώ με πτώση -1,06% και αποτίμηση 235 εκατ. ευρώ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών