Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Capital Economics: Το διττό πρόβλημα της Κύπρου - Η βαθιά ύφεση της οικονομίας και οι εύθραυστες τράπεζες - Η Λευκωσία δεν πρέπει να βιαστεί να άρει τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων για 5 σοβαρούς λόγους...

Capital Economics: Το διττό πρόβλημα της Κύπρου - Η βαθιά ύφεση της οικονομίας και οι εύθραυστες τράπεζες - Η Λευκωσία δεν πρέπει να βιαστεί να άρει τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων για 5 σοβαρούς λόγους...
Για τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν για την κυπριακή οικονομία και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, στην περίπτωση της πλήρους άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, προειδοποιεί η Capital Economics.
"Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι", τονίζει σε σημερινή (30 Οκτωβρίου) έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Risks too great for Cyprus to fully relax capital controls", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως σημειώνει η Capital Economics, μπορεί τα περιοριστικά μέτρα να έχουν χαλαρώσει - έως έναν βαθμό - στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, ωστόσο παραμένουν ακόμη σε ισχύ. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, με ένα άκρως εύθραυστο τραπεζικό σύστημα και μια οικονομία δέσμια της βαθιάς ύφεσης, η Κύπρος δεν θα πρέπει να βιαστεί να άρει τους περιορισμούς στις συναλλαγές.
Όπως τονίζεται στην εν λόγω έκθεση, από τον Μάρτιο του 2013 οπότε και οριστικοποιήθηκε το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, με στόχο την αποτροπή της κατάρρευσης των κυπριακών τραπεζών, η ύφεση της οικονομίας ολοένα και βαθαίνει.
Αχτίδα αισιοδοξίας ωστόσο μέσα στο υφεσιακό καθεστώς που ταλανίζει την Κύπρο αποτελούν τα έσοδα από τον κλάδο του τουρισμού, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται.
Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει η Capital Economics, η τρόικα αναγνωρίζει πως η κυπριακή οικονομία σταδιακά μεν, ορατά δε, βελτιώνεται. Όπως όλα δείχνουν, η κυπριακή κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για φέτος.
Κόντρα στις επίσημες προβλέψεις της Λευκωσίας για πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του 2014, η Capital Economics συνιστά να μην υπάρξει βιασύνη, για τους εξής λόγους:
- Η καταθετική βάση των κυπριακών τραπεζών συνεχίζει να συρρικνώνεται.
- Η αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ πιθανότατα θα καταδείξει νέα προβλήματα για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέο κύμα φυγής καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες.
- Οι προβλέψεις της τρόικας για την πορεία της κυπριακής οικονομίας χαρακτηρίζονται υπερβολικά αισιόδοξες. To οutlook για την ανάπτυξη της Κύπρου είναι - και θα συνεχίσει να είναι - αδύναμο.
- Η βιωσιμότητα του κυπριακού bailout δεν είναι δεδομένη.
- Η Κύπρος θα πρέπει να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για πολλά χρόνια ακόμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης