Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

UBS: Πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- Που βλέπει το ευρώ και ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την πορεία του…

UBS: Πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- Που βλέπει το ευρώ και ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την πορεία του…
Αυξημένη είναι η πιθανότητα οι αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, όπως επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή της με τίτλο «Flying Euro» και ημερομηνία 4 Μαρτίου, η UBS.
Με δεδομένη την αποκλιμάκωση των spreads των ισπανικών ομολόγων, την ώρα που τα αντίστοιχα ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ο οίκος εκτιμά ότι η Ισπανία βρίσκεται εκτός κινδύνου, γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει μεγάλη μερίδα επενδυτών στο να αναθεωρήσουν την άποψή τους για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, χαρακτηρίζοντάς την ακόμη και λιγότερο απειλητική.
Διεισδύοντας ακόμη περισσότερο στο ζήτημα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η UBS κάνει λόγο για σταδιακή μείωση των πιέσεων από την πλευρά των αγορών για την εξεύρεση της οριστικής λύσης, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τη λήψη σκληρών αποφάσεων.
Μιλώντας ειδικότερα για τη Γερμανία, ο οίκος αναφέρεται στην αυξανόμενη κριτική που δέχεται ακόμη και από στελέχη του ίδιου κόμματός της η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ, γεγονός που απειλεί την αύξηση των διαθέσιμων πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, όσο και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που λαμβάνουν Ελλάδα και Ιρλανδία.
Η UBS δηλώνει short για το ευρώ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ αναθεωρεί την εκτίμησή της για διαμόρφωσή του στα 1,40 δολάρια, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,37 δολάρια.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του report, μεσοπρόθεσμα οι διεθνείς επενδυτές θα προβούν σε μαζικές πωλήσεις του ευρωπαϊκού νομίσματος, στον απόηχο των νέων εξελίξεων που σηματοδότησαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, J. C. Trichet, περί ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά και ενόψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών εντός του τρέχοντος μηνός.
Η UBS εκτιμά ότι οι ανωτέρω εξελίξεις αποτελούν και τους δύο παράγοντες εκείνους που θα δείξουν το δρόμο για την πορεία του ευρώ στο προσεχές μέλλον:
- Εάν η ΕΚΤ όντως προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων και οι Σύνοδοι Κορυφής καταλήξουν σε μια απτή, ολοκληρωμένη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, τότε το ευρώ θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία.
- Εάν πάλι τα αποτελέσματα των Συνόδων απογοητεύσουν τις αγορές, καθιστώντας λιγότερο πιθανή τη λύση του ευρωπαϊκού ζητήματος, τότε και πάλι η αύξηση των επιτοκίων από την πλευρά της ΕΚΤ αναμένεται να επισκιάσει την όποια απογοήτευση και να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες του Μαρτίου για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους


Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε τις κρίσιμες ημερομηνίες του Μαρτίου, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων, με απώτερο στόχο πάντα την οριστική αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού ζητήματος.
Α) 11 Μαρτίου: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης
Β) 14 Μαρτίου: Συνεδρίαση Eurogroup (υπουργοί Οικονομικών Ευρωζώνης)
Γ) 15 Μαρτίου: Συνεδρίαση Ecofin (υπουργοί Οικονομικών ΕΕ)
Δ) Τακτική Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης