Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διόρθωση -0,59% στο ΧΑ στις 1220 μον. - Κινήσεις 11 εκ μτχ από Citi, BofA - Έως -6% οι τράπεζες και λόγω Nomura, κράτησε ο FTSE

Διόρθωση -0,59% στο ΧΑ στις 1220 μον. - Κινήσεις 11 εκ μτχ από Citi, BofA - Έως -6% οι τράπεζες και λόγω Nomura, κράτησε ο FTSE
Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται σε υπερτιμημένη ζώνη, χρήζει προσοχής ο κλάδος - Ανθεκτική η εικόνα των μη τραπεζικών blue chips

(upd19) Εύλογα διορθωτική ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, που κινήθηκε μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων, με τις τράπεζες να δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ καλή ήταν η εικόνα αρκετών μη τραπεζικών blue chips. Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας αλλάξει πρόσημο πάνω από 13 φορές, έκλεισε τελικώς στις 1.220,98 μονάδες με πτώση -0,59%, έχοντας περιορισμένο εύρος διακύμανσης, με χαμηλό στις 1.220,90 μονάδες (-0,60%) και υψηλό στις 1.232,43 μονάδες (+0,34%).
Ο τζίρος κινήθηκε σε ικανοποιητικό τέμπο και σήμερα και διαμορφώθηκε στα 146,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 58,4 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων 43,5 εκατ. στις τράπεζες και στα warrants.
H γενική εικόνα της αγοράς ήταν εξαιρετική, τηρουμένων των αναλογιών, μιας και θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα κέρδη που υπήρχαν από τις προηγούμενες ημέρες. Η αγορά, μετά το -3,85% της περασμένης Τρίτης - σε εκείνη την ιδιάζουσα συνεδρίαση - δείχνει να έχει βρει εκ νέου τις ισορροπίες της και μάλιστα υψηλότερα.
Όχι μόνο υπερκαλύφθηκαν οι απώλειες εκείνης της ημέρας, αλλά ήδη ο Γενικός Δείκτης κέρδιζε +6,65% έως σήμερα με νέα υψηλά 28 μηνών μάλιστα, οπότε υπήρχαν περιθώρια αποφόρτισης.
Άλλωστε, η διάσπαση των 1.200 μονάδων χθες και μάλιστα με ευκολία αναβαθμίζει ολόκληρη την τεχνική εικόνα της αγοράς καθώς ανέβασε την... προηγούμενη κορυφή διετίας (που ήταν στις 1.202 μονάδες). Σήμερα επίσης είναι θετικό το ότι κρατήθηκαν στο όριο έστω οι 1.220 μονάδες, οπότε μένει να δούμε τη συνέχεια.
Παράλληλα, θετικά είναι τα μηνύματα από την αξία συναλλαγών που χθες διαμορφώθηκε στα 159,5 εκατ. ευρώ και σήμερα - όπως προαναφέρθηκε - έφτασε στα 146,16 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το διήμερο του Δεκεμβρίου η αξία συναλλαγών είναι πολύ υψηλότερη από τα στάντα του τελευταίου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.
Το σίγουρο είναι ότι πληθαίνουν και είναι σχεδόν στην ημερήσια βάση οι αναβαθμίσεις, οι θετικές εκθέσεις και τα σχόλια υπέρ είτε της ελληνικής αγοράς, είτε επιμέρους μετοχών (βλέπε Moody's για τον ΟΤΕ) και Fitch για Εθνική, επιβεβαιώνοντας το ανοδικό momentum που έχει εγκατασταθεί για τα καλά.

Στατιστικά ημέρας...

Κατά ταλοιπά οι τράπεζες σήμερα επηρεάστηκαν τόσο από επιμέρους ειδήσεις, όπως η εξάσκηση των warrants στην Alpha Bank όσο και από την έκθεση της Nomura που μείωσε σημαντικά τις τιμές στόχους.
Η Alpha Bank υποχώρησε  -6,06% και η Eurobank -5,18%, ενώ Εθνική και Πειραιώς έχασαν έως -3,93% με αφορμή έκθεση της Nomura που μείωσε τις τιμές στόχους έως -64% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η Alpha Bank πιέστηκε επίσης και από το ότι πλησιάζει η ώρα που θα γίνει εξάσκηση των warrants στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η Eurobank πιέζεται καθώς η τιμή της αμκ θα είναι χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ανάμεσα στα αίτια της πτώσης προφανώς είναι το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε υπερτιμημένη ζώνη, όπως εδώ και εβδομάδες προειδοποιεί το bankingnews.gr. 
Πάντως, καισήμερα ήταν εμφανής η παρουσία ξένων έχοντας διακινήσει 11 εκατ. μετοχές και παραδόξως ήταν αγοραστές έστω και οριακά. Citigroup και Bank of America διακίνησαν τα περισσότερα τεμάχια.
Σημαντικές ήταν οι πιέσεις και στα warrants με της Alpha Bank στο -9,16%, της Εθνικής στο -9,04% και της Πειραιώς -5,64%.
Κατά τα λοικά και στο χώρο του FTSE 25 υπήρχαν σημαντικά κέρδη το 5ήμερο μετά την περασμένη Τρίτη, ενώ χθες θυμίζουμε ότι 10 μετοχές είχαν άνοδο από +4% έως +9%! Έτσι, υπήρχαν περιθώρια κατοχύρωσης, αλλά γενικώς η η εικόνα των μετοχών της πραγματικής οικονομίας είναι εξαιρετική και ανθεκτική.
Στήριγμα παρείχαν στην αγορά blue chips όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάνας, Folli Follie, ΕΛΠΕ, Jumbo, Motor Oil, ΕΧΑΕ, που σημείωσαν άνοδο έως και +5,30%.
Στον αντίποδα, ελεγχόμενες πιέσεις κατέγραψαν μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΕΥΔΑΠ, MIG, ΓΕΚ Τέρνα, Frigoglass, EXAE, Ελλάκτωρ και Σωλ. Κορίνθου έως -3,57%. Στο σύνολο της αγοράς 67 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά έναντι 90 που είχαν απώλειες.

Μια ενδιαφέρουσα επισήμανση

Η πρόσφατη αναβάθμιση – έστω και μισή – από την Moody’s και η επιβεβαίωση από την Fitch του Β- για την ελληνική οικονομία δεν σχετίζεται με ξαφνικό ενδιαφέρον των οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα.
Η Ε.Ε. αυστηροποιεί τους κανόνες ελέγχου των οίκων αξιολόγησης από το 2014 άρα είχαν προθεσμία έως τα τέλη του 2013 να προβούν στις δέουσες αλλαγές. Αυτή είναι η αλήθεια για το ξαφνικό ενδιαφέρον των οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα.

Ισχυρή πτώση στις τράπεζες - Πιέσεις έως και -9,16% στα warrants

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι μετοχές των τραπεζών, αλλά και τα warrants τα οποία μάλιστα δέχτηκαν ακόμη πιο ισχυρές πιέσεις. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν επικεντρωμένη πρωτίστως στην Alpha Bank αλλά και στην Πειραιώς που είναι οι δύο μετοχές με τους μεγαλύτερους όγκους εδώ και καιρό στο Χ.Α.
Η Εθνική έκλεισεστα 4,40 ευρώ με πτώση -3,93% με όγκο 2,13 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 10,54 δισ. ευρώ και P/BV στο 2,1!! Θυμίζουμε ότι η τιμή της αμκ ήταν 4,29 ευρώ.  
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 1,51 ευρώ με πτώση -9,04%.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,62 ευρώ με πτώση -6,06% και όγκο 21,68 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 6,77 δισ. ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 1,19 ευρώ με ισχυρές πιέσεις 9,16% και όγκο 4,46 εκατ. τεμάχια.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,59 ευρώ με πτώση -3,64% και όγκο 8,75 εκατ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση 8,1 δισ. ευρώ. 
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,7870 ευρώ με πτώση -5,64%.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5670 ευρώ με πτώση -5,18% και όγκο 1,53 εκατ. τεμάχια, δεχόμενη πιέσεις καθώς η τιμή της αμκ θα είναι χαμηλότερα... 
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,2660 ευρώ με πτώση -2,56%, όγκο 1,22 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 274 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,01 ευρώ με πτώση -0,87% και αποτίμηση 320 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στον FTSE 25 - Στήριξαν όμως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli Follie, Jumbo, MOH

Οι ρευστοποιήσεις προς το φινάλε της συνεδρίασης άλλαξαν την εικόνα στο χώρο του FTSE 25 όπου οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Όμως, η καλή συμπεριφορά και το θετικό πρόσημο μετοχών όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Τιτάνας, Folli Follie, Jumbo και Motor Oil στήριξα το Γενικό Δείκτη στην προσπάθεια διακράτησης της περιοχής των 1.220 μονάδων. Πάντως, ήταν σημαντικά  τα κέρδη κορυφαίων τίτλων στις 5 τελευταίες συνεδριάσεις μετά τα "όργια" της περασμένης Τρίτης, οπότε υπήρχαν και υπάρχουν περιθώρια κατοχύρωσης.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 9,57 ευρώ με άνοδο +1,06% και όγκο 1,87 εκατ. τεμάχια, με αποτίμηση 4,69 δισ. ευρώ, ενώ έχει κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης τα 9 ευρώ και αντίστασης τα 10 ευρώ.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,25 ευρώ με άνοδο +2,50% με όγκο 1,88 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση 3,26 δισ. ευρώ, με κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης τα 8,5 ευρώ και αντίστασης τα 10,2 ευρώ.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,15 ευρώ με πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. με τεχνικό σημείο στήριξης τα 10,35 ευρώ και αντίστασης τα 11,8 ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,88 ευρώ με άνοδο +0,34% με κρίσιμα τεχνικά σημεία τα 8 ευρώ ως στήριξη και 9,8 ευρώ ως αντίσταση.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 22,22 ευρώ με οριακή άνοδο 0,09% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ, ενώ η Coca Cola HBC έκλεισε στα 20,76 ευρώ με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 7,6 δισ. ευρώ, ενώ έχει τεχνικό σημείο αντίστασης τα 22 ευρώ και στήριξης τα 20,5 ευρώ.
Η Folli Follie συνεχίζει την εξαιρετική της εικόνα κλείνοντας για 5η διαδοχική συνεδρίαση ανοδικά, στο +5,30% στην τιμή των 24,85 ευρώ που είναι νέα υψηλά 5ετίας, με αποτίμηση 1,66 δισ. ευρώ.
Η Jumbo που έκλεισε το Νοέμβριο στην κορυφή των κερδών στον FTSE 25 με απόδοση +16% και βρίσκεται διαρκώς στα υψηλά 6ετίας, έκλεισε στα 11,80 ευρώ με άνοδο +1,37% και αποτίμηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 9,20 ευρώ με άνοδο +2,68% και αποτίμηση 1,01 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,50 ευρώ με πτώση -1,16% και αποτίμηση 905 εκατ. ευρώ.
Η Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,27 ευρώ χωρίς διακύμανση με αποτίμηση 733 εκατ. ευρώ, ενώ η Μέτκα έκλεισε στα 12,50 ευρώ με άνοδο +0,79% και αποτίμηση 649 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ έκλεισε στα 8,50 ευρώ με πτώση -2,86% και αποτίμηση 555 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΠ στα 19,31 ευρώ με άνοδο +2,17% και αποτίμηση 482 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάκτωρ που χθες έκλεισε στο +6,33% διόρθωσε στο -2,38% στα 3,28 ευρώ με αποτίμηση 580 εκατ. ευρώ.
H MIG που μετά το -29,62% της περασμένης Τρίτης 26/11 είχε αντίδραση +45,89%, οπότε σήμερα διόρθωσε σε ποσοστό -2,82% στην τιμή των 0,4480 ευρώ, με όγκο 1,59 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση 345 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Properties έκλεισε στα 8,50 ευρώ με πτώση -1,73% και αποτίμηση 518 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή στα 3,55 ευρώ με πτώση -1,39% και η ΓΕΚ Τέρνα στα 3,50 ευρώ με πτώση -2,23% με αποτίμηση 300 εκατ. ευρώ.
Η Frigoglass έκλεισε στα 5,40 ευρώ με πτώση -3,57% και όγκο 277.000 τεμάχια, ενώ η Σωλ. Κορίνθου έκλεισε στα 1,97 ευρώ με πτώση -1,99% και αποτίμηση 244 εκατ. ευρώ.

Η τεχνική εικόνα – Στόχος οι 1250 μονάδες   

Η διάσπαση των 1.200 μονάδων στο χρηματιστήριο βάζει πλώρη για τις 1250 μονάδες.
Οι 1.230 μονάδες δεν αποτελουν το βασικό σημείο αντίστασης, ωστόσο μια μικρής κλίμακας διόρθωση θα βοηθούσε την αγορά. Έχει επισημανθεί πλειστάκις φορές ότι σημειολογικά η διάσπαση των 1.180-1.200 μονάδων θα αλλάξει την ιστορική τάση της αγοράς σε ξεκάθαρα ανοδική με προοπτική τις 1.250 μονάδες.
Αν διασπαστούν και οι 1.250 μονάδες ανοδικά τότε το ελληνικό χρηματιστήριο εισέρχεται ξεκάθαρα σε bull market δηλαδή σε καθαρά ανοδικό κανάλι.

Μην περιμένετε ράλι ειδικά στις τράπεζες

Επαναλαμβάνουμε το μήνυμα αυτό γιατί θεωρούμε ότι έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει και με συνέπεια υποστηρίξει. Η έκθεση της Nomura που μειώνει αισθητά τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες είναι ενδεικτικό.
Ο Ιαπωνικός οίκος Nomura θέτει τιμές στόχους τα 2,60 ευρώ για την Εθνική, τα 0,23 ευρώ για την Alpha Bank, τα 0,30 ευρώ για την Eurobank και τα 0,96 ευρώ για την τρ. Πειραιώς.
Έχουμε επισημάνει με μεγάλη σταθερότητα ότι ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες... δεν θα συμβεί, το αναφέρουμε εδώ και εβδομάδες.
Αυτό θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία επιδόσεων σε επίπεδο αποτελεσμάτων και αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο αλλά και κεφαλαίων και αποτιμήσεων.
Η Εθνική με 10,7 δισ. κεφάλαια αποτίμηση στο χρηματιστήριο εμφανίζει P/BV περίπου 2,2 που δεν δικαιολογείται σε σχέση με τον κλάδο που κινείται πέριξ του 1 με 1,2.
Αν η Εθνική πουλήσει πλειάδα περιουσιακών στοιχείων θα βελτιώσει τα κεφάλαια αλλά και πάλι θα παραμένει ακριβή.
Στην Alpha Βank στις 10 Δεκεμβρίου έχει προσδιοριστεί ως η πρώτη περίοδος εξάσκησης των warrants και η εξέλιξη αυτή επιδρά αρνητικά στον τίτλο.  
Οι πιέσεις στον τίτλο της Alpha Βank ήταν και είναι αναμενόμενη εξέλιξη.
Στην Πειραιώς η αξία της μετοχής στα 1,65 ευρώ κινείται κοντά στην πρόσφατη τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 1,71 ευρώ.
Αρχές Ιανουαρίου είναι προσδιορισμένη η πρώτη περίοδος εξάσκησης των warrants εξέλιξη που θα επιδράσει στην μετοχή.
Να σημειωθεί ότι στην Πειραιώς δεν θα εξασκηθούν τα warrants στην πρώτη περίοδο.  
Στην Eurobank υπάρχουν ενδείξεις ότι η τιμή της αμκ δεν θα είναι 0,4 με 0,55 αλλά ίσως κινηθεί προς την κάτω ζώνη των 0,30 ευρώ.

Απόστολος Σκουμπούρης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης