γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Με βάση την υφιστάμενη δομή των κεφαλαίων, την διάρθρωση των χαρτοφυλακίων ομολόγων και τις γενικότερες και ειδικότερες δυνατότητες της κάθε τράπεζας προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αντέξουν haircut πάνω από 30%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με ένα haircut 30% στα ομόλογα η κεφαλαιακή απώλεια για τις τράπεζες θα είναι 15 δις ευρώ.
Τα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών διαμορφώνονται στα 35 δις ευρώ θα μείνουν δηλαδή με 20 δις ευρώ κεφάλαια και θα χρειασθούν τουλάχιστον 5 με 8 δις ευρώ νέα κεφάλαια ώστε να καλύψουν πλήρως τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Όπως τονίζει τραπεζικό στέλεχος το σοκ μπορεί να είναι μεγάλο αλλά αν μια τράπεζα προσφύγει στις αγορές για κεφαλαιακή ενίσχυση θα βρει κεφάλαια αν πειστούν οι αγορές ότι με την αναδιάρθρωση χρέους θα επιλυθεί το πρόβλημα της Ελλάδος….
Η επίδραση στα κεφάλαια των τραπεζών από ένα haircut 30%
Ποσά σε δις ευρώ
|
Τράπεζες Κεφάλαια Ομόλογα------------------- Haircut 30% ------------------------------Πριν Μετά-------------------------------- |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Κεφάλαια πριν το haircut και μετά το haircut
Haircut 30% : Ποσά σε δισ ευρώ
*Στην ΕΤΕ δεν περιλαμβάνεται το Τίτλος των 5,2 δις ευρώ
** Στην ΑΤΕ τα επιπλέον 5,5 δις στα ομόλογα αφορούν δάνεια προς το δημόσιο
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών