Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Citigroup: Φτωχά τα επίπεδα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας - Τα 550 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ δεν φτάνουν - Θετική εξέλιξη μεν, με περιορισμένο αντίκτυπο δε - Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη

Citigroup: Φτωχά τα επίπεδα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας - Τα 550 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ δεν φτάνουν - Θετική εξέλιξη μεν, με περιορισμένο αντίκτυπο δε - Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη
Με επιφυλάξεις υποδέχεται η Citigroup τα δάνεια ύψους 550 εκατ. ευρώ που χορηγεί στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση έργων υποδομών.
"Τα κεφάλαια που θα χορηγήσει η ΕΤΕπ στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 0,3% του ελληνικού ΑΕΠ", σχολιάζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, σε νέα σημερινή 9σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Europe - Sovereign Debt Update - Weidmann’s Renewed Calls for Fiscal Discipline", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως υποστηρίζει η Citigroup, γίνεται πλήρως αντιληπτό πως τα επίπεδα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας παραμένουν εξαιρετικά φτωχά, επομένως κάθε μορφή εξωτερικής χρηματοδότησης λειτουργεί υποστηρικτικά.
"Ωστόσο το ποσό των 550 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ είναι εξαιρετικά μικρό. Για το λόγο αυτό, ο αντίκτυπός του στην ελληνική οικονομία δεν μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από περιορισμένος", εκτιμούν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας στην εν λόγω έκθεσή τους.
Όπως ανέφερε από χθες το www.bankingnews.gr, υπεγράφησαν οι σχετικές συμφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ.
Τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Werner Hoyer όσο και όλοι οι παριστάμενοι υπουργοί, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία της ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και κάτ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας.
Οι σχετικές συμφωνίες μεταξύ ΕΤεπ, ελληνικού δημοσίου και εμπορικών τραπεζών αφορούν τη χρηματοδότηση έργων σε αυτοκινητοδρόμους, υποδομές τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Οι συνολικές συμφωνίες χρηματοδότησης της ΕΤεπ προς τη χώρα μας, μετά την υπογραφή και των σημερινών συμφωνιών ανέρχονται για το 2013 σε 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 705 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Οι σχετικές συμφωνίες υπεγράφησαν με την ευκαιρία της πραγματοποίησης για πρώτη φορά στη χώρα μας, το διήμερο 11 και 12 Νοεμβρίου, της συνάντησης της διευθύνουσας επιτροπής της ΕΤΕπ ενόψει της Προεδρίας της ΕΕ που θα αναλάβει η Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Από πλευράς τραπεζών, υπεγράφησαν συμφωνίες με την Alpha Bank, το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης