γράφει : ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
"Τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα", υποστηριξε ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας, δημοσιογράφος, Stephen Fry.
"Το γεγονός ότι θέλουμε να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα δε σημαίνει ότι η Στήλη της Ροζέττας θα επιστρέψει στην Αίγυπτο", σημείωσε ο ίδιος. "Η ιδέα ότι το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί μια άψογα ολοκληρωμένη βικτοριανή ιδέα είναι παράλογη. ¨οπως όλα τα πράγματα, αλλάζει κι αυτό. Πόσο κομψό θα ήταν, αν μπαίνοντας στο Βρετανικό Μουσείο, στη θέση των Μαρμάρων που καπηλεύτηκε ο Λόρδος Έλγιν βλέπατε μια ταινία για το πώς χυτεύθηκαν (τα μάρμαρα); Αυτό που θα βλέπατε μπαίνοντας στο Βρετανικό Μουσείο, θα ήταν η ιστορία 200 ετών κατά τα οποία τα προστατεύσαμε με υπέροχο τρόπο και εν συνεχεία τη διαδρομή που ακολούθησαν αυτά τα εξαιρετικά πεντελικά μάρμαρα κατά την επιστροφή τους σε περίπου 5 μίλια μακριά από την Πεντέλη, από όπου και εξορύχθηκαν", τόνισε ο Stephen Fry, σε ομιλία του για τον οργανισμό Intelligence, που διοργανώνει συζητήσεις για πολλά σημαντικά ζητήματα.
"Αυτλο που κάνει την επιστροφή τους στην Αθήνα να έχει τόσο μεγάλη σημασία είναι ότι είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πόλη. [...] Η Βρετανία θα είναι μια χώρα ανάξια εμπιστοσύνης που έχει ακόμη παράλογες φιλοδοξίες. Ας γίνουμε μια κομψή χώρα", συμπλήρωσε.
www.bankingnews.gr
"Αυτλο που κάνει την επιστροφή τους στην Αθήνα να έχει τόσο μεγάλη σημασία είναι ότι είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πόλη. [...] Η Βρετανία θα είναι μια χώρα ανάξια εμπιστοσύνης που έχει ακόμη παράλογες φιλοδοξίες. Ας γίνουμε μια κομψή χώρα", συμπλήρωσε.
"Η προσπάθειά μας για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν ξεκινά από μια ανάγκη τόνωσης του εθνικού εγωισμού μας. Είναι μια προσπάθεια με παγκόσμιες προεκτάσεις, καθώς αποβλέπει στην αποκατάσταση της ενότητας ενός κορυφαίου πολιτιστικού μνημείου, το οποίο αποτελεί κοινή αναφορά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι μια οικουμενική προσπάθεια με βαθιά ανθρωπιστικό χαρακτήρα".
Tα ανωτέρω είχε δηλώσει προ δέκα ημερών ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος απευθυνόμενος προς τους προέδρους και μέλη των εθνικών επιτροπών της Κύπρου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Αυστραλίας, στo πλαίσιo της Διεθνούς Σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 6/11.www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών