Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εκτιμήσεις… σοκ για την Σλοβενία – Fitch: Στα 4,6 δισ. ευρώ ή αλλιώς, στο 13% του ΑΕΠ το «κόστος» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών – Μόλις στα 1,8 δισ. η πρότερη εκτίμηση – Φόβοι για εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων στο 30%...

 Εκτιμήσεις… σοκ για την Σλοβενία – Fitch: Στα 4,6 δισ. ευρώ ή αλλιώς, στο 13% του ΑΕΠ το «κόστος» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών – Μόλις στα 1,8 δισ. η πρότερη εκτίμηση – Φόβοι για εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων στο 30%...
«SOS» για την Σλοβενία εκπέμπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος παρά την επιβεβαίωση της αξιολόγησης «ΒΒΒ+», εκφράζει έντονες ανησυχίες για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης του σλοβενικού τραπεζικού συστήματος.
Σε έκθεσή του για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Σλοβενίας, ο οίκος αξιολόγησης Fitch «ανεβάζει» το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης στο 4,6 δισ. ευρώ, ήτοι στο 13% του ετήσιου ΑΕΠ.
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2013, ο οίκος Fitch υπολόγιζε την επιβάρυνση στα 1,8 δισ. ευρώ!
Όπως διευκρινίζεται, οι εκτιμήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο, τις εγχώριες τράπεζες, καθώς οι ξένες τράπεζες θα λάβουν στήριξη – εφόσον κριθεί απαραίτητο – από τους μετόχους.
Η επί τα χείρω αναθεώρηση των οικονομικών «βαρών» αποδίδεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Όπως χαρακτηριστικά, εξηγεί, το ποσοστό επί των «κόκκινων» δανείων για κάθε τράπεζα θα εκτιναχθεί σε υψηλότερο επίπεδo, από ότι αρχικά αναμενόταν.
Η αναρρίχηση των «κόκκινων» δανείων οφείλεται με την σειρά της, στην επιδείνωση των στοιχείων assets αλλά και στην αυξανόμενη ύφεση της σλοβενικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ύφεση για την Σλοβενία θα συνεχιστεί και το 2014.
Το 2013 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,4% και το 2014 κατά 0,6%.
Αυτό θα επηρεάσει εξόχως το εταιρικό χρέος, το οποίο ανέρχεται ήδη στο 140% του ΑΕΠ, αποτελώντας ένα εκ των υψηλότερων της Ευρωζώνης.
Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εκτιναχθεί στο 30% επί των συνολικών δανείων.
Υπενθυμίζεται πως αυτή την στιγμή, οι σλοβενικές τράπεζες επιβαρύνονται με κόκκινα δάνεια ύψους 7,9 δισ. ευρώ.
Η μερική ανακούφιση των σλοβενικών τραπεζών ενδέχεται να επέλθει μόνο μέσω της μεταφοράς των «κόκκινων» δανείων στην κρατική bad bank, προτείνει ο οίκος Fitch.
Συνοψίζοντας, υπερθεματίζει πως οι προοπτικές για τον σλοβενικό τραπεζικό τομέα παραμένουν αδύναμες, παρά την λύση της bad bank…

Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒΒ+» - «Αρνητικό» outlook
Παρά τα κλιμακούμενα σενάρια για προσφυγή της Σλοβενίας στην τρόικα, ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒΒ+» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε το outlook σε «αρνητικό».
Η διατήρηση του outlook της αξιολόγησης της Σλοβενίας, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, αντανακλά τα εξής:
- Τις εγειρόμενες ζημιές από την εκκαθάριση του τραπεζικού τομέα. Το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ανέλθει στα 4,6 δισ. ευρώ.
- Την συνεχιζόμενη ύφεση. Η μείωση του ΑΕΠ το 2013 θα αγγίξει το 2,4% και το 2014 το 0,6%.
- Τους κινδύνους για την δημοσιονομική κατάσταση. Το κυβερνητικό έλλειμμα εκτιμάται στο 4,3% του ΑΕΠ το 2013 και στο 3,3% το 2013, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης