Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεθωριάζουν οι Κυπριακές τράπεζες ή απλά είναι θύματα της οικονομίας;

 Ξεθωριάζουν οι Κυπριακές τράπεζες ή απλά είναι θύματα της οικονομίας;
Μετά την υποβάθμιση της οικονομίας της Κύπρου από την Moody’s και την συνακόλουθη υποβάθμιση  των Κυπριακών τραπεζών Κύπρου, Marfin Popular και Ελληνικής….από την  Moody’s,  μετά την ανακοίνωση για την έκδοση μετατρέψιμου αξιογράφου κεφαλαίου 1,342 δις ευρώ από την Κύπρου, στους έλληνες επενδυτές έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι ξεθωριάζουν οι Κυπριακές τράπεζες.

Ήταν στο απυρόβλητο και λόγω της πίεσης που δέχεται η Κυπριακή οικονομία ο τραπεζικός κλάδος καλείται να απορροφήσει τους κραδασμούς προκαλώντας όμως παρενέργειες.
Το μείζον ερώτημα είναι όντως ξεθωριάζουν οι Κυπριακές τράπεζες ή απλά είναι θύματα της οικονομίας;
Οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες η Marfin popular και η Κύπρου πρωτίστως μέσω των κεφαλαιακών τους ενισχύσεων αλλά και των σχεδιαζόμενων θα βρεθούν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και κεφαλαίων σε απόλυτα μεγέθη.
Η Marfin πιο κεφαλαιακά ισχυροποιημένη μετά την πρόσφατη επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου ενώ σχεδιάζει και ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές 660 εκατ ευρώ.
Η Κύπρου υλοποιεί 1,342 δις ευρώ αξιόγραφα κεφαλαίου επαναγοράζοντας παλαιότερες εκδόσεις και ενισχύοντας το πρωτοβάθμιο κεφάλαιο.
Η θωράκιση των Κυπριακών τραπεζών είναι ξεκάθαρα μια θετική εξέλιξη ανεξαρτήτως των προθέσεων ή των αιτιών που οδήγησαν στις κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Βέβαια υπάρχει ένας αντίλογος που δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας. Για να ενισχύονται κεφαλαιακά οι Κυπριακές τράπεζες σημαίνει ότι διαβλέπουν επιδείνωση του κλίματος σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι γνωστό ότι το 30% με 38% του ενεργητικού των Κυπριακών τραπεζών βρίσκεται στην Ελλάδα...
Οι Κυπριακές τράπεζες είναι γεγονός ότι παραδοσιακά απολάμβαναν 1)την σταθερότητα της οικονομίας και 2) τα ρώσικα κεφάλαια. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι οι Κυπριακές τράπεζες έχουν περίπου 50 χιλ Ρώσους πελάτες.
Οι ρώσοι υπάρχουν και προστίθενται και άλλοι αλλά η Οικονομία δέχεται πιέσεις.
Η κυπριακή οικονομία είναι αρκετά δεμένη με το τραπεζικό σύστημα, αναμενόμενο καθώς αυτό συμβαίνει σε όλες τις δυτικές κοινωνίες αλλά η Κυπριακή οικονομία έχει δείξει σημάδια κόπωσης.
Προφανώς και λογιστικά είναι μακράν καλύτερη από την Ελληνική αλλά η διασύνδεση με την Ελλάδα προκαλεί παρενέργειες και στην Κύπρο.
Μια παρενέργεια που μπορεί να φαντάζει δευτερεύουσα είναι ότι για πρώτη φορά η Κύπρου ανέφερε ότι τα κέρδη του 2011 θα είναι παραπλήσια με αυτά του 2010.
Προφανώς θα εμφανίσει υψηλά κέρδη αλλά ολίγον πεσιμιστική η προσέγγιση σε σχέση με το αισιόδοξο 300 με 400 εκατ που ήταν ο επί δύο χρόνια στόχος της διοίκησης.
Κεφαλαιακά δεν ξεθώριασαν οι Κυπριακές τράπεζες, τουναντίον.
Στο σκέλος της ρευστότητας θα πρέπει να αναφερθούν 3 σημαντικές παράμετροι.
1)Η εξάρτηση των Κυπριακών τραπεζών από την ΕΚΤ είναι μικρότερη των ελληνικών. Η Κύπρου και η Marfin έχουν δανεισθεί από την ΕΚΤ 15,5 δις ευρώ όσα π.χ. η Πειραιώς.
2)Οι καταθέσεις των Κυπριακών τραπεζών το 2010 εμφάνισαν την μεγαλύτερη αύξηση και ειδικά των μητρικών στην Κύπρο εντυπωσιακή αύξηση.
3)Η σχέση δανείων προς καταθέσεις παραμένει σε καλά επίπεδα ανεκτά και λογικά με βάση την δομή του ενεργητικού και των ισολογισμών.
Άρα και σε επίπεδο ρευστότητας δεν ξεθώριασαν.
Στο σκέλος των προβληματικών δανείων υπάρχει ένα ερωτηματικό.
Οι Κυπριακές τράπεζες έχουν ακολουθήσει μια πιο συντηρητική, πιο χαλαρή πολιτική προβλέψεων ενώ  ο συντελεστής κάλυψης προβλέψεων είναι χαμηλός….
Η ουσία όμως από όλα αυτά είναι ότι οι Κυπριακές τράπεζες το 2010 πέτυχαν υψηλότερα αναλογικά με το ενεργητικό τους κέρδη από τις ελληνικές τράπεζες και σε γενικές γραμμές έδειξαν αντοχές.
Το συμπέρασμα είναι λοιπόν, οι Κυπριακές τράπεζες δεν ξεθώριασαν αλλά αρχίζει να ξεθωριάζει η Κυπριακή οικονομία όπερ σημαίνει ότι δεν θα αφήσει αλώβητες και τις τράπεζες αν δεν υπάρξει βελτίωση στην οικονομία σύντομα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης