Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Capital Economics: H ΕΚΤ δεν μπορεί να μεταμορφώσει την ευρωπαϊκή οικονομία - Η μείωση των επιτοκίων δεν αρκεί για την τόνωση της ανάπτυξης και την οριστική επίλυση της κρίσης - Χρέος και έλλειψη ανταγωνιστικότητας πνίγουν την Ελλάδα και τον Νότο

Capital Economics: H ΕΚΤ δεν μπορεί να μεταμορφώσει την ευρωπαϊκή οικονομία - Η μείωση των επιτοκίων δεν αρκεί για την τόνωση της ανάπτυξης και την οριστική επίλυση της κρίσης - Χρέος και έλλειψη ανταγωνιστικότητας πνίγουν την Ελλάδα και τον Νότο
Μια μικρή μείωση των επιτοκίων δεν είναι ικανή να μεταμορφώσει την οικονομία... Τούτο υποστηρίζει η Capital Economics, σχολιάζοντας τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% το βασικό επιτόκιο δανεισμού.
Η μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο δεν μπορεί να αλλάξει - και κατ' επέκταση να βελτιώσει - μεμιάς την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, υποστηρίζει η Capital Economics, σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Rate cut welcome, but not a game-changer", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, μπορεί το οπλοστάσιο της ΕΚΤ να μην έχει ακόμη αδειάσει - αφού η κεντρική τράπεζα διαθέτει κι άλλα όπλα στη φαρέτρα της - ωστόσο από μόνη της δεν μπορεί να βάλει φρένο στην ευρωπαϊκή κρίση. Η ΕΚΤ - και τα εργαλεία της - δεν αρκούν για την επίλυση των θεμελιωδών προβλημάτων που ταλανίζουν τις χώρες της αδύναμης περιφέρειας, όπως:
- Υπέρογκο δημόσιο χρέος
- Διαρθρωτικές αδυναμίες
- Έλλειψη ανταγωνιστικότητας
Όλα τα ανωτέρω προβλήματα συνεχίζουν να αποτελούν βαρίδι σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημειώνει χαρακτηριστικά η Capital Economics.
Όπως προσθέτει, η απρόσμενη απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κρίνεται μεν θετική, ανεπαρκής δε στην κατεύθυνση της ριζικής αντιμετώπισης της βαθιάς κρίσης που έχει πλήξει την Ευρωζώνη.
"Μπορεί να είχε γίνει αντιληπτό εδώ και καιρό πως η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει δράση, ωστόσο καμία απόφαση δεν έμοιαζε τόσο άμεση... Πράγματι η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ πως μειώνει τα επιτόκια ήταν έκπληξη!", σπεύδουν να υποστηρίξουν οι αναλυτές της Capital Economics που συνέταξαν την εν λόγω έκθεση.
Ειδική μνεία κάνουν οι ίδιοι στη συνέχεια στη διαβεβαίωση, από πλευράς του Mario Draghi, πως η ΕΚΤ είναι τεχνικά έτοιμη και για τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο 0%. Κατά την Capital Economics, μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί κατά τους επόμενους μήνες...
"Μπορεί η μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της ΕΚΤ να οδήγησε σε πτώση χθες το ευρώ, ωστόσο το ενιαίο νόμισμα συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, ικανά να αποτελέσουν εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της Ευρωζώνης, με όχημα τον εξαγωγικό κλάδο", επισημαίνει μεταξύ άλλων η Capital Economics.
Ταυτόχρονα σπεύδει να διαμηνύσει εκ νέου πως η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει εύθραυστη και κατ' επέκταση ευάλωτη στο ενδεχόμενο εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης