Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ζημιές ύψους 87,2 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Ελληνική Τράπεζα στο 9μηνο του 2013 - Στα 166,5 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι προβλέψεις - Στο 9,5% το Core Tier 1

Ζημιές ύψους 87,2 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Ελληνική Τράπεζα στο 9μηνο του 2013 - Στα 166,5 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι προβλέψεις - Στο 9,5% το Core Tier 1
Ζημιές ύψους 87,2 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο 9μηνο του 2013 η Ελληνική Τράπεζα, έναντι κερδών ύψους 220 χιλ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Οι προβλέψεις αυξήθηκαν στα 166,5 εκατ. ευρώ, από 72,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 διαμορφώθηκε στο 9,5%.

Έσοδα
Το σύνολο των καθαρών εσόδων του Ομίλου μειώθηκε κατά 13% στα 202 εκατ. ευρώ, από 230,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 9% στα 135,4 εκατ. ευρώ, από 148 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των μη επιτοκιακών εσόδων παρουσίασε μείωση της τάξεως του 20% στα 66,6 εκατ. ευρώ, έναντι 83 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η μείωση των μη επιτοκιακών εσόδων οφείλεται στα μειωμένα κέρδη από διάθεση και επανεκτίμηση ομολόγων και συναλλάγματος σε σύγκριση με πέρσι αλλά και στα μειωμένα έσοδα προμηθειών και δικαιωμάτων από τραπεζικές εργασίες.
Το επιτοκιακό περιθώριο του ομίλου ανήλθε στο 2,56% από 2,47% τέλος Δεκεμβρίου του 2012.

Έξοδα
Το σύνολο των εξόδων του ομίλου αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με πέρσι στα 112,4 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 100,7 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα διαμορφώνεται στο 50,9%.
Το σύνολο των αποζημιώσεων των ατόμων που επέλεξαν την εθελούσια έξοδα ανήλθε στα 9,6 εκατ. ευρώ. Από την εφαρμογή του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης επιτεύχθηκε μείωση 11% στον αριθμό του προσωπικού και εξοικονόμηση 14% στο συνολικό κόστος μισθοδοσίας. Το σύνολο των αποζημιώσεων που καταβάλλεται στα άτομα που εντάχθηκαν στο σχέδιο υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ, τα οποία θα περιληφθούν στα αποτελέσματα της επόμενης τριμηνίας.
Τα έξοδα προσωπικού αποτελούν το 62,7% του συνόλου των εξόδων του Ομίλου (Σεπτέμβριος 2012: 71,5%) και το προσωπικό στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 μειώθηκε στα 1.390 άτομα από 1.968 πέρσι.

Προβλέψεις
Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων αυξήθηκε κατά 130% και ανήλθε σε 166,5 εκατ. ευρώ από 72,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, οι συνολικές μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 και ανέρχονται σε 4,4 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν μείωση 29%, στα 5,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 7,8 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο 2012.

Όπως αναφέρει η τράπεζα στη σχετική ανακοίνωσή της, ο Όμιλος διατηρεί άνετη ρευστότητα, ενδεικτικό της οποίας είναι η μηδενική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η μη άντληση ρευστότητας από τον ELA και η μη εξάρτηση από τη διατραπεζική αγορά.
Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 διαμορφώνεται σε 16,3%, ο Δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 15,1% και ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 9,5% (Δεκέμβριος 2012: 8,2%).

Στόχοι, προοπτικές
Όσον αφορά τους στόχους και προοπτικές, με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, οι στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, στη διαφύλαξη και ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας και στην προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη, με μόνιμο στόχο την κερδοφορία.
Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά ότι κατά το 2013 θα συνεχιστούν οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία με συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας με συνεπακόλουθα τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης, τη μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση της ανεργίας. Η εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης αναμένεται βραχυπρόθεσμα να δημιουργήσει περισσότερες πιέσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας ενώ μεσοπρόθεσμα να επιφέρει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Αναφέρεται ότι τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ενισχύουν την οικονομική αστάθεια στη χώρα.
"Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζα θωρακίζει τον Όμιλο σε ένα ασταθές και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον. Παράλληλα η αύξηση των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων επιτρέπει στην Ελληνική Τράπεζα να τηρεί τις απαιτήσεις του μνημονίου και τους αυστηρότερους εποπτικούς δείκτες. Επιπλέον, η άντληση κεφαλαίων αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, διασφαλίζει την αυτόνομη πορεία του ομίλου και ταυτόχρονα του δίνουν νέα ώθηση και δυναμική ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας", τονίζεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης