Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως αξιολογούνται οι επιδόσεις της Marfin το 2010 – Σχεδιάζει μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ

 Πως αξιολογούνται οι επιδόσεις της Marfin το 2010 – Σχεδιάζει μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ
Οι επιδόσεις της Marfin Popular bank το 2010 ήταν καλές σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ήταν καλές γιατί σε όλες τις βασικές δραστηριότητες η τράπεζα κατέγραψε βελτίωση.

Τα έσοδα από τόκους βελτιώθηκαν, τα συνολικά έσοδα από εργασίες έμειναν  σχεδόν σταθερά παρά την μεγάλη μείωση των εκτάκτων εσόδων.
Οι χορηγήσεις και κυρίως οι καταθέσεις αυξήθηκαν, στοιχείο άκρως ενθαρρυντικό με τις καταθέσεις ειδικά στα 25,5 δις ευρώ ή αύξηση 6,8% ενώ στην Κύπρο η αύξηση φθάνει το 35%.
Κεφαλαιακά η τράπεζα θωρακίσθηκε σημαντικά ενώ σε γενικές γραμμές η χρηματοοικονομική εικόνα της τράπεζας βελτιώθηκε.
Στον ισολογισμό της τράπεζας ήταν όλα ξεκάθαρα θετικά;
Προφανώς και όχι το ενεργητικό αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό ενώ παρά τις υψηλές προβλέψεις 266 εκατ υπολείπεται σε κάποιο βαθμό του ανταγωνισμού.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 7,3% υψηλός αν και υπάρχουν κάποια σημάδια, αποχρωσες ενδείξεις ότι η κατάσταση σε κάποιο βαθμό αρχίζει να τιθασεύεται.
Επίσης ρόλο κλειδί στα αποτελέσματα διαδραμάτισαν και τα υψηλά έκτατα έσοδα τα οποία μπορεί να ήταν μειωμένα σε σχέση με το 2010 αλλά δεν παύουν να διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο περί τα 100 εκατ ευρώ.
Το συμπέρασμα από τα αποτελέσματα της Marfin είναι ότι σε μια δύσκολη περίοδο επιτυγχάνει αξιοπρεπείς επιδόσεις και αποδόσεις.
Θετικό στοιχείο τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας. Το 2010 αποπλήρωσε ομολογίες 1 δις και για το 2011 έχει να αποπληρώσει ομολογίες 500 εκατ ευρώ.
Διατηρεί 7,5 δις ευρώ εξάρτηση από την ΕΚΤ αλλά η αύξηση των καταθέσεων της όπως και της Κύπρου έχουν βελτιωθεί.
Το ενεργητικό αυξάνεται αλλά όχι με τον ρυθμό της Κύπρου δεν παύει όμως να εμφανίζει αρκετά καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
H Marfin διατηρεί μια αρκετά καλή χρηματοοικονομική θέση και έχει ενδυναμωθεί σε σχέση με το παρελθόν.
Η τράπεζα θα προχωρήσει σε εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών 2 δις ευρώ για το 2011 απευθείας στην αγορά και όχι μέσω της ΕΚΤ.
Παράλληλα θα επιδιώξει να μειώσει την εξάρτηση της από την ΕΚΤ που διαμορφώνεται στα 7 με 7,5 δις ευρώ. Η μείωση της εξάρτησης θα συντελεσθεί και μέσω της μείωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Πολλά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου λήγουν έως το 2013 και πολλά μέσα στο 2011
Η τράπεζα όπως έχει δηλώσει η διοίκηση θεωρεί ότι deals προς το τέλος του 2011 ή αρχές 2012 θα πραγματοποιηθούν στις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης