Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σαμαράς: Η ελληνική οικονομία παίρνει… μπρος - Ζητούμενο η επίτευξη ανάπτυξης – Αναγνωρίζει τα… κατορθώματα της Ελλάδας ο Ιταλός Πρωθυπουργός – Letta: Σημαντικές οι προσπάθειες της Αθήνας

Σαμαράς: Η ελληνική οικονομία παίρνει… μπρος - Ζητούμενο η επίτευξη ανάπτυξης – Αναγνωρίζει τα… κατορθώματα της Ελλάδας ο Ιταλός Πρωθυπουργός – Letta: Σημαντικές οι προσπάθειες της Αθήνας
Την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας εξήρε ο Πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, καθιστώντας σαφή την βελτίωση της Ελλάδας έπειτα από 6 συναπτά έτη ύφεσης…
Στο περιθώριο των επαφών του με τον Ιταλό ομόλογό του, Enrico Letta, o Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «το κύριο ζητούμενο για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη».
Μάλιστα, αναφερθείς στην διαδοχική προεδρία της Ε.Ε. από Ελλάδα και Ιταλία, έκανε λόγο για μία «ιδιαίτερα σημαντική, κοινή δράση», η οποία στοχεύει στο να «αλλάξει η Ευρώπη» κατεύθυνση.
Παράλληλα, όσον αφορά στο φλέγων θέμα της μετανάστευσης, υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να αλλάξει ριζικά…
Εκ μέρους της Ιταλίας, ο E. Letta χαρακτήρισε την παράνομη μετανάστευση «μείζον» πρόβλημα της Ε.Ε., το οποίο αναδύθηκε στην επιφάνεια, έπειτα από τα πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων ημερών.
Στόχος της Ιταλίας, όπως διαμήνυσε, αποτελεί η ενίσχυση της δύναμης Frontex για την επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων και η ενεργοποίηση του προγράμματος EuroSur.
Παράλληλα, ο E. Letta έθεσε ζήτημα επαναξιολόγησης της διαδικασίας χορήγησης πολιτικού ασύλου.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός αναγνώρισε τις τις «σημαντικές προσπάθειες και τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Α. Σαμαράς» όσο αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr:
Την ανάγκη τα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου να διαμορφώσουν μια κοινή στάση απέναντι απέναντι στο μείζον ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης προκειμένου να δοθεί μια συνολική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζήτησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat κατά τη συνάντηση τους στη Βαλέτα.
«Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και παράνομης μετανάστευσης. Δεν πάει άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς κατόπιν της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό της Μάλτας.
Παράλληλα, ο κ.Σαμαράς δεν παρέλειψε να στείλει ένα ακόμα μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τον χρόνο της λήψης αποφάσεων για τη διευθέτηση του χρέους.
«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της, που οδηγούν την χώρα πίσω στην οικονομική ομαλότητα» υπογράμμισε ο κ.Σαμαράς.
Κατόπιν της συνάντησης αυτής ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Ρώμη, όπου στις 17:30 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Enrico Letta.
Στη συνάντηση με τον Letta,  ο πρωθυπουργός, τον οποίο συνοδεύουν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, και Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα συζητήσει και μια σειρά από θέματα που άπτονται της προεδρίας της Ε.Ε δεδομένου ότι Ελλάδα και Ιταλία θα αναλάβουν την προεδρία της Ε.Ε. καθ’όλη τη διάρκεια του 2014.
Πάντως, είναι σαφές πως με το αιφνίδιο αυτό ταξίδι του ο κ.Σαμαράς επιθυμεί να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του για την έναρξη μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης σε ανώτατο επίπεδο σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, τη στιγμή που κύρια επιθυμία του είναι να υπάρξουν το συντομότερο δυνατό αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Είναι σαφές πως η κυβέρνηση απεύχεται το σενάριο του να μετατεθούν για το καλοκαίρι ή και αργότερα ακόμα, το φθινόπωρο του 2014 οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος κυρίως λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών, καθώς μπορεί να τιναχθεί στον αέρα όλος ο προγραμματισμός της και ενώ είναι προφανές πως ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις και μη οριστικές λύσεις, αναιρώντας τις προσδοκίες ότι πράγματι τα χειρότερα πέρασαν.
«Η Ευρώπη πρέπει να μας δώσει τη λύση που μας χρωστάει» δήλωσε ο υπ.Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει ακόμα και έκτακτο Eurogroup τον Απρίλιο για αυτό το θέμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «πάει να στηθεί ένα σκηνικό με την Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης που είναι προσβλητικό για τις θυσίες του ελληνικού λαού, υπονομευτικό για τις προσπάθειες της χώρας και βλαπτικό για την ευρωζώνη συνολικά» ενώ ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές και ότι η Ελλάδα ούτε εκβιάζεται ούτε εκβιάζει.
"Για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. Η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και αυτό αναμένει από τους εταίρους της. Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε. Δικαιούμαστε λύση σε ό,τι αφορά το χρέος, άμεσα, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο" φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς σε συνεργάτες του προ ημερών, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής".
Αυτό το μήνυμα αναμένεται να επαναλάβει ο κ.Σαμαράς την Πέμπτη και την Παρασκευή κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη λιτότητα και ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά νέα δημοσιονομικά μέτρα, διότι πολύ απλά αυτά δεν πρόκειται να περάσουν από την ελληνική Βουλή (πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται και ταξίδι στο Βερολίνο αμέσως μόλις σχηματιστεί η γερμανική κυβέρνηση).
Άλλωστε νέα μέτρα θα σημάνουν την πλήρη καταστροφή της κυβέρνησης καθώς οι επικείμενες ευρωεκλογές θα μετατραπούν σε ψήφο αποδοκιμασίας και δυσαρέσκειας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Πάντως, αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι κατά πόσον αυτήν την φορά οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στις επικείμενες διαπραγματεύσεις θα τηρηθούν ή θα τροποποιηθούν, όπως άλλωστε έχει συμβεί κατά το παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης